Eikö hajataittoa voida aina korjata?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Hajataittoinen kysyi 2.2.2015

Hei!

Kävin vastikään optikon näöntarkastuksessa hankkiakseni uudet lasit. Minusta on jo reilun vuoden ajan tuntunut, että väsyessä toinen (oikea) silmä ikäänkuin vaihtaisi vahvuuttaan, ts. että näkö huononisi.

Herätessä näen kuitenkin molemmilla silmillä hyvin, eli “huonontuminen” on syy-yhteydessä silmän väsymiseen. Tai no, oikea silmä “hajauttaa” erityisesti lamppujen ym. kirkkaiden valonlähteiden valon niin, että näen aina pitkähköjä säteitä tiettyyn suuntaan sekä hentoa haamukuvaa (myös muista objekteista kuin lampuista ym.). Toisaalta oikea silmäni näkee “hyvin” vain perusasennossaan auki – jos esimerkiksi tarkoituksellisesti levitän silmäni “ammolleen”, ei näkö myöskään ole tarkka – ei edes levänneillä silmillä, väsyneenä tämä korostuu.

Ajattelin ongelman ilmettyä kärsiväni jonkinasteisesta akkommodaatiospasmista, ja kävin silmälääkärin tutkimuksessakin asian tiimoilta. Lääkäri suoritti ns. tippatestin ja diagnoosiksi tuli akkommodaatiohäiriö. En ole kuitenkaan juuri kärsinyt päänsäryistä missään vaiheessa – onneksi.

Mutta – lääkärillä käynnin yhteydessä kävi ilmi, että vahvuuteni olivat osittain muuttuneet käyttämiini laseihin verrattuna, ja varsinkin oikeaan silmään oli tullut lisää hajataittoa (laseissa cyl -1.25 kun silloinen tarkastus antoi -2.25). En hölmönä alkanut silloin uusimaan laseja (kun uusien eli nykyisieni hankinnasta oli vain vajaa vuosi), piilolinssiresepti päivittyi kylläkin.

Lääkärillä käynnistä on nyt noin puoli vuotta, eikä tilanne parantunut väsymyksen aiheuttaman näkökyvyn “huononemisen” suhteen. Ajattelin pitkään vain, että minulla on se akkommodaatiohäiriö, johon hoitomuotona olisi ollut kuuriluonteisesti näitä lääkärin käyttämiä “lamautustippoja” – en kuitenkaan opintojen ja töiden ohessa oikein pystyisi viettämään pitkiä aikoja puolisokeana lamautustippojen vaikutuksen alaisena, minkä takia en mennyt pyytämään kuuriakaan.

Tajusin vastikään, että oikeaa silmääni vaivaakin todennäköisesti korjaamaton hajataitto ja tästä johtuva silmän väsyminen – niinpä menin optikolle, jotta saisin sitten oikeanvahvuiset lasit.

Näöntarkastuksessa kuitenkin huomasin, ettei oikean silmän “haamukuva” valonlähteestä poistunut millään optikon tarjoamalla linssivaihtoehdolla. Kun kysyin asiasta, hän totesi, että toisinaan silmässä saattaa olla hajataittoa niin moneen suuntaan, ettei laseilla voida korjata kaikkea. Olin valtavan pettynyt. Onko siis totta, että näin voi käydä? Enkö siis voi koskaan saavuttaa täydellistä (haamukuvatonta, valonsäteetöntä) näköä lasien avulla?

Päädyin kuitenkin uusimaan lasini, ja toivon niiden auttavan sen verran, etteivät silmäni väsyisi yhtä paljon kuin nykyisillä laseilla (akkommodaatiokato/näön huonontumisen tunne ei nyt ole ehkä ihan päivittäistä, mutta ainakin viikoittaista).

Harmittaa myös kovasti, sillä valonlähteiden säteet ja haamukuvatkin todennäköisesti tulevat aina näkymään, ja kaiken kaikkiaan koen tilanteen elämäntasoani laskevana varsinkin näin pimeään vuodenaikaan, kun tuo korostuu.

En ole vielä saanut tilaamiani laseja, ja niiden vahvuuskortinkin saan vasta lunastuksen yhteydessä. Ohessa kuitenkin käyttämieni piilolinssien vahvuudet, mikäli ne kiinnostavat (laseja tilatessani huomasin kuitenkin niiden vahvuuden poikkeavan hiukan näistä, mutta se lienee normaalia):

sf Oikea: -2.50 / Vasen -3.00

cyl Oikea: -2.25 / Vasen -1.25

ax Oikea 090 / Vasen 090

add Oikea 0.00 / Vasen 0.00

dia Oikea 14.50 / Vasen 14.50

bc Oikea 8.70 / Vasen 8.70

Toisinaan koen, että piilolinssejä käyttäessäni oikean silmän valonsäteiden hajautus ei ole niin voimakasta kuin laseilla. Toisaalta varjokuvat saattavat toisinaan olla piilolinsseillä vahvempia, mutta linssit tuppaavat joskus hiukan pyörimään silmissä, minkä takia näkökyky ei aina ole “se paras mahdollinen”.

Yleisesti ottaen näen näillä nykyisilläkin laseilla sekä piilolinsseillä hyvin, ainoastaan tuo korjaamaton hajataitto ärsyttää ja kuvittelen sen väsyttävän välillä rankastikin oikeaa silmää – varsinkin kun joudun töiden ja opiskelujen takia lukemaan ja istumaan näyttöpäätteen edessä runsaasti.

Mutta, kaiken tämän pitkän selostuksen jälkeen kysymykseni siis on, että eikö hajataittoa tosiaan pystytä aina korjaamaan täydellisesti laseilla? Jos näin on, sama pätee varmaan piilolinsseihinkin. Onko siis mitään keinoa, millä “moni-hajataittoinen” kykenisi näkemään enää ns. täydellisesti, vai täytyykö minun vain hyväksyä tilanne?

Vai kannattaisiko minun käydä jollain toisellakin optikolla (tai lääkärillä) uudessa näöntutkimuksessa? Tietysti se on vähän myöhäistä lasien uusimisen suhteen, kun kerran tilauksessa jo ovat, mutta kuitenkin…

Kiitos vastauksestasi ja muutenkin blogistasi!

Terveisin hajataittoinen

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Hajataittoinen!

Kiitos pitkästä ja perusteellisesta kysymyksestä. Mukavaa, jos blogistani on ollut hyötyä!

Ensimmäiseksi vastaan kysymykseesi siitä, että eikö hajataittoa pystytä aina korjaamaan täydellisesti laseilla.

Valitettavasti vastaus tähän on juuri optikkosi kertoma. Kaikissa tapauksissa hajataittoa ei pystytä täysin korjaamaan silmälasien tai piilolinssien avulla. Tämä on yleensä kuitenkin varsin harvinaista.

Hajataitteisuus tarkoittaa sitä, että henkilöllä on silmässä kaksi erilaista voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Kuten muutenkaan, emme ole silmienkään osalta täysin symmetrisiä. Silmässä voi olla useita erilaisia voimakkuussuuntia ja silmälaseilla on mahdollista korjata vain kaksi suuntaa. Tällöinkin suuntien on oltava 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Toisin sanoen silmän etupinta voi mahdollisesti olla hieman epäsäännöllisen muotoinen.

Niin sanotun silmän sarveiskalvon topografian avulla pystyttäisiin tutkimaan minkä muotoinen silmän etupinta on. Mikäli etupinta on hyvin epäsäännöllinen, se voi aiheuttaa kuvailemiasi oireita. Valitettavasti laseilla tätä epäsäännöllisyyttä ei pysty kuitenkaan korjaamaan. Yleensä näitä topografia laitteita on silmälääkäriasemilla. En tiedä mitä mieltä lääkäri olisi tällaisesta tutkimuksesta oireidesi perusteella.

Muuten minun on valitettavasti mahdoton antaa mitään aukotonta vastausta kun en pääse tutkimaan silmiäsi.

Kun luin oireitasi muuten, niin mietin kuitenkin, että keskustelitteko silmälääkärin tai optikon kanssa kuivasilmäisyydestä?

Silloin kun silmän pinta on todella kuiva, voi se aiheuttaa ongelmia näkemisen tarkkuuteen. Esimerkiksi myös valot voisivat hajota tämän johdosta.

Oletko huomannut että silmäsi vuotaisivat helposti tuulessa tai muissa vastaavissa tilanteissa? Entä onko silmissäsi roskan tai hankauksen tunnetta?

Yksi kokeilemisen arvoinen asia voisi olla kostuttavat tipat, ellet ole jo niitä käyttänyt. Mitään haittaa näistä ei ainakaan ole ja ne voisivat ainakin vähän helpottaa oireitasi.

Tippoja löytyy hyvin varustelluista optikkoliikkeistä ja apteekeista.

Muuten odottelisin rauhassa uusia silmälaseja ja totuttelisin niihin kunnolla. Kuten jo sanoinkin, on kuitenkin hyvin harvinaista, etteikö ongelmaa saataisi korjattu laseilla.

Jos kävisi niin, että et näkisi uusillakaan laseilla hyvin, voit toki halutessasi käydä juttelemassa vielä toisen optikon tai silmälääkärin kanssa ongelmasta. Missään nimessä sinun ei kuitenkaan kannata suhtautua asiaan siten, etteivätkö uudet lasit voisi kuitenkin auttaa näkemisen ongelmiisi.

Toivottavasti vastauksestani oli hyötyä!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. hajataittoinen says

    Hei ja kiitos vastauksestasi!

    En ollutkaan aiemmin ajatellut tuota kuivasilmäisyyden mahdollisuutta, eivätkä lääkäri ja optikko siitä mitään maininneet. Toisinaan tosiaan tuullessa alkavat silmät vuotaa ja joskus väsyneenä voi toinen (yleensä oikea, joskus vasenkin) alkaa ilmoitamatta vuotaa – tätä ei kuitenkaan älyttömän usein tapahdu. En kuitenkaan ole yleisesti kokenut, että silmät olisivat koko ajan kuivat, mutta varmaan juuri pitkäkestoisesta lähityöskentelystä voi tätäkin aiheutua.
    Kävinpä sitten tänään hankkimassa piilolinsseillekin sopivia silmätippoja – katsotaan, josko ne ehkäisisivät “näönheikkenemiskohtauksia” 🙂 Olen vasta kerran tipat laittanut, ja kun silmät olivat muutenkin levänneet niin en osaa vielä sanoa, miten auttavat valon hajoamiseen ym. oireisiin.

    Tuo topografia kuulostaa testiltä, jossa voisi olla hyödyllistä käydä. Osittain ahdistaa nimittäin jo se seikka, etten oikein tiedä, mikä silmissä tarkalleen on vikana. Odottelen kuitenkin ensin ne lasit ja katson, miten ne auttavat. Yritän sitten myöhemmin keväällä päästä lääkärin kanssa puhumaan, josko topografiaa olisi syytä tehdä.
    Mietin kuitenkin, että jos sarveiskalvon pinta on ns. epämuodostunut, niin viitanneeko tämä mahdollisesti keratoconukseen, vai voiko pinta olla muuten epäsäännöllinen (ilman että se tarkoittaa tuota tautia)? Tämä menee ehkä turhan lääketieteelliseksi, mutta kysyinpä nyt kuitenkin. Oletko myöskään koskaan törmännyt keratoconusta potevaan asiakkaaseen?

    t. hajataittoinen

    • Hei hajataitteinen!

      Kuivasilmäisyys on asia, jonka vaikutusta näkemiseen ei aina osata ajatella.

      Toivotaan että uusista silmälaseista ja kostuttavista tipoista on apua näkemiseesi. Kostuttavia tippoja voit käyttää piilolinssien kanssa ja ilman useita kertoja päivässä.

      Valtaosalle ihmisistä on jonkinlaista epäsäännöllisyyttä silmänpinnassa, joka havaitaan kun silmistä otetaan topografiakuva. Toisilla epäsäännöllisyydet vaikuttavat näkemiseen ja toisilla taas ei.

      Missään tapauksessa kaikki epäsäännölliset sarveiskalvonmuodot eivät ole esimerkiksi merkki keratoconuksesta.

      Sitten vielä kysymyksestäsi liittyen omiin asiakkaisiin ja keratoconukseen. Optikkohan ei koskaan tee diagnoosia. Olen kuitenkin lähettänyt joitakin asiakkaita silmälääkärille keratoconukselle tyypillisten oireiden ja ongelmien takia.