Mitä optikko toivoo harjoittelijalta tai kesätöihin tulevalta opiskelijalta?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Näin kesän alussa kun optometristiopiskelijat ovat aloittamassa kesätöitä mietityttää varmasti monia opiskelijoita mitä heiltä odotetaan ja halutaan kesätöissä. Sama koskee myös opiskeluihin kuuluvia harjoittelujaksoja.

Tässä kirjoituksessa olen kertonut omia mielipiteitäni asiasta ja toivomuksiani opiskelijoille.

Harjoittelussa vai kesätyössä?

Mielestäni on erittäin tärkeää, että liikkeellä, ohjaavalla optikolla sekä opiskelijalla on yhteinen näkemys siitä onko opiskelija harjoittelijana harjoittelemassa ammattiin vai kesätöissä tekemässä optikon työtä.

Silloin kun opiskelija on harjoittelemassa, voidaan aikaa käyttää enemmän opastukseen. Kesätöissä tilanne on eri. Tällöin opiskelijan tulee pystyä tekemään esimerkiksi näöntarkastus kohtuullisessa ajassa.

Luonnollisesti kuitenkin kun kyseessä on opiskelija, ei hänen voida olettaa osaavan kaikkea mitä valmistunut optikko osaa.

Riippumatta siitä onko opiskelija kesätöissä vai harjoittelussa, on hänelle määriteltävä ohjaaja, joka neuvoo ja seuraa opiskelijan työtä.

Ohjaajan nimeämisen vaatii Valvira määrityksessään, jonka mukaan laillistetun terveydenhoitoalan ammattilaisen työssä opiskelijana toimivalle on määriteltävä ohjaaja.

Kesätyöpaikkaa hakiessa opiskelijan kannattaa kertoa rehellisesti minkälaista työtä hän kykenee tekemään. Itseluottamus on toki aina hyväksi, mutta omien taitojen suhteen kannattaa kuitenkin olla rehellinen.

Hyvät tavat

Luonnollisesti tässäkin työssä asiallinen käytös asiakkaita kohtaan on tärkeää. Optikkoliikkeen asiakaskunta koostuu monen ikäisistä henkilöistä. Kannattaa muistaa että 20-vuotiasta ja 70-vuotiasta asiakasta ei voi puhutella samalla tavalla. Joissain liikkeissä esimerkiksi suositellaan vanhempien ihmisten teitittelyä.

Muutenkin asiakkaille esitettävät kysymykset kannattaa miettiä jo etukäteen. Esimerkiksi ”miten voin auttaa” kuulostaa huomattavasti paremmalta kuin ”tarvitko apua”

Miten pukeutua?

Siisti pukeutuminen on yksi asia, jota ei kannata unohtaa. Ennen ensimmäistä työpäivää tai harjoittelupäivää kannattaa varmistaa onko työpaikalla jonkinlainen pukeutumiskoodi.

On olemassa liikkeitä, joissa naisilla pitää olla jakkupuku ja miehillä ainakin suorat housut, kauluspaita sekä kravatti. Osassa liikkeissä ei puolestaan hyväksytä työvaatteeksi farkkuja.

Mielestäni hyvä työvaate on siisti ja asiallinen. Töissä ei käytetä liian avoimia paitoja tai toppeja ja olkapäät ovat peitossa. Naisten kannattaa ottaa huomioon hametta valittaessa se onko liikkeessä käytössä satulatuolit.

Joissakin liikkeissä voi olla käytössä työvaate tai työtakki työnantajan puolesta.

Apua saa ja pitää kysyä

Itse toivon ohjattaviltani aktiivista ja innostunutta otetta. Kaikkea saa kokeilla tehdä, mutta tärkeää on myös se, että opiskelija osaa kysyä apua ollessaan epävarma. Missään nimessä ei ole häpeä, jos opiskelija haluaa katsoa yhdessä esimerkiksi näöntarkastusten tulosten analysointia. Mielestäni jokaisella jo vuosiakin alalla olleelle optikolle tulee työssä vastaan tilanteita, jolloin on tärkeää saada apua joltain kollegalta.

Kynnykseen kysyä apua vaikuttaa varmasti työpaikan yleinen ilmapiiri ja siihen me töissä olevat voimme toki vaikuttaa.

Perehdyttämisessä usein parantamisen varaa

Oman kokemukseni mukaan aika monessa optikkoliikkeessä uuden työntekijän tai harjoittelijan perehdyttäminen on aika heppoisella tasolla.

Uskoisin, että yhä on olemassa liikkeitä, joissa harjoittelija lasketaan henkilökunnaksi ja vakituinen henkilökunta lähtee lomalle melkein heti opiskelijan tullessa liikkeeseen. Näin kävi ainakin minun opiskeluaikana valitettavasti aivan liian usein.

Ainakin itse pyrin muistamaan omat kokemukseni ensimmäisistä kesätyö- ja harjoittelupaikoista ja olemaan mahdollisimman paljon opiskelijoiden tukena ovatpa he sitten harjoittelussa tai kesätyössä.

Kirjoitus on julkaistu 9.5.2010 ja päivitetty 10.6.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Hei! Käyn nyt lukion toista vuotta, ja täytän 18 vuotta keväällä, ja etsin kesätöitä.. Olen päättänyt suunnata lukion jälkeen Oulun ammattikorkeaan opiskelemaan optikoksi, ja käsittääkseni yksi valinta perusteista on juuri työkokemus. Itse en ole optikkoliikkeissä nähnyt kesätyöntekijöitä, ottetaanko sellaisia edes? Ja jo otetaan, niin mikä on työnkuva? Olisin erittäin kiitollinen vastauksestasi 🙂

  2. Hei Heidi!
    Valitettavasti optikkoliikkeisiin otetaan kesätöihin yleensä alan opiskelijoita.

    Kesäaika on aina ongelmallinen siinä mielessä, että vakituista henkilökuntaa on lomalla. Näin kesätöihin tulevan on pystyttävä itsenäiseen työskentelyyn ja tiedettävä alasta edes jotakin.

    Toki asiaa kuitenkin kannattaa kysyä, koska siinä ei menetä mitään.

    En muista ulkoa valintaperusteita, mutta uskoisin että yleisestäkin työkokemuksesta saa pisteitä, vaikka se ei olisikaan optiselta alalta.

    Toivottavasti pääset opiskelemaan alaa lukion jälkeen:)

  3. Oulun seudun ammattikorkeakoulun pääsykokeissa luetaan hyväksi “mikä tahansa” työkokemus, eli sen ei ole oltava siltä omalta alalta.