Moniteholaseihin tottuminen

Alkuperäiset piilolinssit edulliseen hintaan

Nopea toimitus: Lähes 97% tilauksista lähetetään tilauspäivän aikana.

Alensa.fi

Melko usein asiakas suhtautuu epäillen moniteholasien hankintaan. Syystä tai toisesta asiakas uskoo, että moniteholaseilla on hankala katsoa tai niihin tottumien on hankalaa tai jopa mahdotonta.

Moniteholaseihin tottuminen on hyvin yksilöllistä. Toiset tottuvat niihin välittömästi ja toisilla tottuminen voi kestää jopa pari kuukautta. Pääsääntöisesti niihin totutaan kuitenkin oikein hyvin, eikä moniteholasien hankkimista tarvitse pelätä.

Mikäli asiakas ei halua kuitenkaan harkita moniteholaseja, on vaihtoehtoina joko niin sanotut rajalliset kaksiteholinssit tai erilliset luku- ja kaukolasit. Monet kokevat kuitenkin kahdet lasit hankalana. Rajallisen kaksitehon lukuluukku saattaa puolestaan tuntua vanhanaikaiselta ja hankalalta ratkaisulta. Tämäkin lisää omalta osaltaan motiivia totutella monitehoihin.

Miksi moniteholaseihin pitää totutella?

Moniteholinssissä voimakkuus muuttuu portaattomasti kaukovoimakkuudesta lukuvoimakkuuteen. Tämä voimakkuuden muutos aiheuttaa linssin välialueelle noin 70-100 cm:n päähän niin sanottuja kuvautumisvirheitä. Myös linssin lukualueen reuna-alueella on vääristymiä eli kuvautumisvirheitä. Yleensä nämä kaksi tekijää aiheuttavat sen, että moniteholaseihin tottuminen voi vaatia aikaa.

Moniteholaseilla silmien ja pään oikea asento on todella tärkeä, jotta linssin reuna-alueen kuvautumisvirheet eivät haittaisi näkemistä.

Mielestäni suurin tottumiseen vaikuttava tekijä on lukulisäyksen määrä (add) ja valittu monitehotyyppi. Mitä pienemmällä lukulisäyksellä siirrytään monitehojen käyttäjäksi, sen helpompaa on monitehoihin tottuminen.

Mielestäni monitehoihin tottumiseen ei vaikuta se, että onko asiakas käyttänyt yksiteholaseja ennen vai siirtynyt suoraan moniteholasien käyttäjäksi. Näin olen ainakin tulkinnut tilanteen työssäni omien asiakkaideni kokemusten perusteella.

Erilaisia tuntemuksia totutteluvaiheessa

 • Totutteluvaiheessa ihmisiä vaivaa yleensä joku seuraavista ongelmista.
 • Linssin reuna-alueen vääristymät häiritsevät ja näkökenttä tuntuu kapealta.
 • Sivulle katsoessa on käännettävä päätä. Pelkkä silmien kääntäminen ei riitä. Nopeissa pään liikkeissä horisontti saattaa heilahdella.
 • Katseen kohdistaminen eri etäisyyksille on hankalaa ja linsseistä ei tunnu löytyvän oikeaa voimakkuutta.
 • Esimerkiksi autolla peruuttaessa etäisyyksien arvioiminen on hankalaa ja portaissa kulkiessa askelmien paikan arvioiminen vaatii tarkkuutta.

Tärkeää monitehoihin totutellessa

Totutteluvaiheessa on erittäin tärkeää käyttää ainoastaan uusia laseja. Laseja kannattaa käyttää paljon, koska tällöin tottuminen on nopeampaa. Kotelossa oleviin laseihin on todella hankala tottua.

Varsinkin monitehoissa lasien oikeanlainen istuvuus on tärkeää. Mikäli lasit tuntuvat olevan väärässä asennossa, kannattaa istuvuus käydä tarkistuttamassa optikolla. Pienetkin säädöt lasien istuvuudessa saattavat tuoda huomattavan parannuksen näkemiseen.

Moniteholasien hinta kertoo yleensä suoraan laadusta

Uusimmilla valmistusteknikoilla valmistetuissa linsseissä on vähemmän vääristymisalueita. Tällöin eri etäisyyksille katsominen on helpompaa.

Yleensä siis laadukkaimpiin, eli usein myös kalliimpiin linsseihin tottuu helpoiten. Tietenkin myös linssimateriaalit ja pinnoitteet vaikuttavat monitehojen hintaan.

Monet liikkeet mainostavat halpoja monitehoja, jolloin linssiparin hinta voi olla jopa alle 100 euroa. Tällaisissa linsseissä on yleensä käytössä vanhempi valmistustekniikka ja linssin reuna-alueella on paljon kuvautumisvirheitä. Tarkkana näkyvä alue on siis todella kapea, minkä takia oikeaa katselualuetta voi joutua etsimään tavallaan koko ajan.

Kuinka pitkään monitehoihin kannattaa totutella?

Aina välillä asiakkaat kysyvät kuinka kauan monitehoihin kannattaa oikein totutella ennen kuin voi tehdä johtopäätöksiä niiden sopivuudesta.

Tämä on aika vaikea kysymys, koska toiset tottuvat linssiin välittömästi ja toiset eivät koskaan. Mielestäni laseja kannattaa käyttää vähintään viikosta kahteen ja tänä aikana näkövaikutelman pitäisi jo parantua.

Mikäli lasien käyttö tuntuu kuitenkin täysin mahdottomalta, kannattaa niiden taivutus ja mitoitukset käydä varmistamassa optikkoliikkeessä välittömästi.

Joskus linssien valmistuksessa tai asennuksessa on voinut käydä inhimillinen virhe. Luonnollisestikin tällöin asiakkaalle vaihdetaan laseihin uusi linssi.

Kuinka suuri osa ei totu monitehoihin ikinä?

En ole ikinä nähnyt mitään virallista tilastoa siitä kuinka suuri osa ihmisistä ei totu moniteholaseihin ikinä. Omien kokemusteni perusteella uskoisin tämän olevan kuitenkin enimmillään yhden – kahden prosentin luokkaa. Moniteholasien hankkimista ei siis kannata kuitenkaan turhaan pelätä.

Moni optikkoliike myöntää moniteholaseilla myös tyytyväisyystakuun. Takuun ansiosta linssit voi olla mahdollista vaihtaa esimerkiksi rajallisiin kaksitehoihin, jos asiakas ei totu monitehoihin.

Lukulasit tai lähilasit monitehojen lisäksi

Monitehot ovat oiva yleislasi. Mielestäni kuitenkin esimerkiksi sängyssä lukemiseen tai muuhun pitkäkestoiseen lähityöhön kannattaa hankkia lisäksi erilliset lukulasit tai ergonomiset lähilasit.

Toisia laseja ei ole kuitenkaan pakko hankkia heti monitehoja ostaessa. Niiden tarvetta voi miettiä sitten kun moniteholasit ovat olleet käytössä jonkin aikaa.

Kirjoitus on julkaistu 4.7.2009 ja päivitetty 8.5.2014.

Alkuperäiset piilolinssit edulliseen hintaan

Nopea toimitus: Lähes 97% tilauksista lähetetään tilauspäivän aikana.

Alensa.fi

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa
Piilolinssioptikko Google+:ssa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. On käytössä toiset moniteholasit. Linssit-, pinnoite- ja kehykset valtakunnallisen ketjun ns.laatuamerkkiä ja hintakin oli muutama vuosi sitten 800€!! Ongelmat alkoivat heti, kun tuli ensimmäinen pimeä ilta. Kaikista valoista, on ne sitten katuvaloja, vastaantulevien autojen valoja, edessä ajavien autojen takavaloja, aurauskeppien heijastimia, mainosvaloja ym. tulee erittäin pahoja heijastumia moniteholaseja käytettäessä. Ongelmasta heti alkuunsa reklamoitu myyjäliikkeeseen ja optikon vastaus oli, että laseissa ei ole mitään vikaa, ns. vahvuutta tuli kohtalaisesti edellisiin (ongelmattomiin) monitehoihin lisää ja silmät vaativat aikansa tottuakseen asiaan! Tämä kai siksi, että eivät olisi ns. 3kk:n takuuaikana joutuneet uusia laseja toimittamaan asiakkaalle. Nyt, kun silmälasit ovat jo muutaman vuoden olleet käytössä ja mitään muutosta ei ole tullut ainakaan parempaan, on kysymys, että mikä mättää? Voiko heijastumia estävän pinnoitteen asennus mennä esim. totaalisesti täysin pieleen ja siitä tuleekin heijastuksia keräävä jne.?

 2. Hei!
  Vaikea sanoa yksiselitteisesti mikä laseissa on vikana.

  Periaatteessa on toki mahdollista, että linssien pinnoitteessa on valmistusvirhe. Olen kuitenkin melko varma siitä, että tämä olisi huomattu, kun olet käynyt reklamoimassa laseista.

  Koetko siis, että valot nimenomaan heijastelevat linssin pinnassa vai näetkö valot muuten epätarkkoina ja tavallaan hajonneina?

 3. Parsakas says:

  Ennen silmälasien hankintaa kävin silmälääkärin vastaanotolla ja mitään vakavaa tai alkavaa silmäsairautta ei hän ainakaan silloin löytänyt. Tämä valojen paha heijastumisongelma poistuu, (tai ainakin menee hyvin pieneksi), kun ottaa lasit hetkeksi pois päästä ja katsoo esim. vastaantulevaa liikennettä ilman silmälaseja. Vaimolla on silmälaseissaan saman merkin linssit ym. ja olen usein kysellyt, että miten hän näkee esim. jonkun ysittäisen minulle pahoja heijastumisia aiheuttavan valon ja ei kuulemma mitään hajavaloheijastumisia ilmene hänellä. Kysyit, näkyykö valot ikään kuin hajoavan. Ei mielestäni oikein sellaista ilmene. Semmoinen tuli kyllä mieleen, että esim. toisen auton perässä ajaessa näyttävät punaiset takavalot (heijastumien lisäksi)siltä, kuin punaisen takavalon yläpuoli varsinkin olisi “maalattu” hyvinkin sutanneella “vesivärillä”. Onneksi sentään ongelmat näillä monitehoilla ovat rajoittuneet alusta asti vain hämärässä ja pimeässä näkemiseen mutta kivaa tosiaan olisi tietää seuraavia silmälaseja ajatellen, mistä seikoista tämmöinen ongelma voisi kiikastaa.

 4. Hei!

  Tietenkin väärä voimakkuus laseissa saattaisi aiheuttaa heijastumia valoista. Silmän taittovirhe voi olla erilainen kirkkaassa ja hämärässä.
  Mietinkin voisiko kohdallasi hämärässä ja pimeässä taittovirheen määrä olla mustuaisen isommasta koosta johtuen erilainen kuin kirkkaassa päivän valossa.

  Tarkastettiinko silmälääkärin reseptin oikeellisuus siinä vaiheessa kun kävit reklamoimassa laseista?

  En oikeastaan osaa neuvoa sinua muuten kuin että seuraavia laseja hankkiessa sinun kannattaa kertoa liikkeessä mahdollisimman tarkasti minkälaisista ongelmista olet nykyisten lasien kanssa kärsinyt.

 5. kristiina says:

  Minulla on seuraavat voimakkuudet:
  Vasen oikea lukulisä

  +6 +3.75,sekä cyl +0.5 +.2.25

  Minulla on hyvät Hoyan ID-linssit

  Lasit toinivat kauas katsottaessa ulkona hyvin, mutta lähelle katsoessa näkö on sumeaa. Lukeminen on vaikeaa, silmät väsyy ja kipeytyy nopeasti, päänsärkyä. Teksti näkyy epäselvänä ja esim. paperille kirjoittaminen on vaikeaa. Kun tekstiä siirtää kauemmaksi näkyy paremmmin.

  Minulla on tuo vasen ns. toiminnnallisesti heikkonäköinen ja kun lasit otaa pois se karsastaa voimakkaasti ulospäin.

  Voisiko johtua siitä että on nuo ID-lasit ja hajataiton korjaus. Olen kuulllut jostain että ID-lasit vaatisivat molempien silmien yhteisnäköä eikä välttämättä sovi sellaiselle joka pääasiassa katsoo vain yhdellä silmällä.

  Minulla on mahdollisuuus vaihtaa lasit erillisiin luku ja kaukolaseihin tai perusmonitehoon. Mitä mieltä piilolinssioptikko? johtuisko ongelmat ID-linsseistä?
  Aiemmilla kaksilla moniteholaseilla näin ongelmitta.

  Tuntuu että silmät ei osaa kohdistaa lähelle katseluun

 6. Hei Kristiina!

  Onko optikkosi tarkastanut, että lasien hionta ja voimakkuus ovat varmasti kunnossa?

  Joskus esimerkiksi pieni hiontavirhe linssissä saattaa vaikeuttaa laseilla katsomista kuvailemallasi tavalla.

  Itselläni on hyvä kokemuksia omien asiakkaiden parista esimerkiksi Hoyan ID-linssin asentamisesta “yksisilmäiselle”. Kyseisessä linssissä pystytään ottamaan huomioon esimerkiksi tilanne jossa asiakkaan silmä ei käänny lukiessa sisäänpäin.

  Tietenkin on henkilöitä, joille kyseinen linssi ei sovellu. Omien kokemusteni perusteella tämä on todella harvinaista, mutta kuitenkin mahdollista.

  Valitettavasti en pysty auttamaan sinua enempää.

  Suosittelen sinua ottamaan yhteyttä lasit myyneeseen liikkeeseen. Siellä he varmasti tietävät miten asiaa kannattaa alkaa selvittämään, kun kuvailet oireesi heille.

 7. kristiina says:

  Hei,

  Kiitoksia infosta

  Kun minulta otettiin mittoja laseja varten, otettiin molemmista silmistä erikseen pd-arvot. Tuossa huonommassa mitattiin 62.5 , tosin liikahdin tahattomasti mittauksen aikana, paremmassa silmässä pd-arvo oli 62.5 Tuota silmän ulospäinkarsastusta ei erikseen huomioitu. Eli tosiaan otettiin vain nuo pd-arvot molemmista ja linssien lukukorkeus.

  Olen ollut yhteydessä liikkeeseen ja sovimme että lasit tarkistetaan. Mainitsin myös tuosta huonomman silmän PD:stä sanoivat että puolen millin heitolla ei pitäisi olla merkitystä, on toleranssien sisällä.

  Voimakkuudet katsottiin uudelleen silmälääkärissä ja arvot olivat samat.

 8. Ulla-Maija Saarela says:

  Hei! Sain muutama päivä sitten uudet kaksitehot, ja nyt on ongelmana lähinäkö, eli en näe uusilla laseilla lukea kunnolla. Kirjaimet ovat epäselvät ja joudun pinnistelemään, että saisin tekstistä selvän. Pääni tulee kipeäksi moisesta tirkistelystä. Vahvuudet uusissa laseissani ovat;
  Sf oikea +3,50 vasen 3,25
  Cyl +0,75 +0,00
  Ax 15 0
  Add 2,25 2,25

  Aikaisempien silmälasien voimakkuudet
  Sf +3,50 +3,00
  Cyl +0,25 +0,25
  Ax 10 170
  Add +2,50 +2,50

  Näen paremmin vanhoilla laseilla, eikä silmien näkö suinkaan ole parantunut vaan
  päinvastoin. Oikea silmäni on aina ollut heikkonäköinen.

  Pitääkö vielä opetella käyttämään uusia laseja vain onko noissa määrityksissä jotenkin menty metsään.

  Terv. Ulla-Maija
  3,00

 9. Hei Ulla-Maija!
  Muutama päivä on toki aika lyhyt totutteluaika, joten ehkä sinun kannattaa vielä totutella laseihin. Kuitenkin jos lasien käyttäminen on hyvin hankalaa, kannattaa asiaa selvittää saman tien.

  Eli jos sinusta tuntuu, että oireet eivät helpota kannattaa sinun käydä liikkeessä, josta hankit lasit.

  Siellä pystytään varmistamaan, että lasit ovat reseptin mukaiset ja että ne istuvat kasvoilla oikein. Mikäli nämä asiat ovat kunnossa kannattaa varmistaa myös lasireseptin oikeellisuus.

  Näin kun en pääse tutkimaan silmiäsi on minun mahdoton sanoa ovatko reseptin voimakkuudet oikeat.

 10. Nelisilmä says:

  Hei piilolinssioptikko!

  Olen käyttänyt moniteholaseja noin viiden vuoden ajan, ja olen aina tottunut niihin nopeasti. Kaukokorjausta on ollut noin 3,5 diopteria, ja viime laseissani lähilisää oli 1,25 diopteria. Uusimmissa laseissani lähilisän määrä nousi 1,75:een, ja näihin laseihin minun on ollut vaikea tottua.

  Linsseissä hankalaa on se, että kulloisellekin katseluetäisyydelle sopiva kohta linssistä tuntuu vaikealta löytää. Lisäksi linssien laidoilla olevat vääristymät tuntuvat paljon aikaisempaa hankalammilta. Minulle tulee hieman merisairas olo, kun kaikki, mitä en katso täsmälleen oikeasta kohdasta linssiä, näyttää sumealta ja ehkä myös vääristyneeltä. Linssiksi valitsin kalliimman vaihtoehdon eli ”yksilöllisen” linssin, mitä tämä sitten tarkoittaakaan, ja optikkoliikkeessä sangat taivuteltiin huolellisesti. En tiedä, voiko asialle tehdä tämän enempää.

  Toinen ongelmani liittyy lasien painoon. Aikaisemmin olen käyttänyt matalahkoja kehyksiä, ja ne ovat tuntuneet melko mukavilta. Nyt optikkoliikkeen myyjä kuitenkin suositteli kookkaampia kehyksiä niin painokkaasti, että taivuin valitsemaan sellaiset. Kehyksissä on merkintä ”54”, jokin symboli ja ”16 2 – 2” (taitavat olla nämä: http://www.instru.fi/kehykset/371125). Linssit ovat ”kahdesti ohennettua” ainetta, mutta silmälasit tuntuvat silti painavilta.

  Optikkoliike tarjoaa tyytyväisyystakuuta, ja nyt mietin, mihin seikkoihin minun kannattaa kiinnittää huomiota, jos joudun vaihdattamaan lasit toisiin. Olen ajatellut, että kehykset saisivat olla ainakin hieman nykyistä matalammat (esim. http://www.instru.fi/kehykset/375478), jotta linsseistä ei tulisi niin painavia. Onko tämä realistinen ajatus, vai edellyttääkö lähilisäni nyt kookkaita linssejä (en toki halua joutua ns. ojasta allikkoon tuon optisen puolen osalta)? Entä kannattaako minun valita ”kolmesti ohennettu” linssiaine? Mitä muuta ehdottaisit?

  Kiitos etukäteen vastauksestasi, ja kiitos myös näistä kiinnostavista ja erittäin hyvin kirjoitetuista artikkeleista.

 11. Hei Nelisilmä!
  Lukulisäys eli add on tosiaan lisääntynyt puolella dioptrialla entiseen nähden. Aina lukulisäyksen lisääntyessä se vaikuttaa valitettavasti myös niin sanottuihin vääristymiin linssin reuna-alueilla. Vääristymää tulee aina vähän enemmän lukulisäyksen kasvaessa.

  Et kertonut kuinka kauan olet pitänyt uusia laseja, mutta osalla tämmöiseen muutokseen tottuminen voi viedä muutaman viikonkin.

  Joka tapauksessa sinun kannattaa olla yhteyksissä optikkoosi näiden ongelmien takia, jos tilanne ei helpota tai ongelmat tuntuvat ylitsepääsemättömän hankalilta. Optikkosi pystyy varmistamaan onko kyseessä normaalia totuttelua vai onko voimakkuuksissa tai asennuksessa jotain virhettä.

  Samalla voit jutella myös lasien painosta. Näin netin kautta minun on hankala ottaa tähän kantaa. Lasien kokonaispainoon kun vaikuttaa linssin koon ja painon lisäksi myös kehyksen paino.

  Moniteholaseja ei tosiaan kannata laittaa todella matalaan kehykseen. Toisaalta taas kehyksen ei tarvitse olla valtaavan iso, jotta linssi toimisi oikein. Valokuvasta minun on mahdoton sanoa olisiko miettimäsi matalampi kehys toimiva sinulle.

  Nuo käytössä olevan kehyksen mitat 54 ja 16 kertovat linssiaukon leveyden sekä nenäkappaleen leveyden. Kehyksessä ei ole merkittynä millään koodilla kehysaukon korkeutta.

  Sinun voimakkuuksilla en lähtisi vielä miettimään niin sanottua kolminkertaista ohennusta, koska mielestäni linssin optinen laatu ei ole niin hyvä kuin kaksinkertaisella ohennuksella olevissa.

 12. Tuija Nivukoski says:

  Hei! Sain muutama päivä sitten uudet silmälasit, joissa eri määrä miinusta kauas katsoessa kuin lukiessa. Lisäksi niissä prismahionnat. Pidin osan aikaa vanhoja silmälasia , joissa vähän eri vahvuudet. Aamulla heräsin aivan järkyttävään päänsärkyyn joka ei hellitä edes Clotamilla, joka yleensä auttaa tehokkaasti. Lisäksi oksettavaa oloa ja ajoittaista huimausta. Nämä sivuoireet helpottivat särkylääkkeellä. Voiko tämä johtua uusista linsseistä/hionnasta? Tuntuu ettei mikään auta ja kipu on kova, eikä minulla yleensä ole juuri päänsärkyjä.

  • Hei Tuija!
   Päänsärky on todella yleinen totutteluoire uusiin silmälaseihin siirryttäessä. Esimerkiksi itselläni uudet lasit aiheuttavat lähes poikkeuksetta jonkinlaisen päänsäryn.

   Myös oksettava olo ja huimaus ovat oireita, joista osa uusiin silmälaseihin siirtyvistä kärsii.

   Harvempi kuitenkaan kuvailee päänsärkyä noin voimakkaaksi kuin sinä teet. Periaatteessa on toki mahdollista, että päänsärkysi aiheuttaa joku muu asia kuin uudet silmälasit.

   Uusiin laseihin totuttelun kannalta on mielestäni järkevää pitää heti alusta asti uusia laseja mahdollisimman paljon. Mikäli vanhat lasit ovat välillä käytössä, kestää uusiin laseihin tottuminen kauemman aikaan.

   Muutama päivä on varsin lyhyt aika uusiin laseihin totuttelussa varsinkin kun olet käyttänyt myös vanhoja laseja samanaikaisesti. Jos siis oireet helpottavat, niin silloin laseihin kannattaa vaan yrittää totutella.

   Mikäli kuitenkin oireet eivät helpota, kannattaa sinun olla yhteyksissä liikkeeseen josta hankit lasit. Näin he voivat tarvittaessa varmistaa lasien istuvuuden ja voimakkuudet.

 13. Marianne says:

  Hei, voiko moniteholasit olla myöskin sellaiset, että niistä on lukulisän tilalla 0 vahvuus? Itse nimittäin näen mielestäni paremmin ilman laseja lähelle kuin lukulisällä, mutta kaukovahvuus on tarpeellinen.

  • Hei Marianne!

   Periaatteessa moniteholinssin lukualueella voi olla nollavoimakkuus. Olen kirjoittanut kirjoituksen Miksi moniteholaseissa ei ole aina voimakkuutta lukupuolella, jossa on aiheesta enemmän.

   Osa asiakkaista voi kuitenkin kokea, että he eivät näe millään moniteholinsseillä lähelle niin hyvin kuin ilman silmälaseja. Tämä johtuu siitä, että moniteholinsseissä linssin reunavääristymien johdosta näkökenttä on aina kapeampi kuin omalla silmällä ilman minkäänlaisia laseja katsoessa.

   Jos kerrot voimakkuutesi, niin voin kommentoida asiaa enemmänkin.