Optikon eli optometristin palkka

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Optikon palkka tuntuu kiinnostavan etenkin alaa harkitsevia nuoria nettikeskustelujen perusteella.

Optinen ala on naisvaltaistunut kovasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Mielestäni tämä näkyy valitettavasti palkkauksessa jonkin verran. Optikon palkka on kuitenkin ihan asiallinen, kun palkkaa verrataan muihin terveydenhuoltoalan palkkoihin kuten esimerkiksi sairaanhoitajiin.

Tällä hetkellä optikon vähimmäispalkka on 2 460 euroa kuukaudessa. Uskoakseni kuitenkin aika harva tekee oikeasti töitä tällä taulukkopalkalla. Suomen Optikoiden Ammattiliiton vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan optikkona kokoaikaisesti työskentelevien miesten palkkakeskiarvo oli 3 420€ ja naisten 3 180€.

Oma kuukausipalkkani on noin 3 500 euroa. Koen palkkani kohtuullisena, mutta toki aina voisi tienata vähän enemmänkin.

Optikon palkkaan vaikuttavat tekijät

Optikon palkkaukseen vaikuttavat monet tekijät kuten paikkakunta, työkokemus, ammattitaito, asema työpaikalla, työllisyystilanne ja sukupuoli. Luonnollisesti myös kaupallisella alalla hyvin tehty myyntityö vaikuttaa yleensä palkkaukseen.

Paikkakunnilla, joissa on ylitarjontaa optikoista, on palkka aloittelevalla optikolla lähellä vähimmäispalkkaa tai vähimmäispalkka. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tällaisilla paikkakunnilla, kuten esimerkiksi Oulussa, on työnantajan markkinat. Joku ottaa varmasti vastaan paikan vaikka vähimmäispalkalla.

Paikkakunnilla, minne on hankalampi löytää optikkoja, on työntekijän markkinat. Tällöin palkkaa voi pyytää selvästi enemmän.

Luonnollisesti pitkä työkokemus näkyy yleensä palkassa. Tänä päivänä työpaikkaa vaihtava, vankka optisen alan konkari saattaa kuitenkin joutua tyytymään huomattavasti alhaisempaan palkkatasoon kuin aiemmin.

Toki myös lisäkoulutuksilla on merkitystä palkkaukseen. Esimerkiksi piilolinssikurssin suorittaminen, pro-auctore-koulutus ja työnäkökurssi nostavat palkkaa. Myös omat neuvottelutaidot vaikuttavat palkkaan eli ainahan voi pyytää hyvän naisen tai miehen lisää.

Myymälävastaavat saavat työehtosopimuksen perusteella reilun sadan euron lisän palkkaan. Käytännössä osa tienaa kuitenkin enemmänkin.

Koulutuksen tutkintonimikkeellä ei ole vaikutusta palkkaukseen. Optometristi ja optikko tienaavat siis periaatteessa saman verran, eikä tutkintonimikkeitä erotella esimerkiksi työehtosopimuksessa. Käytännössä optikon nimikkeellä valmistuneet tienaavat optometristejä enemmän, kiitos pidemmän työkokemuksen.

Eräillä työnantajilla on käytössä peruspalkan lisäksi tuleva provisio myynnin ylittäessä asetut tavoitteet.

En tiedä onko työelämässä enää optikoita, jotka saavat jokaisesta tehdystä näöntarkastuksesta provision. Tällaisia sopimuksia oli ainakin vielä parikymmentä vuotta sitten.

Optometristiopiskelijan palkkaus

Optometristiopiskelijan palkka on vähintään 1 599 kuukaudessa.

Itse olen kuullut, että joissain liikkeissä juuri opintonsa aloittaneita opiskelijoita palkataan monesti töihin harjoittelijoina tai myyjinä. Näin nuori saadaan töihin pienemmällä palkalla. En tiedä kuitenkaan kuinka yleistä tämä on.

Naisten ja miesten palkkojen erot

Optisellakin alalla miesten palkat ovat naisten palkkoja korkeampia. Se mistä tämä johtuu, on varmasti ikuisuuskysymys.

Emmekö me naiset osaa tai uskalla pyytää tarpeeksi palkkaa? Vai arvostavatko työnantajat miehiä enemmän, koska he eivät jää äitiyslomille…

Optikoiden työehtosopimuksesta löytyy palkan lisäksi tietoa esimerkiksi lomista. Työehtosopimuksen löydät täältä.

Optisen alan myyjän palkkaus

En tunne tarkemmin optisen alan myyjien palkkausta. Käsittääkseni heidän palkkaus perustuu kaupan alan työehtosopimukseen. Näin palkka ei välttämättä ole kovinkaan suuri.

Toisaalta hyvä myyjä varmasti tienaa enemmän tässäkin työssä.

Kirjoitus on julkaistu 8.2.2009 ja päivitetty 16.6.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa