Silmälasit linssityypin mukaan lajiteltuna

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Karkeasti lajiteltuna silmälasit voidaan jakaa kolmeen pääryhmään linssityypin mukaan eli yksiteho-, kaksiteho- ja moniteholaseihin. Lisäksi nykyään myydään yhä enemmän myös niin sanottuja ergonomisia linssejä sekä silmän mukautumista helpottavia linssejä.

Erilaisia linssejä on siis paljon ja usein asiakkaat ovat ihmeissään näiden kanssa. On hyvin yleistä, että asiakas ei edes tiedä minkälaiset lasit hänellä on käytössä.

Jonkinlaisen yleissääntönä voi sanoa, että yleensä ensimmäiset lasit ovat yksitehoiset lukulasit tai kaukolasit. Monitehoja, kaksitehoja sekä ergonomisia linssejä puolestaan käytetään yleensä yli 40-vuoden iässä korjaamaan niin sanottua aikuisnäköä silloin kun samoilla laseilla halutaan nähdä kauas ja lähelle.

Yllättävän moni asiakas on sitä mieltä, että hän käyttää kaksiteholaseja, vaikka laseissa olisikin rajattomat monitehot. Lisäksi osa ihmisistä nimittää rajattomia monitehoja kolmitehoiksi. Tämäkin on väärä termi, koska ihan oikea rajallinen kolmiteholinssikin on olemassa.

Tässä kirjoitussarjassa olen kirjoittanut eri silmälasityypeistä. Toivottavasti kirjoitukset selventävät eri linssityyppien käyttötarkoituksia.

Kirjoitus on julkaistu 17.4.2009 ja päivitetty 24.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Kirsti Puhakainen-Rapo says

    Moniteholinssi 1 silmällä näkevälle???

    Sain pari viikkoa sitten moniteholinssin toiselle silmälle, toisella en näe. Voiko täysin 1-silmäinen käyttää monitehoa? Itsestäni näköalueeni tuntuu todella kapealta, vaikka linssi on uusinta teknologiaa, eli reuna-alueiden vääristymien pitäisi olla vähäiset. Näkevän silmän voimakkuus -2.00, cyl -0.25, ax 110 astetta. Add +1.75. Ainakin autolla ajo on vaikeaa, kun näkee epätarkasti vastaantulevan liikenteen, eikä koko ajan voi olla kääntämässä päätä. Samoin risteyksissä joutuisi kääntämään päätä enemmän kuin niska antaa periksi.

  2. Hei Kirsti!
    Kyllä niin sanotut yksisilmäisetkin voivat käyttää moniteholinssejä.

    Tietenkin oman haasteen monitehoihin tottumiseen tuo se, että yhdellä silmällä katselevan näkökenttä on kapeampi kuin kahdella silmällä näköhavaintoja tekevän.

    Sitten kun tämä jo valmiiksi kapeampi kenttä kapenee entisestään moniteholinssillä voi laseihin totuttelu vaatia aikaa.

    Omien asiakkaitteni kohdalla olemme kuitenkin päässeet moniteholinssillä hyviin tuloksiin, vaikka käytössä olisikin vain yksi silmä.

    Yhtä silmää käyttävien kohdalla on todella tärkeää valita mahdollisimman laajoilla katselualueilla varustettu linssi.

    Lisäksi optikon tulee tehdä lasien mitoitus erityisellä huolella, vaikka tietenkin näin tulisi tehdä kaikkien asiakkaiden kanssa.

    Suosittelisin että sinun kannattaa käydä omalla optikollasi, jos näkeminen ei ala lähiaikoina. Tällöin optikko voi varmistaa lasien oikeanlaisen istuvuuden ja mitoituksen.

  3. Hannele says

    Millainen linssi on antitatique? Ns. mukautumista helpottava linssi??

    Mille etäisyydelle saakka näkisin pelkillä lähilaseilla allaolevilla vahvuuksilla?
    Näkisinkö tarkasti koko etäisyysalueella 15-70 cm?

    Kumman korjaaminen on kriittisempää kaukonäön vai lähinäön, kun halutaan vähentää silmien väsymista ja nopeuttaa sen tarkennuskykyä eri etäisyyksille?
    En ole vielä valmis käyttämään jatkuvasti laseja ja hankkimaan 1000 euron monitehoja (migreenin vuoksi tarvitsen optisesti virheettämät linssit. Eli piilolinssit ovat suunnitelmissa sitten, kun silmät tarvitsevat kokoaikaista apua näkemiseen.)

    Pyysin lääkäriltä lasireseptiä silmien hitaan tarkentamisen korjaamiseen luentosalitilanteessa, jossa pitää samaan aikaan nähdä oma kirjoituksensa ja 10 metrin päähän screenille.

    Ratkaisua kaipasin myös hallituksen sihteerin näkemisongelmiin läppärin, printtien ja screenin nopeatempoiseen silmäilyyn. Tenttikirjojen lukeminen on ollut tuskaa rivien hyppiessä ja kiemurrellessa, vaikka kirjaimet näenkin terävinä (paitsi silloin kun tekstin alle ilmestyvät millin alempana olevat haamurivit). Liikkuvan kuvan tajuaminen menee usein ohi, kun silmät eivät pysy vaudissa mukana.

    Lääkäri kirjoitti reseptin ja sanoi, että sen toiminen on arpapeliä. Uskon sen, sillä kahden vuoden takaiset vahvuudet vaihtuivat plussasta miinukseksi ja prismat hajataittoon. En ole vielä rohjennut hankkia ensimmäisiä lasejani.

    SF
    +0,5 -> -0,75
    +0,25 -> -1,00

    CYL
    +0,25 -> +0,25
    – -> +0,25

    AX
    85 -> 90
    – -> 90

    PRISMAT
    1basTEM -> –
    1basTEM -> –

    ADD
    – -> +1,25

    LÄHELLE
    SF
    +0,5 -> +0,5
    +0,25 -> 0,25

    CYL
    +0,25 -> +0,25
    – -> – + 0,25

    AX
    85 -> 90
    – -> 90

    LÄHELLO

  4. Hei Hannele!

    Valitettavasti minun on mahdoton vastata kaikkiin kysymyksiisi näin netin välityksellä, koska en ole tutkinut silmiäsi.

    Tässä kuitenkin jotakin.

    Anti-Fatique on tosiaan Essilorin valmistama silmien mukautumista helpottava linssi.

    Et kerro ikääsi, joten en tiedä onko lukuvoimakkuus määrätty sinulle aikuisnäön vai jonkin muun näkemisen ongelman vuoksi. Lukulisäyksellä, (sinulle määrätty add 1,25) laskennallinen pisin etäisyys johon näet on 80 senttiä.

    Omien asiakkaiden kautta saamien kokemuksien perusteella paras apu kuvailemiisi ongelmiin saadaan korjaamalla kauko- ja lähinäkö voimakkuudesta riippuen moniteholinsseillä tai silmän mukautumista helpottavilla linsseillä.

    Vain toisen näköongelman korjaaminen ei poista ongelmaa. Eli jos korjataan lähinäkö lukulaseilla, ei niillä näy esimerkiksi luentotilanteessa kauas. Vastaavasti jos korjataan kaukonäkö tarkaksi voi lähelle katsominen olla jopa hankalampaa kuin ilman laseja.

    Myös monet migreenistä kärsivät ovat saaneet oivan avun moniteholinsseistä, vaikka ovat pelänneet linssien reuna-alueiden vääristymien aiheuttavan kohtauksen.

    Sinun silmälasireseptejä katsoessa tuli mieleen, että onko aikaisemmat silmälasisi yksitehoiset lähilasit? Lähivoimakkuudessa kun ei ole suurta eroa reseptien välillä.

    Tuohon prisman poisjääntiin en näin netin välityksellä pysty ottamaan kantaa.

    Jos resepti mietityttää voit vielä varata ajan optikolle näöntarkastukseen. Samalla voit pyytää, että hän näyttää sinulle miten näkisitkin pelkillä lukulaseilla ja pelkillä kaukolaseilla.

    Sinun kannattaa muuten huomioida se että aika moni optikkoliike tarjoaa jonkinlaisen “takuun” monitehoihin tottumiselle. Jos asiakas ei totu monitehoihin, niin hän voi saada niiden tilalle esimerkiksi rajalliset kaksiteholinssit tai erilliset kaukolinssit ja lukulinssit. Tästäkin kannattaa kysyä tarkemmin optikkoliikkeistä.

  5. Petri says

    Hei! Olen 22-vuotias opiskelija ja olen kesätöissä tietokonehommissa eli käytännössä istun 8 tuntia tietokoneella päivässä ja vielä kotonakin pari tuntia. Olen huomannut, että silmäni ovat alkaneet reagoida tähän ja varsinkin vasen silmäni, joka on tosin aina ollut hieman huonompi kuin oikea silmäni. Kävin marraskuussa silmälääkärillä ja hänen suosituksesta hankin silmälasit, joissa on aktiivilinssit. Alunperin hankin lasit juuri sen vuoksi, että lukeminen oli hieman vaikeaa sillä silmät hyppivät riveillä ja aktiivilinssit ovat kuulemma apu tähän vaivaan. Vasemmassa silmässäni on -0,75 ja oikeassa silmässäni -0,5. Nyt kun katson vasemmalla silmälläni pientä tekstiä silmälasien läpi noin metrin päähän, se näkyy melko sumeana ja epätarkkana eli lieköhän vasemman silmän näköni yhä huonontunut tuosta -0,75:stä? Kun katson vasemmalla silmälläni esimerkiksi 100 metrin päässä olevaa isoa tekstikylttiä, se näkyy kyllä tarkasti. Oikealla silmälläni näen edelleen tarkasti silmälasien läpi.

    Normaaliarjessakin vasen silmäni on melko kiusallinen, sillä tuntuu että oikea silmäni tekee kaiken näkemistyön ja vasen silmä vain “roikkuu” mukana. Aivan kun en tekisi vasemmalla silmälläni ollenkaan työtä. Vasen silmäni tuntuu muutenkin jotenkin kummalliselta. Ehkä hieman sumealta?

    Lisäksi olen alkanut tässä kuukauden sisällä nähdä “rihmoja silmissä”. Varsinkin vaaleaa taustaa vasten niitä näkyy paljon ja ne ovat melko kiusallisia. Ennen töiden aloittamista toukokuun alussa, minulla ei vastaavaa ongelmaa vielä ollut.

    Mikähän mahtaa olla syynä tähän, etenkin vasemman silmän, yhtäkkiseen huononemiseen?

    Kiitos vastauksesta!

  6. Hei Petri!
    Valitettavasti en pysty näin netin kautta edes arvailemaan mitä näössäsi on tapahtunut, koska en pääse tutkimaan näköäsi.

    Joka tapauksessa kuulostaa selvästi siltä, että et näe laseillasi tarpeeksi hyvin.

    Mielestäni sinun kannattaakin varata aika optikolle näöntarkastukseen, niin siellä selviää miten näkösi on muuttunut ja ovatko lasisi varmasti sinulle parhaat mahdolliset.

    Periaatteessa kuvailemasi “rihmat” näkökentässä voisivat olla lasiaisen kollageenisäikeiltä, jotka ovat vaarattomia. Varmaa vastausta en kuitenkaan voi antaa tähänkään näin netin kautta. Jos oireet ovat kiusallisia, olisi tämäkin asia hyvä varmistaa vielä ihan yleislääkäriltä tai silmälääkäriltä.

  7. Pertti says

    Hei! Olen 22-vuotias opiskelija ja minulla on havaittu olevan pientä karsastusta ulospäin. Onko kyseessä piilokarsastus? Meneekö se itsestään ohi vai pitääkö sitä hoitaa jollakin tavalla? Kävin silmälääkärillä viikko sitten ja hän sanoi, että en tarvitse silmälaseja. Minulla on kuitenkin olemassa silmälasit, joissa on aktiivilinssit. Ovatko nämä aktiivilinssit apu tähän karsastukseen? Havaitsen karsastuksen silmien hyppimisellä riveillä lukiessa. Lisäksi olen havainnut että pääni hieman “kuumenee” lukiessani ja tietokoneella ollessani. Liittyykö tämä myös tähän karsastukseen?

    Kiitos vastauksestanne!

  8. Hei Pertti!
    Valitettavasti minun on mahdoton vastata oikeastaan yhteenkään kysymykseesi näin kun en pääse tutkimaan silmiäsi.

    Mielestäni sinun kannattaisi kokeilla soittaa silmälääkärillesi ja kertoa, että sinua jäi mietityttämään nämä asiat tutkimuksen jälkeen. Hän on kuitenkin viimeksi tutkinut silmäsi.

    Pahoittelen, että en pysty auttamaan tämän enempää tässä asiassa.

  9. Hei!

    Sain hetki sitten lasit vahvuuksilla:
    Oikea Vasen
    Sf. +0.50 +1.00
    Des.suun 0 180
    Kv 28.5 30.0

    Karsastusta on optikon mukaan sekä kauas että lähelle katsottaessa.
    Auttaako siis tämä des.suun karsastukseen?

    • Hei Tiia!

      Olet hankkinut lasit varmaan Instrumentariumista tai Nisseniltä.

      Tuo Des.suun on heidän reseptissään oleva merkintä, joka ei mielestäni tarkoita mitään. Yleensä arvot ovat aina juuri nämä 0 ja 180.

      Sinällään sinun arvoissasi ei ole mitään prismakorjaukseen liittyvää. Prismalla korjataan karsastusta.

      Joissakin tapauksissa taittovirheen korjaaminen korjaa myös karsastusta, eikä erillistä prismakorjausta tarvita.

      Sinulla on kaukotaitteisuutta +0,50 ja +1,00. Voi siis olla, että nämä korjaukset auttavat myös karsastukseen.

      Varmasti en luonnollisesti voi asiaa sanoa, kun en pääse tutkimaan näköäsi.

      Jos asia vielä mietityttää, niin sinun kannattaa ottaa yhteyttä optikkoosi.