Tietokoneella tehtävä näöntarkastus eli autorefraktometrimittaus

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Messuilla tai erilaissa tapahtumissa järjestetään aika ajoin niin sanottuja tietokoneella tehtäviä näöntarkastuksia eli autorefraktometrimittauksia. Välillä näitä mittauksia kutsutaan myös tietokonemittauksiksi.

Yleensä asiakkaita houkutellaan mittaukseen nopeudella. Mittausta markkinoidaan helpolla tavalla tarkistaa olisiko laseille tarvetta tai ovatko nykyiset lasit ajan tasalla.

Osassa asiakkaista tämmöinen mittaus herättää ihmetystä ja osa ottaa tämmöisen mittauksen tulokset liian tosissaan. Lisäksi osa asiakkaista ihmettelee miksi optikon tai silmälääkärin tarkastuksessa aikaa kuluu 15-30 minuuttia, kun on olemassa tämmöinen nopeakin testi.

Miten autorefraktometrimittaus tehdään ja voiko tuloksiin luottaa?

Autorefraktometrimittauksessa asiakas katsoo näytöllä olevaa testimerkkiä, jonka kirkkaus saattaa vaihdella tutkimuksen aikana. Samanaikaisesti optikko suorittaa tietokonepohjaisen mittauksen. Käytännössä optikko näkee näytöltä asiakkaan silmän ja laitteesta riippuen kohdistaa tietynlaiset merkit oikealle kohdalle kuvaan, jonka jälkeen mittari mittaa automaattisesti voimakkuudet. Testin aikana asiakkaan ei tarvitse vastata mihinkään kysymyksiin siitä miten hän näkee, vaan testin tulos saadaan mittauksen perusteella.

Kaikkiaan testi kestää ainoastaan noin minuutin verran.

Autorefraktometrimittauksen tulokset eivät ole kuitenkaan tarpeeksi luotettavia eikä niiden pohjalta voida tehdä silmälasimääräystä. Esimerkiksi silmän mukautumiskyky vaikuttaa testin antamaan tulokseen. Lisäksi mittauksen tuloksissa ei oteta huomioon sitä miten asiakas haluaisi nähdä. Osa ihmisistä haluaa tehdä töitä jonkin verran omalla silmällä ja kaukolaseihin ei välttämättä voida korjata asiakkaan koko taittovirhettä.

Mielestäni tietokonemittaus on oiva apuväline, mutta sitä ei tule käyttää missään nimessä ainoana mittauksena lasien määritykseen.

Monesti optikko saattaa ottaakin tällaisen tietokonemittauksen ennen normaalin näöntarkastuksen alkua. Monilla autorefraktometreillä saadaan mitattua myös silmänpinnan kaarevuus todella helposti ja nopeasti.

Kaikki optikot eivät käytä autorefraktometrejä ja siitä huolimatta työ tehdään aivan yhtä hyvin ja huolellisesti. Ainakin oman kokemukseni mukaan moni asiakas arvioi näöntarkastuksen laatua sillä mitä enemmän kaikkia erilaisia tutkimuksia hänelle tehtiin.

Autorefraktometri on vain yksi tapa arvioida objektiivisesti asiakkaan taittovirhettä. Itse en läheskään aina ota asiakkaalta tietokonemittausta. Tämän sijaan käytän mieluummin niin sanottua skiaskooppia taittovirheen määrän arvioinnissa. Tällä tavalla saan asiakkaan silmästä enemmän informaatiota kuin automaattimittauksella.

Vaikka suorittaisinkin tietokonemittauksen, tutkisin tästä huolimatta asiakkaan silmät vielä skiaskoopilla.

Mittauksen tuloksia ei kannata säikähtää

Itselläni tulee mieleen eräs nuori naisasiakas, joka tuli näöntarkastukseen päänsäryn ja lähityön ongelmien takia. Asiakkaalla ei ollut aiemmin minkäänlaisia silmälaseja ja tietokonemittaus oli näyttänyt hänelle voimakkuuden tarpeeksi noin -5.00. Oikean näöntarkastuksen jälkeen asiakkaalle kuitenkin määrättiin +1.00 voimakkuudella olevat lasit.

Tässä tapauksessa tutkittavan akkommodaatio eli silmän mukautumiskyky teki niin valtavasti töitä, että tietokonemittaus antoi näin väärän tulokset.

Vastaavien tapausten takia tietokonemittausten tuloksista ei kannata murehtia liikaa ennen oikeaa näöntarkastusta.

Yllä olevasta esimerkistä huolimatta osalle asiakkaista tietokonemittaus antaa kuitenkin oikeitakin tuloksia.

Luonnollisesti tuloksiin vaikuttaa hyvin paljon se minkä tasoisella autorefraktometrimittarilla testi on tehty.

Oman kokemukseni perusteella laitteiden mittatarkkuus onkin parantunut vuosien varrella selvästi. Osa mittareista antaa varsin luotettavia tuloksia mutta laitteet eivät kuitenkaan korvaa optikkoa tai silmälääkäriä.

Oma mielipiteeni autorefraktometrimittauksesta

Mielestäni autorefraktometrimittaus on hyvä tapa antaa asiakkaille jotakin tietoa näkemisestä nopeasti. Näin asiakkaat saadaan ohjattua tarvittaessa jatkotutkimuksiin optikon tai silmälääkärin luokse.

Testi on myös helppo tapa saada ihmiset miettimään näkemistään. Lisäksi testi toimii esimerkiksi messuilla hyvänä keskustelunavaajana sen suhteen miten asiakas kokee näkevänsä.

On kuitenkin tärkeää huomioida se, että oikeaan näöntarkastukseen kannattaa mennä aina, jos näkemissä tuntuu olevan ongelmia. Tämä siitä huolimatta, vaikka autorefraktometrimittauksen perusteella tarvetta voimakkuuksille ei olisi.

Kirjoitus on julkaistu 05.03.2012 ja päivitetty 9.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Liisa Ille says

    Voiko kaukonäköä (kauaksi nökemistä) parantaa laseilla?????

    • Hei Liisa!
      Kaukonäköä voidaan luonnollisesti korjata silmälasein, jos kaukonäön heikkous johtuu taittovirheestä.

      Likinäköisyyttä korjataan miinuslinssillä, kaukotaitteisuutta pluslinsseillä.