0-7-vuotiaiden vauvojen ja lasten näkeminen, näöntarkastus ja silmälasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

0-7-vuotiaiden vauvojen ja lasten näön tutkii aina silmälääkäri. Lain mukaan optikko ei saa tehdä itsenäisesti silmälasimääräystä alla kahdeksanvuotiaille.

Yleensä aina kun alle kouluikäinen tarvitse lasit, on tähän syynä normaalin taittovirheen lisäksi myös karsastusta, niin sanottu laiska silmä tai jokin silmäsairaus.

Miten näön muutokset huomataan?

Lapsen heikentyneen näön voi huomata esimerkiksi siitä, että lapsi ei ole enää kiinnostunut pienistä esineistä, koska ei enää näe niitä tarkasti. Lapsi voi myös hermostua ja alkaa itkeä paremman silmän mennessä peittoon.

Lapsen näön muutokset, kuten esimerkiksi karsastuksen, voi huomata omat vanhemmat tai lastenneuvolan terveydenhoitaja tai lääkäri. Varsinkin jos vanhemmilla tai nuoremmilla sisaruksilla on ollut karsastusta tai niin sanottu laiska silmä, kannattaa lapsen näköä pyrkiä seuraamaan itse aktiivisesti ja kertoa sukuhistoriasta neuvolassa.

Lapset tottuvat laseihin helposti

Omien kokemusteni perusteella pienet lapset tottuvat yleensä laseihin helposti. Niitä myös käytetään varsin mielellään, koska lapsi huomaa laseista olevan apua.

Etenkin pienten lasten, jolle on määrätty lasit karsastuksen tai jonkin muun ongelman hoitoon, on todella tärkeää näönkehittymisen kannalta käyttää laseja säännöllisesti.

Näössä olevat ongelmat voivat aiheuttaa kehityksen viivästymistä. Heikko näkö voi esimerkiksi aiheuttaa ongelmia tasapainon kanssa.

Näöntarkastuksessa apuna objektiiviset tutkimusmenetelmät

Varsinkin vauva- ja taaperoikäisten näköä tutkittaessa lääkäri käyttää niin sanottuja objektiivisia tutkimusmenetelmiä. Tällöin tutkittavan ei tarvitse itse osata vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin. Voimakkuus voidaan määrittää esimerkiksi skiaskoopin avulla. Kyseisellä laitteella arvioidaan silmän sisältä heijastuvan valon liikettä, jonka perusteella voimakkuuden tarve voidaan määrittää todella tarkasti.

4-7-vuotiaiden lasten näöntarkastuksessa voidaan käyttää lasten tutkimustauluja, kuten esimerkiksi LH-testitauluja. LH-testitauluissa on käytössä neljä erilaista symbolia, sekä erillinen kortti, johon on merkitty samat symbolit. Näin lapsi voi näyttää kortista minkä kuvan hän näkee taulussa.

Pienten lasten näöntutkiminen voi olla todella haastavaa, koska lapsi voi kieltäytyä täysin yhteistyöstä. Välttämättä lapsi ei myöskään osaa tai halua vastata luotettavasti siihen näkeekö hän hänelle näytettyjä kuvia. Tällöin arviointi tehdään täysin objektiivisten tutkimusten avulla.

Kirjoitus on julkaistu 2.12.2009 ja päivitetty 18.12.2013.

Tämä kirjoitus kuuluu osana Lapsi optikon asiakkaana -sarjaan.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Typy 9kk says

    Hei,
    tyttärelläni on synnynnäinen kaihi molemmissa silmissä, joka leikattiin hänen ollessa 1kk ikäinen. Hänellä myöhemmin todettiin myös silmänpainetauti toisessa silmässä. Leikkauksissa hänelle on asennettu tekomykiöt molempiin silmiin sekä molteno toiseen silmään. Tällä hetkellä näkö on +7 ja -16. Hän on saamassa juuri uudet silmälasit, mutta haluan hänelle ehdottomasti myös aurinkolasit vahvuuksilla.

    Mistä saisin hyvät pokat näin pieneen päähän ja minkälaiset linssit olisivat parhaat, jotta ne eivät tulisi liian raskaiksi ja paksuiksi?

    Maksumääräyksen piiriin kuuluvat silmälasiliikkeet eivät pysty tilaamaan vauvojen kehyksiä ja hyllyistä löytyy vain metallisankaisia vanhemmilla lapsille tarkoitettuja laseja.

  2. Hei!
    Mielestäni on aika erikoista, että maksusitoumuksen piiriin kuuluvat liikkeet eivät pysty tilaamaan tyttärellesi sopivia kehyksiä.

    Tämä kannattaa ilmoittaa sairaalaan, koska kyllähän maksusitoumuksen piiriin kuuluvien liikkeiden pitäisi palvella kaiken ikäisiä asiakkaita.

    Näin pienelle lapselle tarvitaan niin sanottu vauvakehys, jossa on kippura-aisat ja lapsen nenälle sopiva nenäkappale. Malleja ei valitettavasti ole montaa.

    Zeissillä on ollut hyviä vauvojen kehyksiä, mutta en tiedä tuoko niitä tällä hetkellä mikään maahantuoja Suomeen.

    Optiikka Juurinen myy myös vauvojen kehyksiä. Näitä malleja en ole itse nähnyt, mutta kuvien perusteella mallisto vaikuttaisi hyvältä.

    Yksi vaihtoehto voisikin olla selvittää pystyisikö joku liike tilaamaan Juuriselta kehyksiä sovitettavaksi.

    Linssiksi kannattaa valita ohennettu linssi, koska perusmateriaalista valmistetut linssit ovat todella painavat ja paksut noilla vahvuuksilla.

    Valitettavasti lasit eivät välttämättä ole kovin pitkäikäiset, koska vauvat kasvavat nopeasti ja lasit joutuvat varmasti kovalle koetukselle.

  3. Typy 9kk says

    Hei, kiitos nopeasta vastauksesta.
    Yliopistollisen keskussairaalan maksusitoumuksen piiriin kuuluvat vain Instru, Nissen ja Silmäasema ja muutama yksityinen kauempaa meidän asuinpaikkakunnalta. Silmälasien pokat saimme lainaksi lopulta Yliopistollisesta keskussairaalasta. Mutta olisihan se mukava kokeilla jotain muitakin malleja, kun niitä yksiä. Lähinnä nyt ongelmana on aurinkolasit, jotka pitäisi saada vahvuuksilla. Mielestäni tavalliset pokat ovat huonot aurinkolaseiksi, koska aurinko pääsee paistamaan myös sivuilta ja välistä. Saako parempia pokia aurinkolaseiksi? Tässäkin lääkäri oli päättänyt, että laitetaan linssit yksitehoisina, koska -16 ei saa kaksitehoisena. Onko se nyt hyvä, että lapsi ei näe kunnolla lähelle ulkona?

    Sitten linsseistä… Tänään saimme optikolta kuulla, että -16 linssiä ei saada kaksitehoisena Suomesta. Nyt lapsemme joutuu toistaiseksi pitämään tämän silmän päällä vain lähinäönlinssiä ja toisessa silmässä kaksiteholinssiä. Onkohan tuossa mitään järkeä? Yliopistollisen keskussairaalan lääkäri näkötutkimuksen jälkeen jutteli, että laitettaisiin piilarit, jotta saataisiin noita vahvuuksia pienemmäksi laseihin, mutta hän ei saanut vielä laskelmia tehtyä ennen lomaansa, joten nyt väliajaksi haetaan tällaiset lasit. Mielestäni ihmeellistä touhua! Miksei asiat hoideta samantein kuntoon piilareilla. Nyt lapsi joutuu olemaan 1,5kk ilman laseja.

    Mahtaakohan optikkoliike nyt hankkia parasta mahdollista linssiä vai onko tosiaan niin, ettei Suomesta saa -16 linssiä kaksitehona?

    Toivottavasti saat selvää asiasta, kun on vaikea peittää tuohtumustaan yliopistollista keskussairaalaa kohtaan.

  4. Hei!
    Lasten aurinkolaseissa linssitettävät mallit ovat tosiaan hakusessa isommillekin lapsille saati sitten pienelle vauvalle.

    Varsinkin kertomillasi voimakkuuksillasi joka puolelta peittävän linssitettävän aurinkolasin löytäminen on varmasti haastavaa.

    Aiemmassa vastauksessa kertomani yrityksen lisäksi minulle tuli mieleen toinen paikka, josta saattaisi löytyä vauvojen silmälaseja. Kyseessä on Caporex Oy. Heidän sivujen mukaan he maahantuovat ComoFrame-sarjaa, jossa on vauvojen malleja.

    Valitettavasti en muista ulkoa kaikkien linssivalmistajien valmistusrajoja, eli en osaa sanoa saako joltain valmistajalta kaksiteholinssiä voimakkuudella -16.

    Mieleeni tuli muistaakseni ruotsalainen Multilens Optio niminen yritys, josta on saanut lähes minkälaisia linssejä tahansa.

    Ihan varmasti on turhauttavaa kun asiat seisovat ja venyvät. Kuitenkin varmasti jokainen vanhempi halua lapselleen parasta mahdollista apua näkemiseen tällaisessa tilanteessa.

    Sitten kun asioille ei voi itse tehdä mitään ja tulee tunne siitä, että lapsi joutuu sijaiskärsijäksi jokainen vanhempi varmasti ärähtää tästä.

    Piilolinssit toisivat varmasti suurta helpotusta tilanteeseen, jotta lasien voimakkuutta pystyttäisiin pienentämään.

    Netissä on mielestäni joku kaihilasten vanhempien keskustelufoorumi. Oletko liittynyt siihen? Sieltä saisit varmasti saman asian kokeneilta hyviä ohjeita ja neuvoja, koska esimerkiksi minulle tämä aihe on valitettavasti varsin tuntematon.

    Tuohon kysymykseesi nykyisen ratkaisun järkevyydestä en osaa valitettavasti sanoa muuta kuin sen, että linssivaihtoehtoja miettiessään lääkäri on varmasti miettinyt mikä on järkevin vaihtoehto korjata tyttäreen näköä.

  5. Pirpana says

    Hei,
    Meidän alle kouluikäisellä lapsella on ollut käytössä silmälasit sekä lappuhoito noin vuoden verran. Lappuhoito on mennyt hienosti ja nyt olleessa silmälääkäritarkastuksessa saatiinkin hienot tulokset visuksen suhteen eli lappuhoito on auttanut hyvin ja näöntarkkuus on myös laiskassa silmässä hyvä.
    Meitä vanhempia on jäänyt askarruttamaan se, miten kaukotaitteisuus yleensä muuttuu, jos muuttuu? Lapsella on tällä hetkellä käytössä lasit +2 / +3,5. Pieneneekö “plussat” lapsen kasvaessa vai voiko ne myös kasvaa? Lapsi ei myöskään koe, että näkisi laseilla, mutta on onneksi suostunut kuitenkin melkolailla reippaasti pitämään laseja. Yleensä saamme kommentin; miksi laseja pitää pitää vaikka omat silmät näkevät ihan samalla tavalla. Kiitos jo etukäteen vastauksesta ja iloista kevättä 🙂

  6. Hei Pirpana!

    Hienoa että peittohoidosta on ollut apua.

    Kaukotaitteisuuden määrän muutoksesta kasvun myötä ei voi sanoa mitään täysin varmaa. Kuitenkin oman kokemukseni mukaan varsin monella voimakkuus pienenee kasvun myötä.

    Plus-voimakkuudella olevien kaukolasien käyttäjät eivät välttämättä huomaa eroa näkemisen tarkkuudessa katsoessa laseilla tai ilman laseja. Ilman laseja katsoessa silmä tekee kuitenkin kokoajan töitä näkemisen eteen. Tämän takia laseilla katsoessa silmän ei tarvitse tehdä samalla tavalla tarkennustyötä.

    Taittovirheen korjaus on tärkeää myös sen vuoksi, että laiskaa silmää saataisiin ikään kuin opetettua näkemään. Eli pelkkä peittohoito ei riitä tähän, vaan myös taittovirhe on korjattava.

    Toivottavasti vastauksestani oli jotain hyötyä ja kysy ihmeessä lisää, jos joku asia jäi mietityttämään. Iloista kevättä teillekin!

  7. Pirpana says

    Kiitos todella pikaisesta vastauksesta!
    Näin olemme ymmärtäneetkin, että silmän aktivoinnin kannalta lasien pitäminen on tärkeää ja sen puoleen olemme olleetkin tarkkoja sen suhteen, että lasit ovat päässä. Huolettaa vain se jo etukäteen, kun kouluaika alkaa ja mikäli lapsi ei koe laseista olevan apua, niin näinköhän lasit ovat enemmin repussa kuin silmien edessä…
    Visukset ovat kohta 6 vuotiaalla vahvassa silmässä 0.8 ja laiskassa silmässä 0.63. Lähdimme heikommalla silmällä vuosi sitten arvosta 0.32. Onko nämä 0.8 ja 0.63 jo ns. normiarvot vai mitä 5-6 vuotiaille pidetään normaaleina visuksina. Eroahan silmien välillä vielä on, mutta ei onneksi lähimainkaan sitä määrää mitä alussa. Itse olemme olleet ihan ihmeissään kuinka hurjan tehokasta lappuhoito on ja kuinka nopeasti näöntarkkuus on muuttunut. Onneksi niin!

  8. Hei Pirpana!
    Lapsen motivoiminen lasien käyttöön on jossain ikävaiheessa varmasti haasteellista jokaiselle vanhemmalle, jonka lapsella on silmälasit.

    Vaikka lapsesi ei huomaisikaan kauas näkemisen tarkkuudessa eroa, hän ehkä huomaa lähelle katselun olevan mukavampaa laseilla kuin ilman laseja. Näin lasien käyttäminen tuntuisi mielekkäältä.

    Mielestäni nuo nyt saavutetut näöntarkkuudet ovat ikään nähden hyvät. Toki hoitoa pitää jatkaa lääkärin ohjeiden mukaan, jotta hoidon tuloksista tulee pysyviä.