Apua lapsen silmälasireseptin tulkintaan?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Mari kysyi 13.2.2015

Hei!

Lapseni sai sairaanhoitopiiriltä lasit ja silmälasikortissa on seuraavat merkinnät:

Kauas:

oikea silmä sf. +5.50, cyl. +1.0, ax. 110

vasen silmä sf +4.50, cyl. +1.0, ax. 90

Linssin laatu: Hi-index

Lapsen näköä tai näöntarkkuutta ei kommentoitu käynnillä poliklinikalla mitenkään. Linssien saamisessa meni viikko ja hakiessa laseja saimme tämän silmälasireseptin jota ei mitenkään siellä selitetty. Yritin soittaa sinne myöhemmin mutta tuloksetta.

Sain jo sivuiltasi selvennystä mutta kertoisitko vielä mitä nämä merkinnät tarkoittavat, näkeekö lapseni huonosti lähelle vai kauas ja voiko näkö parantua iän myötä?

Kiitos todella tarpeellisesta palstasta!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Mari!

Mukavaa, jos blogistani on ollut jo hyötyä.

Lapsellesi on varsin paljon kaukotaitteisuutta sekä hajataitteisuutta.

Voimakkuuksien perusteella uskoisin, että ilman laseja lapsesi näkee sekä lähelle että kauas epätarkasti. Samoin uskon, että laseja on tarkoitus pitää kokoaikaisesti eikä esimerkiksi vain lukiessa.

Kertomistasi arvoista ei selviä visus-arvoa eli näöntarkkuutta. Visus kuvaisi lapsesi näkemisen laatua eli sitä minkä kokoiset merkit hän on erottanut tutkimustaulusta.

Valitettavasti minun tai kenenkään muunkaan on mahdoton ennustaa miten näkö tulee jatkossa muuttumaan, vaikka tietäisinkin lapsesi visus-arvon.

Varmasti parhaiten saisit tarkempaa tietoa lapsesi näkemisestä ottamalla yhteyttä silmätautienpoliklinikalle, jossa kävitte tutkimuksessa. Ainakin itse olen sitä mieltä, että kun kyseessä on tavallaan lapsen terveyteen liittyvä asia, pitäisi vanhemmille aina kertoa tilanne mahdollisimman huolellisesti ja selventävästi.

Onko silmälasien käytön aloitus sujunut muuten vaivattomasti? Osalla lapsista silmälaseihin opettelu voi aluksi aiheuttaa kiukkua ja ärsyyntymistä kun lasit tuntuvat hankalalta jne. Toisaalta uskoisin, että lapsesi huomaa näkevänsä laseilla selvästi paremmin kuin ilman laseja. Tämä varmaan helpottaa lasien hyväksymistä.

Valitettavasti en oikein osaa auttaa tämän enempää. Jos joku asia jäi kuitenkin vaivaamaan, niin kysy kuitenkin ihmeessä lisää.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Kiitos vastauksestasi. Yllätyimme positiivisesti kuinka vaivattomasti silmälasien käyttöönotto sujui. Lapsi on pitänyt laseja koko ajan, vain suihkuun ja nukkumaan hän ottaa ne itse pois ja huolehtii heti aamulla taas päähän. Kyseessä on kuitenkin vasta 4-vuotias poika. Varmasti hän tosiaan näkee laseilla niin paljon paremmin, että käytön suhteen ei ole ollut mitään ongelmia. Todella hyvin on siis sujunut.

  Kiitos vielä kerran avusta!

  • Hei Mari!
   Mukavaa olla avuksi.

   Turhan usein lasten silmälaseista keskustellessa unohtuu, että on paljon lapsia joita silmälasit eivät haittaa millään tavalla.