Asfäärinen ja sfäärinen linssi ja linssin reuna-alueet

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Jukka kysyi 15.04.2014

Hei!

Toivottavasti vastaat vielä kysymyksiin.

Sain uudet silmälasit käyttööni viikko sitten. Muuten kaikki näyttää erittäin kirkkaalta ja hyvältä, mutta reuna-alueiden läpi katsoessa syntyy pahoja vääristymiä ja sumeutta. En kärsinyt pääkivusta tai mistään muustakaan uusilla laseilla.

Sitten kävi optikollani puhumassa reunojen sameudesta, ja lasejani säädettiin. Tämän jälkeen nyt on ollut pari päivää pää erittäin kipeä, eikä reuna-alueiden sumeus kadonnut mihinkään. Voimakkuuteni ovat -3.25 ja -3.5 ja löytyy myös hajataittoa.

Miten minun kannattaa edetä optikkoliikkeeni kanssa?

Kannattaisiko minun vaatia asfääriset linssit tilalle? Ymmärtääkseni niillä reunojen tarkkuus paranee.

Kiitos jo etukäteen.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Jukka!

Periaatteessa asfäärisessä linssissä kuvautuminen linssin reuna-alueella on parempaa kuin sfäärisessä linssissä. Näin siis asfäärisen linssin reuna-alueella näkee paremmin kuin sfäärisen linssin reuna-alueella.

Asfäärisen ja sfäärisen linssin valintaan vaikuttaa kuitenkin sekin, että mikä linssi asiakkaalla on ollut ennen käytössä. Oman kokemukseni perusteella osa ihmisistä kokee asfäärisen linssin näkökentän oudon tuntuisena, jos entisissä laseissa on ollut sfäärinen linssi.

Reuna-alueella katsomisen ongelmiin voi vaikuttaa kuitenkin moni muukin asia kuten muuttunut voimakkuus, muuttunut linssin materiaali tai kehysten koon muuttuminen. Isokokoisilla kehyksillä linssien reuna-alueelta tulee esiin enemmän vääristymiä kuin pienempien kehysten kanssa.

Valitettavasti en oikein osaa suositella sinulle muuta kuin totutella vielä laseihin hetki ja tarvittaessa keskustella vielä asiasta optikkosi kanssa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. >osa ihmisistä kokee asfäärisen linssin näkökentän oudon tuntuisena, jos entisissä laseissa on ollut sfäärinen linssi.

  Tästä olisi kiva kuulla lisää. Millä tavalla? Minulla on tavallinen linssi, mutta koska miinusta on -6.00 ja ulkopuolisesta katsottuna silmäni näyttävät pieniltä, olen ajatellut asfäärisiä linssejä.

  • Hei!

   Asfäärisen linssin reuna-alueen erilaisen kuvautumisen aiheuttama outouden tunne tai erilaisuus on asia, johon osa ihmisistä tottuu välittömästi. Osalla linssiin tottuminen voi tuntua lähes mahdottomalta.

   Mitään tilastotietoa minulla ei tästä ole. Omien asiakkaideni perusteella olen kuitenkin siinä uskossa, että ongelmat koskevat muutamaa prosenttia asiakkaista.

   Asfäärisen eli ei-pallopintaisen linssin reuna-alueella ei ole niin paljon reunavääristymiä kuin perinteisen sfäärisen eli pallopintaisen linssin reuna-alueella on. Esimerkiksi kun asfäärisen linssin läpi katsotaan ruutupaperia, näkyvät ruudut oikeamman mallisena ja kokoisena. Sfäärisen linssin läpi linssin reuna-alueella viivat käyristyvät ja ruudut eivät näytä täysin neliönmuotoisilta.

   Kun ihminen on tottunut linssin reuna-alueen vääristävän tietyllä tavalla, voi parempaan optiikkaan tottuminen jostain syystä aiheuttaa ongelmia.

   Valitettavasti ei ole olemassa keinoa siihen, että asfääristä linssiä pääsisi kokeilemaan jollakin tavalla ennen valintaa.