Silmälasien toimituksen viivästyminen turhauttaa luonnollisesti asiakasta. Tämä herättää myös kysymyksiä siitä saako viivästymisestä hyvityksiä tai voiko koko kaupan purkaa viivästymisen takia.
Miksi lasien toimitus voi viivästyä?
Silmälasien toimituksen viivästyminen voi johtua monesta syystä. Joskus esimerkiksi linssien muotoonhiominen sankoihin saattaa epäonnistua, jolloin linssit joudutan tilaamaan uudestaan liikkeeseen. Välillä taas linssien tuleminen liikkeeseen saattaa kestää luvattua kauemmin tai linssit saattavat tulla väärillä voimakkuuksilla.
[ad#piilarit]
Miten myöhästyminen kuuluisi hyvittää asiakkaalle?
Yleensä silmälasien normaali toimitusaika on enintään neljä viikkoa. Toimitusaika tulee ilmoittaa asiakkaalle aina kauppaa tehdessä ja se voi poiketa molempiin suuntiin normaalista neljän viikon ajasta. Normaalien lasien lisäksi on olemassa esimerkiksi erikoistuotteita, joiden valmistus voi kestää pidempäänkin.
Myöhästyminen hyvittäminen riippuu siitä mistä syystä myöhästyminen on johtunut. Mikäli toimitus viivästyy virheen vuoksi on myyjälle annettava lisäaikaa virheen korjaamiseksi. Enimmillään tämä lisäaika on yhtä pitkä kuin sovittu toimitusaika. Virheen johdosta annettava lisäaika ei oikeuta asiakasta vaatimaan hyvitystä tai kaupanpurkua.
Mikäli laseja ei ole toimitettu vielä lisäajan aikanakaan voi asiakas vaatia alennusta viisi prosenttia jokaista alkavaa viivästymisviikkoa kohden. Enimmillään viivästymisestä maksetaan korvauksia neljän myöhästymisviikon ajalta ja tämän jälkeen asiakas voi vaatia kaupan purkamista.
Virhetilanteella tarkoitetaan esimerkiksi linssien rikkoontumista kun niitä sovitetaan laseihin tai linssien tekemistä väärillä arvoilla.
Mikäli myöhästyminen ei johdu virhetilanteesta, vaan esimerkiksi huolimattomuudesta, voi asiakas vaatia korvauksia heti sovitun toimitusajan jälkeen. Periaate on sama kuin virhetilanteessakin, eli asiakas voi vaatia alennusta viisi prosenttia jokaista alkavaa viivästymisviikkoa kohden.
Milloin kaupan purkaminen on mahdollista?
Ostaja ei voi vaatia välittömästi myöhästymisen sattuessa kaupan purkamista, vaan toimitukselle on annettava kohtuullinen lisäaika. Kohtuullinen lisäaika on enintään alkuperäinen toimitusaika. Virhetilanteessa lisäaika on puolestaan alkuperäinen toimitusaika kahteen kertaan ja lisäaika. Neljän viikon toimitusajalla kaupan purkamista voi siis vaatia 12 viikon kuluttua tilauksesta.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä
Esimerkki A
Asiakas on tilannut lasit, joille on luvattu neljän viikon toimitusaika. Lasit eivät kuitenkaan valmistu sovittuna ajankohtana, vaan viivästyvät jonkin muun kuin virhetilanteen takia kaksi viikkoa. Tässä tapauksessa asiakas voi vaatia 10% hyvitystä sovitusta hinnasta.
Esimerkki B
Asiakas on tilannut lasit, joille on luvattu neljän viikon toimitusaika. Lasit eivät kuitenkaan valmistu sovittuna ajankohtana, koska lasien linssi on ollut virheellinen. Loppujen lopuksi lasien toimitus viivästyy viisi viikkoa luvatusta. Tällöin asiakas voi vaatia viiden prosentin hinnanalennuksen sovitusta hinnasta.
Asiakas voi siis saada tietyissä myöhästymistilanteissa hyvitystä lasien hinnasta. Niin asiakkaan kuin liikkeenkin kannalta olisi kuitenkin toki suotavaa, että sovittu toimitusaika pitäisi. Ainakin niissä liikkeissä, joissa minä olen työskennellyt, on toimitusajan varmuuden eteen tehty töitä ja lasit on haluttu toimittaa asiakkaille sovitussa ajassa. Valitettavasti ongelmia kuitenkin tulee välillä.
Suositusajat melko pitkiä
Yllä mainitut suositusajat ovat mielestäni käytännössä melko pitkiä. Ainakin niissä liikkeissä, joissa olen työskennellyt, on silmälasien valmistumisajan venyminen noin pitkäksi todella poikkeuksellista.
Asiakkaiden kertomuksien mukaan ei ole kuitenkaan tavatonta, että joissain liikkeissä voi lasien valmistumisessa mennä huonolla tuurilla useampi kuukausi.
Vaikka lasit eivät myöhästyisikään korvausta edellyttävällä tavalla saattavat liikkeet siitä huolimatta tulla hieman hinnassa vastaan tai antaa esimerkiksi puhdistustuotteita kaupan päälle.
Lue myös kirjoitukseni Silmälasien toimitusaika.
Kirjoitus on julkaistu alun perin 27.9.2009 ja päivitetty 29.8.2013.
Tämä kirjoitus kuuluu Onko asiakas aina oikeassa -sarjaan.
Kaikki kirjoitukset aiheesta
Asiakkaan oikeudet silmälasien toimituksen viivästyessä
Milloin silmälaseissa on virhe ja mikä on liikkeen virhevastuu?
Mitä tehdä mikäli myyjä ja kuluttaja eivät pääse sopimukseen ongelmatilanteessa?
Mitä tehdä mikäli silmälasikauppa alkaa kaduttaa?