Olen kertonut tässä kirjoituksessa muutamia seikkoja, jotka kannattaa huomioida autolla ajamiseen sopivia aurinkolaseja valitessa. Samat huomioitavat seikat koskevat vahvuudella ja ilman vahvuuksia olevia laseja.
Liian paksut kehykset ovat vaaralliset
Itse kiinnitän monesti huomiota siihen kuinka paljon ihmiset käyttävät autoillessa aurinkolaseja, joiden kehysten aisat ovat varsin paksut autoiluun. Tämmöiset kehykset kaventavat näkökenttää haitaten sivulle näkemistä, mikä ei luonnollisesti ole suotavaa.
Leveä aisa tuo toisaalta suojaa silloin kun aurinko paistaa sivulta. Tällöin kannattaa kuitenkin tiedostaa näkökenttää kaventava vaikutus.
Kokonaisuudessaan kehyksen tulisi kuitenkin olla riittävän iso, jotta se antaa riittävästi suojaa.
Optinen laatu tärkeää
Ennen kaikkea autoilijan aurinkolasin tulee suojata UV-säteilyltä ja häikäistymiseltä. Hyvä aurinkolasi parantaa myös kontrastia, eli kohde erottuu paremmin taustasta.
Tietenkin linssin tulee olla myös optisesti virheetön, eli linssi ei saa aiheuttaa kuvaan vääristymiä.
Linssien värit ja polarisointi
Linssien väriksi soveltuu ruskea, harmaa tai vihreä. Oma suosikkini on ruskea, koska sen kanssa kohteet erottuvat selkeästi taustasta. Oma suosikkiväri löytyy sovittamalla erivärisiä linssejä.
Autoilijan lasi ei saa olla liian tumma, jotta näkeminen ei esty auringon mennessä hetkeksi pilveen tai ajettaessa metsän siimekseen. Lasin suojausluokka saa olla maksimissaan luokkaa 3, eli linssin näkyvän valon läpäisy on 8-18 prosentin luokkaa.
Parhaat linssivaihtoehdot autoiluun ovat polarisoiva linssi tai polarisoiva linssi, jossa on myös tummuva ominaisuus. Polarisointi poistaa tehokkaasti esimerkiksi märästä tienpinnasta tulevia häiritseviä heijastuksia, joita syntyy etenkin auringon paistaessa matalalta keväällä ja syksyllä.
Takapinnan heijastamaton pinta kruunaa aurinkolasin poistamalla linssin takapinnasta tulevia, näkemistä häiritseviä heijastuksia.
Moniteholaseja käyttävien autoilijoiden kannattaa mielestäni valita myös aurinkolaseihin moniteholinssit. Näin myös aurinkolasien kanssa on mahdollisuus nähdä esimerkiksi auton mittaristo tarkasti.
Hinnat vaihtelevat
Aurinkolasien hinta vaihtelee muutamasta kymmenistä euroista satoihin euroihin. Tähän vaikuttavat vahvuuksien tarpeen ja valitun linssityypin lisäksi myös kehys.
Yleisesti polaroivat lasit ovat kalliimmat kuin ilman polarisointia olevat.
Kirjoitus on päivitetty 14.2.2014.
Hei,
Anteeksi, mutta nyt joudun kyllä korjaamaan tekstiäsi hieman. Eli polarisoiva linssi ei missään nimessä ole autoiluun paras mahdollinen. Polarisoiva linssi vääristää aina enemmän tai vähemmän näkymää. etäisyyksiä, muotoja, tai värejä, tai pahimmillaan jopa kaikkia noita. Eli pahimmillaan ne voivat olla jopa vaaralliset autoillessa. Useimmiten polarisoidut linssit ovat myös liikaa tummentavat autoilua varten.
Esim. lentäjät eivät käytä polarisoivia linssejä juuri tuon näkymän (etäisyyksien) vääristymisen vuoksi. Ok, autoilu ja ilmailu ovat toki eri asioita, mutta molempia yhdistää se seikka, että molemmat aktiviteetit vaativat skarppina olemista ja hyvää näkökykyä.
Lisäksi polarisoiva linssi saattaa tehdä nestekidenäyttöjen katsomisen mahdottomaksi. Eli autojen navigaattorit, jotkin mittaristot ja muut kojelaudan näytöt. Myös tämän vuoksi esim. pilotit välttävät ko. linssityyppiä. Jälleen tämä sama sääntö pätee autoiluun sekä ilmailuun.
Itsestään tummuva linssikään ei ole ensisijaisesti hyvä autoiluun. (fotokromaattinen/fototrooppinen) Auton tuulilasi on myös UV- suojattu, joten monesti käy niin, että itsestään tummuvat eivät tummu tarpeeksi tuulilasin läpi.
Riittävän vaalea, -eli tällä tarkoitan ettei sävyltään liian tumma- ruskea tai oranssi linssi on autoiluun yleensä paras. Autoilijoille on myös monella valmistajalla ihan oma autoilumallistokin. Esim. siihen aikaan kun Ray-Ban oli vielä huippuvalmistaja (eli omistajana Bausch&Lomb) niin heiltä löytyi ihan oma ‘Driving Series’- mallisto, jossa oli muistaakseni kolmea-neljää eri linssivaihtoehtoa tarjolla. Ruskeaa, oranssia, ruskeaa liukuvärjättyä ja ruskeaa jossa linssien yläosa oli peilipinnalla.
Lisäisin vielä, että yleensäkin polarisoivat linssit ovat aivan liian yliarvostettu ja hypetetty keksintö. Vertaisin niitä lähinnä Gore-texiin. Eli hinta ja laatu harvoin kohtaavat odotukset. Jos halutaan maksimaalista häikäisynsuojaa ja tummennusta, niin laadukas peililinssi on parempi vaihtoehto. Ne torjuvat häikäisyn ja häiritsevät heijastukset yhtä tehokkaasti, mutta eivät vääristä näkymää, kuten polarisoivat linssit tekevät lähes poikkeuksetta. Esim. itselläni on yhdet Bausch&Lombin valmistamat Ray-Banit harmailla G31 tuplapeililinsseillä ja ne soveltuvat kaikista kirkkaimpiin olosuhteisiin paremmin kuin yhdetkään polarisoivat linssit. Nimittäin lisäbonuksena harmaiden neutral vision- linssiensä ansiosta ne toistavat näkymän vääristämättä mitään ja niillä voi silmäillä myös nestekidenäyttöjä tarvittaessa.
Hei Tumppi!
Kiitos kommenteistasi!
Minä ja moni muukin optisen alan ammattilainen on sitä mieltä, että polarisoiva linssi on hyvä tai jopa paras vaihtoehto liikenteeseen. Myös monet asiakkaani ovat samaa mieltä käytettyään polarisoivia linssejä.
Mutta toki meillä kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseen:)
Sen tiedän, että lentäjät eivät saa käyttää polarisoivia laseja esimerkiksi nestekidenäyttöjen vuoksi.
Perus fototrooppista linssiä en todellakaan suosittele autoiluun, vaan niin sanottua Drivers-linssiä, jossa on yhdistetty tummuvuus ja polarisointi.
Siitä olen kuitenkin osittain samaa mieltä, että polarisointi on yliarvostettukin juttu. Uskoisin sen johtuvan osaksi siitä, että moni kuluttaja mieltää polarisoinnin ja UV-suojan samaksi asiaksi. Osa asiakkaista on edelleen siinä uskossa, että linssi ei ole turvallinen ellei se ole polaroid. Tästä kiitos Polaroidin mainoskampanjalle joskus 80-luvulta.
Peilipinnoista pitää kommentoida sen verran, että kokemukseni mukaan monet asiakkaista vierastavat niitä eivätkä halua peilipintaa linsseihin mistään hinnasta.