Mitä aurinkolasin kehystä valitessa kannattaa huomioida?

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aurinkolaseja valitessa asiakkaita mietityttää usein minkä kokoinen aurinkolasi kannattaisi valita, jotta lasit suojaisivat mahdollisimman hyvin.

Mielestäni tämän päivän aurinkolasit ovat kautta linjan niin kookkaita, että pääsääntöisesti ne täyttävät tehtävänsä. 90-luvulla kehysmuodin ja aurinkolasimuodin ollessa todella pientä aurinkolasit olivat niin pieniä, että ne eivät antaneen kovin kummoista suojaa.

Yleisesti ottaen aurinkolasiksi kannattaa siis valita aina kohtuullisen kookas kehys. Jos kehys on liian pieni, pääsee silmiin auringon säteilyä. Tämä ei luonnollisesti ole hyvä asia UV-suojan ja häikäistymisen kannalta.

Sopivuus kasvoille tärkeintä

Tärkein asia sopivaa aurinkolasia valitessa on se, että valitaan omiin kasvoihin sopivan kokoinen kehys. Mikäli kehys on liian iso tai pieni, se ei istu oikealla tavalla kasvoilla. Tällöin kehys voi valua tai painaa niin, että laseja ei saada istumaan kasvoilla.

Jos kyseessä on muoviset aurinkolasit, tulee nenäkappaleen istuvuus varmistaa huolella. Tämä on tärkeää, koska tässä tapauksessa nenäkappaleen istuvuutta ei pysty säätämään jälkikäteen.

Ammattitaitoinen optikkoliikkeen henkilökunta pystyy kertomaan onko kehys mahdollista säätää kasvoille istuvaksi. Esimerkiksi liian isoa kehystä ei saa tukevasti kasvoille, vaikka kehystä säädettäisiin kuinka paljon.

Yllä mainittujen syiden takia en suosittele aurinkolasien hankkimista ilman, että niitä pääsisi kokeilemaan.

Optikkona toimiessa kiinnittää luonnollisesti huomiota näin työn ulkopuolellakin silmä- ja aurinkolaseihin. Omasta mielestäni yllättävän usein vastaan tulee ihmisiä, joiden aurinkolasit eivät istu nenällä kunnolla. Tämän sijaan lasien paino on poskien varassa.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Kaarevat aurinkolasit urheiluun, auton rattiin ei liian peittävää kehystä

Kaarevat aurinkolasit toimivat hyvin esimerkiksi urheillessa. Kaareva lasi antaa suojaa myös sivulta tulevilta häikäisyiltä. Myös leveällä sangalla tai kulmakappaleella olevat lasit antavat sivuttaissuojaa.

Autoillessa leveä kulma tai aisa voivat kuitenkin kaventaa näkökenttää. Itse koen, että autolla ajaessa parhaiten suojaa antaa aavistuksen kaareva aurinkolasi, jossa on ohuehkot aisat siten, että ne eivät ole keskellä näkökenttää. Tämmöisten lasien ongelma on kuitenkin se, että ne eivät poista täysin sivuttaishäikäisyä. Silti tämä on mielestäni pienempi paha kuin täysin kuolleen kulman jääminen näkökentän reunaan.

Tarkemmin olen kirjoittanut autoilijan aurinkolaseista omassa kirjoituksessa.

Erilaisia aurinkolaseja erilaisiin tarkoituksiin

Yksi aurinkolasi ei ole luonnollisesti ole paras mahdollinen lasi kaikkiin tilanteisiin.

Itselläni on urheillessa kaarevat sporttilasit käytössä. Näissä laseissa ei ole voimakkuuksia, vaan käytän niitä piilolinssien kanssa.

Toki myös kaarevia aurinkolaseja on saatavissa omilla voimakkuuksilla tarvittaessa.

Autoillessa minulla on käytössä voimakkuudella olevat metalliset aurinkolasit polarisoivilla linsseillä.

Lisäksi käytössäni on tällä hetkellä muutamat metalliset sekä muoviset aurinkolasit erilaisiin tilanteisiin.

Ymmärrän kuitenkin, että meillä kaikilla ei ole olemassa eri tilanteisiin erilaisia aurinkolaseja. Ainoiksi yleisaurinkolaseiksi valitsisin itse hyvin kasvoilla istuvan, riittävän isokokoisen aurinkolasin. Muoto kannattaa valita siten, että se ei ole liian sporttinen. Näin aurinkolasit soveltuisivat mahdollisimman monenlaisiin tilanteisiin.

Yleensä yleisaurinkolasiin päädyttäessä joudutaan kuitenkin luopumaan joistain ominaisuuksista. Tällöin on mietittävä missä tilanteissa aurinkolasit ovat eniten käytössä.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa