Polarisoidut aurinkolasit

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osa asiakkaista uskoo vahvasti siihen, että aurinkolasien linsseissä pitää olla polarisointi, jotta ne suojaisivat silmiä riittävästi. Tämä ei kuitenkaan pidä suoraan paikkaansa. Myös ilman polarisointia olevissa aurinkolaseissa on UV-suoja, joka on aurinkolasien tärkein suojausominaisuus.

Polarisointi on kuitenkin oiva lisä aurinkolaseihin. Se parantaa näkemisen laatua verrattuna perinteisiin UV-suojattuihin laseihin.

Polarisoivien linssien edut

Polarisoivat linssit poistavat vaakapinnoilta, kuten esimerkiksi vedenpinnasta tai märästä tienpinnasta, tulevia heijasteita. Tämän takia linssi soveltuu hyvin autolla ajamiseen. Myös kalastajille polarisoivista linsseistä on hyötyä, koska niiden avulla veden pinnan alla näkee paremmin.

Monet migreenistä kärsivät henkilöt kokevat polarisoivan linssin miellyttäviksi käyttää luultavasti heijastusten poiston takia.

Tavallinen aurinkolasilinssi poistaa vain suoraan silmään tulevaa häikäisyä.

Polarisoivan linssin valmistus ja värit sekä valikoima

Polarisaatio valmistetaan linssiin polarisoivaan kalvon avulla. Tämä lisää jonkin verran linssin paksuutta sekä painoa.

Polarisoivia linssejä valmistetaan ainakin yksi- ja monitehoina. Eri väreistä on olemassa ainakin vihreää, ruskeaa ja harmaata. Värivaihtoehdot vaihtelevat valmistajien mukaan. Joitain linssejä on saatavissa myös ohennettuina.

Lisäksi markkinoilla on polarisoiva aurinkolasilinssi joka tummuu.

Tummuvien ja polarisoivien linssien yhdistelmää markkinoidaan ainakin DriveWear-nimellä. Itse en osaa sanoa mikä on oikea nimi kyseiselle linssityypille. Yhdistelmälinsseissä on koko ajan noin 60 prosentin luokkaa oleva väri. Linssi tummuu lyhytaaltoisen näkyvän valon sekä UV-säteilyn johdosta siten, että aurinkoisena päivänä autoillessa linssin tummuus on noin 70 prosentin luokkaa ja ulkoilmassa noin 80 prosenttia. Linssin värisävy vaihtelee käyttöolosuhteista riippuen vihertävän kellertävästä punaruskeaan. Eri valmistajilla linssien sävyt voivat olla toisistaan poikkeavia.

Tummuvan ja polarisoivan linssin yhdistelmät soveltuvat hyvin autoiluun. Yhdistelmälinssejä ei löydy läheskään kaikilta valmistajilta. Tietääkseni näitä on saatavissa yksiteho- ja moniteholinsseihin.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Nestekidenäytöt ongelmana

Polarisoivien linssien huono puoli on se, että ne voivat estää joidenkin nestekidenäyttöjen näkymisen. Tämä johtuu siitä, että osassa näytöissä polarisointi on vastakkaisessa suunnassa aurinkolasin linssin polarisointiin nähden. Ongelmia voi tulla esimerkiksi matkapuhelimen, digikameran, navigaattorin tai muiden vastaavien laitteiden kanssa.

Tämä pystytään helposti varmistamaan ottamalla kyseinen laite mukaan optikkoliikkeeseen ja katsomaan kyseistä näyttöä polarisoivien linssien kanssa.

Polarisoivien aurinkolasien hinta

Polarisoivat linssit ovat hinnaltaan jonkin verran arvokkaammat kuin perinteiset UV-suojatut aurinkolasit. Tarkempi hinnan ero vaihtelee tuotteittain ja ostopaikoittain. Näin yleistäen voi kuitenkin sanoa, että polarisoivien linssien hinta on noin 50 – 100 euroa enemmän kuin tavallisten linssien.

Mielestäni hinnan ero ei ole kuitenkaan suuri, kun se suhteutetaan polarisoiduista linsseistä saatuihin hyötyihin.

Omien kokemuksieni mukaan asiakkaat, jotka ovat päätyneet polarisoivaan linssiin, eivät enää kovin helposti luovu niistä.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Marja Salo says

  Voiko polaroiduissa linsseissä olla myös liukuvärjäys? Onko hintaluokka kalliimpi liukuvärjätyissä (myös ei-polaroitujen linssien kohdalla)?

  • Hei Marjo!

   En ainakaan muista, että millään valmistajalla olisi valikoimassa liukuvärjättyä polarisoivia linssejä. Jos tämmöinen kuitenkin löytyy, on se todennäköisesti vähän kalliimpi kuin tavallinen polarisoiva linssi.

   Yleensäkin edullisimpiin, voimakkuuksilla oleviin linsseihin ei ole saatavissa liukuvärjäystä. Näin liukuvärjätyt linssit ovat usein hieman kalliimmat kuin tavalliset.

   Tarkkoja hintatietoja saat optikkoliikkeestä.