Tummuvat eli fototrooppiset linssit

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Tummuvilla eli fototrooppisilla linsseillä tarkoitetaan auringon UV-säteilyn johdosta tummuutta muuttavia linssejä.

Aikaisemmin tummuvat linssit tummuivat ja vaalenivat todella hitaasti ja olivat sisätiloissa häiritsevän kellanruskeita. Nykyään kuitenkin myös niiden valmistuksessa on menty isoin harppauksin eteenpäin. Mielestäni tummuvat linssit ovatkin nykyään hieman unohdettu vaihtoehto, joita ei tarjota riittävän aktiivisesti asiakkaille.

Perusväri hyvin vaalea

Nykyaikaisissa tummuvissa linkeissä linssin perusväri on todella vaalea, noin 6-10 prosenttia. Mikäli linsseissä on vielä heijastamaton pinta, ei perusväriä oikeastaan edes erota sisätiloissa. Linssit tummuvat auringon valossa UV-säteilyn vaikutuksesta aurinkolasien linssien tummuuteen eli noin 75-85 prosenttiin. Täyteen tummuuteen tummuminen kestää 30 sekunnista reiluun minuuttiin. Vaaleneminen on huomattavasti hitaampaa kuin tummuminen. Täydelliseen vaalenemiseen kuluu aikaa noin viisi minuuttia.

Eri valmistajien linssien tummumis- ja vaalenemisajoissa sekä tummuusasteissa ja linssien värisävyissä on jonkin verran eroa keskenään.

Tummuvat linssit tummuvat voimakkaammin kylmässä kuin lämpimässä ilmassa. Tämän takia lasit ovat talvipakkasella tummemmat kuin kuumana kesäpäivänä. Pakkasesta sisään tullessa linssien vaaleneminen kestää myös pidempään kuin kesällä.

Tätäkin ominaisuutta on kehitelty viime vuosina ja uudet materiaalit toimivat paremmin myös kuumissa lämpötiloissa.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Nykyaikaiset linssit toimivat kauemmin

Aikaisemmin suuri ongelma oli linssien laiskistuminen. Linssin tummumis- ja vaalenemisominaisuudet alkoivat heiketä jo noin kahden vuoden käytön jälkeen. Linssit eivät enää siis vaalenneet niin vaaleiksi kuin aikaisemmin ja tummuminen sekä vaaleneminen kestivät pidempään.

Uudet materiaalit ovat tuoneet apua myös tähän asiaan. Nykyään lasit toimivat moitteettomasti noin kolme vuotta.

Tummuvien linssien valikoima

Tummuvia linssejä valmistetaan muovisena ja vielä myös lasisena. Myös näissäkin linsseissä lasilinssi alkaa kuitenkin olla jo aika harvinainen vaihtoehto.

Linssejä on saatavissa yksi-, kaksi- ja monitehoina. Mielestäni ainakin jossain vaiheessa esimerkiksi Hoyalta sai myös silmien mukautumista helpottavaa Nulux Active-linssiä tummuvana. Tämän hetkistä tilannetta en tiedä varmasti. Tummuvia linssejä on saatavissa myös ohennettuina.

Suurin osa linsseistä tummuu joko ruskeaksi tai harmaaksi. Ainakin jossain vaiheessa Rodenstockilla oli myös vihreäksi ja keltaiseksi tummuvia linssejä.

Kenelle sopivat ja kenelle ei?

Mielestäni tummuvat lasit ovat oiva vaihtoehto ihmisille, jotka viettävät paljon aikaa ulkona. Myös lapsille tummuvat linssit ovat hyvä vaihtoehto, koska tällöin heidän ei tarvitse vaihdella kirkkaiden lasien ja aurinkolasien välillä koulupäivän aikana.

Perinteiset tummuvat linssit eivät tummuneet täyteen tummuuteen autossa tuulilasin UV-suojan takia. Tämän takia aikaisemmin tummuvia linssejä ei oikein voinut suositella paljon autoa ajaville. Uusista linsseistä löytyy kuitenkin myös autossa tummuvia linssejä.

Itse henkilökohtaisesti koen autoillessa mukavampana vaihtoehtona kuitenkin polarisoivat aurinkolasit tai tummumiseen ja polarisaatioon perustuvat DriveWear-tyyppiset lasit.

Kirjoitus on päivitetty 17.2.2014.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Kuuluko tummuvan linssin tummua yhtä paljon myös sisällä kun aurinko paistaa ikkunasta linsseihin? Minulla on tummuva linssi jossa on myös blue control.

  • Hei Jake!
   Silloin kun ikkunalasissa on UV-suoja, eivät linssit tummu sisällä. Tummuakseen linssi tarvitsee UV-säteilyä.

   Käsittääkseni tavallinenkin ikkunalasi suodattaa UV-säteilyä varsin hyvin. Joskus ikkunalaseissa voi olla myös täydellinen UV-suojaus.

   On siis ihan normaalia, että linssit eivät tummu sisätiloissa ikkunan ääressä samalla tavalla kuin ulkona.

 2. Tuula says

  Onko tummuva linssi aina mahdollista valita kaikenlaisiin silmälaseihin?

  • Hei Tuula!
   Nykypäivänä tummuvia linssejä on olemassa varsin kattavasti tarjolla riippumatta siitä tarvitseeko asiakas yksitehot, kaksitehot tai vaikkapa monitehot.

   Tummuvaa ominaisuutta ei välttämättä ole saatavissa kuitenkaan kaiken tyyppisiin linsseihin. Valikoima vaihtelee esimerkiksi eri valmistajien välillä.

   Monella valmistajalla on niin, että ihan perustason moniteholinsseihin ei ole saatavissa tummuvaa ominaisuutta. Samoin voi olla tilanne joidenkin ohennettujen linssimateriaalien kanssa.

   Kannattaa huomioida myös, että tummuvien linssien tilanne voi vaihdella eri optikkoliikkeiden välillä. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi liikkeen käyttämän linssivalmistajan valikoima.

   Minkälaiset voimakkuudet sinulla on ja mistä kysymys tuli mieleen? Voin auttaa enemmänkin, jos annat vähän enemmän tietoja.

 3. Jouko Jerkku says

  Hei.
  Saako fototrooppisilla nykyaikaisilla tummuvilla linseillä aurinkolaseja ilman mitään vahvuuksia .

  • Hei Jouko!
   Tummuvia linssejä on saatavissa myös ilman voimakkuuksia eli nolla-voimakkuudella. Käytännössä voit saada tämmöiset linssit mihin tahansa aurinkolaseihin, jotka ovat uudelleen linssitettävissä. Kaikenlaisiin kehyksiin omia linssejä ei kuitenkaan saa kuten esimerkiksi pleksilasit.

   Joissakin aurinkolasimallistoissa on myös valmiina tummuvat linssit ilman voimakkuuksia.

   Sinun kannattaa käydä tutustumassa eri mahdollisuuksiin optikkoliikkeissä.