Aurinkolaseja sovittamassa käyneet henkilöt ovat varmasti huomanneet, että lähes jokaisessa optikkoliikkeessä etenkin kalliimmat merkkiaurinkolasit ovat lukkojen takana. Näin niiden sovittaminen ei onnistu ilman henkilökuntaa. Osa asiakkaista kokee tämän kiusallisena ja ikävänä.
Etenkin isommissa liikkeissä on nykyään siirrytty enemmän aurinkolasien kehyksiin kiinnitettäviin varashälyttimiin.
Valitettavasti aurinkolaseja joudutaan pitämään lukkojen takana ja laittamaan niihin varashälytin, koska myös optikkoliikkeissä käy myymälävarkaita. Suurin osa varkauksista kohdistuu juuri aurinkolaseihin. Lisäksi optikkoliikkeistä yritetään varastaa aina välillä silmälasien kehyksiä tai muita optikkoliikkeissä myytäviä tuotteita.
Yleensä aurinkolasit ovat varkaiden pääkohde, koska aurinkolasit ovat helposti eteenpäin myytävä kohde. Pelkkiä kehyksiä tuskin kukaan ostaa, ellei kyseessä ole niin sanottu tilauskeikka.
Ulkonäkö ei paljasta varasta
Omien kokemusteni perusteella ihmisten ulkonäkö ei kerro siitä onko asiakkaalla puhtaat jauhot pussissa. Epärehelliset aikeet saattavat olla epämääräisesti käyttäytyvällä laitapuolen kulkijalla, pukuun pukeutuneella liikemiehellä tai nuorisoporukalla.
Tietenkin tietyt jatkuvasti varkautta yrittävät henkilöt opitaan tuntemaan.
Luonnollisesti ehdottomasti suurin osa asiakkaista on rehellisiä, mutta valitettavasti muutamien epärehellistein ihmisten takia kaikki joutuvat tavallaan epäillyiksi.
Osassa liikkeistä määräykset toimintatavoista
Vaikka aurinkolaseja ei saisikaan katsella itsenäisesti, ei tästä kannata loukkaantua. Henkilökunnalla voi olla määräyksenä, että asiakasta ei saa jättää missään tilanteessa itsenäisesti aurinkolasihyllylle lukkojen ollessa avoimena.
Monissa tietämissäni optikkoliikkeissä on ehdoton sääntö siitä, että asiakkaan ei anneta missään tilanteessa katsella yksin aurinkolaseja. Tällä on saatu aikaan se, että ainakin niin sanotut taparikolliset tietävät, että kyseisessä paikassa varastaminen on hankalaa.
Valitettavasti osa varkaista on niin taitavia, että he onnistuvat aikeissaan, vaikka henkilökunta seisoisi vieressä hievahtamatta. Tällöin varkaus toki huomataan yleensä nopeasti, mutta lasien takaisin saaminen ei ole enää helppoa ja usein se on mahdotonta.
Käyttämättömien aurinkolasien ostaminen
Käyttämättömänä esimerkiksi erilaisissa nettihuutokaupoissa myytävistä aurinkolasista varmasti suuri on ihan rehellisesti hankittuja. Aina välillä saattaa käydä vaikkapa niin, että uudet aurinkolasit eivät miellytäkään enää ostamisen jälkeen. Tällöin ne voidaan myydä hyvin nopeastikin.
Silti minun mielestä kannattaa miettiä aina kaksi kertaa ennen kuin ostaa käyttämättömät aurinkolasit tai silmälasin kehykset esimerkiksi netistä.
Käyttämättömät lasithan ovat keskimäärin hyvin hiljattain ostetut, joten mielestäni ostokuitin kysyminen on ihan paikallaan. Ostokuitin löytyminen antaa ainakin jonkinlaisen vakuuden siitä, että kyseiset lasit ovat rehellisesti hankitut.
Lisäksi rehellisesti hankittujen merkkikehysten mukana pitäisi tulla mukana mallin oma kotelo.
Kannattaa muistaa, että jokainen kuluttaja maksaa viime kädessä tuotteessa myymälävarkaiden liikkeelle aiheuttamat tappiot.
Myös isompia murtosarjoja
Joitain vuosia sitten Suomessa oli isompi, optikkoliikkeisiin kohdistunut murtosarja.
Tällöin ulkomaalainen liiga tyhjensi liikkeitä aurinkolaseista, kehyksistä ja laitteista. Alalla liikkui huhu, että kehykset ja laitteet olisivat menneet muistaakseni Puolaan optikkoliikkeeseen, joka toimisi pääasiassa Suomesta varastetuilla aurinkolaseilla ja kehyksillä.
Tämän huhun paikkaansa pitävyys ei muistaakseni selvinnyt ikinä. Joka tapauksessa on hankala uskoa, että kukaan liiga keskittyisi optikkoliikkeisiin, ellei tavaralle olisi etukäteen ostajaa jostakin toisesta maasta.
Suomen optinen ala on niin pieni, että maan sisällä tapahtuvaan varastetun tavaran kauppaan en usko.
Kirjoitus on päivitetty 17.2.2014.