Crazy-piilolinssit

Tilaa värilliset piilolinssit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Crazy-piilolinssit eli niin sanotut kuviolliset piilolinssit otettiin käyttöön ensimmäiseksi musiikkivideoissa ja elokuvissa. Yksi kyseisten linssien uranuurtajista on suomalainen optikko Freddie Bensky, joka alkoi valmistaa 1990-luvun puolessa välissä kuvioituja linssejä perinteisten värillisten piilolinssien rinnalle.

Crazy-linsseillä silmiin saadaan aikaan erilaisia kuvioita ja huimia efektejä.

Kissansilmä Crazy-piilolinssi

Silmien muuttaminen “kissansilmiksi” onnistuu crazy-linsseillä. Kuva: 9mm SFX

Nykyään linssien käyttäminen on levinnyt elokuvien ja musiikkivideoiden ulkopuolelle. Niitä käytetään etenkin naamiaisissa, penkkareissa, halloween-juhlissa sekä satunnaisesti muutenkin. Lisäksi anime- ja cosplay-harrastajat käyttävät jossain tilanteissa crazy-linssejä.

Crazy-linssi “buumin” ollessa voimakkaana parisen vuotta sitten näkyi crazy-linssejä säännöllisesti katukuvassa päivittäisessä käytössä. Nykyään buumi on mielestäni laantunut, enkä ole huomannut enää kovinkaan usein crazy-linssejä käyttäviä ihmisiä kaupungilla.

Optikon näkökulmasta crazy-linssit ovat toki hauska lisä piilolinssirintamalle. On kuitenkin huolestuttavaa seurata kuinka paljon crazy-linssien käyttämisestä liikkuu edelleen vääriä käsityksiä ja ohjeita.

Esimerkiksi monet nuoret kuvittelevat, että ilman vahvuuksia olevia crazy-linssejä ei tarvitsisi sovittaa silmään optikon toimesta. Vääriä ja jopa suorastaan vaarallisia ohjeita löytyy myös joidenkin nettikauppojen sivuilta.

Tilaa värilliset piilolinssit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Crazy-linssit ostetaan pääasiassa netistä

Oman kokemukseni perusteella crazy-linssejä kysellään optikkoliikkeistä äärimmäisen harvoin. Jonkin verran näitä kysellään kuitenkin syksyllä Halloweenin aikaan. Itse olen tainnut jutella asiakkaani kanssa crazy-linsseistä kerran viimeisen vuoden aikana. Kysyntään vaikuttavat toki paljon optikkoliikkeen sijainti ja asiakaskunta.

Aikaisemminkaan crazy-linssien valikoima optikkoliikkeissä ei ollut kovin suuri ja nykyään crazy-linssejä on todella harvan liikkeen valikoimissa. Crazy-linssejä ei taida myöskään löytyä enää juuri kenenkään piilolinssien maahantuojan valikoimista. Tämä johtuu varmasti vähäisestä kysynnästä, joten maahantuojat ovat keskittyneet perinteisiin piilolinsseihin.

Jos joku blogiani lukeva optikko lukee tämän, niin olisi kiva kuulla kokemuksia muistakin liikkeistä crazy-linssien tarjonnan ja menekin suhteen.

Uskoisinkin, että crazy-linssit tilataan pääasissa netistä.

Minkälaiseksi silmät saadaan crazy-linsseillä?

Crazy-linsseillä silmä saadaan esimerkiksi hohtamaan pimeässä. Myös erilaisia kuvioita on lukuisia kuten jalkapallot, dollarin kuvat ja kissansilmät.

Kissansilmät ja dollarin kuvat saadaan pysymään silmässä oikeassa asennossa, kun linssiksi valitaan prismatasapainotettu linssi, joka estää linssin pyörähtämisen väärään asentoon. Yleensä tämmöiset prismatasapainotetut linssit ovat kalliimpia kuin perinteiset crazy-linssit.

Normaalisti crazy-linssit ovat värikalvon peittäviä eli halkaisijaltaan noin 14 millimetrin luokkaa. Tämän lisäksi valmistetaan myös erikoisempia koko silmän peittäviä sclera-linssejä.

Crazy-linssit vahvuuksilla ja ilman vahvuuksia

Hämähäkki crazy-linssi

Oman kokemukseni perusteella suurin osa crazy-linsseistä ostetaan ilman vahvuuksia. Varsinkin monesta nettikaupasta on saatavilla vain ilman vahvuuksia olevia linssejä.

Pikaisella otoksella löysin vain yhdestä nettikaupasta crazy-linssejä vahvuuksilla, mutta tällöinkin saatavilla oli vain hajavoimakkuuksia.

Erikoistilauksena joiltain valmistajilta on kuitenkin saatavissa crazy-linssejä isoimmillakin voimakkuuksilla ja erilaisilla halkaisijoilla sekä kaarevuuksilla.  Samalla kuitenkin myös linssien hinta kasvaa huomattavasti.

Crazy-linssejä valmistetaan lyhyen vaihtovälin eli kuukausilinsseinä sekä pitkän vaihtovälin linsseinä. Monet valmistajat markkinoivat pitkän vaihtovälin linssejä vuoden tai jopa kahden vuoden vaihtovälin linsseinä. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä että maksimi käyttöikä pitkän vaihtovälin linsseillä on yksi vuosi.

Joillain henkilöillä saattaa olla esimerkiksi sellainen kyynelneste, joka tahrii linssin niin, että huolellisesta puhdistuksesta huolimatta linssit on vaihdettava esimerkiksi kolmen kuukauden välein.

Myös netistä ostetut Crazy-linssit kannattaa sovittaa optikolla

Kuvio crazy-linssi

Kuva: Custom Contacts

Crazy-linssien käyttäminen turvallisesti vaatii aina optikon tekemän piilolinssisovituksen.

Nykyään tilanne on kuitenkin ongelmallinen, koska crazy-linssejä ei ole saatavissa enää kovinkaan monesta optikkoliikkeestä.

Turvallisesti crazy-linssejä voi käyttää käymällä optikolla varmistamassa piilolinssisovituksessa, että netistä tilatut crazy-linssit ovat sopivat.

Valitettavasti tällöin on olemassa kuitenkin vaara, että linssit eivät olekaan sopivat ja ne jäävät käyttämättä. Tämä on kuitenkin turvallisempi vaihtoehto silmään sopimattoman linssin käyttämiselle.

Monet ovat siinä uskossa, että linssiä ei tarvitse sovittaa silloin kun siinä ei ole vahvuuksia. On kuitenkin muistettava, että linssi voi esimerkiksi hangata silmää tai estää verenkulkua silmän pienissä verisuonissa onpa siinä vahvuuksia tai ei. Tästä syystä on sulaa hulluutta hankkia minkäänlaisia piilolinssejä ilman piilolinssisovitusta.

Se miltä piilolinssi tuntuu silmässä, ei valitettavasti välttämättä kerro mitään linssin sopivuudesta. Mielestäni yksi hyvä esimerkki tästä on liian tiukka piilolinssi, joka voi tuntua todella hyvältä silmässä, mutta samalla estää verenkulkua pintaosan pienissä verisuonissa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että jokainen eri linssi tulee sovittaa erikseen silmiin. Optikko kyllä pystyy mittaamaan silmän kaarevuuden, mutta se ei ole sama kuin silmään tarvittavan linssin kaarevuus. Silmästä mitatun kaarevuusarvon perusteella optikko valitsee mielestään sopivat mitat sovituslinssiin ja tekee lopullisen arvion linssin sopivuudesta mikroskoopin avulla arvioimalla linssin istuvuutta asiakkaan silmässä.

Jokainen linssi on siis sovitettava erikseen silmään, koska linssin mittojen lisäksi myös materiaali sekä valmistustekniikka vaikuttavat linssin istuvuuteen. Eli vaikka yhdestä linssistä sopisi tietty kaarevuus, se ei välttämättä sovi toisesta merkistä.

Piilolinssisovituksessa käydään läpi myös linssien käsittely ja hoito. Esimerkiksi netin keskustelupalstoilta on luettavissa paljon kysymyksiä siitä miten linssin saa silmään tai pois. Piilolinssisovituksessa käydään kädestä pitäen nämä asiat ja muutkin mahdolliset ongelmakohdat läpi.

Tilaa värilliset piilolinssit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Vääriä väitteitä ja uskomuksia crazy-linsseistä

Punainen crazy-linssi

Kuva: 9mm SFX

Koska harva meistä käyttää crazy-linssejä säännöllisesti herättää linssien käyttöaika paljon kysymyksiä.

Aina välillä törmää väitteeseen, jonka mukaan linssien käyttöajan voisi laskea käyttökertojen perusteella, mutta tämä ei pidä missään nimessä paikkaansa. Todellisuudessa linssien materiaali alkaa vanheta heti kun linssi on avattu myyntipakkauksesta. Esimerkiksi lyhyen vaihtovälin eli niin sanottuja kuukausilinssejä ei voi käyttää puolen vuoden aikana 30 kertaa, vaan linssi on käyttökelpoinen kuukauden ajan linssin ensimmäisestä käyttöönotosta.

Yksi tyhmimmistä väitteistä on erään nettikaupan väite, jonka mukaan heidän linssit sopisivat kaikille. Näin ei todellakaan ole, koska kaikille ihmisille piilolinssit eivät sovi ollenkaan. Lisäksi linssit tulee aina sovittaa erikseen silmään. Ei ole olemassa yhtä kaarevuutta ja halkaisijaa joka sopisi kaikille.

Välillä kuulee myös ohjeen, jonka mukaan linssi pitäisi uusia kun se alkaa tuntua pahalta. Tämäkään ei pidä paikkaansa, koska linssi tulee vaihtaa uuteen sitten kun sen ilmoitettu käyttöaika menee umpeen. Siinä vaiheessa kun linssi alkaa tuntua pahalta on silmässä voinut pahimmillaan tapahtua jo selviä muutoksia. Linssin pitäisi tuntua viimeisellä käyttökerralla yhtä hyvältä kuin ensimmäisellä kerralla.

Myös piilolinssinesteistä annetaan tavallaan väärää ohjeistusta. Tavallaan on totta, että kaikki pehmeiden linssien nesteet soveltuvat crazy-linsseille.  Tässä kuitenkin unohdetaan, että on nesteitä, joiden kanssa tulee käyttää nesteen omaa koteloa. Tällaisia ovat esimerkiksi vetyperoksidipohjaiset nesteet, joissa katalyyttilevy neutraloi nesteen steriiliksi keittosuolaliuokseksi.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 21.1.2010 ja päivitetty 17.8.2013.

Artikkelin kuvien julkaisemiseen on saatu lupa näiltä sivustoilta: 9mm SFX ja Custom Contacts.

Tilaa värilliset piilolinssit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Heips 😀 Tuo auttoi mua tosi paljon. Mutta yksi asia vaivaa mua. Nimittäin se kuinka vanha saa käyttää väri piilolinssejä? Itse tarvitsisin omassa harrastuksessani noita värillisiä piilareita. Mutta pelkään pahoin ettei kukaan optikko suostu näin nuorelle (12v) mitään tietoa noista antamaan. Ja tarkotus ei olisi käyttää niitä kuin max 2h kerrallaan

 2. Hei!
  Mukavaa, jos kirjoituksesta oli iloa;)

  Olen kirjoittanut oman kirjoituksen aiheesta minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa.

  Sinun kannattaa lukea tuo kirjoitus, niin se osaltaan vastaa kysymykseesi.

  Mitään yksiselitteistä ikää piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole. Erityistapauksissa niitä voidaan kuitenkin ajatella harrastuskäyttöön sinunkin ikäisille.

  Värillisissä linsseissä ongelmaksi tulee se, että varsinkin voimakkaammin silmän väriä muuttavat linssit ovat kuukauden tai pidemmän vaihtovälin linssejä, joita en ainakaan henkilökohtaisesti määräisi kovin mielelläni nuorelle.

  Tämä sen johdosta, että linssi tulee aina puhdistaa huolella ja varsinkin pidemmän vaihtovälin linsseissä hapenläpäisy on heikompi kuin kertakäyttölinsseissä.

  Sinun kannattaa käydä vanhempiesi kanssa optikkoliikkeessä juttelemassa asiasta. Näin kuulette optikon mielipiteen kasvotusten ja voitte miettiä mitä tehdä.

  Saanko muuten kysyä mihin harrastukseen tarvitset värillisiä piilolinssejä?

 3. kiitos todella paljon!
  Ajattelinkin tässä optikolle mennä, kun on aikaa, mutta päätin eka kysyä sinun mielipidettäsi asiasta.
  Harrastan cosplaytä (pukuilua) mutta käyttäisin linssejä vain kun käyn otattamassa kuvia.

 4. Hei PDU!
  Hyvä että menet käymään optikolla. Toivottavasti löydätte hänen kanssaan sopivan ratkaisun asiaan.

  Ja varoitan vielä tässäkin yhteydessä, että missään nimessä värillisiä linssejä ei kannata mennä tilaamaan netistä omin päin.

  Kirjoittamasi perusteella et toki näin aikonutkaan tehdä, mutta varoitan silti:)

 5. eli aion hankkia värilliset piilari ikä 16v kohta kesäl 17.en uskalla hirveesti koskee silmiin et ku noi piilarit laittaa pitääks painaa tota silmää vai mitä.

 6. Hei Tiia!

  Piilolinssiä silmään laittaessa sinun on tosiaan koskettava silmäsi pintaa. Aluksi silmään koskeminen voi tuntua hieman oudolta tai pelottavalta, mutta siihen tottuu nopeasti.

  Piilolinssisovituksessa optikkosi neuvoo sinulle miten linssien käsittely tapahtuu. Sovituksessa pääset myös itse kokeilemaan linssien laittamista silmiin.

 7. Nanami says

  Kiitoksia paljon mahtavasta blogista! Olen saanut täältä paljon hyödyllistä tietoa, mutta nyt mielessäni on (joskin aika nippelitietomainen) kysymys liittyen värillisten linssien hankkimiseen. Eli harrastusta varten tarvitsisin punaiset piilolinssit vahvuuksilla (-4.00 asti). Pystytkö kertomaan joitakin yksittäisiä kauppoja/firmoja joilta tällaisia linssejä voi ostaa/tilata? Kiitoksia jo etukäteen!

 8. Hei Nanami!

  Mukavaa kun blogistani on ollut hyötyä!

  Valitettavasti en osaa sanoa suoraan mistä liikkeestä löytäisit punaiset linssit. Välttämättä niitä ei löydy monestakaan liikkeestä suoraan varastosta, mutta linssien tilaamisen ei pitäisi olla ongelma liikkeille.

  Sinun kannattaa siis käydä kysymässä asiaa suoraan paikkakuntasi optikkoliikkeistä.

  Netistähän noita löytyy suoraan, mutta silloin ongelmaksi tulee piilolinssien sovittaminen.

 9. stefani says

  kiitos kovasti antamastanne infosta! sain paljon uutta ja tärkeää tietoa. olen itse jo pitkään halunnut piilolinssejä ja erityisesti crazy-linssejä. mutta minua vaivaa se että voi olla ettei kukaan optikko antaisi tietoa piilolinsseistä. en tarvitse huonon näön vuoksi piilareita vaan haluaisin toisen väriset silmät sillä silmäni eivät miellytä. haluaisin saada tietoa erityisesti crazy-linssien käyttöajasta ja niiden pois otosta.

 10. stefani says

  ikäni on myös ongelmani sillä olen vasta 13 v ja pelkään ettei minulle sopivia crazy-linssejä tai ettei optikot suostuisi antamaan tietoa tai tekemään minulle esim.piilari sovitusta testatakseni millaiset linssit ovat sopivat silmiini

 11. Hei Stefani!
  Valitettavasti en voi suositella sinun ikäisellesi crazy-linssejä tai muitakaan piilolinssejä säännölliseen käyttöön silloin kuin ainoana tarkoituksena on
  silmien värin vaihtaminen.

  Itse suosittelisin crazy-linssejä ainoastaan erikoistapahtumiin kuten naamiaisiin tai muihin juhliin.

  Suosittelisin sinua juttelemaan asiasta ensin vanhempiesi kanssa ja tämän jälkeen voitte varata ajan optikolle piilolinssisovitukseen.

  Sovituksessa optikko pystyy kertomaan minkälaisia linssejä on olemassa ja kuinka paljon sinun on niitä turvallista käyttää.

  Piilolinssisovituksessa optikko antaa sinulle muutenkin kattavasti tietoa esimerkiksi linssien puhdistuksesta ja niiden käyttöajoista.

 12. lover says

  hei! haluaisin vielä kysyä onko mahdollista että minun ikäinen (13v) käyttäisi piilolinssejä? en tarvitse piilolinssejä jatkuvaan käyttöön vaan erikois tapauksiin. olen miettinyt jo asiaa pidemmän aikaa ja haluaisin piilolinssit mutten jatkuvaan käyttöön ja ajattelin että onko mahdollista että minäkin voisin saada silmilleni sopivat piilarit?

 13. Hei Lover!
  Olen kirjoittanut oman kirjoituksen siitä minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa.

  Uskoisin kirjoituksen vastaavan osittain kysymykseesi.

  Ensimmäiseksi sinun kannattaa keskustella asiasta vanhempiesi kanssa ja sitten voitte varata ajan optikolle tai silmälääkärille.

  Kysy vaan vapaasti lisää jos joku asia jäi mietityttämään.

 14. anonyymi says

  Moi! olen jo aika varma asiasta, mutta kysyn silti: Olen 14 ja puoli, enkä haluaisi käyttää silmälaseja. Voisinko käyttää piilareita kolmena koulupäivänä viikossa? Jos en, niin milloin voin aloittaa piilolinssien käytön noin säännöllisesti?

 15. Hei!
  Olen kirjoittanut oman kirjoituksen siitä minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa. Toivon kirjoituksen vastaavan kysymyksiisi.

  Mielestäni sinun kannattaa keskustella asiasta vanhempiesi kanssa ja varata aika optikolle piilolinssisovitukseen.

  Siellä selviää voitko käyttää piilolinssejä ja kuinka paljon niitä voit käyttää. Samalla selviää myös juuri sinulle parhaiten sopiva linssimerkki.

 16. Boika says

  Moikka! Tilasimme äitini kanssa Punanaamio -sivulta punaiset piilolinssit. Nämä olisivat vain kerran n. 3h silmissäni. Uskallanko laittaa nämä silmiini. Äitilläni ja siskollani on kokemusta piilolinssien käsittelystä, sillä molemmat käyttävät usein piilareita. Nämä linssit laittaisin silmiini eräisiin halloween juhliin. Otan tietty purkit ja purnukat mukaan, jos otan siellä pois tms.. Tuossa sanoit että ei kannata tilata netistä, mutta näin kuitenkin teimme. :/ Tämä loppuviikko on sellaista hulinaa, etten ehdi optikolla käydä asiaa tiedustelemassa. Mutta mitä luulet, onko siitä haittaa silmilleni jos pidän niitä pari tuntia? Ja sen kysyisin, että jos linssin laitan silmään, niin voiko jo siinä vaiheessa arvioida onko linssi vääränlainen silmääni?

 17. Hei Boika!
  Alan ammattilaisena en voi missään nimessä suositella sinua käyttämään piilolinssejä edes satunnaisesti ilman piilolinssisovitusta.

  Valitettavasti sinun on itse mahdoton arvioida onko linssi sinulle sopiva vai ei. Se että linssi tuntuu hyvältä silmässä ei kerro vielä mitään, koska esimerkiksi liian tiukka piilolinssi voi tuntua hyvältä, mutta samalla se häiritsee silmän pintasuonien verenkiertoa.

  Lisäksi on aina pieni vaara, että piilolinssit jäävät silmään siten että asiakas ei saa niitä itse poissa.

  Kuulostaa ehkä oudolta, mutta on kuulemma yllättävän yleistä että päivystykseen tulee ihmisiä, jotka eivät saa piilolinssejä pois omin avuin. Tämmöisissä tapauksissa lähes poikkeuksetta kyseessä on henkilöt jotka ovat tilanneet linssit netistä ilman että piilolinssien sovitusta ja käytönopastusta ei ole tehty.

 18. Menninkainen says

  Hei!
  Minä Käytin noin 2 vuotta taaksepäin ruskeita piilareita ilman vahvuuksia, nämä olivat tilattu netistä. En silloin tilatessani ajatellut että nä voisivat jotenkin vahingoittaa silmääni jollain tavalla.. Äitini sitten sanoi että minun olisi hyvä mennä optikolle näyttämään linssejä että sopivatko ne silmääni. Kävin silloin optikolla ja minulle sanottiin että linssien ei pitäisi vahingoittaa silmääni, vaikka muistaakseni optikko sanoi että linssi on silmääni aavistuksen liian väljä eikä ollenkaan liian tiukan puolelle mennyt.. luotin silloin siihen mitä optikko sanoi ja käytin linssejä liikkeestä ohjatuilla nesteillä jne… mutta minua on silti jäänyt askarruttamaan, että voiko linssejä jotenkin käyttää väärin ja siitä aiheutua vuosien päästäkin silmään vaurioita joita ei heti käytön jälkeen huomaa??

 19. Hei Menninkäinen!
  Tässäkin tapauksessa kannatti noudattaa äidin neuvoa eli hienoa että kävit varmistamassa linssien sopivuuden optikolla:)

  Piilolinssien aiheuttamat muutokset tai mahdolliset vauriot tulevat esiin linssien käytön yhteydessä. Tällä tarkoitan sitä, että jos käytön yhteydessä ei ole syntynyt vaurioita, niin ei niitä silloin ilmaannu silmään käytön lopetuksen jälkeen vuosien kuluttua.

  Tietenkin jos silmään on tullut muutoksia ne voivat olla pysyviä, eli ne eivät palaudu vaikka linssien käyttö lopetetaan.

  Vaikka linssin istuvuus ei ole ollut täydellinen, on optikko kuitenkin arvioinut sinun voivan käyttää linssiä turvallisesti. Tällöin linssien käytöstä ei olisi pitänyt aiheutua muutoksia, kunhan olet noudattanut muuten käyttö- ja hoito-ohjeita.

  Mikäli asia kuitenkin mietityttää sinua vielä, niin toki voit käydä silmälääkärillä tai optikolla varmistuttamassa asian.

 20. Menninkainen says

  kiitos! mukava kun vastasit viestiini. Helpotti mieltä, olen menossa silmälääkärille lähiaikoina kun minulle on määrätty silmälasit jo jokunen vuosi sitten, ja nyt pitäisi mennä uudestaan tarkastamaan näkö, kysyn samalla vielä mitä he meinaavat onko mahdollista että olisi ollut jotain huonoa vaikutusta mitä en kyllä enää viestisi jälkeen usko, sillä käytin linssejä ihan ohjeiden mukaisesti 🙂 mutta kiitos vielä :-)ja hyvää alkanutta Uutta Vuotta!

 21. Hei Menninkainen!
  Hienoa että olet käyttänyt piilolinssejä ohjeiden mukaan.

  Sinun kannattaa tosiaan kertoa vielä silmälääkärille, että olet miettinyt onko piilolinssien käyttäminen aiheuttanut jotakin muutoksia. Näin silmälääkärisi voi tarkistaa asian, eikä sinun tarvitse murehtia asiasta enää.

  Oikein hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

 22. Alllu says

  Moi. Mua pelottaa että pehmeät linssit ei sovi mulle. Sopiiko pehmeet linssit yleensä monille?

 23. Hei Allu!
  Lähes kaikki Suomessa myytävät piilolinssit ovat pehmeitä piilolinssejä ja yleensä ne sopivat suurimmalle osalle ihmisistä.

  Optikolla tehtävässä piilolinssisovituksessa selviää minkälaiset linssit materiaaliltaan ja optisilta mitoiltaan ovat sinulle parhaimmat.

  Suosittelen siis sinua varaamaan ensimmäiseksi ajan piilolinssisovitukseen mikäli olet aloittamassa piilolinssien käyttämistä.

 24. Tiina Ahola says

  Hei,

  Haluaisin arvoiltaan sopivan piilonssin oikeaan silmään (vasemman kanssa ei ongelmia, sopiva löytyy), mutta en oikein ymmärrä miten tulkitsen seuraavat arvot valitessani linssejä: od sf 0, cyl 1.00, ax 105. Tiedän toki mitä nuo merkitsevät, mutta mistään ei tunnu löytytvän juuri oikeaa sylinterin ja axelin suhteen. Pitääkö linssit teettää erikseen vai luovunko koko ajatuksesta?

  Tiina

 25. Hei Tiina!
  Hajataitteisuuden korjaavista piilolinsseistä ei ole saatavissa voimakkuuksia 0.25 dioptrian välein eikä akselinsuuntaa asteen tarkkuudella kuten silmälaseista.

  Ymmärsinkö oikein, että kertomasi arvot ovat silmälasiesi voimakkuus?

  Jos näin on, etkä ole käynyt piilolinssisovituksessa, niin sinun kannattaa varata ensimmäiseksi aika sovitukseen.

  Välttämättä silmälasien ja piilolinssien voimakkuus ei ole ihan sama. Tästä aiheesta olen kirjoittanut oman kirjoituksen Piilolinssiresepti ja silmälasiresepti.

  Lisäksi olen kertonut kirjoituksessani Hyvä piilolinssisovitus mitä kaikkea piilolinssisovitukseen kuuluu.

  Piilolinssisovituksessa saat tietää mikä piilolinssi sinulle sopii ja minkälaisilla arvoilla.

 26. riksu:) says

  miten piilolinssit otetaan pois??? joutuuko ne otamaan kynsillä? sillä en halua puhkaista silmääni… haluaisin värilliset linssit ihan vain joksikin aikaa että näkisin miltä näytän ruskeissa silmissä koska olisi hauskaa nähdä miltä näytän:)
  olen aina halunnut ruskeita silmiä (omat ovat siniset) mutta en halua käyttää niitä pysyvästi ihan sen verran että voin katsoa milta se näyttää (ikä 13).

 27. riksu:) says

  ilman vahvuuksia

 28. Hei Riksu!
  Piilolinssejä ei poisteta silmistä kynsillä, vaan sormenpäillä niin sanotulla pinsettiotteella.

  Mielestäni sinun kannattaa mennä ihan ensimmäiseksi optikolle piilolinssisovitukseen. Siellä sinulle opetetaan muun muassa piilolinssien käsittely eli silmiin laittaminen ja poisottaminen sekä linssien puhdistus.

  Vaikka et tarvitsisikaan piilolinsseihisi voimakkuuksia pitää linssi siitä huolimatta sovittaa optikolla turvallisen käytön takaamiseksi.

  Tämä voi kuulostaa hankalalta, mutta suosittelen tätä ainoastaan sinun silmiesi terveyden tähden.

 29. minä vain says

  Heippa!

  Onkohan piilolinssisovitukset kovinkin kalliita? Olisin linssejä hankkimassa ihan naamiaisia varten eli yhdeksi illaksi vain, joten jos joutuisin maksamaan linssien ja muiden asusteiden lisäksi optikkokäynnistä maltaita niin taidan jättää asustani värilliset linssit pois. 🙂

 30. minä vain says

  Ja hyvä että tällainen artikkeli löytyy, minähän olisin vaan laittanu piilarit silmään enkä olisi yhtään hoksannut ajatellakkaan että silmissä voi olla koko- ja muotoeroja! Kiitos paljon, onneksi surffailin netissä ennen ostopäätöstä.

 31. Hei!
  Mukavaa, että kirjoituksestani oli sinulle hyötyä.

  Piilolinssisovituksen hinta vaihtelee paikasta riippuen 30-60 euron välillä.
  Sinun kannattaa kysyä oman paikkakunnan optikkoliikkeistä mihin hintaan he tarjoavat tällaisen piilolinssisovituksen.

  Yhdessä illassa piilolinssit tuskin aiheuttavat mitään pysyvää vammaa, mutta optikkosi neuvoo myös sinua niiden käytössä.

  Mikäli tilaat omin päin linssit, niin huonolla tuurilla vääränlainen linssi voi olla niin tiukasti silmässä, että et saa sitä omin avuin poistettua.

 32. vilma says

  ajattelin ostaa värilliset”crazy” piilolinssit ilman vahvuuksia ja en kyllä haluaisi maksaa ylinmääräistä jostain optikolla käynnistä niin mikä mahatisi olla oikea koko 13v tytölle ? :/ tai onko sellaisia järkeä ostaa ollenkaan jos ei käy niitä sovittamassa optikolla ?

  • Hei Vilma!
   Valitettavasti en voi pelkästään iän perusteella suositella sinulle minkäänlaista piilolinssiä. Kehotan sinua kuitenkin ehdottomasti menemään optikolle piilolinssisovitukseen.

   Tällöin optikkosi kertoo sinulle minkälaiset linssit sopivat juuri sinun silmille. Lisäksi optikkosi opastaa sinua muutenkin piilolinssien käytössä.

   Ilman asianmukaista sovitusta en voi suositella kenellekään piilolinssien käytön aloittamista.

 33. Elina says

  Hei!
  Olen tilaamassa Crazy-piilolinssit cosplay-asua varten ensi kuuksi, enkä ole ennen käyttänyt niitä.
  Asun syrjäseudulla, joten ajattelin olla käymättä optikolla sovituksessa, kun matka on pitkä. Tämä teksti sai minut kuitenkin harkitsemaan sovitusta, sillä en tiedä linsseistä juuri mitään.

  Jos käyn optikolla sovituksessa, optikko siis myös opastaa laittamaan linssin silmään ja ottamaan sen pois?

  • Hei Elina!
   Anteeksi, että vastaaminen on kestänyt näin kauan.

   On todella fiksu ajatus, että varaisit ajan optikolle piilolinssisovitukseen ennen linssien käytön aloitusta.

   Sinun kannattaa kertoa aikaa varatessa, että haluaisit nimenomaan crazy linssit ja sinulla on pidempi matka liikkeeseen. Tällöin sinulle pystytään varaamaan riittävästi aikaa, jotta samalla käyntikerralla ehditään tekemään myös käytönopastus.

   Käytönopastus tarkoittaa sitä, että sinulle neuvotaan linssin silmään laitto ja poisotto periaatteessa ihan kädestä pitäen. Lisäksi käydään läpi muita linssien käyttöön liittyviä asioita sekä linssien puhdistus.

   Crazy linssien kohdalla kannattaa kuitenkin muistaa, että optikkoliikkeiden valikoimat ovat hyvin rajalliset näiden osalta. Kaikki liikkeet eivät välttämättä myy ollenkaan crazy linssejä.

   Muutama oma asiakkaani on tilannut piilolinssit netistä, mutta ennen käytön aloitusta he ovat tulleet piilolinssikontrolliin varmistamaan linssin sopivuuden silmään. Tällöin on kuitenkin olemassa aina riski, että linssit eivät sovikaan silmään eikä niitä voi käyttää.

   Tämä on oikeastaan kuitenkin ainoa vaihtoehto, mikäli haluaa crazy linssit, jotka eivät kuulu optikkoliikkeiden valikoimaan.

 34. Hei! Kiitos hyvistä teksteistä. (:

  Ostin ensimmäiset (crazy)-piilolinssini erästä tapahtumaa varten jokin aika sitten. Nettisivu, jolta ne ostin, vakuutti linssien sopivan kaikille eikä kehottanut käymään optikolla. Myöhemmin kuitenkin säikähdin netistä löytämiäni kauhukirjoituksia sokeuttavista crazy-linsseistä ja päätin käydä optikolla, joka sitten lopulta jäi kuitenkin, koska tapahtuma on jo ylihuomenna enkä ehdi (ja olen kärsimätön/todennäköisesti tyhmä.) Laitoin linssit silmiini ensimmäistä kertaa eilen, ja olen pitänyt niitä tänään tottuakseni niihin.

  Luin linssejä olevan saatavilla pienimmillään alle 14mm halkaisijalla ja suurimmillaan dia oli yli 16 miliä. Mielessäni oli kauhukuva liian pienestä linssistä joka liimaantuisi silmääni ja ostin sopuratkaisuna 14,5mm linssit siinä toivossa, etteivät ne ainakaan olisi pienet… Linssit olivat siis pehmät kaarevuudella 8,7, joka kai on aika normaali lukema.(?)

  Nyt istun koneella nämä silmissä ja luen jälleen näitä tekstejä netissä, ja alan kieltämättä epäröidä hieman. Kun opin oikean tekniikan, sain linssit silmään melko vaivatta ja poiskin ihan helposti. Linssit sattuivat aluksi ja kirvelevät/vuodattavat silmiä edelleenkin hieman ensimmäiset pari minuuttia laittamisesta, mutta nytkään en juuri tunne, että silmissäni olisi mitään, eivätkä silmät punoita. Tosin kun otan linssit pois, tuntuu, että näkisin silmissäni hieman tavallista enemmän katkenneita verisuonia. (Ellen sitten vain kuvittele.)

  Nyt näitä kauhutarinoita tässä taas lukeneena päätin mennä kaiketi vielä optikolle, mutta pystyn tekemään sen vasta tapahtuman jälkeen, ja tapahtumassa tarkoitukseni olisi pitää linssejä silmissä “koko päivä” (5-7h). Mutta se, mitä halusin kysyä oli, että mitä tästä voi seurata? Voivatko linssit olla kaikesta huolimatta liian pienet? Mitä nämä voivat tehdä siitä huolimatta, että olen varmasti hoitanut niiden hygienian oikein? Onko kirvely laittamisen jälkeen normaalia? Ja ennen kaikkea, onko näköni jo vaarassa kaikesta huolimatta?

  • Hei Ewi!
   Valitettavasti huomasin kysymyksesi vasta sen jälkeen kun mainitsemasi tapahtuma on jo tainnut olla.

   Vastaan kuitenkin kysymykseesi jo ihan sen takia, jos vastauksesta olisi muillekin tämän kirjoituksen lukijoille hyötyä.

   En missään nimessä suosittele ketään käyttämään edes yhtä päivää netistä tilattuja crazy-linssejä tai muita piilolinssejä ilman optikon tekemään piilolinssisovitusta.

   Yhden päivän aikana tuskin saa näköä pilattua, mutta mielestäni tässä asiassa ei kuitenkaan kannata leikkiä silmien terveyden kustannuksella. Esimerkiksi liian tiukan linssin poistaminen silmistä voi olla hankalaa ja linssien poistaminen voi aiheuttaa huomattaviakin ongelmia silmiin.

   Kirvely linssiä silmään laittaessa voi johtua monesta tekijästä. Kirvelyä voi aiheuttaa esimerkiksi linssin tai hoitonesteen sopimattomuus, käsien likaisuus tai silmän ärtyminen linssin käsittelystä.

 35. Lotta says

  Onko vaarallista käyttää edes 2h punanaamion värillisiä linssejä? Olen vasta 13, ja olen hiukan huolestunut siitä, voiko niitä käyttää ollenkaan. Olen lukenut esim. sen ikärajoista olleen tekstin, mutten tiedä onko se oikeasti vaarallista silmilleni. Ajattelin kokeilla ensin toiseen silmääni linssiä, ja ottaa pois ihan vain harjoituksen vuoksi. Olen puhunut vanhemmalle jonka mielestä käyttö on ok. En pysty menemään optikolle, mitä teen?

  • Hei Lotta!

   Optikon tai silmälääkärin pitäisi varmistaa ennen piilolinssien käytön aloittamista onko henkilön turvallista käyttää piilolinssejä. Lisäksi eri piilolinssit tulisi sovittaa silmään optikon toimesta ennen käytön aloittamista.

   Itse en siis optikkona voi suositella missään tilanteessa sellaisen linssin käyttämistä, jota ei ole optikon toimesta sovitettu etenkään kun et käsittääkseni käytä normaalisti piilolinssejä.

   Pahoittelut näin jyrkästä vastauksesta, mutta mielestäni näkeminen on niin tärkeä aisti, että sen kanssa ei kannata leikkiä. En tietenkään väitä, että pilaisit näkösi muutamassa tunnissa, mutta ongelmia tämä voi kuitenkin aiheuttaa.

   Esimerkiksi liian tiukan linssin poistaminen silmästä voi olla oikeasti hankalaa ja tämä voi ärsyttää silmiä.

   Alla linkki muutamaan kirjoitukseen aiheesta.

   Piilolinssien käytön aloittaminen

   Uudet piilolinssit vaativat aina piilolinssisovituksen

   Minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa?