Diabetes ja näkö

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta, joten kyseessä on todella yleinen sairaus. Olisi helppo kuvitella, että diabeteksen vaikutus silmiin olisi yleisesti tiedossa. Jostain ihmeen syystä tämä tulee kuitenkin vielä nykypäivänäkin yllätyksenä monelle diabetesta sairastavalle ja heidän läheisilleen.

Onneksi kuitenkin hoidon tehostuminen ja tarkempi seuranta ovat tuottaneet tulosta ja diabeteksesta johtuva sokeutuminen on vähentynyt.

Diabetes vaikuttaa usealla tavalla silmään ja näkemiseen

Vakavin silmämuutos diabeetikoilla on diabeettinen retinopatia. Diabeettisessa retinopatiassa silmänpohjaan verisuoniin tulee muutoksia, jotka voivat aiheuttaa näköongelmia ja pitkälle edenneenä jopa silmän sokeutumisen.

Muita silmävaikutuksia ovat silmän liikuttajalihaksen halvaukset, alentunut tuntoherkkyys silmän sarveiskalvolla ja silmän linssin eli mykiön mahdollinen turpoaminen.

Tarkempaa tietoa diabeettisesta retinopatiasta löytyy Käypä hoito -sivustolta. Samalta sivulta löytyy myös laajasti muuten tietoa diabeteksesta ja sen hoitamisesta.

Miten diabeetikon silmiä ja näköä seurataan?

Diabeetikon silmiä seurataan käymällä säännöllisesti silmäpohjakuvauksessa. Silmänpohjakuvaukset voidaan tehdä omassa terveyskeskuksessa kiertävällä silmänpohjakameralla.

Käypähoito-suosituksen mukaan silmänpohjat tulisi kuvata 1–3 vuoden välein. Tarkemmin kuvausten tiheys riippuu potilaan sairastaman diabeteksen tyypistä, potilaan iästä ja hänen mahdollisista silmänpohjamuutoksistaan.

En tunne tarkemmin diabeteksen hoitokäytänteitä. Työssäni minulle on kuitenkin tullut vastaan aivan liian usein diabetesta sairastavia henkilöitä, jotka eivät ole omasta mielestään koskaan kuulleet silmänpohjakuvien tarpeellisuudesta.

Lisäksi monella edellisistä kuvista on kulunut aikaa jo useita vuosia.

Diabeetikko optikolla

Optikon vastaanotolle tulee säännöllisesti diabetesta sairastavia henkilöitä. Lasien määrääminen on kuitenkin melko riskialtista, mikäli asiakkaan diabeteksen hoito on retuperällä. Tällöin esimerkiksi verensokerin heittelyt voivat vaikuttaa lasien voimakkuuteen.

Itse määrään lasit diabeetikolle silloin kun hänellä on hoitotasapaino kunnossa. Tällöin verensokeritaso on normaali, asiakkaalla on olemassa hoitosuhde lääkäriin ja silmänpohjat ovat tutkittu, eikä niissä ole todettu muutoksia.

Jos verensokerissa on ollut suuria heittoja, on myös näkemisessä yleensä suurta vaihtelua. Tällaisissa tilanteissa en suin päin määrää uusia laseja, vaan suosittelen asiakkaalle yleislääkärillä käyntiä. Ennen silmälasien hankintaa verensokeritasapaino olisi syytä saada kohdalleen.

Mielestäni diabeetikon on kuitenkin hyvä käydä myös silmälääkärin vastaanotolla aika ajoin.

Mikäli silmäpohjissa on todettu muutoksia, tulee optikolle tulevalla asiakkaalla olla mukanaan silmälääkärin lausunto siitä, että optikko voi määrätä lasit.

Kirjoitus on julkaistu 3.6.2011 ja päivitetty 24.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa