E-pillerit sekä muut hormonaaliset ehkäisykeinot ja piilolinssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisykeinot aiheuttavat edelleen monelle naiselle silmien kuivumista ja vaikeuttavat tai pahimmillaan estävät piilolinssien käytön. Vastaavia ongelmia voivat aiheuttaa myös muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät, kuten hormonikierukka tai hormonikapseli.

Mielestäni tämä on yllättävää, koska hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat kuitenkin muuttuneet vuosien saatossa matalahormonisiksi. Ainakin omassa lähipiirissänikin on kuitenkin useampia naisia, joiden piilolinssien käyttöä e-pillerit ovat vaikeuttaneet.

[ad#piilarit]

Mikä avuksi jos hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa ongelmia?

Ensimmäisenä kannattaa kokeilla onko piilolinssien kanssa käytettävistä kostuttavasta tipoista apua. Mikäli näistä ei ole apua kannattaa seuraavaksi kokeilla piilolinssimerkin vaihtamista. Kuivista silmistä kärsiville suosittelen silikonihydrogeelilinssejä ja kertakäyttölinssejä. Monesti kuivien silmien kanssa joudutaan valitettavasti rajoittamaan myös piilolinssien käyttöaikoja. Voi olla, että jatkossa piilolinssit soveltuvat vain lyhytaikaiseen käyttöön.

Mikäli näistä toimenpiteistä ei ole apua kannattaa kokeilla esimerkiksi toisenmerkkisiä E-pillereitä tai hormonitonta ehkäisyvaihtoehtoa.

Muut muutokset hormonitoiminnassa

Myös muut muutokset hormonitoiminnassa, kuten raskaus ja vaihdevuodet voivat aiheuttaa muutoksia kyynelnesteessä. Myös tällöin piilolinssien käytön kanssa voi tulla ongelmia.

Tästä olen kirjoittanut oman kirjoituksen Raskaus, piilolinssit ja näkeminen yleensä.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 15.11.2009 ja päivitetty 14.9.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. maisa says

  Hei,

  kysyin jokin aika sitten Sinulta jollakin sivulla juuri tästä aiheesta. Päätin lopettaa pillereiden käytön juuri silmien kuivumisen takia. olen ollut kk pillerittömänä ja kas kummaa – kosteutta on tullut silmiin eikä viime tarkastuksessa ollut hankaumia silmän pinnassa. eli kuivuuteni johtui pillereistä. oli ihanaa pitkästä aikaan kuulla, että silmät ovat normaalit! tai toistaiseksi pidän vielä taukopäiviä ja hieman kosteuttavia linssejä ensi alkuun, kun normalisoidun.

  kiitos sivusta!

 2. Hei Maisa!
  Hienoa, että kuivumisen syy on selvinnyt.

  Joskus tosiaan hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa todella ikäviä muutoksia kyynelnesteen määrään sekä laatuun.

  Onneksi hankaumat silmän pinnalta ovat hävinneet kosteustasapainon parannuttua.

  Jatkossakin suosittelen sinua käyttämään tarvittaessa kostuttavia tippoja sekä valitsemaan piilolinssiksi silmiä kosteuttavan linssin.