Ergonomiset linssit eli syväterävät lukulasit ja toimistomonitehot

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Ergonomiset linssit eli syväterävät lukulasit ja toimistomonitehot ovat suunniteltu alun perin helpottamaan työskentelyä esimerkiksi näyttöpäätteellä. Molempia vaihtoehtoja voi kuitenkin käyttää myös muuhun tarkoitukseen.

Ergonomiset linssit eli syväterävät lukulasit

Syväterävissä lukulaseissa linssin alareunassa on lukulasivoimakkuus ja linssin yläreuna on linssityypistä riippuen 0.75-1.50 dioptriaa miedompi kuin alareuna.

Yläreunan miedommalla voimakkuudella näkee esimerkiksi tietokoneen näytölle mukavammin kuin pelkillä lukulaseilla. Linssin syvyysterävyysalue on siis laajempi kuin peruslukulasissa. Tämän ansiosta laseilla näkyy kauemmas kuin pelkillä lukulaseilla.

Syväterävät lukulasit ovat mielestäni loistavat yleislukulasit jokapäiväiseen käyttöön, vaikka henkilö ei tekisikään töitä tietokoneen kanssa. Niiden kanssa myös esimerkiksi lukeminen tai keittiöhommat onnistuvat paremmin kuin pelkillä lukulaseilla.

Peruslukulasilla voi olla esimerkiksi hankalaa nähdä aamukahvipöydässä sanomalehden yläreunaa. Syväterävällä lukulasilla tämäkin onnistuu.

Ergonomisia linssejä on saatavissa erilaisilla pinnoitteilla sekä perusmateriaalista ja ohennetusta materiaalista valmistettuna. Hinnaltaan ne asettuvat yksiteholinssien ja moniteholinssien väliin.

Syväterävillä laseilla näkyy voimakkuudesta riippuen lukuetäisyydeltä jopa 1-2 metriin. Tämä ei ehkä kuulosta paljolta, mutta tavallisissa lukulaseissa etäisyys on voimakkuudesta riippuen vain 40-70 senttimetrin luokkaa.

Toimistomonitehot

Toimistomonitehoissa laajin näkökenttä on lukuetäisyydelle ja välietäisyydelle 70-100 senttimetrin päähän. Kaukovoimakkuus löytyy linssin yläreunasta, mutta se on varsin pieni ja kapea kenttä.

Tavallaan toimistomoniteho on kuin tavallinen moniteholinssi käännettynä ylösalasin. Toimistomonitehot toimivat parhaiten sisätiloissa tarkan katseluetäisyyden ollessa maksimissaan muutaman metrin etäisyydellä.

Silmälasikortissa voi olla esimerkiksi seuraavia tuotemerkkejä silloin kun asiakkaalla on syväterävät lukulasit tai toimistomonitehot: Tact, Interview, Lecture tai Access.

Optikko voi näyttää koekehyksen avulla lukuetäisyyksiä

Omien asiakkaiden kanssa olen huomannut, että pelkästään kertomalla katsealueiden eroavaisuuksista on syväterävien lukulasien tai toimistomonitehojen hyötyjä välillä hahmottaa.

Pyrinkin aina näyttämään asiakkailleni koekehyksen avulla miten hän näkisi tavallisilla lukulaseilla verrattuna syväteräviin lukulaseihin tai toimistomonitehoihin. Näin asiakas näkee omin silmin katseluetäisyydet ja niiden eroavaisuudet ja pystyy hahmottamaan paremmin tämän vaikutukset.

Eivät sovellu autoiluun

Syväteräviä lukulaseja ja toimistomonitehoja ei suositella käytettäväksi autoillessa. Tähän on syynä luonnollisesti se, että näillä laseilla ei näe tarkasti kauas.

Kirjoitus on julkaistu 13.3.2012 ja päivitetty 12.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. T Lahdenperä says

  Juu. Elikkäs, vähän probleemaa. Kävin noin puolivuotta sitten piilolinssisovituksessa optikolla, ja nuori ilmeisesti alaa tuntematon naisoptikko sanoi, ettei uskalla kirjoittaa minulle reseptiä, syynä kuulemma yksinomaan silmieni kuivuus. Vähän sukuvika tuntuu olevan, setänikin mainitsi että hänellä on erittäin kuivat, yrittänyt kosteuttaa, piti vähänaikaa reseptin saatuaan ja lopetti koska ei pitänyt mukavina, äiti kans ei koskaan pitänyt piilareista, tosin hän käytti jotain 90-luvulla, jolloin linssit oli mitä oli. Täältä Ranualle jossa kävin sovittamassa 40km ja kyytiä harvoin tarjolla oikeastaan mihinkään, sovitti mulle kahta eri linssiä toinen 8.4 ja toinen muistaakseni 8.7 tai 8.8, ja toinen hieman valui, toinen istui erinomaisesti silmääni mutta kuulemma liian kuiva silmä. Hyvin istuva linssi muistaakseni Acuvue.

  Tuolle optikolle en enää mene käymään, mutta olisiko mahdollista että kyseinen liike olisi säilyttänyt kaarevuusmittauksen tiedot? Pähkäilen näiden kaarevuusarvojen kanssa nyt? EN todellakaan käy enää optikolla, vaan tilaan itse netistä ilman reseptiä. Syy on hyvinkin yksinkertainen. Ranualla ei osata ja nolasin itseni siellä parikin kertaa silmälasien ja piilareiden kanssa sählätessä etten enää uskalla mennä sinne (aika töykeä palvelu, Instrumentarium?) ja en todellakaan ala pienoisessa rahapulassa menemään Rovaniemlle asti 150 kilometrin päähän, koska kyytiä en saa ja tässä pienoiseesa rahapulassa ei todella pysty meneen bussilla 150 kilometriä ja takaisin.

  Joten. Jos noita tietoja ei ole niin kumpi noista on loivempi, 8.6 vai 8.3? Eli kumpi noista on se joka todennäköisesti on valunut? Ja siinä tapauksessa, että sopiva linssi olisi ollut 8.4, niin kumpi noista todennäköisesti sopii paremmin 8.6 vai 8.3? Aion tilata Bausch & Lombin Purevisionia. Aina löytyy niitäkin jotka toimittaa ilman reseptejä, varsinkin ulkomailla. Muuta en kokeile, jos B&L ei sovi minulle, niin muilla näöntarkkuus menee vain huonompaan suuntaan (olen varmaan lukenut liikaa B&L vanhoista Baltar kameraoptiikoista, joista verrattiin Leicaan ja Zeissiin, siis olen kuvaaja). Bausch & Lomb Purevision kaarevuudet 8.6 ja 8.3 ja uudemmassa 2 HD versiossa ainoastaan 8.6, joka kai kertoo ainakin kysynnästä? Tilaan toki vanhaa, monien tahojen mukaan parempaa versiota. Mutta, jos 8.4 oli oikea eli istuva niin kumpi noista on lähempänä ja kumpi todennäköisesti sopii paremmin, 8.6 vai 8.3? Itse veikkaisin vain, että 8.6?

  Vastaa tähän suoraan please?

  En todellakaan tässä rahapulassa istu bussissa 300km ja kun halpaoptikoilta arvuuttelua saako reseptin vai ei? Onhan silmiä toki tullut kosteutettua silmätipoilla jonkin aikaa sen jälkeen kun puoli vuotta sitten optikolla kävin (olisiko alkoholilla ja huonoilla yöunilla ollut vaikutusta silmien kuivuuteen tai no, kuivannäköisyteen). Yksityisoptikko tai hyvämaineinen ja aikoinaan joidenkin silmälasieni kanssa käyttämä hyvämaineinen Synsam toki löytäisi hyvän linssin mutta näiden melkein satasen piilolinssinäöntarkastuksen hinta plus 100€ bussiin. Ei! Monenlaisen optiikan harrastelijana uskallan ottaa riskin, omatpa on silmäni ja tiedän kyllä hyvin piilolinssin käytön puhdistusnesteineen, vaikka omaa kokemusta onkin vähänpuoleisesti. Saisinko vastauksen vaikka sähköpostiini sagaradica@gmail.com kiitos?

  Nykyisen lasit vahvuudet -6.75 ja -6.5 ei enää riitä, ja yritän saada heikennyksen pysäytettyä, jos joskus menen vaikkapa leikkaukseen tai jotain, eli silmälasit jää tähän, ja lähempänä silmää oleva, ainakin luulotiedon mukaan hitaammin ja vähemmän heikentävä on käyttää piilolinssiä, niihin vahvuus -8.0 ja -8.0. Melkein aina ollut symmetrinen voimakkuus, tohon kun meni niin 0.25 ero ja mulla ainakin tavallisessa lasissa haittaa enemmän kohteiden pieni kokoero, kuin että toinen heikkenee samaan 0.25 diopt. vahvemman voimakkuuden takia. Tällä lasilla en näe kunnolla ja autotummevuus haittaa ulkona, varsinkin valokuvatessa, joten on taas kiva päästä oleen ulkona ilman “aurinkolaseja”. En ole mitenkään UV-herkkä, joten tummennuksen hyöty melko olematon, oli hupijuttu mutta ompahan hyvät aurinkolasit ja kai suojaa silmiä näön heikkeneseltä hieman tuo tummennuskin????? Ei ole enää ees niin kuivat silmätkään ja luulis Purevisionin olevan kostea ja hengittävä, kun Silicon Hydrogel ja yötäpäivää käyttö mahdollista, joillakin ongelmitta kuulemma täydet 4 viikkoa putkeen (pk. selosteen max 30. vrk)?

  Eli 8.6 vai 8.3? KUmpi sopii paremmin? Ja millä todennäköisyydellä valuu, siis jos on valuvampi (loivempi), joka sopisi paremmin. Testatut 8.7/8.8 ja 8.4, toinen sopi heti, toinen valui. Jos en saa vastausta huomiseen mennessä, tilaan 8.6 kaarevaa. Voitko auttaa?

 2. T Lahdenperä says

  Tuosta näön heikkenemisestä. Olen aika nuori, vasta 18.

 3. Hei!
  En tiedä onko tästä vastauksesta enää sinulle iloa, mutta vastaan joka tapauksessa.

  Näin netin kautta en valitettavasti pysty sanomaan millä kaarevuudella oleva linssi istuu silmässäsi ja millä ei.

  Linssin istuvuuteen vaikuttaa kaarevuuden lisäksi myös linssin halkaisija, materiaali sekä valmistustekniikka.

  Optikkona en voi suositella sinua tilaamaan linssejä netistä ilman piilolinssisovitusta. Toki jokainen tekee kuitenkin itse omat ratkaisunsa.

  Joka tapauksessa kukaan optikko ei ole kiusallaan kirjoittamatta piilolinssimääräystä asiakkaalle. Jos optikon mielestä piilolinssit eivät sovellu esimerkiksi kuivien silmien johdosta, ei määritystä voida kirjoittaa. Itse kokisin rikkovani ammattietiikkaani, jos tekisin määrityksen ilman että piilolinssit oikeasti sopisivat asiakkaalle turvalliseen käyttöön.

  Jokainen piilolinssejä sovittava optikko on käynyt piilolinssien sovitukseen lisäkoulutuksen, eli kyllä nuoremmillakin optikoilla on osaamista aiheesta. Ennen lisäkoulutusta optikon on oltava töissä vähintään vuosi valmistumisen jälkeen.

  Olen pahoillani, että en voi auttaa sinua tämän enempää. Optikkona olen kuitenkin terveydenhuoltoalan ammattilainen ja tällaisten neuvojen antaminen ilman asianmukaisia tutkimuksia ei ole mahdollista.

 4. T Lahdenperä says

  Joo, tervemenoa. Selvitän sitten itse, kyllä amatöörikin tajuaa kunhan selvittää. Tervemenoa