Yllättävän monet asiakkaat ovat yhä siinä uskossa, että kun he tekevät näyttöpäätetyötä, on työnantajan maksettava näyttöpäätelasit. Välillä myös työterveyshuolto saattaa antaa aiheesta väärää tietoa. Tämän pohjalta asiakas voi uskoa työnantajan maksavan automaattisesti silmälasit näyttöpäätetyötä tehdessä.
Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen. Valtioneuvoston päätöksen 1405/1993 mukaan näyttöpäätteellä merkittävän osan työtä tekevällä on mahdollisuus saada työnantajankorvaamat erityistyölasit. Erityistyölasit tulevat kyseeseen mikäli henkilön ajan tasalla olevat yleislasit eivät toimi työpisteessä ergonomiasäätöjen jälkeen.
Miten erityistyölasien tulee poiketa yleislaseista?
Mikäli henkilöllä on käytössä yhdet lasit, eivät ne voi olla Valtioneuvoksen päätöksen mukaan erityistyölasit.
Päätöksen mukaan erityistyölasien tulee myös poiketa yleislaseista joko voimakkuuden, linssityypin tai asennuksen suhteen.
Miten erityistyölasit hankitaan?
Mikäli omat yleislasit eivät toimi näyttöpäätetyössä, kannattaa ottaa yhteys työterveyshoitajaan. Työterveyshoitaja tai työfysioterapeutti käy tarkastamassa ja säätämässä työpisteen ergonomiaa. Mikäli lasit eivät toimi kunnolla tämän jälkeenkään, annetaan lähete optoergonomiakurssin suorittaneelle optikolle tai silmälääkärille.
Tarkastuksessa optikko tai silmälääkäri varmistaa omien yleislasien ajan tasalla olemisen. Samalla lähetteeseen merkitään tarvitseeko asiakas valtioneuvoston päätöksen mukaiset erityistyölasit ja millä tavalla ne poikkeavat yleislaseista. Näin siis esimerkiksi silmälasireseptissä maininta näyttöpäätelasit ei tarkoita samaa kuin korvattavat erityistyölasit.
Optikon tai silmälääkärin lausunnon perusteella työnantaja tai työnantajan valtuutuksella työterveyshuolto antaa lopullisen luvan lasien tilaamiselle.
Työnantaja voi asettaa rajoituksia kehyksen hinnalle ja linssien pinnoitteille sekä liikkeelle josta lasit hankitaan. Kun lasit ovat hankittu, ovat erityistyölasit työnantajan omaisuutta. Käytännössä tämä tuskin kuitenkaan näkyy millään tavalla.
Yleisesti erityistyölasit tulevat kyseeseen noin 50 vuoden iässä.
Kannattaa muistaa että, työnantaja voi halutessaan korvata mitkä tahansa silmälasit, vaikka ne eivät olisikaan erityistyölasit. Osa työnantajista saattaa maksaa lasit aina päätetyötä tekevälle, vaikka lasit eivät täyttäisikään Valtioneuvoston näyttöpäätelasien kriteerejä.
Kirjoitus on julkaistu 28.6.2009 ja päivitetty 5.5.2014.
Hei,
Mainitsit kirjoituksessasi optoergonomiankurssin. Millainen lisäkoulutus pitää olla, jos on myös “työnäköoptikko”? Mitä tällä kurssilla käytännössä opiskellaan ja kuinka pitkä tällainen “lisäkoulutus” on?
Hei Niina!
Työnäköoptikon on täytynyt suorittaa optoergonomia-kurssi.
Virallinen nimi kurssille taitaa olla Työterveyshuollon asiantuntijakoulutus optikoille.
Kurssin sisällöstä löytyy tietoa: http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Koulutus/Koulutuskalenteri/
Valitettavasti tuonne sivulle ei voi tehdä suoraa linkkiä, joten tässä lainaus sivuilta.
”
Koulutuksessa käsitellään työterveyshuollon toimintaa ohjaavia säädöksiä ja ohjeita sekä niiden merkitystä käytännön työterveyshuoltotoiminnassa, työnäkemisen ergonomiaa, näkökuorman arviointia, työpaikan ja työympäristön suunnittelua, erityistyölasien tarpeen määritystä, näön erityistutkimuksia sekä näönsojelutoimintaa. Koulutus koostuu kahdesta lähiopetusjaksosta sekä työnäkemiseen liittyvästä oppimistehtävästä. Opetusmenetelminä ovat asiantuntijaluennot, keskustelut ja demonstraatiot.
“
Kurssi sisältää viisi lähiopetuspäivää sekä työnäkemiseen liittyvän kurssityön.
Hei
Voiko päätelasit toimia ohjaamossa jossa pääte on n. 90cm päässä ja työn suorittaminen edellyttää n 12 metrin päähän tarkkaa havainnointia?
Hei Arto!
Perinteisellä näyttöpäätelasilla ei ole mahdollista nähdä 90 senttiin ja 12 metriin. Tämä vaatisi moniteholasit. Jos moniteholinssien reunavääristymät tuntuvat haittaavilta, myös rajallinen kaksiteholinssi voisi tulla kysymykseen.
Tarkemmin tässä sinua pystyy neuvomaan optikko, joka pääsee tarkastamaan näkösi.
Tiesitkö muuten, että kun työskentelet ohjaamossa, ei Valtioneuvoston päätös koske tämmöistä tapausta. Direktiivissä sanotaan, että ”tätä päätöstä ei sovelleta ajoneuvoja tai koneiden ohjaamoihin”
Tämä tarkoittaa siis sitä, että työnantajan ei tarvitse korvata tällaisessa tapauksessa näyttöpäätelaseja. Mikäänhän ei kuitenkaan estä työnantajaa korvaamasta laseja.