Esimiehenä optikko vai joku muu?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Keskustelin hyvän ystäväni kanssa hänelle uutena tulleesta tilanteesta, eli esimiehestä, jolla ei ole optikon koulutusta. Tässä tapauksessa tilanne oli aiheuttanut ongelmia, koska kyseinen esimies ei ollut selvillä optikon työstä säätelevästä lainsäädännöstä.

Tämä sai minut miettimään laajemminkin asiaa ja sitä kuinka paljon sillä on merkitystä onko optikkoliikkeen esimies itse optikko vai ei.

Itselläni on ollut esimiehenä pääasiassa optikoita. Omien kokemusteni ja alalla työskentelevien tuttujen perusteella uskoisin, että lähes kaikki optikot työskentelevät mieluiten liikkeissä, joiden esimiehenä on optikko.

Mielestäni painavin peruste tälle on se, että alan hyvinkin vahvasta kaupallisuudesta huolimatta optikko on terveydenhuoltoalan ammattilainen, jonka työn luonnetta ja erityispiirteitä on hankala täysin tajuta ulkopuolisena.

[ad#piilarit]

Pahimmillaan olen kuullut esimiehistä, jotka kyseenalaistavat asiakkaan lähettämisen silmälääkärille jatkotutkimuksiin sen sijaan että hänelle kuitenkin määrättäisiin ja myytäisiin lasit.

Lisäksi uskoisin, että meistä jokainen alasta riippumatta toivoo esimieheltä aina välillä apua ja mielipiteitä työhön liittyvissä asioissa. Tämä on kuitenkin mahdotonta monissa optikon työhön kuuluvissa ongelmissa, ellei esimiehellä ole koulutusta.

Ongelmallisin tilanne on varmasti silloin kun nuori vastavalmistunut optikko toimii liikkeen ainoana optikkona, eikä esimieskään ole optikko. Tällöin nuori optikko voi tuntea jäävänsä yksin hankalien asioiden kanssa.

Syystä tai toisesta ala on kuitenkin muuttumassa koko ajan enemmän siihen suuntaan, että myymäläpäälliköt tai vastaavat ovat muita kuin optikoita.

Mielipiteestäni huolimatta alalla työskentelee varmasti paljon hyviä esimiehiä, joilla ei ole optikon koulutusta. Tärkeintä tässä tilanteessa onkin, että esimies tietää roolinsa ja osaa kunnioittaa optikon ammattitaitoa ja velvollisuuksia.

Lisäksi melko moni meistä ottaisi varmasti kuitenkin esimiehekseen hyvän esimiehen, joka ei ole optikko huonon optikko-esimiehen sijaan.

Yksi huono puoli optikko-esimiehissä voi olla esimieskoulutuksen puuttuminen, joka voi aiheuttaa ongelmia. Tällöin esimies kyllä tuntee alan ja optikon työn, mutta ei osaa johtaa puuttuvan koulutuksen takia, eikä välttämättä tunne työlainsäädäntöön liittyviä asioita.

Itse koen että hyvä esimies on tasapuolinen kaikkia työntekijöitä kohtaan, ymmärtää optikon työtä sekä sitä sääteleviä lakeja ja tuntee työlainsäädännön sekä noudattaa sitä. Molemminpuolinen luottamus ja kyky joustaa ovat myös mielestäni tärkeä asia.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa