Hajataitteisuus eli astigmaattinen silmä

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Henkilöllö voi olla pelkkää hajataitteisuutta tai se voi olla yhdistyneenä kauko- tai likitaitteisuuteen.

Hajataitteisessa eli astigmaattisessa silmässä silmän etupinta on enemmän soikion kuin pallon muotoinen. Tämän johdosta valo taittuu pysty- ja vaakasuunnassa eri kohtiin verkkokalvolle. Hajataitteisessa silmässä esimerkiksi pystysuunta voi olla normaalitaitteinen ja vaakasuunta likinäköinen. Tällaisessa tilanteessa henkilö näkee katseltavan kohteen pystysuunnan viivat terävänä ja vaakasuuntaiset viivat ovat epätarkkoja.

Hajataitteinen silmä pyrkii tarkentamaan kuvaa jatkuvasti silmän omalla tarkennusmekanismilla, mutta hajataitteinen silmä ei tarkennu akkommodaation avulla.

Varsinkin tarkkaa lähityötä tekeville tai paljon tietokoneen ääressä työskenteleville korjaamaton hajataitteisuus voi aiheuttaa silmien väsymistä ja päänsärkyä.

Hajataitteisuutta voidaan korjata toorisilla sylinterilinsseillä, joissa on 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden kaksi voimakkuutta. Silmälasireseptissä on silloin CYL-kohdassa hajataitteisuuden määrä ja AX-suunnassa hajataitteisuuden suunta.

Lue kaikki taittovirheisiin liittyvät kirjoitukset

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. pirham says

  Miten, millä tavalla, millä perusteilla sylinteriarvo määritellään? Tuntuu siltä, että se nykäistään hatusta. Vanhat lasit cyl 1.00, ei minkäänlaisia oireita. Uudet lasit cyl oikea 2.00 aiheuttaa ohimolla ja silmän ympäristössä kihelmöintiä, kireyttä. Pidempään pitäessä päänsärkyä, pahoinvointista oloa.

  • Hei Pirham!
   Hajataitteisuuden määrää eli sylinteriarvoa ei missään tapauksessa nykäistä hatusta.

   Hajataitteisuuden määrä voidaan määrittää useamman eri testin avulla kuten esimerkiksi niin sanotun kellokuvio-testin avulla tai ristisylinterin avulla.

   Sinulla on tullut hajataitteisuuden määrään varsin iso muutos. Sinällään tässä ei ole kuitenkaan mitään ihmeellistä eli määrä voi muuttua noin paljon.

   Et kertonut kuinka kauan olet totutellut uusiin laseihin. Mikäli ongelmia on jatkunut pidempään, kannattaa sinun käydä keskustelemassa asiasta liikkeessä, josta hankit lasit.

   Kirjoituksestani uusiin voimakkuuksiin tottumisesta voisi olla myös hyötyä.

 2. Kiinnostunut says

  Miten tuota hajataitteisuutta näöntarkastuksesta testataan? Kiinnostaisi tietää 🙂

  Itselläni on -0,50 hajataittoa näin pientä hajataittoa ei tietääkseni voi piilolinsseillä korjata mutta haitaisiko jos hankkisin piilolinssejä joissa -0,75 korjaus. Huomaan että näen meinaa laseilla joissa tuo hajataitto on korjattu paljon paremmin kun piilolinsseillä. Piilareilla silmiä alkaa särkeä ja tarkentaminen muuttuu hankalaksi. Luuketko että tämä johtuu juurikin tuosta hajataiton korjauksen puutteesta?
  Anteeksi sekava teksti..

  • Hei Kiinnostunut!

   Ei kysymyksesi ollut mitenkään sekava eli ymmärsin hyvin ongelmasi.

   Hajataitteisuuden määrä tutkitaan näöntutkimuksessa niin sanotulla kellokuvio-testillä tai ristisylinterillä.

   Tutkittavalle kellokuvio näkyy eräänlaisena ristikkona, jossa on viivat kahdessatoista suunnassa. Ristisylinteri-testissä asiakasta pyydetään katsomaan testimerkkiä ja kysytään näkyykö tämä paremmin vaihtoehdolla yksi vai kaksi optikon kääntäessä niin sanottua ristisylinteri-linssiä.

   Sinulla oleva -0,5:n hajataitteisuus on tosiaan niin pieni, että sitä ei pystytä piilolinssillä korjaamaan. Kuvailemasi oireet voivat johtua juuri hajataitteisuuden puuttumisesta. Toki tähän voi vaikuttaa joku toinenkin seikka.

   En kuitenkaan suosittele sinua tilaamaan missään nimessä omin päin hajataiton korjaavia piilolinssejä.

   Kuinka kauan siitä on kun sinulle on tehty näöntarkastus tai piilolinssisovitus? Mikäli tarkastuksesta on jonkin verran aikaa, voisi olla paikallaan tarkastuttaa näkösi ja kertoa tässä yhteydessä näkemisen ongelmistasi.

   • Kiinnostunut says

    Kiitos selventävästä vastauksesta. Voisit joskus tehdä postauksen siitä mitä näöntarkastus tehdään ja kertoa eri testeistä ? Jollet sellaista jo ole tehny, kiinnostaisi kovasti tietää tarkemmin 🙂

    Näöntarkastuksesta on vain muutama kuukausi aikaa joten tässä ajassa muutosta ehtinyt tuskin tulemaan. Huomasin nyt kun tutkailin vähän sitä lappua että näköni oli muutenkin vähän huonontunut miinusta tullut -0.75lisää joten tästäkin voi johtua että piilolinsseillä nään huonommin ja päätä särkee. Kun vielä näitä vanhoja linssejä jäljellä joissa vähemmän voimakkuutta.

    Kiitos hyödyllisestä blogista tästä ollut paljon hyötyä 🙂

    • Hei Kiinnostunut!
     Mukavaa, että vastauksestani oli hyötyä.

     Kiitoksia kirjoitusideasta! Kirjoitan jossakin vaiheessa tarkemmin siitä mitä näöntarkastuksessa tehdään ja mitä erilaisilla testeillä haetaan.

 3. Rillitkö says

  Hei!

  Olen 29-vuotias nainen, ja viimeisten parin vuoden aikana koen näköni heikentyneen etenkin kaukana olevia valotauluja (bussin numerot, kyltit jne.) katsottaessa. Toisaalta silmäni väsyvät töissä tietokoneen käytöstä (iso näyttö, jonka etäisyys n. 80-100 cm naamastani, tarkkaa työtä 7 tuntia päivässä). Koen voivani lukea läheltä paperilta tarkasti ongelmitta.

  Tuoreen näkötutkimuksen mukaan näköni on -0,5 (oikea) sekä -0,5 cyl -0,5 ax 120 (vasen), eli lievän likinäköisyyden lisäksi oikeassa silmässä on hajataitteisuutta. Vuosi sitten likinäköisyys oli sama, mutta hajataittoa vain -0,25 (ja hieman eri suuntaus). Silloin optikko totesi, etten tarvitse laseja, enkä niin kokenut itsekään. Silmien väsyminen töissä tuntuu kuitenkin selvästi pahentuneen, minulla on enenevässä määrin päänsärkyä ja hajataiton lisääntyminen selittäisi tämän. Tämän takia optikko suositteli nyt laseja. Kokeilulaseilla koin näkeväni tarkasti myös lähelle, vaikka niissä oli -0,5 likinäön korjaus.

  Suosittelisitko minulle ennemmin pelkän hajataiton korjaavia laseja (koska se luultavasti aiheuttaa väsymisen ja kiristävän tunteen päässä, mutta periaattessa minun ei ole välttämätöntä nähdä haukan lailla kaukaisuuteen, enkä haluaisi likinäköisyyden lisääntyvän silmien “laiskistumisen” myötä) vai laseja, joissa on hajataiton lisäksi tuo -0,5 likinäön korjaus?

  • Hei!
   Näin netin välityksellä en pysty valitettavasti sanomaan varmasti minkälaiset lasit olisivat parhaat näkö-ongelmiisi, koska en pääse tutkimaan silmiäsi.

   Yksi vaihtoehto voisi olla silmien mukautumista helpottava linssi. Tässä linssin yläreunassa olisi kaukovoimakkuus eli likinäköisyyden ja hajataitteisuuden korjaus. Linssin alareunassa Sf-voimakkuus olisi linssityypistä riippuen +-0 – +0,25 sekä tietenkin hajataitteisuuden korjaus.

   Ainakin omilla asiakkaillani on todella hyviä kokemuksia tämmöisestä silmien mukautumista helpottavista linssistä.

   Tämmöistä lasia voi halutessaan käyttää kokoajan, jos haluaa saada tarkkuutta myös kaukonäkemiseen.

   Silmälaseilla sinun pitäisi nähdä tarkemmin esimerkiksi valokyltit yms. Uskoisin lasien auttavan myös lähityöskentelyyn ja vähentävän silmien väsymistä.

   Mielestäni sinun kannattaa jutella optikon kanssa mitä mieltä hän on eli olisiko silmien mukautumista helpottava linssi hyvä ratkaisu sinulle.

   • Rillitkö says

    Kiitos vastauksesta! Taidankin kysäistä kehysten sovittamisen yhteydessä optiko(i)lta noista silmien mukautumista helpottavista linsseistä. Minun korvaani se kuulostaa tarpeeseeni sopivalta, mutta toki on saatava asiaan silmäni tutkineen henkilön mielipide.

    • Hei!

     Kannattaa tosiaan jutella optikon kanssa silmien mukautumista helpottavasta linssistä. Nämä voisivat olla sinulle loistava ratkaisu. Optikko myös pystyy koekehyksen avulla näyttämään suuntaa-antavasti miten näkisit lasien kanssa.

     Toivottavasti löydät itseäsi miellyttävät kehykset ja linssit!