Hajataitto ja pupillien kokoero?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Milla kysyi 5.3.2016

Olen 33-vuotias nainen. Kävin silmälasiliikkeen optikolla, koska minulla on ollut ongelmia näön tarkentamisen ja silmien väsymisen kanssa. Minulla ei ole ollut aiemmin silmälaseja, enkä ole käynyt näöntarkastuksessa. Sain silmälasireseptin, lähinnä hajataiton takia, merkinnöillä:

  • R: Sph +0,25, Cyl -0,50, Axis 80, N Add 0.50, Dist VA 6/6
  • L: Sph 0.00, Cyl -0.75, Axis 100, N Add 0.50, Dist VA 6/6

En huomannut lainkaan ottaa optikon kanssa puheeksi sitä, että minulla on erikokoiset/erisuuntaan liikkuvat pupillit (vasen pupilli nousee ylemmäs), eikä optikkokaan maininnut siitä mitään. En tiedä onko kyse karsastuksesta vai jostain muusta. Mahtaako tällä olla merkitystä?

Minulla on perussairautena Takayasun arteriitti (reumasairauksiin kuuluva verisuonitulehdus) ja sen aiheuttama ahtauma vasemmalla kaulavaltimossa.

Perussairaus on kyllä hoidossa, mutta pitäisikö nämä asiat ottaa huomioon laseja hankkiessa?

Jäin miettimään myös sitä, että riittääkö optikolla käynti vai pitäisikö minun taustani vuoksi käydä silmälääkärillä?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Milla!

Ensimmäiseksi mainitsemastasi pupillien erikokoisuudesta ja eri suuntaan liikkumisesta.

Näin netin välityksellä, kun en pääse tutkimaan silmiäsi, en valitettavasti pysty sanomaan onko silmissäsi jotain normaalista poikkeavaa.

Ovatko pupillisi olleet aina eri kokoiset vai oletko huomannut asian nyt? Entä oletko keskustellut tästä asiasta ikinä lääkärin kanssa? Optikkosi ei siis itse maininnut tästä mitään?

Joka tapauksessa karsastuksesta ongelma tuskin johtuu. Jokaisessa näöntutkimuksessa tutkitaan silmien yhteistoiminta eli esimerkiksi karsastus huomattaisiin tässä.

Valitettavasti perussairautesi ei ole minulle tuttu. En osaa näin suoralta kädeltä sanoa pitäisikö sen tiimoilta käydä silmälääkärissä.

Oliko teillä muuten optikkosi kanssa puhe perussairaudestasi?

Sitten noista arvoistasi.

Sinulla on tosiaan oikeassa silmässä pienin mahdollinen kaukotaitteisuus ja molemmissa silmissä hajataitteisuutta. Lisäksi reseptissä on pieni lukulisäys eli Add.

Oliko sinulla optikon kanssa tarkemmin puhetta siitä minkälaisia linssejä hän sinulle suosittelisi?

Voimakkuuksien perusteella silmien mukautumista helpottava linssi voisi olla sinulle toimiva vaihtoehto. Tähän toki vaikuttaa sekin minkälaisessa käytössä tarvitset laseja eniten.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa