Hajataittoa 0,25 – kannattaako silmälasien hankkiminen?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki V kysyi 7.2.2014

Hei, olen parikymppinen opiskelija ja kävin näöntarkastuksessa, sillä olen huomannut, että joudun työskentelemään enemmän silmilläni, kun luen tekstejä esim tietokoneelta. Rivit tuntuvat pomppivan ja kirjaimet sekoittuvat, ja tämä ilmiö on vahvimmillaan iltaisin. Esimerkiksi luin teksti-tv:tä toissailtana, enkä pystynyt sisäistämään lukemaani, sillä jouduin ponnistelemaan niin paljon pelkästään, jotta sain selvää lukemastani. Myös kirjoja lukiessa olen välillä kokenut samaa vaivaa, mutta välillä taas näen lukea todella hyvin, etenkin jos luen jostain muusta kuin kirkkaalta näytöltä. Olenkin huomannut, että näytön säätäminen himmeämmäksi auttaa usein vähän asiaa. Myös ajoittaisista päänsäryistä olen kärsinyt, mutta niiden on aiemmin todettu johtuvan luultavimmin migreenistä.

Näköni on aina tätä lukuunottamatta ollut priima kunnossa, joten epäilin vaivan johtuvan jostain muusta, esim lukihäiriöstä. Näöntarkastuksessa selvisi kuitenkin toisessa silmässä olevan hajataittoa -0.25 ja toisessa plussaa 0.25. Optikko sanoi että noilla arvoilla voitaisiin lasit tehdä, mutta ei voida taata onko laseilla mitään vaikutusta. Nyt mietinkin, kannattaako noin pienillä arvoilla laseja hankkia? Onko pelkkää rahantuhlausta hankkia lasit noin pienillä voimakkuuksilla? Lisäksi minua huolettaa huononeeko näkö entisestään, jos lasit hankin, jolloin silmät eivät joudu enää työskentelemään yhtä paljon kuin ennen. Käyn opiskelujeni ohella töissä, jossa joudun olemaan tietokoneella käytännössä koko päivän, ja lisäksi luennoilla kirkkaiden diojen seuraaminen on välillä hankalaa, joten apu vaivaan olisi kiva saada!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei V!

Näyttikö optikko sinulle koekehysten avulla miten näkisit silmälaseilla? Jos ei näyttänyt, niin suosittelisin sinua käymään vielä optikkoliikkeessä kysymässä voisitko kokeilla voimakkuuksia koekehysten avulla ja vaikka lueskella hetken aikaa liikkeen tiloissa.

Tämä kertoisi sinulla varmasti jonkin verran auttaisivatko lasit. Toisaalta lopullisesti lasien vaikutuksen näkee vasta sitten kun olet käyttänyt niitä jonkin aikaa.

Osa voi saada silmälaseista apua jo noillakin voimakkuuksilla, vaikka ne ovat tavallaan pienimmät mahdolliset voimakkuudet. Osa ei taas huomaa laseista mitään apua. Näin yleistäen voisi sanoa, että harvoin laseja hankitaan näillä voimakkuuksilla. Tämä ei kuitenkaan poista sitä mahdollisuutta etteikö laseista voisi olla apua sinulle.

Oliko sinulla muuten optikkosi kanssa puhetta siitä oliko silmien yhteistoiminta kunnossa? Joskus esimerkiksi karsastukset ja muut silmien yhteistoiminnan häiriöt voivat aiheuttaa kuvailemiasi ongelmia.

Toki myös lukihäiriön mahdollisuus kannattaa tarkastaa, jos epäilet sitä.

Valitettavasti en osaa oikein tämän enempää auttaa näin netin kautta.

Jos päätät hankkia lasit, niin näkösi ei tule huononemaan niiden takia.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa