Hankinko silmälasit turhaan ajokortin näkövaatimusten täyttämiseksi?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Pintta kysyi

Tämä oli hieman outo asia. Mielestäni ainakin pimeässä en näe kovin tarkasti ajaessani autoa opasteita yms. Kävin työterveyslääkärillä ennen varsinaista 60v-tarkastusta selittämässä asian ja hän laittoi katsomaan E-kirjain taulukkoa. Hänen mukaan täytin ryhmän 2 näkövaatimukset ja sanoi, että 1,9 on molemmissa silmissä.

Asia kiusasi minua ja menin optikolle, joka teki kokonaisvaltaisen tarkastuksen. Heti ( silmien kuvauksen jälkeen) hän laitteli jotkut ihme lasit minulle ilman linssejä ja kyseli numeroita taululle heijastettuna tvs. Eka rivin näin hyvin, mutta toista en ja meni arvauksen piikkiin kolme viimeistä numeroa.

Optikko sanoi samantien, että et kyllä ilman laseja saisi kuorma-autoa ajaa.

Sitten mittaili eri linsseillä ja muutenkin tutkisteli ja päätin tilata lasit. Ja vieläpä kaksiteholasit kaikkein kalleimmilla pinnoituksella.

Nyt minua askarruttaa kaksi asiaa, koska en ymmärrä noista numeroista yhtään mitään.

1. Silmälasresepti, jonka toimitin työterveyslääkärille optikolla käytyäni.
Siinä on käsin kirjoitetu valmiiksi pohjatulle paperille aika epäselvällä käsialalla näin: ( Yläpuolella kaksi puoliympyrää ) Vasen OD nuoli osoittaa 20:neen ja alle kirjoitettu 1,0- ja sen alla sf +1.0, cyl + 0.25 ax 20 astetta. Vasen OS nuoli osoittaa 150:neen ja alla 1.0-. ja sen alla sf +0,75, cyl + 0,75 ax 150 astetta. Ja niiden alla ADD +2.0.
Alimmaisena rsti ruudussa monitehot Vv tai Vu 0,5/0,5 x2 tai +2. Ajokorttiasetuksen näkövaatimus ilman laseja ei täyty ryhmän 2 kortilla.

2. Kun tänään sain lasit, niin päivävalossa ei ollut oikeastaan heittoa katsoa kauas laseilla tai ilman. Ja mukaan sain laminoidun kortin jossa on taas niitä lyhenteitä ja numeroita joista en ymmärrä. Ne on näin:
O Sf +1.00, Cyl +0,25 AX 20, Add 2.00, Pd 32.0
V Sf +0.75, Cyl +0.75, AX 150, Add 2.00, Pd 33.0

Kysymykseni kuuluu siis, että olisinko tarvinnut pirun kalliit lasit ollenkaan ryhmän 2 ajokortin omaavana. Nyt ajokorttiin tulee vissiin silmälasiehto ( 01 ) vain kakkosryhmän ajo-oikeuksille.

Ajokorttilainsäädännössä ei ole tuollaisia numeroita, vaan siellä kerrotaan näin:

Näöntarkkuuden ilman silmälaseja tai lasien kanssa on oltava toisessa silmässä vähintään 0.8 ja toisessa vähintään 0.1 enintään +8.00 dioptrian laseilla tai ilman laseja.

Kaikkein kummallisin asia luki kuitenkin työterveyslääkärin loppulausunnossa, joka meni jo poliisille – hän siis luki tuon reseptin ensin. Siinä ei olekaan mitään silmälasien käytöstä ajettaessa!! Hänelle ehkä sattui virhe tai ei ymmärtänyt noita numeroita., vaikka teksti oli alla että: Näkökyky ilman laseja ei täyty ryhmän 2 korteilla.
Sori pitkä kysymys.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Pintta!

Optikolla sinulla on todettu kaukotaitteisuutta, pieni hajataitteisuus sekä aikuisnäkö.

Optikon reseptissä vv tarkoittaa vapaata visusta eli näöntarkkuutta ilman laseja. Oikeassa silmässä arvo on ollut 0,5 ja vasemmassa 0,5+2 eli olet nähnyt vielä seuraavalta riviltä kaksi merkkiä.

SF-arvo reseptissä kertoo kaukotaitteisuuden määrän, Cyl hajataitteisuuden ja AX hajataitteisuuden akselin suunnan.

Puoliympyrän alla olevat 1.0- merkinnät kertovat näöntarkkuuden silmälasikorjauksella.

Ajokortin näkövaatimuksissa puhutaan näöntarkkuus arvoista. Ryhmän 2 ajonäkövaatimus on paremmalla silmällä vähintään 0.8 ja huonommalla 0.1. Sinun näöntarkkuus oli ilman laseja 0.5/0.5+2 eli näkösi ei ilman laseja täytä näkövaatimuksia.

Laseilla olit nähnyt visus arvon 1.0-/1.0- eli lasien kanssa täytät näkövaatimukset.

En tiedä mitä lääkärin saama 1,9 tarkoittaa. Jos kyseessä on visusarvo, kuulostaa se melko oudolta verrattuna optikon tekemään tutkimukseen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että työterveyslääkärit tai muutkaan kuin silmälääkärit eivät välttämättä ole näönarvioinnin ammattilaisia ja optikoille tämä on puolestaan heidän työn tärkein osa. Toki osa peruslääkäreistäkin voi olla hyvinkin ammattilaisia, mutta automaattista tämä ei tosiaan ole.

Tämän mukaan ajokorttiisi olisi pitänyt tulla 01-merkintä silmälasien käytöstä. Sitä miksi työterveyslääkäri ei ole sitä merkinnyt poliisille meneviin papereihin en osaa sanoa.

Yhteenvetona siis voin sanoa, että tarvitset lasit ajokorttia varten eli et ole ostanut niitä turhaan. Kannattaa siis totutella rauhassa laseihin ja pitää niitä säännöllisesti.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa