Ilmainen näöntarkastus – kuuluuko asiakkaan saada tulokset mukaansa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Ilmaisia näöntarkastuksia on nykyään säännöllisesti eri optikkoliikkeissä ainakin mainosten perusteella. Ikuisuuskysymys tuntuu olevan pitääkö asiakkaan saada näöntarkastuksen tulokset itselleen mukaan myös ilmaisesta näöntarkastuksesta, vaikka asiakas ei ostaisikaan silmälaseja tai piilolinssejä.

Eri nettikeskustelujen perusteella osa liikkeistä antaa voimakkuudet asiakkaan mukaan automaattisesti. Joissain liikkeissä kirjallisesta reseptistä on kuitenkin pitänyt maksaa erikseen. Lisäksi osassa liikkeissä tuntuu olevan semmoinen tapa, että tuloksia ei anneta mukaan, ellei asiakas osaa vaatia niitä.

Optisen Alan Eettisen Neuvoston tekemän ohjeistuksen mukaan asiakkaan näöntarkastuksesta annetaan asiakkaalle vähintään kirjallinen tieto silmän taittovoiman määrästä eli niin sanottu refraktio-arvo. Ohjeistuksessa ei ole eroteltu sitä onko tarkastus ilmainen vai ei.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä refraktio-arvo ei aina ole sama kuin valmiiden silmälasien voimakkuus. Lopullinen silmälasimääräys tarkentuu linssityyppiä ja kehystä valittaessa.

Tällä perusteella asiakkaan pitäisi saada ainakin refraktio-arvo itselleen näöntarkastuksen jälkeen.

Joissakin mainoksissa olen nähnyt että näöntarkastusta mainostetaan ilmaisena, mutta kirjallisen silmälasimääräyksen kerrotaan maksavan tietyn euromäärän.

Ilmaisen näöntarkastusten mainostaminen

Kuluttajaviraston kanta ilmaisen näöntarkastuksen mainostamiseen on hyvin selvä. Mikäli näöntarkastuksen luvataan markkinoinnissa olevan ilmainen tai sen markkinoinnissa käytetään esimerkiksi termejä veloituksetta tai lahjaksi, ei edun saaminen saa kuluttajaviraston mukaan edellyttää toisen hyödykkeen, eli tässä tapauksessa silmälasien tai piilolinssien ostamista.

Mikäli etu halutaan tarjota vain silmälasien tai piilolinssien ostajalle tulee sen käydä selvästi ilmi markkinoinnissa. Tällöin voidaan esimerkiksi luvata hyvittää näöntarkastus täysimääräisesti lasien hinnassa tai käyttää termejä “kaupan päälle” tai “ilman eri maksuja”.

Oma mielipiteeni ilmaisista näöntarkastuksista optikkona

Itse en koe ilmaisten näöntarkastusten kampanjoita millään tavalla miellyttävänä markkinointikeinona. Tällöin koen, että omalla ammattitaidollani ei ole minkäänlaista arvoa. Valitettavasti kuitenkin osa liikkeistä ja työnantajista harrastaa kyseistä markkinointia säännöllisesti.

Tiedän toki, että suorien vertausten tekeminen on turhaa, mutta teen kuitenkin. Eiväthän esimerkiksi kampaajatkaan tee ilmaisia hiustenleikkuita tai autokorjaamot vaihda öljyjä ilmaiseksi.

Luonnollisesti tämä ei tietenkään ole asiakkaiden vika, joten teen kyllä ilmaisetkin näöntarkastukset aivan yhtä hyvin kuin maksulliset. Pahimmillaan olen kuitenkin kuullut, että joissain optikkoliikkeissä optikoita on ohjeistettu tekemään niin sanottu kevyempi näöntarkastus eli pikatarkastus mikäli vaikuttaa, että asiakas ei ole ostamassa laseja. Mielestäni tämä on äärimmäisen arveluttavaa toimintaa.

Vaikka suhtaudunkin tähän markkinointitapaan negatiivisesti, on kuitenkin muistettava, että liikkeissä luonnollisesti seurataan tarkasti miten ilmaisten näöntarkastusten tekeminen lisää myyntiä. Ihan ilman tarkoitusta näitäkään ei siis toivottavasti tehdä.

Myös asiakkaisiin tämä markkinointitapa vetoaa.

Turhat näöntarkastukset turhauttavat

Suurin syy sille miksi suhtaudun negatiivisesti ilmaisiin näöntarkastuksiin, on turhien tarkastusten tekeminen. Ei ole mitenkään mieltä ylentävää kuulla esimerkiksi asiakkaan käyneen kuukausi sitten näöntarkastuksessa ja haluavan nyt vain katsoa saadaanko tällä kerralla samat tulokset.

Lisäksi osa asiakkaista tietää hyvin, että optikko ei voi määrätä heille laseja ilmaisessakaan näöntarkastuksessa silmässä todetun sairauden tai silmäleikkauksen vuoksi.

Pienillä paikkakunnilla on kuulemani mukaan havaittavissa, että tietyt samat henkilöt käyvät joka kerta tarkastuksessa kun sitä mainostetaan maksuttomana. Pienellä paikkakunnalla nämä tarkastuksesta tarkastukseen kulkijat muistetaan helpommin kuin isoissa kaupungeissa.

Tässäkin yhteydessä on kuitenkin toki muistettava, että ei ole missään nimessä asiakkaan vika, jos hän käyttää tämän tarjouksen hyväksi.

Itse koetankin suhtautua ilmaisiin tarkastuksiin siten, että vaikka ne eivät toisikaan heti myyntiä, niin hyvin asiakasta palvelemalla jää asiakkaalle positiivinen kuva liikkeestä. Kun silmälasien hankkiminen on sitten ajankohtaista, voi asiakas sitten palata liikkeeseen.

Joka tapauksessa näöntutkimusmaksu on mielestäni kuitenkin varsin pieni hinta silmälasien kokonaiskustannuksesta. Useimmissa liikkeissä näöntarkastus maksaa ainoastaan 15-30 euroa.

Kirjoitus on julkaistu 18.10.2009 ja päivitetty 7.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Äiti says

  Hei!

  Miten huolestunut minun pitäisi tilanteesta olla? Mitä on odotettavissa, lähete leikkaukseen?

  Ala-asteikäinen koululainen, jolla on ollut lasit jo nelisen vuotta kävi optikon näöntarkastuksessa. Hän kehoitti varaamaan ajan silmälääkärin näöntarkastukseen, koska kuulemma toisen silmän näkö ei korjaantunut kokeilemillaan linssivahvuuksilla.

  Koululainen siristelee silmiään telkkaria ja koulun taululle katsoessaan. Viimeksi näkö on tarkastettu 2 v sitten, joten merkit viitannee, että näkö on joka tapauksessa huonontunut. Mutta ettei sillä linssivalikoimalla, mikä optikolla oli käytettävissään saatu näköä parantumaan? Mitä tämä voi tarkoittaa?

  Silmälääkärin näöntarkastus on piakkoin, mutta ihan mielelläni kuulisin kommenttisi.

  tv. huolestunut äiti

 2. Hei!
  Usein lapsen silmä tekee niin aktiivisesti töitä, että ilman silmän tarkennusmekanismin lamauttavaa ja mustuaista laajentavaa tippaa ei saada tarkkoja tutkimustuloksia. Lapsen silmät saattavat olla esimerkiksi siristelyn johdosta tavallaan krampissa.

  Lain mukaan optikko ei saa käyttää näitä tippoja ja hänen on lähetettävä asiakas silmälääkärille, mikäli tarkastuksessa ei saada niin sanottua normaalia näöntarkkuutta.

  Mikäli lapsellasi ei ole todettu mitään silmäsairautta, uskoisin kyseessä olevan aivan rutiinitarkastuksen. Tietenkin on kuitenkin todella tärkeää käydä silmälääkärillä, jotta asiaan saadaan täydellinen varmuus.