Kahdet piilolinssit päällekkäin – harvinaisen huono idea

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Hämmästyin todella paljon aikanani lukiessani eräältä keskustelupalstalta, että joillakin ihmisillä on tapana käyttää kaksia piilolinssiä päällekkäin silmissä. Alimmaisena on voimakkuudella olevat piilolinssit ja päällä värilliset piilolinssit tai crazy-piilolinssit. Kyseessä on niin järjettömän oloinen idea, että en tiedä uskoako vai ei.

Keskustelupalstan viestien perusteella tämmöiseen ratkaisuun on päädytty, koska tiettyä värillistä tai crazy-linssiä ei ole löytynyt omilla vahvuuksilla tai niitä on ollut vain ilman vahvuuksia.

Yksikään optikko ei taatusti ole suositellut kyseistä viritelmää. Itse en ainakaan suosittelisi tuommoista tapaa, vaikka oikean väristä tai oikeilla arvoilla olevaa linssiä ei löytyisikään omilla voimakkuuksilla.

Ensimmäinen itselleni tuleva mielikuva päällekkäisistä piilolinsseistä on, että niiden käyttäminen ei voi olla kovin miellyttävän tuntuista, eikä todellakaan terveellistä.

Pelkästään päällekkäisten piilolinssien istuminen silmässä epäilyttää. Lisäksi niiden hapenläpäisykyvyn täytyy olla riittämätön silmien terveyden kannalta. Kyseisellä paketilla ei myöskään voi nähdä kunnolla, koska linssien optinen laatu kärsii varmasti päällekkäisyydestä.

Yhteenvetona voin sanoa, että vaikka linssit yksinään istuisivatkin asiakkaan silmässä hyvin, ei se todellakaan tarkoita, että niitä voisi käyttää päällekkäin.

Mikäli värillisiä tai crazy-linssejä ei löydy omilla vahvuuksilla, on tyydyttävä käyttämään kyseisiä linssejä vaikka vähän väärillä voimakkuuksilla, mikäli näkö tuntuu riittävältä. Toinen vaihtoehto on käyttää kyseisiä linssejä ilman vahvuuksia silmälasien kanssa. Kolmas vaihtoehto on luopua kokonaan värillisten tai crazy-linssien käyttöhaaveista.

Kirjoitus on julkaistu 18.11.2009 ja päivitetty 16.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. hansku says

  Nyt kyllä pitää tunnustaa. Olen tehny näin.

  Teen niin et pistän o,1mm halkasijaltaa pienemmän värillisen linssin alle, ja sit sen “norm” koon siihen päälle (linssi siis vahvuuksilla ja kertakäyttöinen). Tällöin saan ne kätevästi pois.

  Huomautan tässä tilanteessa että näin tapahtuu ehkä MAX 3 kertaa vuodessa, cosplayn takia. Päivittäiseen käyttöön tätä metodia en voisi edes harkita.

 2. Hei Hansku!

  Kertomuksesi perusteella minun on uskottava, että jotkut tosiaan käyttävät kaksia piilolinssejä päällekkäin.

  Mielestäni leikit kuitenkin silmiesi kanssa oikeasti vaarallista leikkiä. Varmastikaan kukaan optikko ei ole antanut siunaustaan tällaiselle tavalla käyttää piilolinssejä?

  Henkilökohtaisesti suosittelen sinua lopettamaan kaksien piilolinssien käyttämisen, vaikka pitäisit niitä kuinka harvoin. Kukaan ei voi sanoa esimerkiksi sitä miten piilolinssit painavat silmän pintaa tällä tavalla käytettynä.

  Onko niin, että toinen linssi on joku crazy-linssi, jota ei ole saatavilla vahvuuksilla?

 3. hansku says

  Joo, tiedän et ei oo mikään maailman välkyin idea.

  Joo, mulla on semmoset vuoden kestävät crazy piilarit. Vaihan sen nesteen siellä purkissa ainakin kerran viikossa, vaikka en käytäkkään niitä. Kuulemma säilyy paremmin, onkohan tämä totta? Jah luin että ne kuluu vaan käytöstä. Ne on semmoset vuoden kestävät, niin kauanhan niitä voi säilyttää kun vaihtelee sitä nestettä? Oon kuullu et jollain on kolme vuotta vanhoja crazy piilareita kun ne on vaihellu sitä nestettä..

  Joo siis ongelma on se et vahvuuksilla, ne piilarit kestää vaan 1kk nykyisten 12kk sijaan. Mitens olis, saisinko ne säilyyn 1kk vahvuuksilla olevat piilarit n10kk kerran kuussa käytöllä sillai et vaihtelisin sitä nestettä?

  Ja niin, mistähän sit tietää kun linssit on käyttökelvottomat?

  Ja sit viel, kaveri on ettiskelly keltasia piilareita, vahvuuksilla tai ilman, sillä on sen verran hyvä näkö et ei haittaa vaikka ei olis vahvuuksia (plus eikä se oo niin älyvapaa kun mää xD) mut mistään suomesta ei oo viel löytyny. Olisko jotain ideoita mistä kannattais ettiä?

 4. Hei Hansku!

  Mielestäni on ihan järkevää vaihtaa säännöllisesti neste piilolinssikotelossa, jos linssit ovat pitkään käyttämättä.

  Nesteestä riippuen tämä kannattaa tehdä 1-4 viikon välein nestepullossa olevan ohjeen mukaan.

  Tämä piilolinssien vanheneminen vain käytössä on aika ajoin esille tuleva uskomus, mutta se ei pidä paikkaansa.

  Tosiasia on, että linssin materiaali alkaa vanhentua heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Uuden veroisiksi piilolinssejä ei myöskään saa millään puhdistuskeinolla. Linssin materiaali alkaa haurastua heti kun linssi on ollut tekemisissä ilman kanssa.

  Linsseille ei siis saa lisää käyttöikää käyttökertoja laskemalla, nestettä vaihtamalla tai millään muillakaan vastaavilla tempuilla.

  Turvallisesti linssejä voi käyttää maksimissaan linsseille ilmoitetun käyttöajan riippumatta siitä onko linssiä käytetty tänä aikana kerran tai 50 kertaa.

  Eli 12 kuukauden linssit ovat käyttökelpoisia enintään 12 kuukautta ja 1 kuukauden linssit enintään yhden kuukauden.

  Linssien hapenläpäisy säilyy luvattuna linssien käyttöajan. Käyttöajan umpeuduttua kukaan ei voi taata miten linssi läpäisee happea. Ja jos linssi ei läpäise riittävästi happea ei se myöskään ole turvallinen silmille.

  Likainen linssi puolestaan voi aiheuttaa silmätulehduksia tai muuta ärsytystä silmille.

  Itse linssin vanhenemista asiakkaan on hankala nähdä linssiä katsomalla, mutta tässä asiassa kannattaa tosiaan luottaa aikarajoihin.

  Keltaisiksi värjättyjä piilolinssejä on saatavissa ainakin Novalensin kautta. He värjäävät niin kuukauden kuin pidemmän vaihtovälin linssejä. Novalens ei myy linssejä suoraan kuluttajille, mutta niiden tilaaminen onnistuu ainakin joidenkin optikkoliikkeiden kautta.