Kaksiteholinssissä on nimensä mukaisesti kaksi erillistä voimakkuusaluetta. Linssin yläosa on kaukovoimakkuutta ja linssin alareunassa on pieni luukku, eli segmentti lähelle katsomista varten. Yleensä segmentin leveys on 28 mm. Osalta valmistajista on kuitenkin saatavissa myös 35 tai 40 millimetriä leveällä segmentillä varustettua linssiä.
Tästä tulee nimitys rajallinen linssi. Kaksiteholaseja tarvitaan silloin kun yhdellä samalla voimakkuudella ei näe kauas ja lähelle.
Tällöin lähietäisyydelle ja kauas tarvitaan erilliset voimakkuudet eli henkilöllä on niin sanottua aikuisnäköä. Kaksitehon lisäksi tällaisessa tilanteessa voi olla käytössä rajattomat monitehot tai erilliset kauko- sekä lähilasit.
Kaksiteholinssin hankaluus on se, että niin sanotulla välialueelle noin 70-100 cm:n etäisyydelle ei oikein näe tarkasti kummallakaan katselualueella.
Kaksitehon erikoismuoto on kolmiteho, jossa lukusegmentin yläreunassa on toinen segmentti, jolla katsellaan niin sanotulle välialueelle.
Toinen erikoismuoto on executive, jossa linssin yläreuna on kaukovoimakkuutta ja koko linssin alareuna on lähivoimakkuutta.
Kaikki linssivalmistajat eivät valmista enää näitä erikoismuotoja, koska niiden myynti on todella vähäistä. Tämmöisetkin lasit ovat kuitenkin saatavissa joltain valmistajalta, mikäli asiakas semmoiset välttämättä haluaa.
Kaksiteholinssejä valmistetaan lasisena ja muovisena sekä ohennettuna ja fototrooppisena.
Kaksiteholasit ovat harvinaisia
Nykyään kaksiteholinssejä käytetään todella vähän. Ainoastaan noin 4% Suomessa myydyistä laseista on kaksiteholaseja.
Tänä päivänä kaksiteholaseja käyttääkin oikeastaan enää selkeästi vanhemmat ihmiset, jotka ovat tottuneet niihin. Lisäksi kaksitehoja käyttävät myös henkilöt, jotka eivät ole jostain syystä tottuneet rajattomiin moniteholinsseihin.
Tuotenimiä kaksiteholinsseillä ovat esimerkiksi pct-28, ct28 tai Telemilarc.
Kaksiteholasien hinnoista olen kirjoittanut oman kirjoituksen Kuinka paljon kaksiteholasit maksavat.
Kirjoitus on julkaistu 28.11.2011 ja päivitetty 15.5.2014.