Kaksoiskuvat, heittelevät rivit ja prismalasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Sara kysyi

Hei!

Olen 20-vuotias ja kärsin karsastuksesta ja siitä aiheutuvista kaksoiskuvista. En muista millon tarkalleen laitoin merkille karsastuksen ja kaksoiskuvat, sillä karsastusta minulla on ollut jo niin kauan kuin muistan.

Kuitenkin kaksoiskuvat ovat alkaneet häiritä, erityisesti lukiessa rivit heittelevät ja väsyneenä kaksoiskuvat pahenevat. Päänsärkyä tai muita erityisen häiritseviä oireita ei ole ollut, mutta halusin kuitenkin selvittää asian, jos kaksoiskuviin löytyisi selitys ja helpotusta.

Kävin optikolla näöntarkastuksessa ja hän ohjasi minut silmälääkärille. Silmälääkäriltä sain reseptin:

  • Oikea kauas sf +0.25, cyl -, ax -, pr 2, nas –
  • Vasen kauas sf -0.25, cyl -0.25, ax 75, pr 2, nas-
  • Ylhäällä lukee vielä 1.0=V=1.0
  • Silmänpaine: Ta 17/18

Resepti jäi minulle hieman epäselväksi, mutta sen verran ymmärsin, että laseissa on prismakorjaus ulospäinkarsastukseen ja toisen silmä hajataittoon. Minulla on myös kaksoiskuvia yhdellä silmällä (kun peitän toisen silmän), mutta tästä ei ilmeisesti ollut syytä olla huolissaan.

Kyseessä on siis ensimmäiset silmälasini. Olen nyt pitänyt laseja pari päivää, mutta en huomaa juurikaan eroa normaaliin näkööni, kaksoikuvia on myös laseilla. Onko tämä normaalia? Minulle sanottiin, että laseihin tottuminen vie aikaa, mutta pitäisikö silti eroa huomata? Pohdin myöskin, kuinka paljon laseja tulisi käyttää? Vaikuttaako lasien käyttö näkööni jotenkin? Pärjään hyvin ilman laseja, mutta lähityöskentelyyn toivoin näiden tuovan helpotusta.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Sara!

Laseissasi on tosiaan prismakorjaus ulospäinkarsastukseen ja todella pienet korjaukset taittovirheen korjaukseen. Lisäksi 1.0=V=1.0 tarkoittaa näöntarkkuutta ja Ta on silmänpaine kuten siinä lukeekin.

Näet todennäköisesti ilman lasejakin varsin tarkasti. Suurin apu sinun pitäisi saada laseista karsastukseen ja kahtena näkemiseen.

Prismalaseihin tottuminen voi kestää muutamista tunneista muutamiin viikkoihin. Näin on siis ihan normaalia, että et ole huomannut vielä eroa normaaliin näköön.

Sinulla oli varmasti silmälääkärin kanssa puhetta noista kaksoiskuvista myös pelkästään yhdellä silmällä katsoessa.

Jotta tottuisit laseihin, kannattaa sinun käyttää niitä mahdollisimman paljon.

En ihan ymmärtänyt mitä tarkoitit sillä, että vaikuttaako lasien käyttö jotenkin näköösi. Laseja käyttämällä karsastus ei valitettavasti parane, mutta prismalasien pitäisi helpottaa tilannetta siten, että silmäsi eivät joudu tekemään niin paljon töitä pitääkseen kuvan yhtenä.

Jos parin viikon totuttelun jälkeen koet, että lasit eivät ole tuoneet apua näkemiseen, kannattaa sinun olla yhteydessä optikkoliikkeeseen, josta hankit lasit.

Toivottavasti vastauksesta oli jotain hyötyä sinulle!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa