Ilmeinen karsastus ja piilokarsastus sekä karsastuksen hoitaminen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Karsastus sekoitetaan monesti hajataitteisuuteen, mutta kyseessä on aivan eri asia. Varmasti lähes jokainen optikko on törmännyt asiakkaaseen, jolla nämä termit menevät sekaisin. Meidän optikoiden tulisikin ottaa tästä opiksemme ja kertoa asia asiakkaille selvästi mitä karsastus ja hajataitteisuus tarkoittavat.

Mitä karsastus tarkoittaa?

Karsastus tarkoittaa silmien asentovirhettä, jolloin silmiä liikuttavat silmälihakset eivät toimi tasavahvasti. Molempia silmiä liikuttaa kuusi lihasta. Silmälihasten tehtävä on huolehtia, että silmät kohdistuvat katsottavaan kohteeseen siten, että siitä ei synny kaksoiskuvia.

Kun molemmat silmät eivät kohdistu katsottavaan kohteeseen, on kyseessä karsastus. Karsastus voi olla ilmeistä karsastusta tai piilokarsastusta.

Karsastuksesta kärsii noin 3-7% väestöstä riippuen tutkimuksista.

Ilmeinen karsastus

Ilmeisessä karsastuksessa henkilö ei katso kohdetta molemmilla silmillä vaan toinen silmä kohdistuu ikään kuin kohteen ohi.

Toinen silmä saattaa kääntyä silmän ulko- tai sisänurkkaa kohti tai ylös tai alas. Tällaisen henkilön saattaa olla vaikea katsoa esimerkiksi toisia silmiin, koska toinen silmä karkaa omille teilleen eli karsastaa.

Henkilö itse ei välttämättä tajua silmän kääntymistä väärään suuntaan, mutta kuvan hajoaminen kahdeksi saattaa aiheuttaa hankaluutta näkemiseen.

Karsastuksen kaltaisista oireista puhuttaessa tulee aina muistaa, että jos aikuisella ihmisellä tulee äkillisesti kahtena näkemistä tai muita ilmeisen karsastuksen oireita, pitää hakeutua välittömästi lääkäriin. Äkillinen kahtena näkeminen voi johtua esimerkiksi vakavista aivojen toiminnan häiriöistä tai kasvaimesta.

Varsinkin vastasyntyneillä silmät saattavat karsastaa ensimmäisten elinviikkojen aikana. Lasten karsastusta seurataan tiiviisti neuvolakäynneillä. Jos vanhemmilla tai isommilla sisaruksilla on ollut karsastusta, osaavat vanhemmat seurata itsekin mahdollisen karsastusten ilmenemistä jonkin verran myös kotona.

Piilokarsastus

Piilokarsastuksessa silmänlihakset tekevät kokoajan töitä pitääkseen katsottavan kuvan yhtenä. Esimerkiksi väsyneenä yhtenä näkeminen voi olla hankalaa.

Piilokarsastus saattaa ilmetä juuri silmien väsymisenä, päänsärkynä ja väsyneenä kuvan kahtena näkemisenä tai esimerkiksi lukiessa rivien hyppimisenä.

Silmälasien vaikutus karsastuksen oireisiin

Joskus saattaa käydä niin että silmälasit helpottavat karsastusoireita. Vastaavasti joskus voi kuitenkin käydä niin, että lasit pahentavat piilokarsastuksen oireita.

Jos henkilöllä on esimerkiksi lähikatselussa pientä sisäänpäin piilokarsastusta eli niin sanottua esoforiaa, saattavat plusvoimakkuudella olevat lähilasit helpottaa tilannetta.

Vastaavasti jos henkilöllä on lähelle ulospäin piilokarsastusta eli exoforiaa, voivat pluslähilasit lisätä piilokarsastuksen määrää.

Tämän vuoksi optikon tulisikin aina näöntutkimuksessa varmistaa, että käytössä olevat lasit eivät hankaloittaisi silmien lihasten yhteistoimintaa.

Karsastuksen hoitaminen

Ilmeistä karsastusta voidaan hoitaa silmälihaksiin kohdistuvalla karsastusleikkauksella tai silmälaseihin laitettavalla prismakorjauksella.

Piilokarsastusta puolestaan voidaan hoitaa silmien lihaksia voimistavalla ortoptisella hoidolla tai laseihin hiottavalla prismakorjauksella.

Karsastuksen merkintä silmälasireseptissä

Silmälasireseptissä prismakorjaus merkitään PRD-lyhenteellä, jonka edessä on lukuarvona korjauksen määrä. Lisäksi reseptissä ilmoitetaan prisman kannan suunta merkinnällä bas, jonka jälkeen on joko asteluku tai sanallisesti ilmoitettu suunta.

Sisäänpäin piilokarsastuksen eli esoforian korjauksen kannan suunta merkitään jollakin seuraavista maininnoista; Bas temp, kanta ulos tai asteluvulla. Ulospäinkarsastuksen eli exoforian korjaus merkitään puolestaan Bas nas, kanta sisään tai asteluvulla.

Ylöspäin tapahtuvaa piilokarsastusta eli hyperforiaa korjataan prismalla, jonka kannan suunta merkitään kanta alas, kanta down tai kanta 270 astetta. Alaspäin piilokarsastus eli hypoforia korjataan prismalla. Reseptiin tämä merkitään kanta ylös, kanta up tai kanta 90 astetta.

Merkintä voi siis olla esimerkiksi näin

 • 1 prd bas nas = 1 prisma kanta nenään päin
 • 1 prd bas sisään = 1 prisma kanta nenään päin
 • 1 prd bas 90 = 1 prisma kanta ylöspäin.

Yleisesti käytettäviä lyhenteitä ovat

 • Nas eli sisäänpäin
 • Temp ohimolle eli ulospäin
 • Up ylös
 • Down alas

Suunta voidaan ilmoittaa myös tabo-kaavion mukaisella asteluvulla.

Pientä piilokarsastusta löytyy usein

Valtaosalle asiakkaista on näöntarkastuksen yhteydessä havaittavissa pienen pieniä piilokarsastuksia. Yleensä nämä eivät kuitenkaan vaadi minkäänlaista korjausta, vaan silmän liikuttajalihakset jaksavat korjata ne itse.

Kirjoitus on julkaistu 12.7.2009 ja päivitetty 10.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Optikko says

  Tiedätkö miksi itkiessä tulee myös nuha? Luulen, että se johtuu siitä kun sitä kyyneleritettä syntyy paljon ja osa menee nenäonteloon? Olenko oikeassa?

  Voisitko myös selventää mitä kys. käsitteet tarkoittavat?

  moniteholasit=
  kaksiteholasit=

 2. Hei!
  Ensimmäinen kysymyksesi ei varsinaisesti kuulu optikon vahvimpaan osaamisalueeseen, mutta vastataan silti:)

  Silmät ja nenä ovat tosiaan yhteydessä toisiinsa ja itkiessä osa kyyneleistä valuu kyynelkanavaa pitkin nenään ja osa poskelle. Kovasti itkiessä siis myös nenästä tulee kyyneleitä.

  Kaksiteholinssissä on nimensä mukaan kaksi eri voimakkuutta. Linssin yläosassa on kaukovoimakkuus ja alaosassa pienessä luukussa on lukuvoimakkuus.

  Monitehoissa puolestaan on useita voimakkuuksia. Linssin yläreunassa on kaukovoimakkuus, joka muuttuu portaattomasti linssin alareunaan lukuvoimakkuuteen.

  Olen kirjoittanut eri linssityypeistä oman kirjoituksen, jossa on enemmän tietoa myös kaksitehoista ja monitehoista.

  Silmälasien eri linssityypit

 3. niiskuneiti says

  Sairastin silmätulehduksen ja sen jälkeen toinen silmäni alkoi karsastaa ulospäin.
  Tämä silmä on ilmeisesti piilokarsastanut ennen, esim väsyneenä.
  Jos lihakset voivat näin lyhyessä ajassa löystyä niin saako niitä jumpalla korjattua takaisin. silmä oli siis turvonneena sisäsivulta pari päivää.
  minkälaista silmäjumppaa voisin koittaa tähän vaivaan?

 4. Hei Niiskuneiti!

  Mielestäni sinun kannattaa ehdottomasti varata aika silmälääkärille. Näin lääkäri pystyy tarkistamaan silmäsi ja hän näkee mistä on kyse.

 5. kitaristi says

  Hei!

  Olen 16-vuotias ja minulla on ollut karsastusta pienestä asti. Olen myös käyttänyt silmälaseja karsastuksen takia niin kauan kuin muistan. Kirjoituksessasi oli että karsastusta hoidetaan laseilla. Voiko karsastus siis loppua kokonaan käyttämällä laseja tarpeeksi kauan?

 6. Hei Kitaristi!

  Valitettavasti karsastuksesta ei pääse pysyvästi eroon laseja käyttämällä.

  Karsastuksen määrästä riippuen laseja käyttämällä oireet saadaan kuriin silloin kun lasit ovat käytössä. Pysyvää korjausta laseilla ei siis kuitenkaan saada aikaan.

  Tarkemmin karsastuksen hoitamisesta sinun kannattaa keskustella silmälääkärin kanssa.

 7. kettu says

  Korjaako piilolinssit karsastusta samalla tavalla kuin normaalit lasit?

 8. Hei Kettu!
  Kysymyksesi oli jostain syystä mennyt roskapostiksi ja huomasin sen vasta nyt.

  Valitettavasti prismakorjausta ei ole saatavissa piilolinsseihin.

  Omien asiakkaiden kohdalla olen kuitenkin joissain tilanteissa sovittanut asiakkaalle piilolinssit, vaikka hänellä olisikin ollut pientä prismakorjauksen tarvetta.

  Tällöin asiakas on tiennyt, että prisman puuttuminen voi aiheuttaa pientä päänsärkyä tai silmien väsymistä sekä varsinkin väsyneenä kuvan hajoamista kahdeksi.

  Asiakas on kuitenkin ollut valmis kärsimään näistä halutessaan piilolinssejä esimerkiksi johonkin urheiluharrastukseen tai muuhun käyttöön, johon sankalasit eivät kerta kaikkiaan sovellu.

 9. Hei!

  Muutamia kuukausia sitten näköni alkoi mennä sumeaksi(vaikea selittää) etenkin väsyneenä ja huonosti nukutun yön jälkeen aamuisin… sittemmin huomasin, kun sumeus alkoi vähenemään, että näen kahtena(esim. teksti kahtena päällekkäin, alempi rivi näkyy vain heikosti). Kaksoiskuvat näkyy myös toinen silmä peitettynä..

  Verikokeita on suoritettu ja silmälääkärilläkin kävin. Meinasi, että ensin pitäis käydä optikolla hajataiton vuoksi ja katsoa auttaako asiaa.. ellei, niin näkökenttätutkimuksiin…

  Mitä tässä nyt sitten enää keksii, kun ei optikolla käyntikään auttanut??
  Jostain nettilähteestä katsoin, että voisi johtua myös asentohuimauksesta.. karsastustakaan ei silmälääkärin mukaan ole.. silmät ovat punaisina aina vähän väliä.. niska/hartiakipuja jonkin verran.. tuntuu, että kaikki alkoi jonkin aikaa päätetyöskentelyn aloitettamisen jälkeen

 10. trololol says

  Hei!

  Minulla on ilmeinen karsastus ja olin joskus pienempänä leikkauksessa karsastuksen takia. Oikea silmäni on hallitseva mutta pystyn “vaihtamaan” hallitsevaa silmää jos keskityn. Huomasin äskettäin peilin edessä että kun käytän oikeaa silmää niin molemmat silmät katsovat suoraan kohteeseen. Mutta jos katson vasemman silmän kautta niin oikea silmä kääntyy heti huomattavasti sisäänpäin. Näin käy sekä lasit päässä että ilman laseja (silmälaseissani on prismakorjaus). Onko tämä normaalia? Lasien kanssa karsastustani ei huomaa kun käytän oikeaa silmääni, ilman laseja taas vasen silmä karsastaa jonkin verran.

 11. Hei Dzei!
  En käsittänyt ihan täysin viestiäsi eli kävitkö optikolla ja jos kävit, niin saitko lasit hajataitteisuuden korjaamiseen?

 12. Hei Trololol!

  Valitettavasti en pysty sanomaan onko kuvailemasi tilanne normaalia näin netin
  välityksellä.

  Parhaiten asia selviää kun käyt silmälääkärillä.

 13. poika123 says

  Itsellä oli myös ilmikarsastusta molemmilla silmissä pentuna, vasen silmä taisi olla pahempi, mutta molemmat silmät sitten leikattiin 5- tai 6-vuotiaana kosmeettisen “haitan” poistamiseksi.

  Mutta nyt viime syksynä kiinnostuin aiheesta enemmän, kun menin katsomaan 3D-elokuvaa, mutta jäin 3D-efektejä vaille. Kävin optikolla ja silmälääkärillä, mutta kumpikaan ei määrännyt laseja, ei edes pieneen taittovirheeseen (0,25) joka minulla oli.

  Mutta asiaan, kysymykseni kuuluu siis: voiko prismakorjauksella saada silmät katsomaan samaan pisteeseen esim. siten, että kykenisin näkemään 3D-elokuvan 3D:nä?

 14. Hei!
  Kiitoksia mielenkiintoisesta kysymyksestä. Valitettavasti minulla ei ole tähän ihan varmaan vastausta.

  Ensimmäisenä minulle tulee mieleen onko sinun stereonäköäsi testattu?
  Käsittääkseni 3D-elokuvien oikein näkymisen edellyttää normaalia stereonäköä.
  Yleensä kun henkilöllö on karsastusta, ei stereonäkö ole kunnossa.

  Stereonäkö on mahdollista testata optikolla tai silmälääkärillä.

 15. Moro mulla on ollu karsastusta koko elämäni ajan kerran leikattu mutta eipä tuo tuosta miksikään ole muuttunut leikkauksesta nyt 2vuotta. olen nyt 19vuotias, mitenkäs onko mitään mahdollisuutta uusinta leikkaukseen? ja saako laseilla karsastuksen kuriin?

 16. Hei j!
  Valitettavasti minun on näin netin kautta mahdoton ottaa kantaa karsastukseesi, koska en pääse tutkimaan näköäsi enkä tiedä esimerkiksi karsastuksen määrää.

  Mielestäni sinun kannattaa varata aika silmälääkärille. Hän varmasti pystyy kertomaan onko uusintaleikkaus mahdollinen ja olisiko laseista tai silmäjumpasta apua.

 17. Kantaralla says

  Moikka!

  Minulla on ollut karsastusta ihan pienestä pitäen, ja en pääse ihan leikkaukseen kun ei ole rahaakaan, mutta tämä karsastus häiritsee esim. sosiaalista elämääni. Nimittäin en enää uskalla katsoa ihmisiin päin saatika enää puhuakkaan heille kun pelkään niin paljon että he nauravat minulle karsastukseni takia. Minulla on monta kysymystä, mutta ensin haluaisin selvittää sinullekin pari asiaa, ehkä se auttaa vastaamaan. Pystyn keskittyessäni katsomaan suoraan täydellisesti, ilman että silmät menee kieroon, mutta silloin näen todella, todella sumeasti, huonosti. Sitten taas kun silmäni menevät kieroon, niin näen täydellisesti. Onkohan tämä ihan normaalia? Pystyn sekä “vaihtamaan” sitä silmää, millä katson, mutta pääasiassa katson oikealla silmälläni, ja vasen menee kieroon sisäänpäin. Kun katson vasemmalla silmällä, oikea silmäni menee myös kieroon sisäänpäin, mutta samalla yläviistoon. Onko tämäkään normaalia? Minulle on määrätty plus-lasit, olisikohan ollut jotain 1,5 tai sinne päin molemmille silmille. Leikkaus maksaa todella paljon, ja mietin olisikohan olemassa vaihtoehtoa, jolloin Kela maksaisi ainakin edes vähän leikkauksestani?

 18. Hei Kantaralla!
  Esittämäsi kysymykset ovat enemmän silmälääkärin osaamisalueeseen kuuluvia, joten valitettavasti en pysty auttamaan sinua.

  Mielestäni sinun kannattaisi varata aika silmälääkärille, niin hän pystyy tutkimaan silmäsi. Tällöin silmälääkäri pystyy sanomaan olisiko karsastusleikkauksesta apua tilanteeseesi ja samalla voitte keskustella siitä olisiko sinun mahdollista päästä leikkaukseen julkisen terveydenhuollon piiriin.

 19. Moikka! Olen melkein aina karsastanut sisäänpäin, mutta nyt minulla oli silmätulehdus jonka takia karsastankin ulospäin. Miksi? Milloin se loppuu? Olen vielä alaikäinen, mutta voinko mennä kosmeettiseen silmäleikkaikseen karsastuksen takia?

 20. Hei Kati!
  Tällaisiin selvästi silmän terveyteen liittyviin kysymyksiin parhaiten osaa vastata silmälääkäri.

  Sinun kannattaakin siis varata aika silmälääkärille, niin hän osaa kertoa hoitomahdollisuuksista.

 21. Hei,
  Kävin optikolla tänään, ja optikon mukaan minulla on kohtalaisen voimakas piilokarsastus. Minkälaista jumppaa voi kokeilla – voisiko siitä olla apua? Optikon mukaan leikkaus ei auta, ja minulle jotenkin jäi sellainen rahastuksen maku koko touhusta… Jotenkin ajatus siitä, että silmää autetaan kieroon katsomisessa prismalaseilla tuntuu hullulta…

 22. Hei Tanja!
  Näin netin kautta en voi valitettavasti antaa karsastuksen hoitoon ohjeita.

  Tällaiset ortoptiset hoidot pitää tehdä aina hoitoihin perehtyneen optikon, ortoptistin tai muun niihin koulutuksen saaneet henkilön kontrollissa. Tehtävät jumpat vaihtelevat asiakkaan ongelmien mukaan. Keskustelitko optikkosi kanssa tästä mahdollisuudesta?

  Kaikkia piilokarsastuksen muotoja ei kuitenkaan voida hoitaa näin. Silloin oikeastaan ainoaksi avuksi jää prismalasit, joilla helpotetaan näkemistä.

  Onko sinulla ollut ongelmia näkemisen kanssa kuten esimerkiksi kahtena näkemistä tai rivien hyppimistä? Entä koetko että sinun on lukiessa hankala pysyä oikealla rivillä?

 23. Juho ( says

  moro! Eli minulla on ollut karsastus koko ikäni ja haluaisin kysyä olisiko sinun mielestä leikkaus mahdollinen. Jos katson oikealla silmällä, vasen silmäni karsastaa ja toisin päin. Omistan lasit mutta ne eivät auta asiaa lainkaan. Karsastuksen vuoksi en uskalla ottaa katsekontaktia ihmisiin, en edes läheisiin ihmisiin kuten perheen jäseniin sillä pelkään että ihmiset nauravat.

 24. Hei Juho!
  Valitettavasti en pysty optikkona neuvomaan sinua tämän kaltaisissa silmäleikkausasioissa, koska nämä menevät silmälääkärin osaamisalueen puolelle.

  Mielestäni sinun kannattaa varata aika silmälääkärille, niin hän osaa kertoa siitä voitaisiinko karsastustasi hoitaa leikkauksella.

 25. Helena says

  Moi!
  Minulla on ollut silmälasit 5-vuotiaasta asti, koska silmäni karsastaa. Se on lieventyny mitä vanhemmaksi olen tullut. Nyt olen 17 ja pystyn olemaan välillä ilman silmälaseja. Mutta usein joudun keskittymään silmään todella paljon ettei se karsastaisi. Väsymys kuitenkin vie voiton ja silmä kääntyy iha ylösalaisin. Silmä karsastaa pääasiassa tilanteissa joissa jännitän. Kun olen jännittyny en pysty keskittyy täysin silmääni. Haluaisin olla ilman silmälaseja aina välillä. Olen hakenut malliksi ja sielläkään ei pääsääntöisesti laseja saa pitää, joten eikö tosiaan karsastusta saa hallintaan piilolinsseillä? Onko ainoa vaihtoehto leikkaus? Eli joutuisin lykkäämään mallinhommia, kunnes silmä on täysin parantunut. Ja kuinka hyvällä todennäköisyydellä leikkaus parantaa karsastuksen? Olen kuullut, että silmä voi jopa alkaa karsastaan toiseen suuntaan.

 26. Hei Helena!
  Valitettavasti karsastuksen korjaaminen ei ole mahdollista piilolinssien avulla.

  Tämän enempää en oikein osaa auttaa sinua, koska karsastusleikkaukset ja niihin kuuluvat asiat ovat enemmän silmälääkärin osaamisalueeseen kuuluvia asioita.

  Tämän takia suosittelisinkin sinua varaamaan ajan silmälääkärille. Lääkäri osaa kertoa sinulle onko sinun mahdollista saada apua vaivaasi karsastusleikkauksella.

  Toivottavasti löydät avun ongelmaasi!

 27. Riikka says

  Hei!

  Nyt olen täysin ulalla kun lueskelin näitä juttuja täällä.
  Eli minulla on ollut alle 5-vuotiaasta asti silmälasit koska oikea silmäni karsastaa sisäänpäin. Tällä hetkellä silmälasieni vahvuudet ovat oikea linssi +2.00 ja vasen +1.75. Mutta mitä tarkoittaa kun tuossa kortissa lukee tuo Cyl -0.25 ?
  Mietin vain kun tänään sain piilolinssit käyttöön ja kaikissa linsseissä on vahvuutena tuo +1.75 mutta Cyl kohdassa on pelkkiä nollia.
  Miksei silmäni sitten mennyt vinoon piilolinssejä käyttäessäni jos ne eivät korjaa karsastusta?
  Ja minulle ei kyllä kerrottu piilolinssejä hommatessani että ne eivät korjaa karsastusta

 28. Hei Riikka!
  Cyl silmälasireseptissä tarkoittaa hajataitteisuuden korjausta. Sinulla sitä on pienin mahdollinen korjattavissa oleva määrä eli 0.25.

  Piilolinsseillä näin pientä hajataittoa ei pystytä korjaamaan, eli niissä pienin hajataitteisuuden korjaus on 0.75.

  Onko sinulla normaaleissa laseissa prismakorjausta? Reseptiin prisma merkitään yleensä PRD-lyhenteellä.

  Sillä, että piilolinsseillä ei voi korjata karsastusta, tarkoitan että piilolinsseihin ei saa prismakorjausta samaan tapaan kuin silmälaseihin saa.

 29. Riikka says

  Hei kiitos vastauksista 🙂

  Ja prisma kohdassa silmälasireseptissäni lukee pelkkää nollaa eli ilmeisesti ei ole.
  Mitä se sitten mahtaakaan tarkoittaa tuo prisma juttu.
  Piti vielä kysyä myöskin että mitäs tuo ax sitten tarkoittaa?

 30. Hei Riikka!
  Silmälasireseptissä lyhenne Ax tarkoittaa hajataitteisuuden eli sylinterin akselinsuuntaa (cyl). Hajataitteisuudessa silmässä on kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden ja ax kertoo toisen näistä suunnista.

  Prismakorjaus silmälaseissa tarkoittaa sitä, että linssien optinen keskipiste asennetaan silmän mustuaiseen nähden eri kohtaan. Tällä aiheutetaan prismaattista vaikutusta, joka helpottaa karsastuksesta johtuvia ongelmia.

 31. kohta 4v says

  Hei!

  Pojalleni, kohta 4v, määrättiin lasit karsastukseen.
  Mitä tarkoittavat lääkärin kirjoittamat:
  Visukset 0.4 os. / 0.63 LH-ryhmäkuvin.
  Lähelle oikean silmän esotropia n. 10 astetta.
  Sykloreflaktio +3.5/+3.25.

  Entä lasireseptin +2.75/+2.5.
  Menee niin yli hilseen…
  Kiitos.

 32. Hei kohta 4v!

  Poikasi reseptin tiedot tarkoittavat seuraavaa.
  Visus tarkoittaa näöntarkkuutta, eli sitä minkä rivin poikasi on nähdyt lääkärin tutkimustaulusta. Oikeassa silmässä tämä tarkkuus on jonkin verran vasempaa heikompi.

  Lh ryhmäkuvat tarkoittaa tutkimuksessa käytettyä lapsille suunniteltua testitaulua.

  Lähelle pojallasi on todettu oikean silmän sisäänpäin karsastusta.

  Syklorefraktio tarkoittaa laajennustippojen kanssa esille saatua taittovirheen määrää, eli hänellä on kaukotaitteisuutta +3.50 ja +3.25.

  Lasireseptissä on ne voimakkuudet, jotka on tarkoitus laittaa poikasi laseihin. On normaalia, että ne poikkeavat jonkin verran tästä niin sanotusta syklorefraktiosta.

  Laseilla siis korjataan poikasi kaukotaitteisuutta ja oikean silmän sisäänpäin karsastusta.

  Kysy ihmeessä lisää, jos joku asia jäi mietityttämään!

 33. Sarppa says

  Hei! Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Sellaista mietin, kun kuulin viime syksynä vasemman silmäni piilokarsastavan sisäänpäin, ja nyt tuntuu, että tämä pahenee. Osittain voi johtua myös siitä, että kiinnitän asiaan enemmän huomiota kuultuani tästä optikolta, mutta lähellä olevat asiat näkyvät helposti kahtena (kauas katsottaessa), tai jos kohdistan katseeni johonkin lähelle, taustalla olevat asiat kahdentuvat. Kuinka normaalia on karsastuksen alkaminen aikuisena ja sen paheneminen? Mietin pitäisikö minunkin hommata prismalasit ettei tilanne pahene? Auttaisiko tämä edes? Muut eivät vaivaa huomaa ja itsekin unohdan sen välillä.

 34. Hei Sarppa!
  Näin netin kautta on hankala antaa varmoja vastauksia kerrottujen oireiden perusteella.

  Periaatteessa näköjärjestelmä toimii kuitenkin siten, että lähellä tai kaukana oleva esine voi tavallaan “kahdentua”, kun se ei ole kohde johon katse on tarkennettu.

  Toki sinun kannattaa kuitenkin käydä kertomassa tästä joko optikolla tai silmälääkärillä jos koet itse tämän häiritseväksi. Tällöin voidaan tarkastaa onko sisäänpäin oleva piilokarsastus oikeasti lisääntynyt.

  Samalla saat myös tietää voisiko prismalaseista olla apua sinulle.

 35. elina says

  Hei!
  Minulla on hieman karsasstusta toisessa silmässä. Asia vaivaa minua, koska tiedän, että se näkyy ulospäin. Väsyneenä karsastus on voimakkaampaa. Haluaisin korjata asian, koska olen kuullut että silmälasien hionnalla voi karsastukseen vaikuttaa.

  Kävin kerran optikon kanssa juttelemassa, mutta hän oli sitä mieltä, että ei kannata tehdä mitään, koska näköni on erittäin hyvä.

  Itseäni vaiva edelleenkin haittaa lähinnä pimeällä ajaessa ja valokuvissa. Mikä on mielipiteesi asiaan? Voiko karsastuksen korjaaminen aiheuttaa näkökyvyn heikentymistä? Kannattaisiko minun mennä silmälääkärin pakeille?

  Kiitos asiantuntevista vastauksista!

 36. Hei Elina!
  Karsastusta voidaan tosiaan korjata prismalaseilla.

  Näin netin välityksellä en kuitenkaan pysty sanomaan olisiko niistä sinulle iloa, koska en tiedä esimerkiksi karsastuksesi määrää.

  En oikein ymmärtänyt kysymystäsi siitä, että voiko karsastuksen korjaaminen aiheuttaa näkökyvyn heikentymistä. Jos tarkoitit tällä sitä, että heikkeneekö näkökykysi prismalasien takia jos otat ne käyttöön, niin vastaus on ei.

  Mielestäni sinun kannattaa käydä joko optikolla tai silmälääkärillä, niin he pystyvät tutkimaan näkösi ja kertomaan mikä on paras ratkaisu.

 37. Anniina says

  Hei!

  Kävin silmälääkärissä n. kuukausi sitten ja oikeassa silmässä on piilokarsastusta ulospäin. Sain silmälasimääräyksen oikeaan silmään prismaa 2 prd ja vas silmässä sf -0,25. Nyt lasit saatuani minua jäi mietityttämään, kun silmälääkäri sanoi, että laseja voi käyttää vain lukiessa/lähityöskentelyssä, jolloin kaksoiskuvat vaivaa tai koko ajan. Voiko siitä olla jotain haittaa, että käytän laseja koko ajan?

 38. Hei Anniina!
  Ymmärsinkö oikein, että lääkäri kehotti sinua pitämään laseja ainakin lukiessa ja kaikessa tarkassa lähityöskentelyssä tai halutessasi jatkuvasti?

  Jos lääkäri on sanonut näin, ei lasien jatkuvastakaan käytöstä ole mitään haittaa.

  Toki jos kahtena näkemisen ongelmia on ainoastaan lähityötä tehdessä, ei laseja ole tarve pitää jatkuvasti.

  Voi olla, että kauas katsoessa lasit eivät tunnu niin mukavalta kuin lähelle, koska piilokarsastuksen määrä ei yleensä ole sama kauas ja lähelle katsottaessa.

 39. kirjoittaja_x says

  Minulla on miinuslasit ilman prismoja ja ilmikarsastus on korjattu piilokarsastukseksi leikkauksella 15 vuotta sitten, eikä vaivaa ilman laseja. Minulle on hiljattain kertynyt likinäköä siinä määrin, että käytän laseja lähes jatkuvasti. Silmäni erkanevat nopeasti, kun otan lasit pois ja katson kauas. Onko tämä normaalia? Oletko törmännyt tähän ilmiöön, kun käsitykseni mukaan lähinnä kaukonäköisyys saa silmät harittamaan.

  Tarvitsin ilmeisesti myös hieman vahvemmat lasit (visus näyttäisi olevan hieman alle 0,5 nykyisellä korjauksella). Saako optikko tarkastaa karsastusleikatun näön, kun alla on silmälääkärin lasimääräys?

 40. Hei kirjoittaja_x!
  Tarkoitatko silmien erkanemisella sitä kun silmät alkavat karsastamaan?

  Karsastusleikkaus on silmään kohdistunut leikkaus. Tämä tarkoittaa sitä, että lain mukaan optikko ei saa tehdä lasimääräystä ilman silmälääkärin lupaa.

  Kun näöntarkkuutesi on 0,5 käytössä olevilla laseilla kannattaa sinun ehdottomasti varata aika tarkastukseen. Samalla voit kysyä tuosta silmien erkanemisesta.

  Samalla sinun kannattaa pyytää silmälääkäriltä lupa, jolla voit käydä jatkossa näöntarkastuksessa myös optikolla.

 41. kirjoittaja_x says

  Jep. Karsastaa ja alkaa väsyneenä ja rasittuneena jopa tekemään edestakaista liikettä ilman laseja. Lasit on siis päässä mahdollisimman paljon oman mukavuuden takaamiseksi.

  En ymmärtänyt kysyä asiasta lupaa lasireseptireissulla, eikä lääkärikään asiasta maininnut.

  Ei kai siinä sitten muuta kuin lääkärin kautta vielä tämän kerran.

  Kiitos tiedosta.

 42. Hei kirjoittaja-X!
  Kokemukseni mukaan aika harva silmälääkäri kirjoittaa oma-aloitteisesti luvan, jolla optikko voi määrittää lasit.

  Kaikki lääkärit eivät valitettavasti kirjoita tällaista todistusta, vaikka asiakas sitä pyytäisikin. Mielestäni tähän on toki välillä pätevät syyt, mutta ei kuitenkaan aina.

  Toivottavasti saat lääkäriltäsi todistuksen, jotta optikko voi määrittää sinulle lasit tulevaisuudessa.

 43. Riina says

  Parahin Piilolinssioptikko!

  Olen saanut lähemmäs kolmenkymmenenvuoden (kypsässä?) iässä ensimmäiset lasini. En siis ymmärrä niistä mitään. Silmälääkäri antoi lapun, jossa oli merkintöjä Kauas OD SF -1.25, CYL +0.75 AX 0; Kauas OS -0.75. Lähelle -kohdassa ei mitään. Lapun yläreunassa on myös “asteasteikko”, jossa horisontaaliviivan äärioikealla on merkki 0 ja vasemmalla 180. Vertikaaliviivan oikealla on 45 ja vasemmalla 135. Lääkäri laittoi nuolen horisontaaliviivan 180 kohtaan. Sinulle tämä varmasti kertoo jotain?

  Syy, miksi lasit hankin, on autolla ajaessa kurjistunut näkö. Liikennemerkit ja sen sellaiset kaukana olevat esineet näkyvät huonosti. Myös kyky hahmottaa etäisyyksiä pimeällä katuvaloissa huononee. Karsastuksestakin on lääkäreissä mainittu. Lasit sain jokunen päivä sitten, mutteivät vain meinaa tuntua hyviltä. En hahmota etäisyyksiä millään, vaan kompastelen ja törmäilen. Seinät tuntuvat kaatuvan päälle kun kaikki näyttää olevan niin lähellä, suorastaan naamalla (melko ahdistavaa, muuten). Linssin ulkoreunoilla kaikki vertikaalisuunnassa oleva (esim. oven karmit) näyttävät liikkuvan mukana kun heilutan päätäni vasemmalta oikealle. Tietokoneella kirjoittamisesta on tullut painajaista sormien osuessa mihin sattuu, vaikka olenkin kohtuullinen kymmensormijärjestelmän käyttäjä. Onko tämä normaalia? Kuinka kauan tulee kokeilla laseja, ennenkuin voi sanoa niiden olevan sopimattomat? Voinet kuvitella, että oloni on todella tukala ja hermotkin alkavat olla kireällä.

 44. Hei Riina!
  Kertomiesi arvojen perusteella sinulla on todettu oikeassa silmässä likinäköisyyttä ja hajataitteisuutta sekä vasemmassa silmässä likinäköisyyttä.

  Oliko reseptissä prd-kohdassa jotakin arvoja? Mikäli tässä ei ole mitään merkintää ei laseissasi ole prismakorjausta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sinulla voisi olla karsastusta. Monesti pienet piilokarsastukset ovat kuitenkin sellaisia, että ne eivät vaadi laseihin prismakorjausta.

  Näetkö laseilla kauas paremmin kuin ilman laseja?

  Silmälaseihin tottuminen voi viedä aikaa parikin viikkoa ja tottumisoireet voivat olla hyvin moninaiset.

  Mikäli lasit tuntuvat kuitenkin kovasti hankalilta eikä tilanne ala paranemaan, kannattaa sinun käydä liikkeessä, josta ostit lasit. He pystyvät varmistamaan että lasit on valmistettu reseptin mukaan ja tarvittaessa he voivat varmistaa reseptin oikeellisuuden näöntarkastuksessa.

  Olen kirjoittanut silmälaseihin tai uusiin voimakkuuksiin tottumisesta myös oman kirjoituksen.

 45. Riina says

  Hei!

  En onnistunut löytämään varsinaista prd -kohtaa, mutta mikäli se viittaa Prismat -sarakkeeseen, on siinä vain kirjaimet “bas”. Reseptissä on myös merkintä
  1.0=V=1.0 ja näen kauas paremmin laseilla kuin ilman. Pidän ahkerasti laseja päässä parin viikon ajan ja jos edelleen kuljen seiniäpäin, teen kuten ehdotit.

  Olet varmaan kuullut tämän jo tuhannesti aiemmin, mutta kiitos hyvästä blogista. Näköasiat tuntuvat olevan sellainen alkemian haara, että tietoa on hyvin vaikea saada selkokielellä. Tulen varmasti seuraamaan kirjoituksia vastaisuudessakin!

 46. Hei Riina!
  Silloin kun prismat-kohdassa ei ole mitään numeerista arvoa, niin laseissa ei ole prismakorjausta. Kuten tosiaan jo sanoinkin, ei pientä karsastusta ole läheskään aina tarvetta korjata laseilla.

  Jos olo uusien lasien kanssa tuntuu todella hankalalta ja lisäksi tuntuu, että tilanne ei parane yhtään, niin tällöin voit mielestäni ottaa aiemminkin yhteyttä optikkoosi.

  Mukava kuulla, että blogistani on hyötyä! Toki myös uusia lukijoita on mukava saada:)

 47. saaad says

  Hei!

  Olen yläasteikäinen, ja kuten varmaan monilla muilla, on myös minulla suuret ulkonäköpaineet ja se haittaa normaalia elämääni.

  Ongelmani olisi tämä:
  silmäni karsastavat ulospäin jonkin verran, katsoessani sivuille. Tämän takia en uskalla katsoa ketään silmiin, olen masentunut, saan kuunnella toisinaan koulu”kavereiden” hämmästyneitä huudahduksia:”Silmäs karsastaa” tai vastaavaa, myös päivittäin itken kyseisen asian takia.

  Karsastukseni ei ole kuitenkaan niin paha, että joku tuntematon heti huomaisi sen, mutta kaikki jotka ovat kerran minua katsoneet tuijottavat silmiäni, kun katson karsastaen.

 48. Hei Saaad!
  Valitettavasti nuoret eivät aina osaa olla kohteliaita erilaisissa tilanteissa.

  Oletko ikinä käynyt optikolla tai silmälääkärillä karsastuksen takia? Näin saisit tietää tarkemmin minkälaisesta karsastuksesta on kyse ja auttaisivatko lasit tilanteeseen.

  Kannattaa muistaa, että varsin monella on lievää karsastusta, jonka huomaa tarkkaan silmiin katsoessa. Läheskään kaikki eivät tätä kuitenkaan edes huomaa.

 49. saaad says

  Kiitos vastauksestasi!
  Olen käynyt, mutta todettiin, ettei näköhaittaa ole, vain “ulkonäöllinen” haitta.

 50. Hei Saad!
  Valitettavasti minulta ei taida löytyä tämän enempää apua tai neuvoja karsastuksesi hoitoon tai korjaukseen.

  En voi kuin toivottaa tsemppiä jatkoon!

 51. Hanna says

  Hei! Olen huomannut että usein aamuisin kun herään, niin näen kaksoiskuvia kauas katsoessa. Mutta sitten hetken kuluttua ne kaksi kuvaa lipuvat päällekkäin ja katse on taas normaali. Mutta kun suljen silmät ja avaan ne uudelleen, niin näen taas kaiken kahtena, mutta taas samantien “kuvat” lipuvat yhteen ja kaikki on normaalia. Tätä ilmiötä jatkuu aina hetken aikaan kun olen juuri herännyt, mutta sitten kun nousen ja herään kunnolla, niin kaikki on normaalia. Päiväsaikaan tätä ei ole ikinä esiintynyt enkä ole ikinä huomannut että silmäni karsastaisivat tms. Voiko kyse olla piilokarsastuksesta vai mistä? Ja pitäisikö tästä huolestua? Päiväsaikaan enkä edes iltaisin tai väsyneenä ole huomannut tätä tapahtuvat, ainostaan silloin kun heräilen. Väsyneenä lukiessa olen kyllä huomannut että rivit saattavat vähän hyppelehtiä, mutta olen ajatellut että se johtuisi siitä että olen vasensilmäinen ja helposti luen sen takia sanoja takaperin (tai tavut vaihtavat paikkaa). Tosin minulla on myös vähän hajataittoa likinäköisyyteen yhdistettynä ja lasit auttavat kyllä lukemiseenkin.

 52. Hei Hanna!
  Valitettavasti näin netin kautta tämmöisiin kysymyksiin on mahdoton vastata luotettavasti. Lisäksi tämmöinen kaksoiskuvien näkeminen on asia, johon lääkäri osannee vastata parhaiten.

  Toki kaksoiskuvat voivat johtua monestakin näkemiseen liittyvästä asiasta, mutta ne voivat olla myös monen sairauden aiheuttamia.

  Oletko muuten milloin käynyt viimeksi näöntarkastuksessa? Periaatteessa kertomasi rivien hyppiminen voisi olla merkki esimerkiksi piilokarsastuksesta.

 53. Hanna says

  Hei Piilolinssioptikko! Aamuiset kaksoiskuvat ja katseen kohdentamisen vaikeudet aamuisin ovat vain jatkuneet ja nyt viime viikkoina olen alkanut kärsiä myös kovasta päänsärystä ja erityisesti vasemman silmän kipeytymisestä/rasittumisesta. Tänään sitten vihdoinkin sain mentyä näöntarkastukseen optikolle, joka sitten totesikin minulla piilokarsastusta. Nyt onkin tilauksessa elämäni ekat prismalasit! Jännittää vain, että miten niihinkin tottuu. Olin aika yllättynyt karsastuksestani, vaikka sitä vähän epäilinkin. Lueskelin täältä näitä prismalaseihin liittyviä juttuja, ja nyt tajusinkin vasta, että piilareihin ei siis saakaan prismakorjausta! Optikko sanoi, että laseihini tulee yksi prisma kumpaankin linssiin. Onko tämä paljon? Tai vähän? Pystyyköhän tuollaisella karsastuksen määrällä kuitenkin käyttää silloin tällöin piilareita? Näöntutkimustilanteessa ei millään tajunnut tulla kysäisseeksi kaikkea, mitä nyt jälkeenpäin alkoi mielessä liikkua. Kiitos siis vastauksista jo etukäteen. 🙂

  • Hei Hanna!
   Hienoa, että olet käynyt optikolla ja syy näkemisen ongelmiin alkaa selvitä.

   Uusiin laseihin tottuminen on hyvin yksilöllistä ja parhaiten niihin tottuu käyttämällä laseja mahdollisimman paljon. Sinällään prismalaseihin tottuminen ei normaalisti vie sen enempää aikaa kuin vaikka ensimmäisiin silmälaseihin tottuminen.

   Prismakorjauksen määrä 1 prd per linssi on varsin normaalin kuuloinen ensimmäisiin prismalaseihin.

   Piilolinsseihin ei tosiaan pystytä saamaan prismakorjausta.

   Piilolinssien käyttäminen on yleensä mahdollista ilman prismakorjausta noilla arvoilla ainakin lyhyitä aikoja. Pidempiaikaisessa käytössä tai tarkassa työskentelyssä kaksoiskuvat saattavat alkaa kuitenkin häiritsemään.

 54. Hanna says

  Hei taas! Sain nyt muutama päivä sitten vihdoinkin ekat prismalasini ulospäin suuntautuneeseen piilokarsastukseen. Pari tuntia oli ensin vähän sellaista, että muutamaan otteeseen huojutti. Mutta sen jälkeen lasit ovat tuntuneet oikein hyviltä, ja olen ollut hämmästynyt kuinka paljon rennompaa katseleminen niiden läpi on.

  Mutta minulla on edelleen sellaista pientä katseen kohdistamisen ongelmaa, erityisesti kun tekee lähityötä. Mutta saan pakotettua silmät katsomaan tarkasti, mutta heti jos uppoutuu ajatuksiin, niin kuva menee sumeaksi tai peräti irtoaa kahdeksi kuvaksi. Luin jostain, että prismakorjausta ei aina laiteta täytenä, jotta silmä edelleen joutuisi tekemään myös itse vähän työtä ja toisaalta myös, että totuttelu suurempiin prismoihin on hankalampaa.

  Mutta jos minulla edelleen on samoja oireita kuin ennen prismoja, tosin selkeästi vähemmän, niin onko kuitenkin mahdollista, että pitäisi pohtia, että onko minulla kuitenkaan riittävästi prismaa linsseissäni. Nyt niitä laitettiin kumpaankin linssiin yksi. Tai onko mahdollista, että tämä johtuu vielä siitä että lasit ovat olleet käytössä vasta pari päivää?

  Kiitos vielä kerran vastauksista!

  • Hei Hanna!

   Olet ymmärtänyt asian oikein. Kaikkea karsastusta ei korjata prismalla, vaan silmälle jätetään myös työskentelyvara eli mahdollisuus korjata itse karsastusta.

   Sopiva korjauksen määrä päätetään kokeilemalla sekä laskemalla. Prisman määrän määrittämiseen on olemassa useampikin erilainen laskukaava.

   Mielestäni sinun kannattaa totutella rauhassa uusiin laseihisi eli ongelmat voivat johtua tästä. Jos oireet tuntuvat vain jatkuvan, vaikka lasit ovat käytössä, kannattaa sinun olla sitten yhteydessä näkösi tutkineeseen optikkoon.

 55. Apua vailla says

  Moikka.
  Olen 14 vuotias poika ja karsastukseni on alkanut viimeisimmän 2 vuoden sisällä.
  Olen lukenut aiheesta, mutta en ole saanut vastausta siihen että mistä se johtuu. Olen miettinyt, että voiko liikuttaja lihakset “hyytyä” tai “laiskistua”, jos silmillä tuijottaa pientä ruutua eikä liikuta silmiä paljoa. Karsastus lähti siitä, kun kun jalkani leikattiin, niin en pystynyt liikkumaan koko kesänä. Aika meni siinä että makoilin sängyssä matkapuhelimen kanssa. Eli tuijottelin monia tuntia putkeen pikku ruutua.Siitä lähti epäilys että voiko se johtua siitä, että silmät eivät ole saaneet “liikuntaa”?
  Silmät eivät aina ole kierossa, jos pelaan pelikonsolia niin näkö suoristuu hieman. En ole käynyt asiasta silmälääkärissä. Voiko asiaa korjata jotenkin? Olisi helpottavaa jos osaisit vastata.

  • Hei!
   Valitettavasti en pysty antamaan sinulle näin netin kautta varmoja vastauksia kun en pääse tutkimaan näköäsi.

   Kerroit, että et ole käynyt silmälääkärissä. Onko optikkosi todennut sinulla karsastuksen vai miten se on huomattu?

   Mielestäni sinun kannattaisi varata aika optikolle tai silmälääkärille näöntutkimukseen. Tutkimuksessa saataisiin selville onko sinulla taittovirheitä ja minkä verran sekä mihin suuntaan karsastusta on. Samalla optikko tai silmälääkäri pystyy kertomaan miten ongelmaasi olisi mahdollista hoitaa.

   Periaatteessa pitkäaikainen, todella tarkka lähityö voisi aiheuttaa silmälihasten väsymistä, joka ilmenisi karsastuksena. Tästäkin voit kuitenkin keskustella optikkosi tai silmälääkärin kanssa.

   • Apua vailla says

    Katsastukseni ei ole kovin paha, mutta sen huomaa kuitenkin. Lähinäköni on ihan suora mutta esimerkiksi koulussa jos pitäisi lukea taululta niin silmät eivät pysy suorassa. Tosiaan, ennen sitä jalka leikkausta ei ollut karsastusta. Väsymys lisää karsastusta erittäin paljon. Jos johtuu siitä että silmälihakset ovat väsyneet, voiko sen korjata omatoimisesti?

    • Apua vailla says

     Lisäyksenä vielä, taitaa olla niin että ainoastaan oikea silmä karsastaa

     • Hei!
      Valitettavasti et pysty korjaamaan mahdollista karsastusta omatoimisesti.

      Suosittelen sinua tosiaan varaamaan ajan näöntutkimukseen optikolle tai silmälääkärille.

 56. Osaatko auttaa? says

  Hei! Minulla olisi kysymys, ja toivottavasti voit vastata. Kuulostaako tämä sinusta piilokarsastukselta?

  Saan päänsärkyä lukemisesta, niin kirjojen kuin tietokoneeltakin, sekä esim. maalaamisesta. Yleensä kipu on otsan ja silmien alueella. Väsyneenä katse tuntuu “lipuvan” niin, että näen kahtena, joka vaatii hieman keskittymistä saada katse jälleen keskitettyä normaalisti. Vaikka lukisin tarkkaankin, kuten nyt, täytyy välillä pitää tauko ja antaa silmien rentoutua, jolloin näkökenttä kahdentuu. Juurikin läheltä katsoessa, kuten lukiessa, tämä vaivaa, kauemmas katsoessa ei ole ongelmia. Silmäni myös tuntuvat jatkuvasti “kuivilta” ja jotenkin “karheilta”, vaikka laittaisin silmätippoja.

  Olen 17-vuotias ja muistaakseni kerran, monia vuosia sitten (5-6-vuotta), käynyt näöntarkastuksessa lukemisesta aiheutuvan päänsäryn takia. En muista tapahtumaa kunnolla, mutta mitään ei löytynyt. Tietysti pystyn keskittämään katseeni kun lääkäri pyytää, ja tällöin näköni on hyvä. Enkä silloin osannut eritellä oireita kovin selkeästi, vaan kerroin saavani päänsärkyä lukemisesta. Siihen määrättiin silmätippoja. Nyt keskustelimme äitini kanssa tästä, ja koska hänellä myös on piilokarsatusta, hän ehdotti että oireeni voisivat johtua siitä. Luettuani aiheesta se kuulostaa erittäin tutulta. Pitäisikö käydä uudestaan tarkistuttamassa näköni, ja olisiko siitä hyötyä jos hankkiutuisin esim. yksityiselle?

  Olen myös kuullut että lasten/nuorten kannattaisi käydä mieluiten syksyllä tarkistuttamassa näkönsä, tai jotain sen suuntaista. Kuulemma koulu ja siihen liittyvä lukeminen vaikuttaa asiaan jotenkin. Onko asia näin? Nyt kun keksimme mitä tämä voisi olla, tahtoisin tietysti mahdollisimman nopeasti apua vaivoihin. Kiitos jo etukäteen jos vastaat kysymyksiini!

  • Hei!
   Toki minä vastailen kaikkiin kysymyksiin:)

   Luonnollisesti en voi antaa sinulle kuitenkaan varmoja vastauksia näin kun en pääse tutkimaan näköäsi. Joka tapauksessa oireesi näkemisen suhteen kuulostavat siltä, että näkösi kannattaa ehdottomasti tutkia.

   Oireet voivat johtua esimerkiksi piilokarsastuksesta tai korjaamattomasta taittovirheestä.

   Mielestäni sinun kannattaisi varata aika optikolle näöntarkastukseen. Mikäli optikon tarkastuksessa havaitaan jotain sellaista minkä optikko näkee vaativan silmälääkärin tarkastusta, on optikko velvollinen lähettämään sinut silmälääkärille.

   Toki voit halutessasi varata ajan myös silmälääkärille. Niin sanotulle julkiselle puolella taitaa olla mahdoton saada aikaa tämmöisten oireiden takia, joten aika pitäisi tosiaan varata yksityiselle silmälääkärille.

   Sitten tuohon kuulemaasi siitä, että lasten ja nuorten näkö pitäisi tai kannattaisi tutkia syksyllä. Automaattisesti jokaisen lapsen näköä ei tarvitse tutkia joka syksy, mutta toki tutkimukseen kannattaa mennä, jos näkemisessä on jotain oireita. Keskimäärin näitä havaitaan ehkä eniten syksyllä, koska kesän aikana ei ole välttämättä tarvittu niin tarkkaa näköä.

   Joskus kun näkö muuttuu todella nopeasti, voi käydä esimerkiksi niin, että ihan loppukeväällä hankitut lasit voivat syksyllä koulun alkaessa olla liian miedot.

   Aina välillä huomaan itsekin toimivani työssäni siten, että jos lapsella on keväällä pieniä muutoksia näössä mutta lapsi kokee vielä selviävänsä ilman laseja tai vanhoilla laseilla, suosittelen uutta tarkastusta syksyllä koulun alkaessa.

   Toivottavasti saat optikolta tai silmälääkäriltä apua näköongelmiisi!

 57. Veena says

  Hei!

  Havaitseeko silmälääkäri normaalissa tarkastuksessa piilokarsastuksen? Papereihin ei ole merkitty mitään ja minulla on miinuslasit. Aloin kuitenkin hiljattain epäillä, voisiko minulla olla vertikaalia piilokarsastusta, eli että silmät olisivat eri tasossa. Oireitani ovat mm. vaikeus kohdistaa katsetta, agorafobia, huono koordinaatio ja huojuminen kävellessä. Silmät myös väsyvät nopeasti. Oireeni tuntuivat pahentuneen silloin, kun sain ensimmäiset lasit 17-vuotiaana (nyt olen kolmikymppinen). Kannattaisiko käydä tästä kysymässä erikseen, vai olisiko se jo havaittu näöntarkastuksessa, jos karsastaisin? Olen käynyt myös laserleikkauksen esitutkimuksessa.

  • Hei Venla!
   Periaatteessa jokaisessa näöntutkimuksessa tulisi arvioida henkilön silmien yhteistoimintaa eli tutkia esimerkiksi mahdolliset karsastukset. Yleensä kun silmiä tutkitaan, löytyy valtaosalta tutkittavista pientä piilokarsastusta. Läheskään aina nämä eivät kuitenkaan vaadi niin sanottua prismakorjausta. Tämä johtuu siitä, että pystymme itse korjaamaan pientä karsastusta silmien lihasten tekemällä lihastyöllä.

   Varsinaiseen silmälasireseptiin kirjataan vain, jos laseihin tarvitaan prismakorjaus.

   Uskoisin että mahdollinen piilokarsastus olisi huomattu näöntutkimuksessa tai laserleikkauksen esitutkimuksessa.

   Toki jos asia kiusaa sinua kovasti, voit käydä asian tiimoilta vielä näöntutkimuksessa.

   Silmien väsyminen ja katseen kohdistamisen vaikeudet voivat johtua piilokarsastuksesta. Ne eivät kuitenkaan automaattisesti tarkoita piilokarsastusta.

   Kerroitko silmälääkärille oireistasi tarkastuksen yhteydessä?

 58. Tietämätön says

  Voiko karsastus johtua esim. silmien kuivuudesta tai vastaavaa? Minulla on karsastusta, mutta kukaan ei ole sitä huomannut. Olen siis 15v. Usemmiten väsyneenä silmät menee kieroon, mutta näen useasti ihan normaalistikkin. Et luultavasti tämän perusteella voi auttaa mitenkään, mutta mistä muista syistä karsastus voisi johtua? En ole käynyt optikolla ikinä. Karsastusta on myös silloin, jos olen kiinni puhelimen ruudussa pidemmän aikaa, mutta näkö suorenee jos katson isompaa ruutua vähän aikaa eli esim. telkkaria. Sekalaista

  • Hei!

   Silmien karsastaminen johtuu siitä, että silmiä liikuttavat silmänliikuttajalihakset eivät toimi tasavahvasti. Silloin kun henkilö karsastaa, on yksi tai useampi lihas liian vahva tai heikko.

   Kerroit, että et ole koskaan käynyt optikolla. Kuka on todennut sinulla olevan karsastusta? Onko silmälääkäri tutkinut silmäsi vai oletko itse päätellyt silmiesi karsastavan?

   Karsastus ei voi johtua silmän kuivuudesta. Kuivuminen voi kyllä aiheuttaa esimerkiksi näön sumenemista jos katsotaan pitkään räpyttelemättä tai vajavaisesti räpyttäen esimerkiksi näyttöä tai vastaavaa katsellessa.

   Suosittelisin sinua käymään optikolla näöntutkimuksessa, jos näköäsi ei ole vähään aikaan tutkittu. Tarkastuksessa selviää esimerkiksi onko sinulla karsastusta sekä olisiko silmälaseista apua näkemiseesi.

   • Tietämätön says

    Minulla ei ole todettu karsastusta, itseasiassa olin muutama kuukausi sitten terveystarkastuksessa ja näössä ei todettu mitään vikaa. 1.4 molemmissa silmissä lapussa lukee, ei mitään hajua mitä tarkoittaa 😀 Mutta siis tosiaan, karsastusta yleensä vain väsyneenä.

    • Hei!

     Luku 1,4 tarkoittaa näöntarkkuutta. Arvo kertoo, että olet nähnyt tutkimustaulusta hyvin pienet merkit.

     Luonnollisesti minun on mahdoton arvioida näin kerrottujen oireiden perusteella onko sinulla karsastusta vai ei.

     Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että väsyneenä monella ihmisellä voi esiintyä jonkinlaista karsastusta. Tällöin silmän liikuttajalihakset eivät jaksa toimia tasavahvana parina ja silmä alkaa karsastamaan. Nämä ovat yleensä ihan harmittomia oireita, eikä niitä kannata yrittää yleensä korjata prismalaseilla.

     Jos asia tuntuu vaivaavan, niin sinun kannattaa varata aika optikolle. Näin saat varmuuden siitä onko sinulla karsastusta ja jos on, niin minkälaista. Samalla optikko osaa kertoa auttaisivatko silmälasit tähän.

 59. Terppa says

  Moi!
  Ongelma on että vasen silmä katsoo nenään kohti. Näkö ei ole huonontunut tai muuta, mutta se on häiritsevää kun silmä tuntuu katsovan alas ja tämä aiheuttaa lievää epätarkkuuta vasemmassa silmässä varsinkin väsyneenä.

  • Hei Terppa!

   Mielestäni sinun kannattaa varata aika optikolle näöntarkastukseen.

   Vaikka näkö ei ole sinällään heikentynyt, on sinulla kuitenkin lievää epätarkkuuden tunnetta vasemmassa silmässä ja tämän takia näkö kannattaa tutkia.

   Optikko pystyy selvittämään onko sinulla karsastusta tai taittovirhettä sekä kertomaan olisiko silmälaseista apua ongelmaasi.

 60. Flicka says

  Voiko karsastusta hoitaa tavan silmälaseilla (ilman prismahiontaa) ? Minulla on vasemman silmän ulospäin karsastusta. Olen juuri saamassa kaukolasit ja reseptissä lukee näin:
  Oik & vas
  Sf -0.50 & -0.75
  Cyl +0.00 & +0.25
  Ax 0 & 160

  • Hei Flicka!

   Joissain tapauksissa taittovirheen korjaaminen voi helpottaa karsastusoireita, vaikka laseissa ei olisikaan prismakorjausta. Vastaavasti jossain tapauksissa lasit voivat myös lisätä karsastusoireita.

   Meillä kaikilla on yleensä havaittavissa näöntutkimuksessa pieniä piilokarsastuksia. Läheskään aina näitä ei ole kuitenkaan tarvetta lähteä korjaamaan prismalaseilla.

   Kysymyksestäsi ei selviä minkä verran sinulla on karsastusta. Joka tapauksessa uskon optikon varmistaneen korjauksen tarpeen näöntutkimuksessa.

   • Flicka says

    Kävin silmätautien lääkärillä julkisella ja sieltä sain lapun, jossa mainitaan “konvergenssi hieman vajaa jääden noin 15cm:iin, jolloin vasen silmä karkaa ulospäin”, mitäköhän tuo konvergenssi meinaa?

    • Hei Flicka!
     Konvergenssitestillä mitataan silmien kykyä kääntyä sisäänpäin ja saatu arvo on konvergenssin lähipiste.

     Testissä asiakas katsoo pientä kohdetta, jota tuodaan hitaasti lähemmäs tutkittavan silmiä. Tarkoituksena on, että asiakas kertoo millä etäisyydellä hän näkee kohteen kahtena. Samalla tutkija seuraa asiakkaan silmiä nähdäkseen kääntyvätkö molemmat silmät sisäänpäin vai karkaako toinen silmä.

     Se kohta jossa asiakas kertoo näkevänsä kuvan kahtena ja toinen silmä karkaa eli ei katso enää testikuvioon, on henkilön konvergenssinlähipiste.

     Normaalituloksena pidetään alle 10 cm tulosta. Sinulla tulos oli 15 senttiä mikä on varsin lähellä normaalia. Joskus konvergenssin lähipiste voi olla 30 senttiä tai ylikin.

     Monesti silloin kun henkilöllä on ulospäin karsastusta, voi konvergenssin lähipiste jäädä normaaliarvoa suuremmaksi.

     Kyseessä on siis yksi mittaus, joka kertoo silmien yhteistoiminnasta. Suoraan tästä ei voi kuitenkaan päätellä prismalasien tarvetta.

 61. Marianne says

  Hei,
  kumpi silmä karsastaa, jos testissä plussa menee renkaiden vasemmalle puolelle?

  • Hei Marianne!
   Sinulta on tutkittu karsastusta Schoberin-risti testillä, jossa on punainen risti ja yksi tai kaksi vihreää ympyrää.

   Testissä asiakkaan silmien eteen laitetaan punainen ja vihreä linssi, jonka johdosta asiakas näkee toisella silmällä ristin ja toisella ympyrät.

   Silloin kun henkilöllä on jonkinlaista karsastusta, lähtee risti liikkumaan ympyrän keskeltä johonkin suuntaan. Se mihin suuntaan ja kuinka paljon risti liikkuu kertoo tutkittavalle minkälaista karsastusta henkilöllä on ja kuinka paljon.

   Tämän testin pohjalta ei valitettavasti pysty sanomaan kumpi silmä sinulla karsastaa.

   En myöskään pysty sanomaan onko sinulla ulospäin vai sisäänpäin katsastusta, koska en tiedä kumman silmän edessä sinulla on ollut punainen ja kumman silmän edessä vihreä linssi.