Kartiopullistuma ja kovat piilolinssit?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Pelokas kysyi 17.2.2016

Pitäisi mennä optikolle sovittaan kovia piilolinssejä, koska kartiopullistuma topografioitu 4 vuotta sitten, mutta pelkään että optikko evää ajokorttini jota ilman en pääse töihin, kauppaan etc. 

Lähinnä toisessa silmässä kaksoiskuvaa, toinen parempi. 

Voinko tehdä jonkin “itse testin”

Apua! 

Ikä 45.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Pelokas!

Netistä löytyy erilaisia näkötestejä, joilla voi periaatteessa testata näköä. Nämä testit eivät ole kuitenkaan läheskään aina erityisen luotettavia. Lisäksi kannattaa muistaa, että vaikka nettitestin mukaan näkösi olisikin huonontunut, on se yleensä mahdollista korjata silmälaseilla tai kovilla piilolinsseillä vähintään tarvittavalle tasolle.

Varmimmin näöntarkkuus saadaan selville optikon tai silmälääkärin tarkastuksessa.

Optikkohan ei itse asiassa missään tilanteessa evää keneltäkään ajo-oikeutta, vaan lopullisen päätöksen ajo-oikeudesta tekee silmälääkäri.

Silloin kun sinulla on todettu silmäsairaus eli kartiopullistuma tarvitset lain mukaan silmälääkäriltä luvan piilolinssisovitukseen optikolle. Optikko ei saa ilman silmälääkärin lupaa itsenäisesti määrittää silmälaseja tai piilolinssejä henkilölle, jolla on todettu silmäsairaus.

Sinun kannattaisi siis varata aika silmälääkärille. Lääkäri pystyy varmistamaan onko kartiopullistumassa tapahtunut muutoksia. Samalla kannattaa selvittää silmälääkäriltä onko sinun mahdollisuus saada niin sanottua ostopalvelulähetettä piilolinssien hankintaan, koska ne tulisivat sinun tapauksessa sairauden hoitoon.

Sitten vielä tuosta ajokortin menettämisen pelosta. Ajokortti on monelle meistä toki todella tärkeä, mutta silti sen menettämisen pelosta ei ole järkevää jättää omasta terveydestä huolehtimatta. Lisäksi kannattaa muistaa, että sairautesi ei mitenkään automaattisesti johda ajokortin menetykseen.

Pahinta mitä voi tehdä itsellesi, on jättää sairaus hoitamatta ja mahdollisesti antaa sen edetä ilman asianmukaista hoitoa.

Suosittelen sinua menemään siis rohkeasti silmälääkäriin!

Onko silmiäsi muuten tutkittu viimeksi neljä vuotta sitten?

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa