Katseen tarkentaminen hankalaa lasien pois ottamisen jälkeen?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Katariina kysyi

Hei,
Kävin näöntarkastuksessa, koska koin vaikeuksia töissä päätetyössä ja luennoilla lukiessani seinään heijastettua tekstiä. Sain lasimääräyksen voimakkuuksilla +0.75 ja +1.25 molemmissa silmissä hajataittoa 0.5 verran.

Optikon mukaan lasit on tarkoitettu kaukonäköön ja auttaakin ongelmaani hyvin.

Koen kuitenkin, kun otan lasit pois, että näkö ei tahdo tarkentua hyvin. Optikon mukaan laseja tulisi käyttää koko ajan. Itse en kuitenkaan vielä haluaisi julistautua kokoaikaiseksi lasien käyttäjäksi. Ikää minulla on 39v.

Miksi minusta tuntuu, että lasien käyttö tarvittaessa häiritsee myös muuta näkemistä? Onko siitä haittaa silmille jos käyttää näillä vahvuuksilla vain tarvittaessa?

Kiitos

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Katariina!

On aika yleistä, että kaukonäössä oleva plusvoimakkuuden tarve voi aiheuttaa vaikeuksia nähdä lähelle. Sinunkin tapauksessa perimmäinen syy on ollut kaukonäössä, vaikka oireet ilmenivät myös lähinäön puolella.

Nyt kun käytät laseja saavat silmät olla mahdollisimman rennot, eivätkä ne joudu tekemään töitä samalla tavalla kuin ennen ilman laseja ollessa. Sitten kun otat lasit pois, joutuvat silmät tekemään taas enemmän töitä ja tarkentaminen voi tuntua hankalalta. Aiemmin olit tavallaan tottunut tähän tilanteeseen, mutta enää se ei onnistu niin helposti kun laseilla olet tottunut hyvään näkemiseen.

Mitään haittaa siitä ei kuitenkaan ole, jos käytät laseja vain tarvittaessa. Näkösi ei esimerkiksi huonone sen nopeampaa. Toisaalta taas, näin optikko tekee mieli kysyä, että miksi et kuitenkin käyttäisi laseja koko ajan kun näet niillä paremmin?

Jos nimenomaan silmälasien käyttäminen tuntuu vastenmieliseltä, niin oletko harkinnut piilolinssejä? Näin näkeminen olisi koko ajan hyvää, eikä sinun tarvitsisi käyttää silmälaseja.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa