Kaukotaitteisuus ja ensimmäiset lasit – miksi kauas näkee paremmin ilman laseja?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Typy kysyi 29.10.2014

Sain juurikin ensimmäiset lasini, joten en tiedä mitä odottaa. Minulla on asiakaskortin mukaan kaukolasit s+1,25 c-0,25 a18, s+1,00 c-0,25 a180.

Linssit suurentavat lähelle, näen siihen siis ihan hyvin mutta kauas näen ilman laseja paremmin kuin lasien kanssa. En koe itse näössäni olevan kamalasti eroa lasien kanssa ja ilman (lähellekään), mutta sain usein pään ja silmien särkyä telkkarin katsomisesta pitkään.

Mistä siis johtuu etten näe kauas lasien kanssa?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Typy!

Sinulla on todettu molemmissa silmissä kaukotaitteisuutta sekä hajataitteisuutta.

Silloin kun henkilöllä on kaukotaitteisuutta silmissä, hän näkee usein ihan tarkasti ilmankin laseja kauas. Oireena saattavat kuitenkin olla silmäsärky, päänsärky ja silmien väsyminen. Oireet johtuvat siitä, että silmät tekevät kokoajan töitä näkemisen eteen ja rasittuvat tästä työskentelystä.

Silmälasien kanssa silmän ei tarvitse tehdä tätä tarkennustyötä samalla tavalla kuin ilman laseja. Päänsärkyjen ja silmäsärkyjen pitäisi siis helpottaa laseilla.

Monesti kaukotaitteiset henkilöt kokevat aluksi, että laseilla näkyy kauas huonommin kuin ilman laseja.

Tämä johtuu siitä, että ilman laseja katsoessa silmät ovat tottuneet tekemään kokoajan pientä tarkennusta. Lasien kanssa tätä tarkennusta ei tarvitse enää tehdä. Alussa esiintyvä näön sumeus laseilla johtuu siis niin sanotusta kaksoiskorjauksesta. Tällöin silmälasi korjaa taittovirhettä ja samalla silmä itse pyrkii korjaamaan tarkennustyöllä taittovirhettä.

Silmät tottuvat uuteen tilanteeseen käyttämällä laseja mahdollisimman paljon. Tällöin näkö kauaskin alkaa tarkentumaan myös lasien kanssa.

Jos lasien kokoaikainen käyttäminen tuntuu todella hankalalta, voisi totuttelua aloittaa pitämällä laseja ainakin kaikkea tarkkaa lähityötä tehdessä.

Toki jos lasien käyttäminen aktiivisen parin viikon harjoittelun jälkeenkin tuntuu hankalalta, kannattaa olla yhteydessä liikkeeseen josta lasit hankit.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa