Tänä päivänä kehyksettömät silmälasit eivät ole enää niin sanottua viimeisintä muotia. Edelleen niitä kuitenkin myydään tasaiseen tahtiin.
Joitain vuosia sitten oli varsinainen buumi, jolloin kehyksettömiä laseja myytiin todella paljon. Silloin tuntui, että asiakkaat halusivat aina silmälaseja katsoessa ainakin kokeilla kehyksettömiä laseja.
Yleensä kehyksettömät lasit ovat asiakkaalle yleistermi tietyllä tavalla kahdelle erilaiselle lasityypille, kehyksettömille laseille ja nylorkehyksisille laseille.
Tässä kirjoituksessa olen kertonut mitä kehyksettömät ja nylorkehyksiset lasit ovat ja mitä eroja niillä on.
Kehyksettömät silmälasit eli hengettömät
Kehyksettömillä tai hengettömillä silmälaseilla tarkoitetaan silmälaseja, joissa aisat ja nenäkappale ovat kiinnitetty suoraan linssiin joko ruuvilla tai eräänlaisilla muovituteilla. Kiinnitys on tehty poraamalla linsseihin reikä linssin läpi.
Nylorkehykset, siimakehykset tai puolihengettömät
Näillä termeillä tarkoitetaan kehyksiä, joissa linssiä yleensä koko matkalta kiertävä metalli- tai muovikehys on korvattu osittain nailonlangalla. Nailonlanka saadaan pysymään kehyksessä tekemällä erillisellä urakoneelle linssiin pieni ura, jota pitkin lanka kulkee. Näin tämä osa linssistä saadaan näyttämään siltä, kuin siinä ei olisi minkäänlaista kiinnitystä.
Nylorkehyksessä nailonlanka voi olla linssin yläreunassa, alareunassa tai sivussa mallista riippuen.
Nylorkehykset ovat yleensä varsin kevyen näköisiä
Kenelle kehyksettömät lasit sopivat ja kenelle eivät?
Mielestäni ei ole olemassakaan mitään 100% varmaa sääntöä siitä kenelle kehyksettömät tai nylorkehyksiset lasit sopivat. Nykyään nylorkehyksisiä laseja on lukuisia erilaisia malleja. Näin niistä löytyy varmasti lähes kaikille sopiva malli.
Kokonaan kehyksettömät, eli niin sanotut hengettömät lasit ovat asia erikseen. Selvää on, että tämmöiset lasit eivät sovi asiakkaalle, joka haluaa näyttävät ja voimakkaat lasit. Kehyksettömyys tekee kuitenkin laseista aina mielestäni kohtuullisen kevyet ja huomaamattomat. Näin siitä huolimatta, vaikka tänä päivänä kehyksettömiä laseja löytyykin näyttävilläkin aisoilla.
Kehyksettömiä laseja kannattaa siis kokeilla silloin kun asiakas etsii kevyttä ja huomaamatonta vaihtoehtoa.
Kehyksettömät eivät kuitenkaan parhaalla mahdollisella tavalla sovi mielestäni hyvin vaaleille ihmisille. Tällöin huomaamattomat lasit saattavat tavallaan syödä henkilön omia värejä. Usein lopputuloksena voi olla omalla tavallaan kalpea ja väritön yleisilme. Tietenkin poikkeuksia tässäkin asiassa on.
Jos asiakas tietää, että hän on todella huoleton lasien käyttäjä, kannattaa miettiä kaksi kertaa valitseeko laseikseen hengettömät lasit. Nämä eivät kuitenkaan kestä kovaa käyttöä samalla tavalla kuin perinteiset kehykselliset lasit.
Yleensä lasiostoksilla ollessaan asiakkaan kannattaa mielestäni olla avoimin mielin liikenteessä ja kokeilla myös mahdollisimman monenlaisia kehyksettömiä ja nylorkehyksisiä laseja.
Hinnaltaan jonkin verran tavallisia laseja kalliimmat
Hinnaltaan kehyksettömät ja nylorkehyksiset lasit ovat jonkin verran kalliimpia kuin tavallisilla kehyksillä olevat lasit.
Tämä johtuu siitä, että linssiksi pitää valita laadukkaampi ja arvokkaampi linssi. Lisäksi erikoistyöt, kuten reikien ja urien poraus, nostavat hintaa jonkin verran.
Kirjoitus on julkaistu 28.11.2010 ja päivitetty 15.5.2014.
Tämä kirjoitus on osa Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit -kirjoitussarjaa.
Kaikki kirjoitukset aiheesta
Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit
Rikkoutuvatko kehyksettömät silmälasit helposti?
Voimakkuudet voivat asettaa rajoituksia kehyksettömien lasien valintaan
Kehyksettömien ja nylorkehyksisten lasien linssien muotoilu
Kehyksettömien lasien ja nylorkehysten linssien siirtäminen uuteen kehykseen
KIvat kevyet lasit rikkoutuivat, linssit on nyt rikki eli irti hengettömistä ja hajalla. Mistä saan tiedon, millä liikkeillä on oma työpaja, ja saisiko joku liike uudet linssit ruuvatuksi hengettömien entisiin osiin. Tulisiko niin halvimmaksi.
Hei Ansku!
Lähtökohtaisesti isoihin ketjuihin kuuluvilla liikkeillä ei ole myymälän yhteydessä työpajaa, vaan lasien hionnat ja korjaukset tehdään isoilla keskuspajoilla. Näin siis työpajaa kannattaa etsiä jostain pienemmästä, isoon ketjuun kuulumattomasta liikkeestä.
Lienee kuitenkin helpointa, että menet lähimpään otsikkoliikkeeseen näyttämään laseja. Vaikka heillä ei olisikaan omaa pajaa, osataan siellä kertoa pystyttäisiinkö lasit korjaamaan. Uskoisin heidän myös kertovan löytyykö ko. paikkakunnalta liikettä, jossa lasit voitaisiin korjata.
Voi olla kuitenkin, että on joka tapauksessa järkevämpää hankkia uudet lasit. Osa liikkeistä veloittaa uusien linssien asentamisesta asiakkaan kehykseen lisämaksun linssien hinnan lisäksi. Lisäksi tarjoukset koskevat harvoin pelkkien linssien hankintaa. Näin ollen uusien linssien hankkiminen voi tulla kalliimmaksi kuin uusien lasien hankinta.
Asia lähtee tosiaan selviämään parhaiten käymällä lähimmässä optikkoliikkeessä. Varoittavasti sanoistani huolimatta toivon sinun saavan laseihin uudet linssit!