Kertakäyttöpiilolinssit ja nukkuminen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Tiina kysyi 22.11.2014

Kuinka vaarallista on nukahtaa kertakäyttöpiilolinssit silmissä?

Itselleni kävi niin tänään, herätessä linssit olivat vähän kuivuneet ja silmät punoittivat, mutta sain linssit suhteellisen helposti poistettua ja punoituskin rauhoittui pian.

Olen kuitenkin hyvin huolissani, koska luin jostain, että piilarit silmissä nukahtamisesta voi seurata pahimmassa tapauksessa verisuonten liikakasvua, joka voi olla pysyvää. Voiko tällaisia vaikutuksia tulla jo yhden nukahtamistapauksen jälkeen?

Jos ei, niin kuinka usein nukahtelua pitäisi tapahtua, että vaurioita voi tulla?

Tiedän ettei piilolinssien kanssa nukkuminen ole suositeltavaa, mutta kuinka vaarallista satunnainen nukahtelu käytännössä on, jos sellaista vahingossa pääsee tapahtumaan?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Tiina!
On totta, että piilolinssien kanssa nukkuminen ei ole suositeltavaa, ellei käytössä ole jatkuvakäyttöisiä eli yötäpäivää-piilolinssejä. Jatkuvakäyttöisiä lukuun ottamatta muut linssit pitäisi poistaa silmästä ennen nukahtamista.

En kuitenkaan usko, että yhdestä nukahtamiskerrasta tarvitsee olla huolissaan. Kerroit, että punoitus oli rauhoittunut piilolinssien poistamisen jälkeen, joten mitään pysyvää haittaa tästä tuskin jäi.

Huonolla tuurilla vääränlaisen linssin kanssa nukkuessa on kuitenkin mahdollista, että silmät saattavat tulehtua tai muuten ärtyä pahasti.

Jokaisella nukahtamiskerralla piilolinssien on siis olemassa jonkinlainen riski. Tämän takia on ihan positiivista, että huolehdit asiasta.

Valitettavasti sitä on mahdotonta sanoa kuinka usein kertakäyttölinssien kanssa pitäisi nukahtaa, jotta siitä olisi haittaa. Lisäksi tämä on varmasti hyvin yksilöllistäkin.

Periaatteessa osalle ihmisistä voi tulla silmään niin sanottuja hapenpuutteesta johtuvia uudissuonia luonnollisesta yöllisestä hapenpuutteesta, vaikka piilolinssejä ei olisi ollut koskaan käytössä.

Jos piilolinssien kanssa nukahtaminen olisi säännöllistä, suosittelisin tällöin yötäpäivää-käyttöön soveltuvaa linssi.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa