Kirjainrivin kahtena näkeminen näöntarkastuksessa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Kierosilmä? kysyi 4.11.2014

Olen 51- vuotias nainen.

Viimeisimmässä näöntarkastuksessa todettiin lähinäön huonontuneen reippaasti, taisi tulla yhdet plussat lisää linsseihin.

Näköä tutkittaessa näin yhden kirjainrivin kahtena niin, että toinen rivi ilmestyi näytetyn rivin alle. Ylimääräinen rivi oli vinossa niin, että vasen reuna oli alempana kuin oikea. Kummallakin silmällä erikseen katsoessa näin vain yhden rivin, molemmilla silmillä yhtäaikaa katsoessa näin kaksi riviä.

Optikko kokeili erilaisia linssivaihtoehtoja, mutta kokonaan tätä “ylimääräistä” riviä ei saatu pois.

En ällistyksissäni hoksannut kysyä, mikä ilmiö tämä tällainen on, ja pitäisikö silmiä (tai päätä) tutkituttaa tarkemmin. Minulla on ollut lievää plussaa lukulasit lapsesta saakka, enkä muista, että tällaista kahtena näkemistä olisi tutkimuksissa löytynyt. Oikeaa silmääni on sanottu laiskaksi. Hakeudunko jatkotutkimuksiin?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Kierosilmä!
Valitettavasti en voi antaa sinulle mitään varmoja vastauksia näin kun en pääse näköäsi tutkimaan.

Tuollainen haamukuva voi johtua esimerkiksi karsastuksesta. Joskus myös esimerkiksi virheet silmälasien voimakkuuksissa tai iso voimakkuusero silmien välillä voivat aiheuttaa kuvailemaasi haamukuvaa, joka tulee esille molemmilla silmillä katsoessa.

Uskoisin, että optikkosi olisi suositellut sinulle jatkotutkimuksia jos olisi katsonut niiden olevan tarpeellisia. Käsitin kuitenkin kysymyksestäsi, että olitte puhuneet nimenomaan tästä kahtena näkemisestä ja olitte yrittäneet poistaa sitä eri voimakkuuksilla.

Koska asia kuitenkin selvästi mietityttää, kannattaa sinun käydä vielä juttelemassa optikkosi kanssa tai soittaa hänelle. Tällöin optikko pystyy kertomaan mitä tämä haamukuvan näkeminen hänen mielestään on ja olisiko sinun syytä käydä jatkotutkimuksissa silmälääkärillä.

Tässä yhteydenotossa ei ole mitään missään nimessä mitään hävettävää. Itsekin olisin tyytyväinen jos asiakas ottaisi minuun vielä yhteyttä näöntarkastuksen jälkeen varmistaakseen häntä vaivaamaan jääneen asian.

Valitettavasti en pysty auttamaan sinua enempää näin netin välityksellä. Toivottavasti saat vastaukset optikoltasi mieltäsi askarruttavaan kysymykseen.

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa