Kissat syynä ongelmiin piilolinssien käytössä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Marko kysyi 6.9.2015

Moi,

Olen käyttänyt Biofinity Toric kuukausilinssejä 2013 vuoden alusta lähtien. Sitä ennen käytin vähän aikaa Acuvuen Moist linssejä, jotka eivät istuneet hyvin silmääni. Joka tapauksessa pystyin käyttämään kuukausilinssejä monta päivää putkeen ilman ongelmia. Oli tapana ottaa 30 päivän aikana ne 2-3 kertaa pois silmästä yön yli, ihan silmien turvallisuutta ajatellen.

2013 vuoden lopussa tapasin nykyisen tyttöystäväni ja hänellä on kaksi kissaa, ja meillä on tähän päivään asti edelleen nuo kaksi kissaa ja yhteinen asunto. Hiljattain hänen tapaamisen jälkeen en voinut enää käyttää linssejä useampaa päivää putkeen, vaan piti ottaa pois silmistä, oikeastaan joka yöksi. Olen päässyt johtopäätökseen, että kissojen hilse/karva on aiheuttanut tämän, mutta en ole asiasta täysin varma, kun minulla ei ole mitään muita allergisia oireita.

Tässä vuoden varrella on tullut tilanteita, jossa olen joutunut käyttämään silmälaseja enemmän kun en ole voinut linssejä käyttää (nukkunut huonosti, siitepöly/muut allergita, ja muita muutoksia), mutta olen kuitenkin tasaisesti voinut niitä käyttää ilman ongelmia. Silmät ovat siis parantuneet nopeasti ja oireet kadonneet.

Kävin nyt elokuun alussa optikolla ihan rutiinitarkastuksessa, katsottiin näkö yms, siinä optikko mainitsi, että olisi hyvä jos käytän päivittäin kostutusnestettä silmiin ja vähintään kerran viikossa silmälaseja, kun hieman ärsytystä oli luomien alla – Samaa säveltä tuli viime vuonna, eli tuskin mitään hälyyttävää.

Nyt kun ostin uuden satsin Biofinity Toric linssejä, en ole voinut niitä käyttää juuri ollenkaan. Kun laitan ne päähän, jonkin ajan päästä alkaa tuntumaan silmien reunoissa linssit enemmän tai vähemmän, ja näkö ajoittain sumenee molemmissa silmissä, lähinnä silloin kun räpsyttelee, ja oikea silmä oireilee enemmän.

Pidin tämän viikon taukoa piilolinsseistä, eli käytin pelkkiä silmälaseja ja nyt viikonloppuna kokeilin linssejä, niin en voinut käyttää kovin pitkään kunnes oireet alkoi.. Käytin vielä heinäkuussa edellistä Biofinity Toric satsia ja ei ollut mitään ongelmia silmien kanssa, joten voiko olla, että linsseissäkin on jotain vikaa?

Nopeasti sanottuna piilolinssien kanssa silmissä:

 • Ajoittaista linssien reunan tuntemista
 • Ajoittaista näen sumentumista (haukottelu ja kostutustipat auttaa hetkeksi)
 • Katkenneita suonia saattaa ilmestyä silmään, joista suurin osa kyllä häviää nopeasti.

Omistan monia eri kostutusnesteitä: Systane Hydration, Optitears Free, Oftagel.. Näistä on kyllä apua hetkellisesti, mutta ei muuta.

Ja tähän lisäten, silmälasit päässä ei ole ollenkaan yllä mainittuja oireita, eli näen hyvin ja ei ole kuivasilmäisyyden tunteita.

Pistin uudet silmälasit tulemaan optikolta, koska tuntuu siltä, että en voi juuri nyt oikein käyttää piilolinssejä..

Mitä pitäisi tehdä? Onko mitään vinkkejä ongelmaan? Optikko varmaan osaisi neuvoa paremmin, mutta laitetaan nyt tänne!

Vastaan mielellään lisäkysymyksiin.

Kiitos!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Marko!

Valitettavasti näin netin välityksellä minun on mahdoton sanoa mitään varmaa siitä mistä ongelmat piilolinssien kanssa johtuvat.

Joku muutos on kuitenkin täytynyt tapahtua, jonka johdosta silmäsi ärtyvät linssien käytöstä tai sitten kyseessä on monen tekijän yhteissumma.

Esimerkiksi kyynelnesteesi määrässä tai laadussa on saattanut tapahtua muutosta, jonka johdosta kyynelneste ei pysty voitelemaan silmän ja linssin pintaa. Lisäksi voit olla allergisoitunut kissalle tai jollekin muulle asialle. Tämä voi aiheuttaa vain silmäoireita.

Kuten kerroit, optikko oli maininnut silmässäsi olevista muutoksista. Näkemättä niitä en pysty sanomaan voisivatko ne hankaloittaa linssien käyttöä. Paljon mahdollista, että voivat.

Onko muuten linssien hoitoneste säilynyt samana koko ajan?

Toki on mahdollista myös se, että uudessa linssierässäkin on jotain vikaa. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.

Puhuitteko optikkosi kanssa, että kokeilisit samaa piilolinssiä jostain toisesta valmistuserästä? Näin ainakin varmistuisi se onko juuri käyttämissäsi piilolinsseissä jotain ongelmaa.

Puhuitteko muuten optikkosi kanssa silmälääkärillä käynnistä? Tarvittaessa silmälääkäri pystyisi tutkimaan silmäsi terveydentilan kokonaisvaltaisesti ja esimerkiksi määräämään sopivat lääkkeet, jos hän epäilee esimerkiksi allergian aiheuttavan ongelmia.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Marko says

  Moi,

  Ajankohta oli sinänsä hyvä, kun kävin eilen silmälääkärillä. Hän tutki silmiäni lähinnä kohonneiden silmänpaineiden takia – ei muutoksia ja kaikki näytti ok. Mainitsin siinä samalla ongelmia piilareiden kanssa, jonka yhteydessä hän huomasi, että luomien alla on runsaasti pupilleja/näppylöitä, eli tämä ilmeisesti on aiheuttanut silmien ärtyneisyyden ja sumean näön. Kärsin myös erittäin lievästä kuivasilmäisyydestä, joka ei kyllä pitäisi vaikuttaa linssien käyttöön.

  Hän määräsi sankalasien käytön seuraavat 2-3kk ja reseptin kortisonitipoille, jota käytän seuraavat 3 viikkoa, ja myös jotain voitelevia silmätippoja. Edistää kuulemma paranemista.

  Loppuvuodesta käyn uudestaan lääkärillä katsomassa jos nuo olisi parantuneet, koska haluan todellakin pystyä käyttää piilolinssejä jälleen 🙂

  Mistä nuo näppylät yms ovat tulleet on eri juttu. Voi olla, että kissat aiheuttavat lievää allergisuutta tai piilolinssit ovat ajan kuluessa aiheuttaneet ne mekaanisesti, tai piilolinssineste on ollut huono (ainakin tietyssä nesteessä minulle tulee kirvelyn tunnetta silmään kun laitan linssejä, vissiin jokin allerginen reaktio).

  Eiköhän asia selviä kun pääsen taas käyttää linssejä, ainakin keskustelen vielä optikon/silmälääkärin kanssa,

  • Hei Marko!

   Loistavaa, että olet käynyt silmälääkärissä ja näyttäisi, että syy ongelmiin on löytynyt.

   Nuo silmäluomella olevat epätasaisuudet eli papillat voivat johtua tosiaan useasta eri syystä. Yleisiä syitä ovat allergiat, piilolinssin aiheuttama mekaaninen hankaus, sopimaton piilolinssineste, huonosti istuva piilolinssi, likaiset linssit jne.

   Toivottavasti epätasaisuudet häviävät lääkityksen ja piilolinssien käyttökiellon aikana.

   Kun saat luvan linssien käytölle, kannattaa vielä varmistaa linssien istuvuus ja miettiä tarkkaan mitä hoitoneste olisi silmillesi paras.

   Nyt vain hoidat silmäsi kuntoon, niin voit toivottavasti taas jatkossa käyttää piilolinssejä hyvällä menestyksellä.

   • Marko says

    Moi,

    Kävin pari viikkoa sitten silmälääkärillä uudestaan. Silmistä oli ärsytys hävinnyt, mutta papilloja edelleen paljon, eli ei juurikaan paranemista tapahtunut. Sanoi, että voin satunnaisesti käyttää piilolinssejä muutama tunti kerrallaan. Määräsi 6kk päähän optikolle kontrolli käynnin.

    Uutenavuotena halusin kokeilla piilolinssejä. Otin uuden parin nykyisiä piilolinssejäni (uusi linssierä, jotka ostin kesällä), josta siis ongelmat lähti, niin en voinut niitä käyttää. Oikea silmä ärsyyntyy melkein heti ja en nähnyt kunnolla. Vasen silmä oli kuitenkin OK.

    Voiko edelleen olla niin että linssierällä olisi jotain vikaa? Rupesin miettimään, ettö ostan kertakäyttölinssejä samalta valmistajalta, jolta hommasin nykyiset kuukausilinssit, ja kokeilen niitä sillo tällöin. En jaksaisi uskoa että silmä oireilisi heti kun en ole 3kk aikana käyttänyt piilareita ollenkaan. Nämä linssit oli tilattu lensstoresta, joten vaikea asia. Pitäisikö minun mennä optikolta kysymään?

    Mitään vinkkejä asiaan?

    • Hei Marko!

     Papillojen häviäminen silmäluomelta voi olla joskus todella pitkä prosessi. Lisäksi kannattaa muistaa, että vaikka papillat häviäisivätkin seuraavan puolen vuoden aikana, kannattaa silmien tilannetta seurata tarkasti jatkossakin.

     Tässä tilanteessa kun silmälääkäri on antanut luvan satunnaisesti linssien käytölle, voisi tosiaan järkevin linssivaihtoehto olla kertakäyttölinssit. Tällöin sinulla olisi aina uudet ja puhtaat linssit käytössä.

     Ymmärsinkö oikein, että sinulla ei ole ollut koskaan aikaisemmin käytössä kertakäyttölinssejä?

     Mielestäni sinun kannattaisi varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Optikko pystyy tilanteesi huomioon ottaen miettimään mikä olisi silmääsi paras linssi. Summamutikassa ei kannata tilata linssejä ilman asianmukaista sovitusta. Kirjoituksessa Uudet piilolinssit vaativat aina piilolinssisovituksen olen kertonut asiasta tarkemmin.

     Toki on mahdollista että kyseisessä linssierässäsi on jokin vika, vaikka se onkin tosiaan harvinaista niin kuin kirjoitin aiemmin. Toisaalta sinun tapauksessa on selvästi muitakin asioita, jotka voivat vaikuttaa piilolinssien käyttöön.