Koekehys ja foropteri

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Olen maininnut monessa kirjoituksessani ja etenkin vastauksessani koekehyksen. Onkin paikallaan kertoa tarkemmin mikä koekehys on ja mihin sitä käytetään.

Koekehys on optikon työväline, jota käytetään näöntarkastuksessa. Kyseessä on vähän silmälaseja muistuttavat sangat, jotka saadaan monipuolisten säätömahdollisuuksien avulla säädettyä erikokoisille kasvoille sopiviksi.

Koekehyksessä on kiinnikkeet, joihin voidaan vaihtaa helposti erilaisia linssejä.

Osa optikoista tekee koko näöntutkimuksen koekehyksen avulla. Optikon tehdessä näöntutkimusta koekehyksen avulla on hänelle käytettävissä noin 200 eri voimakkuuksista linssiä sisältävä linssilaatikko. Täältä optikko aina valitsee erilaisen linssivaihtoehdon, joka vaihdetaan koekehykseen.

Osa optikoista käyttää koekehystä vain näyttääkseen asiakkaalle minkälaiset voimakkuudet hänelle on määrätty. Itse näytän aina omille asiakkailleni näöntarkastuksen lopuksi koekehyksen avulla miten he näkevät uusilla laseilla verrattuna vanhoihin laseihin.

Toki koekehyskin on yhdenlainen kompromissi, eikä näkeminen koekehyksellä vastaa täysin oikeita silmälaseja. Mielestäni koekehys on kuitenkin lähinnä oikeaa oleva vaihtoehto, joiden avulla voi näyttää konkreettisesti miten uusilla laseilla tulee näkemään.

Valitettavasti kaikki optikot eivät blogiini tulleiden kysymysten perusteella näytä asiakkaalle koekehyksen avulla uusiin laseihin tulevia voimakkuuksia. Toki on myös mahdollista, että optikko viestii tämän siten, että asiakas ei ymmärrä asiaa. Itselleni blogin pitäminen ja lukuisiin ”kannattaako lasit hankkia näillä voimakkuuksilla” kysymyksiin vastaaminen on entisestään korostanut koekehyksen hyödyllisyyttä.

Rajoituksiakin koekehyksessä kuitenkin on. Esimerkiksi monitehoisuutta ei voida esitellä koekehyksen avulla, koska koekehyksen linssit ovat yksiteholinssejä.

Sellaisten moniteholinssien valmistus, joilla pystyttäisiin koekehyksessä esittelemään monitehon katselualueita, olisi vähintään haastavaa. Katselualueisiin vaikuttaa linssien lisäksi moni muukin tekijä kuten asiakkaan voimakkuudet ja kehyksen koko.

Foropteri korvaa koekehyksen näöntutkimuksessa

Näöntutkimus voidaan tehdä myös kasvojen eteen tulevan foropterin avulla. Foropteri on laite, joka korvaa koekehyksen ja linssilaatikon.

Foropterin sisällä on kaikki noin 200 erilaista linssejä ja niitä vaihdetaan asiakkaan silmän eteen. Uusimmissa foroptereissa tämä tapahtuu tietokoneohjauksen avulla.

Periaatteessa foropterin avulla voidaan näyttää asiakkaalle miten hän näkisi uusilla silmälaseilla. Itse pidän kuitenkin koekehystä tähän parempana vaihtoehtona. Mielipidettäni perustelen sillä, että foropterin läpi katsottaessa asiakkaan tulee pitää päätä tietyssä asennossa. Koekehys vastaa paremmin oikeaa silmälasin kehystä.

Tässä vielä linkit koekehyksen ja foropterin kuviin.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa