Kovat ja pehmeät piilolinssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Karkeasti jaoteltuna piilolinssit voidaan jakaa koviin ja pehmeisiin piilolinsseihin. Nykyään ehdottomasti suurin osa myytävistä piilolinsseistä on pehmeitä.

Kovat piilolinssit

Kovat linssit ovat nimensä mukaan kovia, joustamattomia, halkaisijaltaan noin yhdeksän millimetrin kokoisia linssejä. Aiemmin kovat linssit eivät juuri läpäisseet happea, mutta nykyään niiden hapenläpäisykyky on kasvanut. Kovia piilolinssejä kutsutaankin nykyään koviksi, happea läpäiseviksi piilolinsseiksi.

Nykyään kovia piilolinssejä käytetään pääsääntöisesti terapeuttisina linsseinä esimerkiksi keratoconuksen hoidossa. Kovien linssien hankintahinta on pehmeitä linssejä korkeampi. Vaihtoväli on noin yksi vuosi.

Piilolinssioptikko ei välttämättä pääse sovittamaan kovia linssejä kovinkaan usein. Itselläni kovia linssejä käyttäviä asiakkaita on muutamia.

Lisäksi toki Suomesta löytynee joitain optikoita, joilla voi useampiakin kovia piilolinssejä käyttäviä asiakkaita.

Itse en ole käyttänyt kovia piilolinssejä, mutta luonnollisesti olen kokeillut niitä. Oman kokemukseni mukaan vaaditaan korkea motivaatio, että henkilö alkaisi käyttää kovia piilolinssejä. Ainakin minun ja varsin monen kollegan mielestä ne tuntuvat silmissä selvästi verrattuna pehmeisiin piilolinsseihin etenkin totutteluvaiheessa.

Pehmeät piilolinssit

Pehmeät linssit ovat joustavia, silmän pintaan mukautuvia halkaisijaltaan noin 14 millimetrin kokoisia linssejä. Linssit jaetaan materiaalin ja vaihtovälin mukaan erityyppisiin linsseihin. Näitä tyyppejä ovat kertakäyttölinssit, lyhyen vaihtovälin linssit, pitkän vaihtovälin linssit ja jatkuvakäyttöiset linssit.

Koviin linsseihin verrattuna pehmeät linssit eivät tunnu juurikaan silmissä. Tästä olen kirjoittanut myös oman kirjoituksen Miltä piilolinssit tuntuvat silmissä?

Kirjoitus on julkaistu 3.3.2009 ja päivitetty 21.11.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. hei!

  mulla on ongelma. olen käynyt optikolla tarkistuttamassa silmät ja piilolinssit pitäis olla sopivat.
  mutta ne on kuukausilinssi ja pehmeät. siinä on sellanen kosteuttava neste mukana. mulla on kuivat silmät ja allergiaa.
  mutta ongelma on se että en millää meinaa saada pois linssejä ihan kuin ne jotenki ois tarttunu silmään kiinni. todella tiukassa. olen käyttänyt aikaisemmin useampana vuotena kertakäyttökosteuttavia linssejä eikä niiden kanssa ollu mitää ongelmaa. olen joskus aisemminki kokeillu näitä kuukausilinssejä mutta aina tulee vastaan tää pois ottaminen. johtuuko se kuivista silmistä? vai onko se se kosteutetun linssin syy etten meinaa saada pois niitä? onko siihen sellasta “tuttia” olemasssa jolla vois saada helpommin ne pois?

  • Hei Outi!
   Joskus kuivat silmät voivat aiheuttaa sen että piilolinssien käsittely yleensä ja etenkin piilolinssien silmästä poisottaminen on hankalaa.

   Kertakäyttölinssit voivat olla kuukausilinssejä helpommat pois otettavat, koska linssit ovat ohuemmat.

   En usko ongelman johtuvan siitä, että linssit ovat “kosteutetut”.

   Oletko kokeillut, että helpottaisiko linssien poisottoa jos laittaisit silmiin kostuttavia tippoja hieman ennen linssin poistamista silmästä? Toisilla tämä helpottaa linssien poistamista silmistä.

   Voisit myös jutella optikkosi kanssa tuosta poisoton hankaluudesta. Hän pystyisi katsomaan minkälainen tekniikka sinulla linssien poistamiseen. Periaatteessa on mahdollista, että jollakin toisella tavalla linssien poistaminen voisi olla helpompaa.

   Samalla voisitte jutella optikkosi kanssa siitä kannattaisiko sinun kokeilla jotain toista piilolinssimerkkiä.

   Koville piilolinsseille on olemassa imukuppi, jolla linssin saa poistettua helposti silmästä. Tätä koville linsseille tehtyä imukuppia ei saa kuitenkaan käyttää pehmeiden piilolinssien kanssa.

   Joskus vuosia sitten on ollut myös pehmeille linsseille imukuppeja. En ole kuitenkaan nähnyt tämmöisiä enää todella pitkään aikaan. Pehmeän piilolinssin pitäisi kyllä lähteä silmästä siten, että tähän ei tarvitse imukuppia.

 2. Sasasa says

  Hei. Minulla on keratoconus ja käytän kovia piilolinssejä. Onko kovia piilolinssejä mahdollista saada värillisinä ollenkaan?

  • Hei Sasasa!
   Valitettavasti kovia piilolinssejä ei ole olemassa värillisinä.

   Tämä johtuu siitä, että kova piilolinssi on halkaisijaltaan pienempi kuin ihmisen värikalvo eli iiris.

   Olisi aika hassun näköistä, jos vain keskeinen alue värikalvosta olisi eri värinen ja reunoilla olisi reilusti omaa väriä.

 3. Hei! Kävin eilen optikolla (työterveyspuolen näöntarkastus) ja nyt ole “ulalla” että minkälaiset piilarit
  minun pitäisi tilata. Olen käyttänyt n.12 vuotta -4,75 voimakkuuksia molemmissa silmissä, mutta ikänäkö teki tehtävänsä..
  Eli tällaisen lapun sain: oikea silmä: -4,75, vasen silmä: -4,50 cyl -0,50 ax 80 ja vielä lopuksi add +1,75.
  Esim. air optix aqua multifocal kysyy vahvuutta, kaarevuutta, halkaisijaa ja extravahvuutta (low/med/high)?

  • Hei Anne!

   Saamasi arvot ovat silmälasien voimakkuudet, etkä voi tilata näillä voimakkuuksilla piilolinssejä.

   Koska sinulla ei ole ollut aikaisemmin moniteholinssejä, pitäisi ne sovittaa sinulle optikon toimesta.

   Silmälasien voimakkuuksien pohjalta valitaan mahdollisimman oikeanlaiset sovituslinssit, mutta yleensä näihin joudutaan piilolinssisovituksessa tekemään hienosäätöä. Näin saavutetaan riittävä näkemisen tarkkuus kaikille etäisyyksille.

   Samalla pitää varmistaa myös se, että linssi istuu hyvin silmässäsi ja on turvallinen käyttää.

   Suosittelen sinua siis varaamaan ajan optikolle piilolinssisovitukseen.