Kuinka nopeasti näkö voi muuttua?

Yksi asia mistä asiakkaat kyselevät usein, on kuinka nopeasti näkö voi muuttua ja mikä on normaali aika muutoksille.

Yksinkertainen kysymys, johon on oikeastaan hyvin hankala vastata. Näön muutokset ovat hyvin yksilöllisiä, eikä muutos etene samalla tahdilla edes samalla ihmisellä. Tällä tarkoitan sitä, että asiakas voi joutua vaihtamaan lasinsa esimerkiksi vuoden sisään. Seuraavilla laseilla sama asiakas voikin sitten pärjätä useamman vuoden.

Asiaa voi lähestyä siltä kannalta, että Suomen Optinen Ala ja kuluttajaviranomaiset ovat sopineet silmälasireseptin olevan voimassa maksimissaan kuusi kuukautta.

Tämä tarkoittaa, että asiakkaan hankkiessa silmälasit kuutta kuukautta vanhemmalla reseptillä, ei määräyksen tekijä ole enää vastuussa reseptin oikeellisuudesta. Kuuden kuukauden katsotaan olevan niin pitkä aika, että näössä on voinut tapahtua muutoksia tänä aikana.

Näön muutoksista puhuttaessa kannattaa muistaa, että tutkimustuloksissa voidaan saada pieniä eroavaisuuksia, vaikka tutkimus tehtäisiin samana päivänä. Esimerkiksi vireystila ja verensokerin pienet heilahtelut vaikuttavat arvoihin. Toki myös eri tutkijoille voi olla erilaisia painotuksia voimakkuutta määrittäessä. Näiden erojen pitäisi kuitenkin olla kohtuullisen pieniä.

Näkemiseen vaikuttavat yleissairaudet voivat aiheuttaa nopeita muutoksia

Reseptiin voidaan määrittää myös lyhyempi voimassaoloaika esimerkiksi silloin jos henkilö sairastaa etenevää silmäsairautta, jotain näkemiseen vaikuttavaa yleissairautta tai kyseessä on kasvava lapsi.

Esimerkiksi diabeetikoilla verensokerin isot vaihtelut voivat vaikuttaa todella voimakkaasti näkemiseen.

Joskus saattaa käydä niin, että diabetesepäily syntyy näöntutkimuksen yhteydessä näössä tapahtuneiden todella isojen muutosten pohjalta.

Etenevät silmäsairaudet kuten esimerkiksi harmaakaihi, voivat joissain tapauksissa muuttaa näköä todella lyhyessä ajassa.

Kasvavalla lapsella näkö voi kasvun myötä muuttua todella nopeasti. Teini-iässä, kun kasvua tapahtuu todella nopeasti, voi näkökin muuttua ihan muutamassa kuukaudessa.

Välillä näkö voi muuttua kuitenkin esimerkiksi muutamassa kuukaudessa aikuisellakin ihmisellä, eikä tähän ole välttämättä mitään erityistä syytä. Kohtuullisen harvinaista tämä on, mutta ei mitenkään tavatonta.

Näkö kannattaa tutkituttaa aina silmälaseja hankittaessa

Mielestäni lasit kannattaa hankkia aina mahdollisimman uudella reseptillä. Kukaan ei pysty sanomaan ilman tutkimusta onko näössä tapahtunut muutoksia vai ei, vaikka näkö olisi ollut edelliset 10 vuotta muuttumaton.

Perussääntö itselläni on, että en mielelläni suostu myymään silmälaseja ainakaan yli puoli vuotta vanhalla reseptillä ilman uutta näöntutkimusta.

Lisäksi tutkin mielelläni asiakkaan näön myös niissä tapauksissa, jolloin hänellä on kohtuullisen uusi resepti, ainakin ennen arvokkaampien silmälasien hankintaa. Tällä tavalla myös mahdolliset reklamaatiot ja näkemisen ongelmat on helpompi selvittää jatkossa.

Joskus joidenkin ihmisten näkö säilyy muuttumattomana vuosia. Siitä huolimatta näkö kannattaa tutkia lasien hankinnan yhteydessä, vaikka se ei olisi muuttunut kymmeneen vuoteen.

Aika usein optikkoliikkeeseen tulee asiakas, joka kertoo käyneensä ihan vasta näöntutkimuksessa eikä hän usko näön muuttuneen siitä. Ainakin itselläni alkaa jonkinlaiset hälytyskellot soida tässä tilanteessa.

Ihan vasta tai hetki sitten tarkoittaa eri ihmisillä ihan eri asiaa. Tarkastus voi olla tehty viikko sitten, mutta osalla asiakkaista se voikin olla tehty vuosi tai kaksi sitten.

Myöskään se että näössä ei tunnu olevan muutoksia, ei kerro automaattisesti mitään. Aina välillä asiakas kuvittelee näkevänsä hyvin, kun ei tiedä kuinka hyvin voisi oikeasti nähdä.

Joskus asiakas voi myös kieltäytyä näöntutkimuksesta sen vuoksi, että hän ei halua voimakkaampia laseja. Taustalla voi olla esimerkiksi semmoinen tilanne, että isompi voimakkuus voisi aiheuttaa sen että linssit olisit hinnaltaan arvokkaammat.

Tämmöisissä tapauksissa on optikon ammattitaitoa suostutella asiakas tarkastukseen ja kertoa erilaisista vaihtoehdoista.