Kuivasilmäisille kertakäyttölinssit vai kuukausilinssit?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Teresa kysyi 21.9.2014

Olen aikaisemmin käyttänyt kuukausilinssejä ja kokeillut myös kahden viikon linssejä, mutta jopa erityisesti kuivasilmäisille suunnitellut sellaiset ovat kuivattaneet silmiäni aivan kammottavalla tavalla.

Kosteuttavat silmätipatkaan eivät ole juurikaan auttaneet.

Olenkin nyt miettinyt, voisiko kertakäyttölinsseihin siirtyminen tuoda helpotusta ongelmaan. Vai täytyykö minun vain hyväksyä, että en voi käyttää piilareita tämän vaivan takia? Se olisi varsin ikävää.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Teresa!

Valitettavasti kysymykseen siitä sopiiko kuivasilmäiselle paremmin kertakäyttölinssit vai kuukausilinssit, ei ole olemassa automaattisesti oikeaa vastausta. Osalle kuivasilmäisyydestä kärsiville sopii kertakäyttölinssit kun taas toisille sopii paremmin kuukausilinssit.

Käsitinkö oikein että et ole kokeillut vielä minkäänlaista kertakäyttölinssiä? Jos näin on, niin ehdottomasti sinun kannattaa vielä kokeilla niitäkin.

Itse suosin kuivista silmistä kärsivillä henkilöillä silikonimateriaalista valmistettuja linssejä. Nämä linssit ovat vesipitoisuudeltaan yleensä keski- tai matalavesipitoisia. Tämän takia ne eivät vaadi silmältä niin paljon omaa kyynelnestettä. Silikonin johdosta linssissä on hyvä hapenläpäisy, joten ne ovat silmälle turvallisia. Näitä silikonilinssejä löytyy useilta eri valmistajilta kertakäyttöisinä tai kuukauden vaihtovälin linssinä.

Voi ollakin, että olet käyttänyt juuri näitä silikonilinssejä, koska niitä markkinoidaan monesti kuivasilmäisille suunniteltuina.

Et kertonut sitä oletteko hakeneet optikkosi kanssa sinulle sopivaa linssiä vai miten olet päätynyt kokeilemiisi linsseihin.

Jos et ole jo käynyt optikolla, niin mielestäni sinun kannattaisi varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Tällöin voisitte lähteä hakemaan optikon kanssa sinulla parhaiten toimivaa linssivaihtoehtoa. Oman kokemukseni perusteella kärsivällisellä kokeilulla kuivaankin silmään löydetään yleensä sopiva linssi. Valitettavasti välillä tämän löytäminen voi kestää jonkin aikaa. Toiselle kuivasilmäiselle se paras linssi ei välttämättä sovellu sinulle.

Optikolle sinun kannattaa ottaa mukaan myös tiedot linsseistä, joita olet kokeillut.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Teresa says

  Tarkennusta edelliseen viestiini:
  Olen siis käyttänyt aikaisemmin CooperVisionin Biofinity-kuukausilinssejä ja kokeillut myös Acuvue Oasys kahden viikon linssejä. Ovatko ne juuri noita mainitsemiasi silikonilinssejä? Käsittääkseni Acuvue Oasys -linssejä ainakin markkinoidaan juuri kuivasilmäisille sopivina ja optikkokin suositteli niitä tietäen kuivumisongelmistani. Minulla nekin kuitenkin tosiaan kuivattivat silmiä turhan paljon. Eli en sitten tiedä, onko minulla mahdollisuuksia löytää sopivia linssejä, kun nuokin kuivattivat liikaa vaikka niiden nimenomaan pitäisi juuri olla juuri kuivasilmäisille sopivia.

  Kertakäyttölinssejä en ole koskaan edes kokeillut enkä kyllä periaatteessa haluaisikaan käyttää niitä, koska ne tulevat niin kalliiksi säännöllisessä käytössä. Olin vain jostain syystä siinä käsityksessä, että ne eivät kuivata silmää niin pahasti kuin kuukausilinssit.

  • Hei Teresa!

   Biofinify ja Oasys ovat molemmat silikonihydrogeelistä valmistettuja linssejä. Monelle kuivista silmistä kärsiville nuo linssit sopivat hyvin, mutta eivät kaikille.

   Mielestäni tässä vaiheessa ei vielä kannata unohtaa kuitenkaan linssien käyttöä kokonaan. Lyhyen vaihtovalin linsseistä löytyy esimerkiksi Alconin tuotteista silikonihydrogeelilinssejä, joita kannattaisi kokeilla.

   Kertakäyttölinssit ovat osalle kuivista silmistä kärsiville ainoa sopiva vaihtoehto, mutta nekään eivät toimi kaikilla.

   Toki kertakäyttölinssit ovat kustannuksiltaan arvokkaammat kuin lyhyen vaihtovälin linssit jos linssit ovat lähes päivittäin käytössä.

   Kertakäyttölinssien etu on kuitenkin se, että sinulla olisi aina uudet puhtaat linssit käytössä. Lisäksi linssejä ei tarvitse puhdistaa, eli et tarvitse hoitonesteitä kuten kuukausilinssien kanssa.