Kuivat silmät ja piilolinssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Kuivat silmät ja piilolinssien käyttäminen on yksi aihe mistä keskustelen säännöllisesti asiakkaideni kanssa. Monet asiakkaista kertovat, että he eivät voi käyttää piilolinssejä niin paljon kuin haluavat silmien kuivumisen takia. Osa asiakkaista on myös joutunut lopettamaan piilolinssien käytön kokonaan tämän takia.

Silmien kuivuminen tarkoittaa tilannetta, jolloin kyynelnestettä ei erity riittävästi tai kyynelnesteen koostumus on liian vesimäinen. Tällöin neste haihtuu liian nopeasti silmän pinnalta.

Kuivasilmäisyyden yleisyys ja oireet

Silmien kuivuminen on varsin yleistä. Jopa 40 prosenttia ihmisistä kärsii jossain vaiheessa kuivista silmistä. Iän myötä oireet yleensä lisääntyvät. Naisilla kuivasilmäisyys on yleisempää kuin miehillä, mikä johtuu hormonitoiminnasta.

Kuivasilmäisyyden oireita ovat silmien vetistely, roskantunne silmässä, punoitus ja kuivuuden tunne. Kuivat silmät rasittuvat helposti ja myös näkö voi sumentua silmien kuivuessa.

Samanlaisia oireita voi aiheuttaa myös allergisuus. Osan ihmisistä onkin hankalaa erottaa toisistaan allergisuuden ja kuivasilmäisyyden aiheuttamia oireita.

[ad#piilarit]

Mikä aiheuttaa?

Useimmilla ihmisistä kuivasilmäisyys johtuu yksinkertaisesti siitä, että kyynelnestettä erittyy liian vähän. Kyynelneste voi myös olla laadultaan sellaista, että se ei riitä kostuttamaan silmiä.

Kuivasilmäisyyttä voi aiheuttaa myös ulkoiset tekijät kuten kuiva huoneilma, koneellinen ilmastointi, pöly, pakkanen, viima ja auringon paiste.

Myös tarkkaa lähityötä tehdessä esimerkiksi tietokoneella voi silmien räpytys jäädä vajaaksi ja silmät kuivuvat. Kyynelneste ei levity tällöin tasaisesti silmän pinnalle.

Lisäksi silmien kuivumista aiheuttavat eräät sairaudet, kuten esimerkiksi reumasairaudet sekä erilaiset lääkkeet.

Myös piilolinssien käyttäminen voi kuivattaa silmiä.

Minkälaiset linssit kuivasilmäisen kannattaa valita?

Mielestäni kuivista silmistä kärsivän kannattaa valita linssikseen silikonihydrogeeli-linssi tai kostuttavaa ainesosaa sisältävä linssi.

Karkeasti ottaen voidaan sanoa, että perinteisiä lyhyen vaihtovälin linssejä kannattaa välttää, koska ne sisältävät usein noin 55-80% vettä. Tällainen linssi vaatii siis silmältä paljon kyynelnestettä, koska muuten linssi kuivuu silmässä.

Silikonihydrogeelilinssien vesipitoisuus on pienempi kuin perinteisissä hydrogeelilinsseissä. Yleensä silikonihydrogeelilinssien vesipitoisuus on 24-40%. Kun linssissä on vähän nestettä, toimii se vähemmälläkin kyynelnesteen määrällä.

Monesti asiakkaat mieltävät asian juuri väärin päin linssin vesipitoisuuden ja kuivasilmäisyyden suhteen. Tavallaan on toki ymmärrettävää ajatella, että jos linssissä on paljon vettä, se sopisi hyvin kuiville silmille. Näin ei kuitenkaan tosiaan ole.

Parhaiten toimiva linssi myös kuivasilmäisyydestä kärsivälle asiakkaalle löytyy piilolinssisovituksessa. Jos optikko ei muuten ota asiaa puheeksi, niin sovituksessa kannattaa kertoa kuivasilmäisyydestä.

Kuivasilmäisyyden oireiden helpottamiseen voidaan käyttää silmiä kostuttavia tippoja. Piilolinssien käyttäjien kannattaa valita kostutustipoiksi säilöntäaineettomat kerta-annospipetit. Nykyään yksi kätevä vaihtoehto on myös suihkutettava silmäluomien päälle suihkutettava Tears Again silmäsuihke.

Kirjoitus on julkaistu 12.8.2009 ja päivitetty 26.9.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Kysymys. Aloitin e-pillereiden käytön puoli vuotta sitten, ja huomaan, että silmöt kuivuvat 6-0. Olen saanut kokeiltavaksi ns. happea paremmin läpäisevät linssit, sellaiset silikonilinssit. Mutta ongelmana on vain toinen silmäni, jossa on hajataittoa korjaava linssi, eli linssi on paksumpi.

  ei tunnu edes kostutustipat auttavan, ja minua harmittaa aivan mielettömästi, että silmäleikkaukseenko tässä pitää mennä, jotta voin käyttää pillereitä vai olenko ilman niitä? optikko antoi minulle kokeiltavaksi linssin, jossa ei ole hajataittoa korjaavaa vaikutusta, mutta siinä on vahvuutta, eli norm. se on -4, nyt se on -4.50. Uskoisin ohuemman linssin olevan minun juttuni, mutta.. pelkään, että näköni alenee toisesta silmästä, ja silmälaseilla en sitten näkisi mitään. käykö näin vai mitä? mikä neuvoksi?

 2. Valitettavasti e-pillerit tosiaan aiheuttavat silmien kuivumista melko monesti.

  Optikko on varmasti antanut sinulle linssin, jossa hajataitteisuutta on kompensoitu lisäämällä miinusvoimakkuutta.
  Sellaisen käyttö ei millään tavalla heikennä näkemistä, mutta näkemisen laatu ja tarkkuus ei luultavasti ole yhtä hyvä kuin hajataitteisuutta korjaavalla linssillä.

  Silikonilinssejä löytyy myös hajataitteisuutta korjaavina useammalta valmistajalta. Mielestäni sinun ei kannata vielä luovuttaa, jos ensimmäinen linssi kuivahtaa silmässä.

  Sinun kannattaa jutella optikkosi kanssa ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.

 3. kiitos vastauksestasi. Näen hieman huonommin sillä silmällä, joka vaatisi hajataittoa korjaavan linssin. Optikko väitti, ettei pysty enempää lisäämään miinuksia. En ihan ymmärtänyt. minulla on norm. silmässä -4.00, mutta nyt se on -4.50 hajataiton takia. Optikko ei sanonut, että kokeilisin muuta linssityyppiä? Hän varmaan haluaa ensin testata, miten pärjään näillä nyk. linsseillä. Onko Sinulla kokemuksia siitä, että asiakas olisi vaihtanut e-pillerimerkkiä ja siten pystynyt pitäämään linssejä? Itse yritän juuri vaihtaa merkkiä, ja toivoa, että se vähentäisi silmien kuivumista.

  Entä onko mahdollista, että hajataitto korjaantuisi, jos silmää pakottaa katsomaan “väärällä” linssillä?

 4. Hei Maisa
  Suurempi miinusvoimakkuus ei varmasti tuntuisi mukavalta. Et myöskään näkisi sillä sen paremmin kuin -4,50 voimakkuudella.

  Pillerimerkin vaihtaminen saattaa vähentää silmien kuivumista. Valitettavasti se ei selviä muuten kuin kokeilemalla.

  Hajataitteisuus ei korjaannu, vaikka silmän pakottaisi katsomaan väärällä voimakkuudella.

 5. Kiitos paljon vastauksista, ja tästä sivustosta. Kokeilen vaihtaa lääkitystäni.

  yksi toivomus sivuillesi. Voisitko tehdä artikkelin näönkorjausleikkauksista? Toivoisin sen olevan puolueeton artikkeli, niin hyvät kuin neg. asiat esille.

 6. Kiitoksia Maisa, mukava jos blogistani on ollut hyötyä.

  Olen jo pidemmän aikaa aikonut kirjoittaa näönkorjausleikkauksista, mutta aihe ei ole minulle kovin tuttu. Leikkaukset ovat toki mielenkiintoinen aihe myös optikon työn kannalta ja kirjoitan niistä jossain vaiheessa.

  Itse olen siinä käsityksessä, että leikkaukset eivät taatusti ole niin vaarallisia kuin osa ihmisistä väittää, mutta eivät myöskään niin vaarattomia ja varmoja kuin taas toiset väittävät:)

 7. Anonyymi says

  Olen käyttänyt vuoden “Air optix aqua” linssejä, jotka otetaan illalla pois silmistä ja aamulla takaisin. Silmäni ovat alkaneet kuivumaan viimeisen kuukauden ajan. Onko olemassa samanlaisia linssejä, jotka eivät kuivattaisi silmiäni yhtä paljon? Onko olemassa mitään silmätippoja, jotka auttavat pysyvästi eivätkä sen yhden tipan verran?

 8. Hei!
  Käyttämääsi Air Optix Aqua -linssiin on lisätty kostuttavaa aineosasta, joten linssin ei pitäisi kuivua samalla tavalla kuin perinteisten linssien.

  Kerrot kuivumista esiintyneen viimeisen kuukauden aikana. Onko tänä aikana terveydentilassasi tapahtunut muutosta tai oletko aloittanut jonkinlaisen lääkityksen, joka voisi kuivattaa silmiäsi? Entä onko työpaikallasi tai kotonasi tapahtunut muutoksia ilmanvaihdossa? Esimerkiksi tällaiset tekijät voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

  Erilaisia kostuttavia tippoja on monenlaisia, joten sinun kannattaa kysyä apteekista minkä olisi pitkävaikutteisiin tippa, joka soveltuu piilolinssien kanssa käytettäväksi.

  Mikäli piilolinssit kuivuvat myös kostutustippojen kanssa kannattaa varata aika piilolinssikontrolliin, jossa voidaan miettiä olisiko joku toisenlainen linssi parempi sinun käyttötarkoitukseen.

 9. marjaleena says

  Hei,

  minulla on kuivat silmät (mahdollisesti reuman tai sen lääkityksen vuoksi), mutta ajattelin kokeilla värillisiä kuukausi linssejä, koska värillisissä kertakäyttölinsseissä ei ollut plussaa tarjolla. Kirkkaat kertakäyttö linssit, joita kokeilin optikkoni luona, eivät ainakaan aiheuttaneet minulle ongelmia. Käytän myös piilolinssi ystävällisiä silmänkosteutustippoja (aquify). Osaatko sanoa kuinka monena päivänä viikossa olisi järkevää pitää niitä kk linssejä?

 10. Hei Marjaleena!

  Optikkosi pystyy kertomaan sinulle kuinka monena päivänä sinun silmillesi on turvallista käyttää linssejä.

  Yleisesti suositellaan vähintään yhtä välipäivää viikossa. Henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten kuivat silmät, voivat kuitenkin aiheuttaa sen, että linssejä voi käyttää vain satunnaisesti.

  Värillisten kuukausilinssien kanssa kannattaa muistaa että niissä ei ole samalla tavalla linssimateriaaliin tai linssin pintaan lisättyä kostuttavaa ainetta, jota on nykypäivänä lähes kaikissa kertakäyttölinsseissä.

  Eli kuukauden vaihtovälin linssit eivät välttämättä tunnu käytössä niin mukavilta kuin kertakäyttölinssit.

  Piilolinssisovituksessa saadaan selville soveltuvatko kuukauden vaihtovälin linssit sinulle.

 11. Elisa says

  Hei,

  olen käyttänyt e-pillereitä noin 7 kk ja viime aikoina silmäni ovat alkaneet kuivua ja punoittaa. Silmän pintaan on tullut näkyviin verisuonia, joita ei aikaisemmin ollut. Lisäksi linssien ollessa silmissä silmiä tekee jatkuvasti mieli hieroa, eikä näkeminenkään ole välillä niin tarkkaa. Minulla on käytössä tooriset air optix for astigmatism linssit, vahvuudeltaan molemmat n. -2. Silmän pinnassa olevat verisuonet ovat ulkonäöllisestikin alkaneet haitata, sillä olen vielä nuori eikä kyseistä pitäisi vielä ainakaan ilmetä. Onko vaihtoehtoni ostaa silmätippoja vai käydä optikolla kunnolla keskustelemassa asiasta? Pillerimerkkiä en viitsisi vaihtaa pelkästään tämän takia, mutta teen senkin, jos se on välttämätöntä. Kumpaa siis suosittelet?

 12. Hei Elisa!
  E-pillerit saattavat aiheuttaa muutoksia silmän kyynelnesteeseen ja sitä kautta aiheuttaa silmien kuivumista.

  Sinun kannattaa varata aika optikollesi, jotta hän voi varmistaa linssin istuvan oikealla tavalla silmässäsi. Samalla hän pystyy arvioimaan likaantuuko linssisi niin, että vaihtoväliä tulisi lyhentää esimerkiksi neljästä viikosta kolmeen. Toisilla kyynelneste saattaa liata linssit niin, että tarvitaan tiiviimpi vaihtoväli. Likainen linssi voi aiheuttaa silmien ärsytystä.

  Onko terveyden tilassasi tapahtunut muita muutoksia kuin tuo E-pillereiden aloitus? Eihän sinulla ole esimerkiksi siitepölyallergiaa, joka voisi aiheuttaa silmien punoitusta?

  Silmätipoista sen verran, että mitään varsinaisia lääketippoja en suosittele. Kostuttavia keinokyyneltippoja eli kostutustippoja voit halutessasi kokeilla, jos niistä olisi apua.

  Varaile siis aika optikollesi. Uskon että löydätte hänen kanssaan ratkaisun ongelmaasi.

 13. Hei!

  Kärsin kuivasilmäisyydestä -sekä piilolinssien kanssa että ilman niitä. Käytän e-pillereitä ja kärsin siitepölyallergiasta kesäisin. Lisäksi minulla on astma (en tiedä aiheuttavatko astmalääkkeet silmien kuivumista). Silmien kuivumisen lisäksi (tai oikeastaan sen yhteydessä) silloin tällöin silmäluomiini (eli silmäluomen sisäosiin; ylä- ja alaosiin, joihin kajaalia laitetaan meikatessa) ilmestyy ihan pieni(ä), valkoinen/läpinäkyvä näppy(jä). Ne lähtevät vuorokauden sisällä pois. Olen todella luulosairas, enkä haluaisi turhaan varata aikaa optikolle. Siksi kysynkin sinulta, ovatko ne silloin tällöin ilmestyvät ja nopeasti häviävät näpyt ihan normaaleja? Liittyvätkö ne nimenomaan silmien kuivuuteen? Niitä on ilmestynyt minulle myös silloin, kun olen ollut pari kk käyttämättä lainkaan piilolinssejä.

 14. Hei Mabn!

  Valitettavasti en voi sanoa varmasti mitä silmäluomen reunassa olevat näpyt ovat olleet näkemättä silmiäsi.

  Yleensähän vaarattomia, valkoisia näppyjä voivat aiheuttaa tukkeutuneet rauhaset. Esimerkiksi kosmetiikka voi vaikuttaa rauhasten tukkeutumiseen.

  Näkemättä silmiäsi en voi tosiaan kuitenkaan auttaa tämän enempää.

  Varmuuden asiaan saat käymällä esimerkiksi optikollasi, terveydenhoitajalla tai lääkärillä silloin kun sinulla on silmissäsi näitä näppyjä.

 15. Hei!

  Kiitos vastauksestasi. Pitääpä käydä näyttämässä optikolle ja samalla tarkastaa piilolinssiasiat kuivien silmien vuoksi.

 16. Heidi says

  Hei!

  Minun silmäni ovat kuivat ja käytän tippoja, mutta nyt viimepäivinä toinen silmä on tuntunut “tahmealta”, enkä näe kunnolla. Aivan kun kyynelneste olisi liian paksua 😀 Tipat eivät ole helpottaneet. Onko tämä kuitenkin vain oire kuivasilmäisyydestä vai pitäisikö lähteä piipahtamaan optikolla?

 17. Hei Heidi!
  Valitettavasti en osaa sanoa näin netin kautta mikä voisi aiheuttaa kuvailemasi oireet, koska en pääse näkemään silmiäsi.

  Aina kun silmissä tuntuu jotain normaalista poikkeavia oireita, niin asia kannattaa toki selvittää.

  Kuvailemasi perusteella voi olla että sinun on parempi kääntyä lääkärin kuin optikon puoleen. Aina voit soittaa myös terveyskeskukseen asiasta.

  Toki voit käydä näyttämässä silmiäsi myös omalla optikollasi, jos olet esimerkiksi piilolinssien käyttäjä.

  Valitettavasti vastaan näin ympäripyöreästi, koska optikkona koen vaaralliseksi pyrkiä antamaan mitään täsmällisiä suosituksia pelkästään netin välityksellä kerrottujen oireiden perusteella.

 18. Hei!

  Minulla on ilmeisen kuivat silmät, koska linssi kuivuu silmään kiinni, enkä meinaa saada sitä millään irti.
  Nyt olen käyttänyt kotoa löytyneitä “ei piilari ystävällisiä” kostutustippoja piilareiden irrottamiseen.
  Käytän Dailies AquaComfort Plus linssejä joiden pitäisi olla kostuttavia.
  Onko olemassa vielä “parempia” linssejä minulle vai onko ratkaisu lähinnä kostutustipoissa?
  Optikolle olen menossa sovittamaan kuukausilinssejä, ovat kai vielä helpommin kuivuvia?

 19. Hei Mtld!
  Linssien kuivumisen tunne silmään ja linssin poisoton vaikeus voivat tosiaan johtua silmän kuivuudesta tai esimerkiksi liian tiukasta linssistä.

  Jos kyseessä on silmien kuivumisesta johtuva ongelma, niin nykyisiä linssejäsi parempiakin vaihtoehtoja löytyy.

  Nykyisissä Dailies AquaComfort Plus -linsseissä on kyllä kostuttava ominaisuus, mutta linssit ovat korkeavesipitoiset. Tällöin ne vaativat enemmän kyynelnestettä kuin matalavesipitoisemmat linssit.

  Yleensä kuivasilmäisyydestä kärsiville toimii paremmin matalavesipitoiset silikonihydrogeelilinssit. Kertakäyttöisinä näitä löytyy Acuvue Trueye merkkisenä ja kuukauden vaihtovälin linsseinä useammaltakin valmistajalta.

  Kuukauden vaihtovälinkin linssinä silikonilinssit vaativat silmiltäsi vähemmän kyynelnestettä kuin nykyisin käyttämäsi linssit. Linssien pitäisi siis kuivua vähemmän.

  Sinun kannattaa toki kertoa optikollesi kuivumisen tunteesta nykyisten linssien kanssa.

 20. Anonyymi says

  Hei!
  Minulla on yksi pariton kertakäyttölinssi, joten voinko käyttää sen niin, että laitan toiseen silmään kuukausilinssin ja toiseen sen kertakäyttölinssin? Vai aistivatko silmät, että “erilaiset” linssit eri silmissä?

  Mitä eroa on Johnson and Johnsonin 1-Day Acuvue Trueye ja 1-Day Acuvue Moist linsseillä? Ovatko Acuvue Moist -linssitkin silikonihydrogeeliset vai miksi ne soveltuvat kuivasilmäisille? Ja ovatko Acuvue Moist -linssit paksut? Kummat ovat paremmat kuivasilmäiselle?

 21. Hei!
  Halutessasi voit käyttää yhden kertakäyttölinssin kuukauden vaihtovälillä olevan linssin parina, kunhan muistat, että kertakäyttölinssiä voit käyttää vain kerran.

  Linssit voivat tuntua hieman erilaisilta silmissä, koska kyseessä ovat kuitenkin eri materiaalista tehdyt linssit.

  1-day Acuvue TruEye ja 1-day Acuvue Moist linssit ovat valmistettu eri materiaaleista.

  Acuvue Moist -linssi on valmistettu Etafilcon A materiaalista ja linssissä on käytetty lacreon-teknologiaa. Tämän johdosta linssit säilyvät mahdollisimman kosteana koko päivä. Linssin hapenläpäisyarvo on 28 ja vesipitoisuus 58%.

  Acuvue TruEye on puolestaan narafilcon a materiaalista valmistettu silikonihydrogeelilinssi. Lisäksi linssissä on käytetty hydraclear-teknologiaa, jonka ansiosta silmät säilyvät kosteina linssien kanssa. Linssin hapenläpäisyarvo on 100 ja vesipitoisuus 46%.

  Acuvue Moist -linssin paksuus on 0,084 mm ja TruEyen 0,085 mm, eli paksuudessa ei ole suurtakaan eroa.

  Valitettavasti kysymykseesi siitä kummat ovat paremmat kuivasilmäiselle en pysty vastaamaan näin netin välityksellä. Itse olen sovittanut molempia linssejä kuivasilmäisille ja toinen linssi toimii toisella ja toinen toisella.

  Sinun kannattaa varata aika optikolle piilolinssisovitukseen, jossa löydetään juuri sinulle parhaiten sopiva linssi.

 22. Heidi says

  Hei,
  minulla on herkästi ärtyvät silmät, olen käyttänyt piilolinssejä 20v. Nyt oireet; punoitus, kyynelnesteen vuoto ovat vaivanneet pari kuukautta. Silmät on tutkittu silmälääkärin toimesta kahteen kertaan eikä mitään poikkeavaa löydy vaan silmät ovat terveet.

  Olen ollut nyt 2kk ilman piilolinssejä ja edelleen toinen silmä on oireileva. Koska vain toinen silmä oireilee, silmälääkäri ehdotti että totuttelisin käyttämään vain toisessa silmässä piilolinssiä. Vahvuudet molemmissa silmissä -7,5 joten näkökyky oli aika erikoinen kun linssi on vain toisessa silmässä.

  Tottuuko aivot/ silmät tällaiseen eriparisuuteen jos opettelen käyttämään linssiä vain toisessa silmässä? Ja jos tottuu niin miten pitkän ajan tottuminen vaatii näin suurilla voimakkuuksilla?

 23. Hei Heidi!
  Lääkäriltä saamasi neuvo käyttää piilolinssiä vain toisessa silmässä tuntuu hieman erikoiselta varsinkin kun sinulla on noin isot voimakkuudet.

  Mikäli käyttäisit piilolinssiä vain toisessa silmässä olisi näkösi epätasapainossa. Tämä voisi rasittaa myös sitä silmää, jossa sinulla olisi piilolinssi.

  Valitettavasti en uskalla arvioida ollenkaan kuinka nopeasti tottuisit tämmöiseen vai tottuisitko ollenkaan.

  Itse on ole ikinä tavannut asiakasta jolla olisi käytössä tällainen ratkaisu ainakaan näin suurilla voimakkuuksilla.

 24. Kauan odottanut says

  Hei (taas) Piilolinssioptikko!

  Aloin omaan tapaukseeni liittyen miettiä optikon kriteerejä, miten hän määrittää kuivasilmäiselle piilolinssireseptin kuivasilmäisyyden näkökulmasta. Itsellenihän lääkäri määrää suosituksen, mutta moni pääsee ihan optikon kautta, koska ei ole pakottavaa syytä käyttää lääkärin palvelua.

  Onko siis jotakin kriteeristöä tai asteikkoa, jolla kuivasilmäisyyden taso voidaan määritellä? Käänteisesti tämän voisi ajatella, onko tietyt syyt, jotka määrittelisivät piilolinssien käyttöaikasuosituksia. Tietenkin linssi on määrävässä asemassa jonkin verran.

  Varmasti optikoissa ja silmälääkäreissä on eroja. Voisitko kuitenkin valottaa sitä, millä perustein voidaan kuivasilmäisen käyttöaikoja suosittaa?

  t. Kauan odottanut

 25. Hei Kauan odottanut!
  Kuivien silmien toteamiseksi voidaan käyttää useampiakin tutkimuksia.

  Itse arvioin kyynelnesteen määrää kyynelmeniskin avulla. Lisäksi käytän niin sanottua break-up-time -testiä, jossa havainnoidaan kyynelfilmin hajoamista sekä tietenkin arvioin yleisesti silmän kuntoa.

  Näiden tutkimusten perusteella lähden suosittelemaan asiakkaalle linssejä ja käyttömääriä.

  Eri testeissä on omat arvonsa, joiden perusteella ihminen voidaan luokitella kuivasilmäiseksi. Jos tuloksista näkee, että silmä ei varmasti kestä piilolinssien käyttöä, niin tällöin voin ohjata asiakkaan lääkärille. Näin lääkäri voi miettiä asiakkaan kanssa vaihtoehtoja kuivasilmäisyyden hoitamiseen.

 26. Jorma says

  Onko silmätippa sama kuin kostutustippa?

  • Hei Jorma!

   Mielestäni nämä menevät käsitteellisesti seuraavasti.

   Silmätippa on yleisnimi nestemäisessä muodossa silmään annosteltaville lääkkeille sekä kostuttaville tipoille.

   Kostuttavat silmätipat ovat siis yksi pieni osa silmään nestemäisessä muodossa annosteltavista valmisteista.

   Esimerkiksi allergialääkkeitä, antibiootteja tai silmänpainetta alentavia tippoja annostellaan myös silmään tippoina.

   Kuivan silmän hoidossa käytettävät kostuttavat valmisteet ovat yleensä kostuttavia silmätippoja. Näistä yksi esimerkki on Piiloset BioDrop kostutustippa. Lisäksi saatavilla on myös kostuttavaa silmävoidetta tai suihketta.

 27. Sanna says

  Hei! Käyttäisin mielelläni piilolinssejä, mutta silmäni kuivuvat herkästi. Olen aikaisemmin kokeillut Biofinity-kuukausilinssejä, Acuvue Oasys -jatkuvakäyttöisiä linssejä ja Dailies Total 1 -kertakäyttölinssejä. Noista kaikki kuivattivat silmiäni häiritsevässä määrin, vaikka ovat käsitykseni mukaan juurikin sellaisia silikonihydrogeelilinssejä, joiden pitäisi sopia kuiville silmille. Tuleeko mieleesi enää mitään linssejä, joita voisin kokeilla? Vai pitääkö vain hyväksyä, etten voi käyttää piilareita tämän kuivumisvaivan vuoksi?

  • Hei Sanna!

   Harmi, että sinulle ei ole löytynyt sopivia piilolinssejä.

   Kokeilemasi linssit ovat silikonihydrogeelilinssejä, jotka tosiaan yleensä toimivat hyvin kuiviin silmiin.

   Oletko käynyt optikolla piilolinssisovituksessa vai oletko sovittanut linssejä itsenäisesti? Entä onko sinulla kuivasilmäisyyttä myös ilman piilolinssejä vai ainoastaan niiden kanssa?

   Oletko käyttänyt piilolinssien kanssa kostuttavia tippoja?

   Sinun tapauksessa lähtisin ehkä kokeilemaan vielä jotakin erilaista silikonihydrogeelilinssiä. Eri valmistajien välillä on oikeasti eroja ja kaikille ei sovellu kaikki linssit.

   Valitettavasti minun on kuitenkaan näin netin välityksellä hankala suositella linssimerkkiä, kun en pääse tutkimaan silmiäsi.

   Mielestäni sinun kannattaa siis jutella vielä optikon kanssa ja hän osaa suositella sopivaa linssiä kokeiltavaksi. Lisäksi kuivuutta kannattaa hoitaa kostuttavilla tipoilla linssien kanssa ja ilman. Tästäkin voit keskustella optikon kanssa.

   Valitettavasti välillä käy kuitenkin niin, että kaikki ihmiset eivät vaan voi käyttää piilolinssejä. Esimerkiksi itselläni on todella kuivat silmät. Olen kokeillut todella monenlaisia linssejä, mutta en pysty käyttämään ainuttakaan linssiä muutamia tunteja pidempään.

   • Sanna says

    Kiitos vastauksesta. Kuivasilmäisyyttä on nykyään toisinaan myös ilman piilolinssejä, mutta huomattavasti lievempänä ja aika harvoin. Esimerkiksi kostuttavia silmätippoja en ole koskaan tarvinnut, jos minulla ei ole ollut piilolinssejä silmissä. Piilareiden kanssa olen kyllä käyttänyt kostuttavia tippoja, mutta niistä on apua vain hetkellisesti ja tippoja saisi olla lisäämässä muutaman minuutin välein, jotta silmät eivät ehtisi kuivua.

    Olen sovittanut kaikkia linssejä optikolla ja samalla myös maininnut herkästi kuivuvista silmistäni, eli ongelma on ollut heillä tiedossa ja ovat sen mukaan valinneet linssejä kokeiltaviksi. Edellinen optikkoni oli sitä mieltä, että nuo Dailies Total 1 -kertakäyttölinssit ovat paras vaihtoehto kuiville silmille ja jos ne eivät sovi, niin sitten ei varmaan mikään. Oikeastaan siksi laitoin tämän kysymyksen tänne, kun halusin toisen mielipiteen asiasta. Olet siis sitä mieltä, että minulla olisi kuitenkin vielä mahdollisuuksia löytää itselleni sopivat piilarit ja kannattaisi kokeilla vielä jotakin?

    • Hei Sanna!

     Mielestäni sinun vielä ei kannata unohtaa piilolinssejä, vaikka oletkin kokeillut eri linssejä. Esimerkiksi Acuvuen linsseistä, joita olet kokeillut kuukausilinsseinä, löytyy kertakäyttöinen silikonista valmistettu linssi. Myös Coopervisionilta löytyy kertakäyttöisiä silikonilinssejä.

     Sinun kannattaa kysyä optikoltasi olisiko heidän mahdollisuus tilata vielä jotakin toista kertakäyttölinssiä kokeiluun.

     Oman kokemukseni mukaan kertakäyttölinssi toimii parhaiten kuiville silmille. Vaikka oletkin kokeillut yhtä kertakäyttölinssiä, ei se kerro, etteikö joku toinen kertakäyttölinssi voisi toimia.

     Valitettavasti toimivan linssin etsiminen voi olla välillä aika haastavaa ja eri linssejä joutuu kokeilemaan. Vaikka jollain kuivasilmäisyydestä kärsivällä toimisi joku linssi, ei se kerro saman linssin toimivan automaattisesti kaikilla. Näin oikeaa linssiä joutuu tosiaan välillä hakemaan.

     Jos uudetkaan linssit eivät toimi, valitettavasti silloin on mahdollista, että joudut unohtamaan piilolinssit. Niiden käyttö ei ole toki kovin mielekästä, jos silmiä joutuu kostuttamaan muutaman minuutin välein.

     Mitään tilastotietoa minulla ei ole siitä kuinka moni ei pysty käyttämään piilolinssejä. Aina välillä näitä tulee kuitenkin vastaan. Lisäksi kaikki piilolinssejä kokeilevat eivät valitettavasti tule ikinä kertomaan, jos käyttö ei ole tuntunut mukavalta.

 28. Kauan odottanut says

  Hei todella pitkästä aikaa!

  Olen alkanut miettiä, onko kuivasilmäisyydessä kahta eri tyyppiä. Olen käyttänyt Biofinity Toricia kuukausilinsseinä ja aikaisemmin Acuvue Moist for Astigmatismia kertakäyttölinsseinä. Optikon vaihduttua sain kokeilla kuukausilinssinä Air Optix for Astigmatismia, jota moni kuivasilmäinen kaverini kehui ja piti sitä parhaana linssinä. Kuitenkin varsinkin oikean silmän linssini tuntui kuivuvan ja toimi sameana kalvona. Sain myös kokeilla Clariti 1 Day Toricia, joka tuntuikin erittäin hyvältä. Ihmettelenkin, mikä tässä on kyseessä, kun minulle tuntuu sopivan tuollainen korkeamman vesipitoisuuden linssi paremmin kuin muut linssit.

  Itselläni linssien valintaan vaikuttaa suuri hajataitto (-2,50 ja -3,25) ja vuosia piilevänä ollut tyypin 2 diabetes (runsaalla taustaretinopatialla valitettavasti). Kannattaako jatkossa ehdottaa optikolle suuremman vesipitoisuuden kuukausilinssin kokeilua?

  Ystävällisin terveisin,

  Kauan odottanut

  • Hei pitkästä aikaa:)
   Pahoittelut hidasta vastausaikaa lomamatkan takia.

   Silmien kuivumisesta on erilaisia muotoja. Osalla kyynelnestettä on liian vähän ja osalla kyynelnesteen laatu on heikkoa. Osalla kyseessä voi olla myös näiden kahden asian yhdistelmä.

   Kysymyksestäsi ei selviä miksi haluaisit vaihtaa nykyisistä linsseistäsi toisiin? Onko Biofinityn tai Acuvuen linssien kanssa ollut jotakin ongelmaa?

   Välttämättä kyse ei ole vesipitoisuudesta, vaan siitä että tietyn valmistajan linssit eivät toimi samalla tavalla kuin toisen valmistajan.

   Toki voit kertoa optikolle, että haluaisit kokeilla korkeamman vesipitoisuuden omaavaa linssiä. Sinun voimakkuudet kuitenkin rajoittavat valikoimaa, kuten itsekin kerroit.

   Joka tapauksessa sinun kannattaa suosia silikonihydrogeelistä valmistettuja linssejä niiden hyvän hapenläpäisyn vuoksi, jos käytät paljon piilolinssejä.

   Jos Biofinityn kanssa ei ole ollut ongelmia, ei linssiä kannata lähteä turhaan vaihtamaan, koska kyseessä on loistava tuote.

 29. Kauan odottanut says

  Hei vielä!

  Näköjään minulta pääsi viesti eteenpäin hiukan liian aikaisin. Tilanne on sellainen, että minulla vaihtui piilolinssioptikko toiseen. Kysyin tältä itselleni uudelta optikolta, mitä hän ajattelee, kannattaako kokeilla uutta jotakin uutta linssiä ja siten päädyimme kuukausilinsseissä kokeilemaan Air Optixia, joka osoittautui siis liian kuivaksi. Vastaavasti kokeilimme päivälinsseissä Claritia, joka taas osoittautui käyttämääni Acuvue Moistia paremmaksi. Näin ollen minulla on nyt käytössä sekä Biofinity että Clariti.

  Se, miksi tahtoisin mahdollisesti vaihtaa Biofinityt korkeampiprosenttiseen kuukausilinssityyppiin, johtuu siitä, että haluan väistellä ajoittaisia kuivasilmäisyyden oireita. Kyseessä on siis vain halu tietää, sopisiko jokin muu linssi vielä paremmin. Jos vertaan Biofinityä esimerkiksi Acuvue Moistiin, on se selvästi miellyttävämpi silmässä. Biofinityn vertaaminen Air Optixiin – kuten mainitsin, joillekin kavereilleni se tuntuu sopivan hyvin – tuntuu turhalta juuri tuon kuivumisen vuoksi.

  Kiitos, kun otit esille tuon eron valmistajien välillä. Silikonihydrogeelin eduista olenkin lukenut mm. täältä jo aikaisemmin.

  Paljon kiitoksia vastauksestasi vielä kerran. 🙂