Silmiä suurentavat circle-piilolinssit eli Lady Gaga linssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Niin sanotut Lady Gaga -piilolinssit ja niiden nettitilaamiseen liittyvät vaarat nousivat esille suomalaisissakin medioissa muutama vuosi sitten. Asiaa käsiteltiin kuitenkin aika epämääräisesti ja osassa otsikoissa kerrottiin esimerkiksi yleisesti ulkomailta hankittujen piilolinssien voivan vaurioittaa näköä.

Näiden juttujen lukijoille jäikin varmasti epäselväksi onko Lady Gaga -piilolinssit itsessään vaarallisia vai liittyykö ulkomailta tilattuihin piilolinsseihin jotakin erityisiä vaaroja.

Päätinkin kirjoittaa aiheesta ja siihen liittyvistä ongelmista niin kuin optikkona sen käsitän.

Lady Gaga -piilolinssit?

Lady Gaga -piilolinsseillä tarkoitetaan linssejä, joiden avulla silmä saadaan näyttämään normaalia isommalta. Kyseisiä linssejä löytyy erivärisinä ja niiden silmiä suurentava vaikutus perustuu siihen, että ne peittävät silmän värikalvon lisäksi myös osan silmän valkoisesta osasta. Normaalisti silmän värikalvon halkaisija on henkilöstä riippuen noin 11-14 millimetriä. Näiden piilolinssien avulla pyritään siihen, että värikalvon halkaisija näyttäisi olevan jopa noin 18 mm halkaisijaltaan.

Linssejä on saatavissa muun muassa violetin ja pinkin värisinä, eli tavallaan kyseessä on normaalia isommat värilliset piilolinssit.

Tällaisia silmiä suurentavia linssejä on myyty aikaisemminkin ulkomailla circle-piilolinssien tai silmää suurentavien piilolinssien nimillä. Lady Gaga toi linssit laajempaan julkisuuteen Bad Romance-musiikkivideollaan. Kyseisessä musiikkivideossa hänen silmät näyttivät luonnollista suuremmilta. Koomiseksi asian omalla tavallaan tekee se, että uutisten perusteella Lagy Gagan silmät olivat oikeasti suurennettu jälkikäteen tietokoneen avulla. Näin piilolinsseillä ei olisi ollut tämän kanssa mitään tekemistä.

Olipa silmät saatu suurennettua piilolinssien tai tietokoneen avulla, lisäsi musiikkivideo kuitenkin etenkin Yhdysvaltalaisten teinien kiinnostusta nimenomaan näitä niin sanottuja circle-piilolinssejä kohtaan.

Kyseisiä linssejä ei kuitenkaan myydä Yhdysvalloissa, joten linssejä alettiin tilata Aasiassa.

Yhdysvalloissa piilolinssien myyminen ilman reseptiä on kielletty, mutta Aasiassa linssejä myyvät nettikaupat eivät tätä vaadi. Tämän takia Yhdysvaltalaiset silmälääkärit ja optikot alkoivat varoitella linssien tilaamisesta ilman reseptejä. Lisäksi Aasialaisia nettikauppoja epäiltiin myös niissä myytävien piilolinssien puutteellisesta laadunvalvonnasta.

Suurimmaksi ongelmaksi ainakin lukemissani jutuissa koettiin siis se, että ihmiset yleensä tilaavat piilolinssejä netistä ilman piilolinssisovitusta pahimmillaan siten, että optikko ei ole ikinä tarkastanut kyseisen henkilön silmiä.

Tästä olen kirjoittanut monesti aikaisemminkin, eli piilolinssien tilaaminen netistä ilman optikon tekemää piilolinssisovitusta on äärimmäisen tyhmää. Sillä onko kyseessä vahvuudella olevat vai vahvuudettomat piilolinssit ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Ihminen itse ei voi tietää millään sopiiko joku linssi hänelle silmään. Edes se, että linssi tuntuisi silmässä hyvältä, ei kerro välttämättä mitään siitä sopiiko linssi oikeasti silmään. Pahimmillaan sopimaton linssi voi aiheuttaa silmään tulehduksia ja jopa pysyviä näköä uhkaavia muutoksia.

Kenenkään ei pitäisi siis ikinä käyttää minkäänlaisia piilolinssejä ilman, että optikko on tehnyt piilolinssisovituksen juuri käytettävälle linssille. Myöskään linssin mittoja ei saa mennä muuttamaan missään nimessä itsenäisesti.

Toiseen uutisissa epäiltyyn ongelmaan Aasialaisten piilolinssien nettikauppojen tuotteiden laadusta en osaa sanoa mitään.

Ovatko silmää suurentavat piilolinssit itsessään vaarallisia?

Valitettavasti en ole koskaan edes nähnyt silmää suurentavia linssejä luonnossa. Omina opiskeluaikoina tämmöisiä linssejä ei luultavasti ollut edes olemassa. Kuvia olen toki kuitenkin ihmetellyt netistä. Esimerkiksi Suomessa optikkoliikkeistä ei käsittääkseni ole saatavissa tämmöisiä linssejä.

Itse kuitenkin suhtaudun aika epäilevästi silmää suurentavien piilolinssien turvallisuuteen. Jotta värikalvon halkaisijaksi saadaan jopa 18 mm, tulee piilolinssien halkaisijan olevan huomattavasti normaalia isompi. Tällöin piilolinssi peittää normaalia isomman osan silmästä ja on hankala kuvitella tämmöisen linssien istuvan silmään kovin hyvin. Lisäksi itseäni epäilyttää normaalia suurempien piilolinssien hapenläpäisykyky.

Silmää suurentavien piilolinssien hankkiminen ei kannata

Nopeastikin etsimällä netistä löytyy useita ulkomaalaisia nettikauppoja, joissa myydään circle-linssejä. Ainakin yhdestä suomalaisesta nettikaupasta löytyy jonkinlaisia circle-linssejä, mutta valikoimassa ei onneksi ollut näitä ylisuurella halkaisijalla olevia vaihtoehtoja.

Nettikauppojen takia circle-piilolinssien hankkiminen olisi siis periaatteessa mahdollista, mutta itse en suosittele tätä missään nimessä. Ensimmäinen ongelma on se, että kyseisiä linssejä ei pysty käytännössä sovittamaan Suomessa missään ennen tilaamista. Kuten jo aikaisemmin kerroin, niin piilolinssejä ei tulisi ikinä käyttää ennen sovittamista ja tämmöisten normaalista poikkeavien piilolinssien kanssa ammattilaisen tekemä sovitus olisi tavallistakin tärkeämpää.

Toinen ongelma on se, että ainakaan itse en osaisi sanoa tutustumieni ulkomaalaisten nettikauppojen valikoimien perusteella mitkä ja minkä valmistajan linssit olisivat varmasti laadukkaita ja tehty hyvistä materiaaleista.

Loppuun täytyy vielä mainita, että alun perin circle-piilolinssivillitys on saanut alkunsa Kaukoidästä, jossa kyseiset linssit ovat kehitetty. Kyseisillä linsseillä on pyritty saavuttamaan nukkemainen efekti silmiin ja haettu anime-hahmojen silmien näköistä efektiä.

Kirjoitus on julkaistu 29.8.2010 ja päivitetty 18.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Marika says

  Hei vaan!

  Kysyisin yhtä asiaa… luin jutun tästä lady gaga linsseistä ja jäi mieleeni linssin sopimattomuus silmään. Onko kyseessä linssin halkaisija, kaarevuus vai mikä? Olin ehtinyt käyttää 2v tavan linssejä, kunnes menin piilolinssioptikolle, joka teki ekaa kertaa minulle mittauksen silmän halkaisijasta ja kaarevuudesta. Pyöritteli päätään kun kerroin kyseessä olevan eka kerta. Löytyykö piilareista muitakin halkaisijoita/kaarevuuksia, olen luullut niiden olevan standardit. Tuntuu että joka piilolinssioptikko puhuu aina toista kuin edellinen kollega. Toinen mikä kiinnostaa tietää tästä sopimattomuudesta, että millä tavoin epäsopivalinssi voi aiheuttaa tulehduksia jne? siis vääränlainen halkaisija hankaa silmää rikki vai?

 2. Hei Marika!

  Linssin sopimattomuus silmään voi johtua esimerkiksi vääränlaisesta kaarevuudesta, linssin halkaisijasta, linssin materiaalista tai linssin paksuudesta jne. Mahdollista sopimattomuutta aiheuttavia tekijöitä on siis todella monia.

  Käsitinkö oikein, että olet kyllä käynyt optikolla tuon kahden vuoden aikana, mutta sinulta mitattiin ensimmäisen kerran silmän kaarevuus?

  Mielestäni tämä kuulostaa aika erikoiselta, vaikka toisaalta optikko on pystynyt arvioimaan mikroskooppitutkimuksessa sopivatko linssin halkaisija ja kaarevuus sinun silmiisi.

  Yleensä silmän sarveiskalvon kaarevuuden mittauksen tulosta käytetään apuna, kun asiakkaalle valitaan linssiä. Linssin lopullinen sopivuus tarkastetaan kuitenkin mikroskooppitutkimuksessa. Tässä tutkimuksessa optikko arvioi miten linssi asettuu asiakkaan sarveiskalvon päälle, kuinka paljon linssi liikkuu, keskiöityykö se hyvin jne.

  Piilolinssien halkaisijoissa ja kaarevuuksissa on eroja. Samasta linssimerkistä saattaa löytyä esimerkiksi kaksi eri kaarevuutta. Lisäksi kannattaa muistaa myös se, että vaikka yhdestä linssimerkistä tietty kaarevuus sopisi sinulle, niin se ei tarkoita sitä, että toisesta linssimerkistä sama kaarevuus sopisi automaattisesti. Linssin istuvuuteen vaikuttaa kaarevuuden ja halkaisijan lisäksi linssin materiaali sekä valmistustekniikka.

  Epäsopiva linssi voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi hankaamalla silmän pintaan haavauman, joka voi sitten tulehtua. Myös liian tiukka linssi voi aiheuttaa ongelmia painamalla silmän verisuonia siten, että verenkierto silmän pintasuonissa estyy.

  Lisäksi näkeminen voi olla epätarkkaa huonosti sopivalla linssillä ja huonosti sopivat linssit voivat tippua myös silmistä.

 3. Venla says

  Hei ! En ole vielä 15v , enkä uskalla kysyä äidiltäni lupaa mennä optikolle mittaamaan kaarevuuksia jne. Ja mulla on hyvä näkö mutta silti haluaisin tilata piilolinssit gybershopista , osaatko sanoa yhtään mikä olisi n. 11v lapsen tavallinen kaarevuus ? Jne.

  Kiitos vastauksesta jo etukäteen ! (:

 4. Hei Venla!
  Piilolinssien kaarevuudessa ei ole mitään olemassa mitään kaikille sopivaa arvoa.

  Muutenkin kaarevuusarvo voi vaihdella linssin mukaan eli piilolinssien käyttäjälle voi sopia yhdestä merkistä eri kaarevuus kuin toisesta linssistä. Linssin istuvuuteen silmässä vaikuttavat kaarevuuden lisäksi linssin materiaali, valmistustekniikka, paksuus ja halkaisija.

  Optikkona suosittelenkin, että et missään nimessä lähde tilaamaan piilolinssejä ilman asianmukaista piilolinssisovitusta.

  Pahimmillaan vääränlaiset linssit voivat aiheuttaa ongelmia loppuiäksesi silmiisi.

  Muutenkin olet aika nuori piilolinssien käyttäjäksi. Yleensä suosittelen sinun ikäisillesi piilolinssejä ainoastaan harrastuskäyttöön.

  Tämä on varmasti vähän tylsän kuuloinen vastaus, mutta ajattelen tällä ainoastaan silmiesi parasta. Crazy-linssejä olisi varmasti mukava käyttää, mutta pahimmillaan seuraukset voivat olla vakavia.

  Olen kirjoittanut oman kirjoituksen siitä minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa.

 5. elina says

  Onko millään luotettavalla ja suomessa hyväksytyllä piilolinssien valmistajalla “circle lens” mallia?
  Silmää suurentavat ja koristeellisen väriset piilolinssit ovat kuitenkin kasvava trendi euroopassa (aasiassa nämä ovat kai olleet muotia 2000-luvun alusta, eivätkä kaikki japanilaiset mannekiinit ole vielä sokeita?)
  Ja tulossa on…
  http://www.adivastateofmind.com/2010/06/23/christian-dior-contact-lenses-really/

  Olisi kyllä kiva saada viikonlopuksi hätkähdyttävä väri ja malli, jos luotettava valmistaja löytyy.

 6. Hei Elina!
  Itse en valitettavasti muista että yhdenkään piilolinssejä optikkoliikkeisiin myyvän linssitehtaan malleissa olisi circlelinssejä enkä tiedä yhtään optikkoliikkeitä joka näitä myisi.

  Nettikaupat myyvät Suomeen varmasti näitäkin linssejä, mutta missään nimessä en lähtisi tilaamaan niitä ilman optikon tekemää piilolinssisovitusta. Jos haluat todella tämmöiset linssit, niin ainoa turvallinen tapa on tilata linssit ja käydä optikolla varmistamassa niiden sopivuus silmiin ennen käyttöä. Tässä on toki vaarana se, että linssit eivät sovikaan silmiin.

  Tästä mahdollisuudesta kannattaa käydä ensimmäiseksi juttelemassa optikon kanssa.