Laiminlyöntejä piilolinssien käytön opastuksessa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aina välillä ihmisten kanssa keskustellessa huomaa kuinka huonoilla ohjeilla asiakkaat nykyään saatetaan päästää kotiin harjoittelemaan piilolinssien käyttämistä.

Heikoimmillaan asiakas ei välttämättä osaa itsenäisesti edes laittaa linssejä silmään tai ei saa niitä silmästä pois. Linssien puhdistamisestakaan ei ole kerrottu muuta kuin, että piilolinssinestepakeista löytyy ohje. Myöskään seuraavista kontrolleista ei ole välttämättä puhuttu mitään.

Itsellänikin tästä on omakohtaisia kokemuksia erään ystäväni kautta, joka soitti hätääntyneenä kun piilolinssien poistaminen silmistä ei onnistunut. Optikko oli kyllä neuvonut linssien silmään laiton ja sitä oli opeteltukin liikkeessä. Jostain syystä linssien poisottamisen optikko oli käynyt vain sanallisesti läpi ja ottanut itse linssit pois asiakkaan silmistä. Puhelimessa asian neuvominen oli aika haastavaa. Lopulta ystäväni sai kuitenkin linssit silmistään.

Miksi tähän sitten on menty?

Itse uskon suurimman syyllisen olevan koventuneen kilpailun tuoman paineen pudottaa piilolinssisovitusten hintoja sekä piilolinssien lisääntynyt nettikauppa.

Pudonneiden hintojen takia osassa paikkaa työnantajan puolelta on tullut vaatimus lyhentää piilolinssien käytön opastukseen menevää aikaa. Tämän takia opastukseen varatun ajan aikana ei sitten enää ehditäkään opastaa kunnolla piilolinssien käsittelyä ja turvallista käyttöä.

Tämä on mielestäni varsin valitettavaa, koska riittävässäkin ajassa piilolinssien käytön opastaminen voi olla haastavaa. Tämä ihan sen takia, koska ensimmäistä kertaa piilolinssien käyttämistä aloittava asiakas saa kuitenkin kerralla aika paljon uutta tietoa.

Mielestäni osa ongelmaa on myös se, että kaikissa liikkeissä piilolinssisovituksiin ei enää suhtauduta yhtä vakavasti kuin aikaisemmin. Tämä ei tunnu enää niin tärkeältä, koska asiakkaan ajatellaan kuitenkin ostavan piilolinssit netistä.

Kunnollinen käytön opastus osa ammattiylpeyttä

Omalla kohdallani työnantajat ovat onneksi aina kokeneet, että myöskään piilolinssiasiakkaiden kanssa vietetty aika ei ole hukkaan heitettyä. Hyvä ja laadukas piilolinssipuoli on ollut työpaikkojeni tavaramerkki.

Itse koen todella tärkeäksi osaksi ammattitaitoani, että opastan asiakkailleni kunnolla piilolinssien käyttämisen. Sen lisäksi, että käyn piilolinssien käyttöön liittyvät asiat läpi suullisesti asiakkaan kanssa, annan heille mukaan myös kirjallisen ohjeen. Tämän avulla asiakas voi tarvittaessa varmistaa miten mikäkin asia meni. Itse en myöskään anna koskaan asiakkaille piilolinssejä mukaan ennen kuin hän on saanut ne edes kerran itsenäisesti silmään ja pois.

Lisäksi kerron asiakkaalle, että liikkeeseen voi aina soittaa, mikäli jokin asia jäi mietityttämään. Aikaisemmin toimiessani pienellä maalaispaikkakunnalla optikkona saatoin antaa epävarman oloiselle asiakkaalle kotinumeroni, johon oli mahdollisuus soittaa hädän hetkellä.

Yhteenvetona voisin sanoa, että asiakkaiden kannattaa vaatia hyvää palvelua. Osassa optikkoliikkeissä voitaisiin puolestaan miettiä onko siellä yleensä mahdollista tarjota asiakkaalle hyvä piilolinssisovitus siihen kuuluvine käytön opastuksineen.

Kirjoitus on julkaistu 8.3.2010 ja päivitetty 18.12.2013.

Lue myös aikaisemmat kirjoitukseni piilolinssien käyttämiseen ja hoitamiseen liittyvistä asioista.

Piilolinssien käsitteleminen

Piilolinssien laittaminen silmiin

Piilolinssien poistaminen silmistä

Mistä piilolinssin tietää olevan oikein päin?

Voiko piilolinssejä säilyttää vesijohtovedessä?

Piilolinssien puhdistus ja hoito laiminlyödään liian usein

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Piilolinssit says

    Hyvä artikkeli. Kiitos!