Laseihin hajataiton korjausta – tottuminen tuntuu hankalalta?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Felicita kysyi 23.03.2014

Hei!

Kysymykseni koskee hajataittoa. Sain silmälaseihini uudet linssit 4 päivää sitten. Silmälasikortissa löytyi seuraavia arvoja OD SF -5,75 cyl -0,25 ax 125 PR ja toisessa -6,25 cyl -0,50 ax 0 PR.

Aiemmissa laseissa oli molemmissa -5,75 voimakkuutta eikä ollenkaan hajataiton korjausta ja niillä linsseillä näin maailman aika sumeasti sekä silmät rasittuivat todella paljon lähityöskentelyssä.

Uusiin linsseihin tottuminen on ollut todella haastavaa. Näen kyllä kauas sekä lähelle riittävän tarkasti (reilusti tarkemmin kuin aiemmilla linsseillä). Ongelmana on se, että näkökenttä ei ole kuitenkaan luonnollinen. Paikallaan ollessani näkeminen onnistuu hyvin, mutta liikkeessä näen kaikki asiat hankalasti. Nopeissa liikkeissä silmät eivät pysy mukana. Parhaiten olotilaa kuin olisin hiukan humalassa. Lisäksi minulla on lievää päänsärkyä.

Oikea silmäni on myös oireillut enemmän. Se on paljon kipeämpi kuin vasen silmä. Lisäksi kirkkaat valot sumentavat oikean silmän näkökenttää eli silmästä on tullut valoherkempi. Käsitykseni mukaan suurimmat muutokset voimakkuuksiin tehtiin vasemman silmän kohdalla, joten on outoa että oikea silmäni oireilee näin paljon.

Kuinka kauan hajataittoon kannattaa totutella ennen kuin lähden kysymään asiaan apua optikoltani? Onko tuo oikean silmän valoherkkyys ihan normaalia?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Felicita!

Kertomasi mukaan molempiin silmiin on tullut pieni muutos voimakkuuteen. Vaikka sinulla ei ole ollutkaan aiemmin hajataiton korjausta, ei sen mukaan tulemisessa ole sinällään mitään ihmeellistä.

Muuttuneiden voimakkuuksien lisäksi myös mahdollinen linssimateriaalin muutos voi vaikuttaa tottumiseen. Samoin tähän vaikuttaa linssien taitekerroin ja optiikka, jos niissä on tapahtunut muutoksia.

Myös kehyksen koon ja muodon muuttuminen voivat vaikuttaa tottumiseen.

Luultavasti siis ongelmasi johtuvat näiden kaikkien asioiden yhteisvaikutuksesta, vaikka voimakkuuksissa ei olekaan sinällään tapahtunut isoa muutosta.

Sen sijaan silmän kipu ja valoherkkyys ovat oireita, jotka eivät kuulosta silmälasien tottumiseen liittyviltä oireilta. Näin netin kautta tämmöisiin asioihin on kuitenkin hankala ottaa kantaa, koska en pääse tutkimaan silmiäsi. Luonnollisesti tähän vaikuttaa myös se kuinka kipeä ja kuinka valoherkkä silmä on.

Tällä tarkoitan sitä, että jos kysytään kuuluvatko silmän kipu ja valoherkkyys uusiin voimakkuuksiin liittyviin oireisiin, on suora vastaus, että eivät kuulu. Osa asiakkaista saattaa kuitenkin kuvailla tuntemuksiaan kivuksi, mutta silti he tarkoittavat enemmän outoa tuntemusta silmässä.

Näin yleisesti uusiin voimakkuuksiin kannattaa totutella rauhassa noin viikon verran. Jos tässä ajassa tottumista ei tapahdu, niin silloin kannattaa olla yhteyksissä optikkoliikkeeseen, josta hankit lasit. Luonnollisesti voit olla aikaisemminkin yhteyksissä, jos lasien käyttäminen tuntuu mahdottomalta.

Jos silmässä tuntuu selvää kipua ja valonherkkyyttä, tällöin kannattaa olla yhteyksissä aikaisemminkin. Luonnollisesti, jos kipu on kovaa, kannattaa asia tarkastuttaa tarvittaessa lääkärillä.

Pahoittelen näin ympäripyöreää vastausta, mutta tämmöisiin oireisiin on hankala ottaa varmemmin kantaa näin netin kautta.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa