Lasien tarve ja B- ja C-ajokortin näkövaatimusten täyttyminen?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Hensu kysyi 27.10.2014

Hei! Kävin tänään optikolla ja uusiksi vahvuuksiksi sain

  • Oikeaan silmään Sf+0,25 Cyl-0,75 Ax90
  • Vasempaan Sf+0,50 Cyl-0,75 Ax90

Kannattaako minun noilla voimakkuuksilla hankkia uusia laseja?

Aikaisemmat tehot piilolinssireseptissäni ovat samat, vain Ax on muuttunut. Ennen Ax oli 80 molemmissa silmissä, nyt se on 90. (Vanhoilla laseilla en näe vasemmalla silmällä mitään, enkä muista mitkä vahvuudet niissä oli)

Jos hankin uudet lasit niin olen jo kauan haaveillut kehyksettömistä. Pitäisikö noilla tehoilla olla ohennetut linssit ja paljon ohennus tulisi maksamaan lisää?

Olen siis 17-vuotias ja autokoulussa on teoriat menossa. Saanko noilla voimakkuuksilla ajaa BjaCkortin ilman silmälasimerkintää ajokortissa? Laseja kyllä olen suunnitellut käyttäväni ajaessakin.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Hensu!
Kerroit, että et näe nykyisillä silmälaseillasi vasemmalla silmällä kunnolla. Tämä puoltaisi mielestäni sitä, että sinun kannattaisi hankkia uudet silmälasit.

Piilolinssivoimakkuudessa ja silmälasivoimakkuudessa voi olla pientä eroa keskenään esimerkiksi sen takia miten linssi pyörähtää silmässä.

Kehyksettömiin laseihin suositellaan aina ohennettua linssiä, koska ohennettujen linssien murtolujuus on parempi kuin peruslinssimateriaalin. Tämän ansiosta ohennettu linssi kestää paremmin silloin kun linssiin porataan kiinnitysreiät. Lisäksi ohennettu linssi on myös asiakkaan käytössä kestävämpi.

Ohennettu linssi on noin 60-100 euroa arvokkaampi kuin peruslinssi. Lisäksi jos valitaan heijastamattoman ja kovanpinnan lisäksi muita lisäkäsittelyitä tai suurempaa ohennusta, kasvaa hintaero.
Hengettömien lasien suhteen osa liikkeistä sisällyttää kehysten hintaan niin sanotun reikien hiontatyön ja toisissa liikkeissä tämä työmaksu on merkitty laskelmaan erikseen.

Kannattaa kiertää eri optikkoliikkeissä tutustumassa eri vaihtoehtoihin.

Ajokortin näkövaatimuksien täyttymistä en pysty sanomaan kertomiesi arvojen perusteella. Ajokortin näkövaatimuksien täyttymistä arvioidessaan pitäisi tietää näöntarkkuusarvo eli visus. Tämä arvo kertoo minkä tutkimusrivin olet tutkimustaulusta nähnyt laseilla sekä ilman laseja. Voimakkuudet eivät siis sinällään vaikuta ajoterveysvaatimusten täyttymiseen.

Joka tapauksessa on ehdottoman järkevää tosiaan käyttää silmälaseja ajaessa silloin kun ne parantavat näkemistä. Näinhän aioit toimiakin. Olisi hyvä, että jokainen tienkäyttäjä näkisi mahdollisimman hyvin liikenteessä.

Sinulla oli aika monta eri kysymystä tässä. Tähän loppuun olen linkittänyt vielä aiheeseen liittyviä kirjoituksia. Lukaise ne läpi ja kysy ihmeessä lisää, jos joku asia jäi vaivaamaan.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa