Lasten aurinkolasien suojausluokat?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Pikkuihmisen äiti kysyi 21.03.2015

Hei

Luin jutut lasten aurinkolaseista ja sain paljon hyviä vinkkejä. Kiitos!

Vertailin pitkään julboja ja baby banzeja ja lopulta päädyin ostamaan reilun vuoden ikäiselle pojalleni nuo baby banzit. Käsitin, että niidenkin linssit ovat laadukkaat.

Nyt kotona asiaa tutkiessani kuitenkin huomasin, että niiden suojaustaso on 3 kun taas julboissa se olisi ollut 4.

Mitä nämä eri tasot kertovat? Onko taso 3 riittävä Suomessa rannalla tai aurinkoisina talvipäivinä? Entä etelän reissulla? Vai tuliko nyt ostettua kuitenkin liian “heppoiset” lasit?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Pikkuihmisen äiti!

On aina mukava tavata vaikka näin virtuaalisestikin lapsen aurinkolaseista huolehtiva vanhempi:)

Mukavaa, jos kirjoituksistani oli hyötyä!

Lyhyt vastaus kysymykseesi on, että olet ostanut lapsellesi hyvät aurinkolasit ja niiden suojausluokka on riittävä.

Suojausluokka ilmoitetaan lukuarvoina 0-4. Arvo kertoo kuinka paljon linssi läpäisee valoa. Mitä vähemmän linssi läpäisee valoa, sen suurempi luku on. Yleensä aurinkolaseissa tämä suojausluokka on 2-3.

Suojausluokka 4 on yleensä jäätikköolosuhteisiin suunnitelluissa aurinkolaseissa. Lisäksi sama suojausluokka on käytössä joissakin lasten aurinkolaseissa kuten juuri mainitsemissasi Julboissa.

Suojausluokan 3 aurinkolasien valonläpäisy on 8 – 18 prosentin luokkaa. Suojausluokassa 4 linssi läpäisee näkyvää valoa vielä vähemmän. Esimerkiksi autoillessa ei suositella käytettävän 4 luokan linssejä, koska ne läpäisevät valoa liian vähän.

Suojausluokan 3 lasit toimivat hyvin niin Suomessa kuin etelän auringossakin.

Jos olisitte lähdössä esimerkiksi Alpeille jäätiköille, siellä luokka 4 olisi parempi. Reilu yksivuotias ei taida olla kuitenkaan lähdössä tämmöiselle retkelle.

Lisäksi tähän loppuun on vielä hyvä kertoa, että sekä Julboissa ja Baby Banzeissa on 100% UV-suoja. Molemmat siis suojaavat silmät haitalliselta UV-säteilyltä yhtä hyvin. Suojausluokalla ja UV-suojalla ei siis ole keskenään mitään tekemistä.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. kesä-äiti says

  Hei.

  Luin kommentit lasten aurinkolaseista ja jäin miettimään vaihtoehtoja. Meillä Baby banzit jättävät ikävät painaumat lapsen kasvoihin, vaikka pään ympärille tulevan remmin yrittää jättää mahdollisimman löysäksi.

  Julboissa on siis suojausluokka 4. Eli ne ovat siis kovin tummat? Tuntuu, että se olisi jo liikaakin, kun pieni ihminen tutustuu ympäristöönsä ja tutkii jokaisen maasta löytyvän kiven ja kävyn. Mitä suosittelisitte?

  • Hei Kesä-äiti!

   Valitettavasti en pysty antamaan mitään tarkkoja suosituksia näin kun en pääse sovittamaan aurinkolaseja lapsellesi. Kuten meillä aikuisilla, myös lapsilla on erimallisia sekä erikokoisia päitä. Yksi kehys istuu yhdellä ja toinen toisilla.

   Vaikka Julbot ovat suojausluokka 4:n laseja, eivät ne ole ainakaan meillä omilla lapsilla estäneet millään tavalla näkemistä. Joskus olisi ollut jopa hyvä, jos ei olisi jokaista kiveä ja pientä roskaa löydetty 😉 Mielestäni Julbot eivät ole siis liian tummat.

   Kannattaa lähteä siis optikkoliikkeen sovittelemaan erilaisia malleja. Näin selviää parhaiten mikä malli sopisi parhaiten lapsen kasvoille. Optikkoliikkeen henkilökunta osaa parhaiten neuvoa oikean kokoisen ja hyvin istuvan lasin valinnassa.