Liian moni autoilija ei täytä näkövaatimuksia

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Optisen alan tiedotuskeskus on järjestänyt eri tahojen kanssa niin sanottuja näöntestauspäiviä. Itse olen ollut mukana ainakin huoltoasemalla ja katsastusasemalla tehdyissä kampanjoissa sekä poliisin mukana tien päällä. Viimeisin tapahtuma on tietääkseni ollut Optisen Alan Tiedotuskeskuksen ja Liikkuvan Poliisin yhteistyössä toteuttama näkökatsastus-tapahtuma. Tapahtumissa on kerätty tietoa ihmisten näkemisestä liikenteessä.

Ensimmäiset näkökatsastuspäivät tapahtuivat siten, että optikot olivat huoltoasemilla tai katsastusasemilla testaamassa ihmisten näköä.

Viimeisimmät näkökatsastukset ovat toteutettu siten, että optikot ovat olleet poliisien mukana tien päällä tekemässä autoilijoille näöntarkkuuden mittaamisia. Autoilijoiden tarkastaminen on perustunut vapaaehtoisuuteen, eli kenenkään näköä ei tarkistettu vasten tahtoaan. Edellinen näkökatsastus toteutettiin toukokuussa 2007.

Oma näkökyky yliarvioidaan liian usein

Vuoden 2007 näkökatsastusten tulosten perusteella kuljettavat yliarvioivat näkökykynsä todella usein.

Tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että väestön ikääntyminen lisää huonosti näkevien kuljettajien määrää liikenteessä. Jopa joka 35. kuljettaja ei täyttänyt ajokorttinsa näkövaatimusta. Lisäksi melkein viisi prosenttia kuljettajista ei käyttänyt laseja ajaessaan, vaikka niistä oli merkintä ajokortissa.

Mielestäni on aika hurjaa, että keskimäärin joka 35. vastaantuleva auto on sellaisen henkilön kuljettama, joka ei näe riittävän hyvin liikenteessä. Lisäksi tämän lukeman päälle tulevat vielä ilman tarpeellisia laseja ajavat. Kyse on siis jo merkittävästä määrästä autoilijoita.

Mitään tutkimusta heikon näkökyvyn vaikutuksista kolareihin en ole nähnyt. Voisi kuitenkin kuvitella, että näkemisen ongelmat ovat vähintään osasyyllisiä osaan kolareista.

Hyvä näkö antaa joka tapauksessa liikenteessä lisäaikaa tehdä päätöksiä ja reagoida erilaisiin tilanteisiin.

Mitä asialle voisi tehdä?

Henkilökohtaisesti uskon tiedottamisen ja oman näkökyvyn mahdollisimman helpon testausmahdollisuuden toimivan parhaina keinoina ongelman vähentämisessä.

Voisiko esimerkiksi huoltoasemilla tai katsastusasemilla olla seulontatauluja siten, että kuljettajat pystyisivät itse arvioimaan näköä ja tarkemman näöntarkastuksen tarvetta.

Netistäkin löytyy seuloja näkemisen testaamiseen esimerkiksi Ajoneuvohallintokeskuksen sivuilta.

Aukotonta tulosta tämmöisillä tutkimuksilla ei tietenkään saavuteta. Parhaimmillaan ne voisivat kuitenkin herättää huomaamaan tarkemman näöntarkastuksen tarpeen.

Valvonnan avulla heikkonäköisiä tuskin saadaan kiinni poliisin resursseilla. Joka tapauksessa poliiseilla on käytössä näköseulataulut, joilla voidaan testata kuljettajien näkökykyä liikenteessä. En osaa kuitenkaan sanoa kuinka paljon näitä käytetään, mutta tuskin kovin paljon. Itse en ole ainakaan ikinä kuullut poliisin tarkastaneen näkökykyä tien päällä.

Edellisestä näkökatsastus-tapahtumasta on kulunut aikaa jo useita vuosia. Mielestäni nyt olisikin taas järjestää vastaava näkökatsastuspäivä. Täällä olisi ainakin yksi vapaaehtoinen optikko innolla lähdössä tutkimaan ihmisten näköä. Yleisestikin uskon optikoiden osallistuvan mielellään tämmöisten tapahtumien järjestämiseen.

Kirjoitus on julkaistu 5.8.2009 ja päivitetty 26.2.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa