Likinäkö ja piilokarsastus

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki luotettava optikko? kysyi 8.5.2014

Minulla on esoforiaa ja likinäköä niin etten ilman laseja pärjää (n.-4 ja hajataittoa +1.25)

Uusia laseja hankkiessani optikko halusi lisätä -0.25 toiseen linssiin, vaikka ilmoitin etten haluaisi muutoksia, koska näen todella hyvin.

Pidin laseja 4 viikkoa ja minulla oli koko ajan päänsärkyä ja vahvan linssin silmä krampissa. Linssi vaihdettiin ja olo helpottui.

Puhuin karsastuksen tunteesta ja optikko sanoi, ettei -0.25 muutos voi mitenkään vaikuttaa. Hän lisäsi vielä, että miinuslinssihän lievittää karsastusta. Tähän asti olen ymmärtänyt, että miinus lisää karsastusta sisäänpäin! Sen vuoksi minulla oli jo nuorena opiskelua varten lukulasit erikseen.

Ko. optikko on aiemminkin joutunut vaihtamaan minulle -0.25 miedomman linssin määräämänsä vahvemman tilalle.

Myös toisella optikolla on jouduttu tuo -0.25 vaihtamaan takaisin heikompaan. Näiden tapausten välillä on vuosia.

Miten tulevaisuudessa voin varmistaa, että linssit ovat täsmälleen ne, jotka on määrätty, jos näkemisessä on ongelmia? Missä on puolueeton luotettava taho, joka tarvittaessa voisi tutkia? Entä optikon etiikka? Miten voin enää luottaa, että optikko puhuu totta, eikä peittele valheillaan virheitään?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Todella valitettavaa, että sinulla on ollut ongelmia lasiesi kanssa.

Olet oikeassa siinä, että miinuksen ylikorjaus pahentaa sisäänpäin piilokarsastuksen oireita. Vastaavasti pieni ylikorjaus tai maksimi miinuskorjaus voi helpottaa ulospäin piilokarsastuksen oireita.

Sitä kuinka paljon pienin mahdollinen muutos eli 0,25 voi tähän vaikuttaa, on kuitenkin hyvin hankala sanoa.

Joka tapauksessa kun henkilöllä on piilokarsastusta, tulisi aina varmistaa, että vaikuttavatko laseihin tehtävät muutokset karsastusoireisiin.

Käsitinhän kuitenkin oikein, että laseissasi on ollut aina se voimakkuus, jonka optikko on sinulle määrännyt? Minun on lähes mahdoton uskoa, että laseihin laitettaisiin tarkoituksella eri voimakkuus kuin mitä sinulle on määrätty.

Omalta kohdaltani voin sanoa käsi sydämellä, että aina reklamaatiotilanteessa asiakkaalle on vaihdettu linssi pienelläkin voimakkuuserolla, jos tälle on ollut tarvetta. Haluan uskoa ja uskonkin, että muutkin optikot toimivat näin.

Silmälasien voimakkuutta ei voi itse varmistaa. Optikkoliikkeessä voimakkuus pystytään kuitenkin mittaamaan niin sanotulla valontaittomittarilla. Kyseessä on silmälasien voimakkuuden mittaamiseen tarkoitettu laite.

Jos tulevaisuudessa sinulle tulee joku isompi ongelmatilanne, niin kuluttajaneuvoja auttaa tämmöisissä tilanteissa. Käsittääkseni suomalaisia optikoita toimii puolueettomina asiantuntijoina esimerkiksi kuluttajariitalautakuntaan menevien silmälaseja koskevien reklamaatioiden tutkimisessa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa