Likinäköisyys korjataan miinuslaseilla

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Likinäköisyyttä kutsutaan myös likitaitteisuudeksi tai myopiaksi. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa silmä on liian pitkä taittovoimaan nähden tai silmän taittovoima on liian suuri pituuteen nähden.

Likinäköisellä henkilöllä kuva muodostuu verkkokalvon eteen eli ikään kuin silmän sisään. Kuva verkkokalvolla on epätarkka.

Likinäköinen henkilö näkee lähelle hyvin, mutta kauas kuva on epätarkka. Se kuinka kauas likinäköinen näkee, on riippuvainen taittovirheen määrästä.

Mitä suurempi taittovirhe on kyseessä, sitä lähempänä on kaukaisin tarkkana näkyvä etäisyys. Mikäli taittovirhettä on noin -10 dioptriaa, näkee henkilö tarkasti noin kymmenen sentin etäisyydelle. Voimakkuuden ollessa -1 dioptriaa näkee henkilö noin metriin.

Silmä ei pysty omalla toiminnallaan korjaamaan tilannetta. Toki siristelemällä kuvan saa joksikin aikaa tarkennettua, mutta se ei ole pitkäaikainen ratkaisu. Likinäköisyyttä korjataan koverilla miinus-linsseillä.

Lue kaikki taittovirheisiin liittyvät kirjoitukset

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. haaafsa says

  Hei, minulla on likinäkö vasen silmässä -16 ja oikella silmällä -13. Olen pitkään miettinyt että kävisin laserleikkauksessa Onko se kannattavaa?

  • Hei Haafsa!

   Sinun kannattaa käydä leikkausarviossa laserleikkauksia tekevässä paikassa. Useimmiten leikkausarviot ovat maksuttomia ja niissä selviää onko silmiäsi mahdollista leikata ja minkälaiseen voimakkuuteen leikkauksella olisi mahdollista päästä.

   Itse en valitettavasti oikein pysty ottamaan kantaa leikkauksen puolesta tai sitä vastaan. Joka tapauksessa osa ihmisistä, joilla on voimakasta likinäköisyyttä, kuten sinulla, leikkauttaa silmänsä ja osa ei.

   Sinulla on varsin voimakkaat lasit ja välttämättä et pääsisi leikkauksella laseista eroon. Lisäksi voi olla syitä, jonka johdosta silmiäsi ei voi leikata. Näistä kuulet tarkemmin jos päädyt käymään leikkausarviossa.